Van Avermaet optimistisch over kansen EK: “Een parcours dat perfect op mijn maat is”

maandag 6 augustus 2018 om 11:05
Van Avermaet optimistisch over kansen EK: “Een parcours dat perfect op mijn maat is”

foto: Sirotti

Aanstaande zondag staat de wegwedstrijd op het EK in Glasgow op het programma en Greg Van Avermaet ziet zichzelf als een grote kanshebber op eremetaal. “Een parcours dat perfect op mijn maat is. Met deze vorm ben ik heel optimistisch over mijn kansen”, zegt hij tegenover Het Nieuwsblad.

Van Avermaet toonde die vorm afgelopen zaterdag nog in de Clásica San Sebastián waar hij vierde werd in een koers die op papier te zwaar zou moeten zijn voor klassiekerrenner Van Avermaet. “Na de Tour klim ik altijd goed. Normaal kom ik daar (slotklim Murgil Tantorra, red.) boven als pakweg vijftiende. Nu was ik bij de besten”, klinkt hij tevreden over zijn vormpeil.

Met het EK dit jaar op zijn programma overweegt de Belg zijn standaard programma richting het WK aan te passen. Normaliter zou hij in de BinckBank Tour starten (13 augustus tot en met 19 augustus), maar vanwege iets meer rust én een tegenvallend parcours zou de Olympisch kampioen mogelijk voor een ander alternatief gaan. “In een hele week vlakke ritten heb ik geen zin, er zit geen eens een Ardennenrit in. Dan kan ik mijn stempel niet drukken. Het parcours in Noorwegen moet me veel beter liggen”, hint Van Avermaet naar een start in de Arctic Race of Norway (16 augustus tot en met 19 augustus).

Toen Van Avermaet Olympisch kampioen werd, was de hele wereld verbaasd over zijn klimcapaciteiten. Met dat in ogenschouw genomen en zijn vertoonde vorm in San Sebastián zou Greg ook kans moeten maken op het WK in Innsbruck. “De echte Belgische klimmers als Wellens, Teuns of Benoot verdienen daar vol hun kans te krijgen. Maar ik kan de joker zijn. Die ruimte zullen we hebben, niemand verwacht dat België de koers gaat dragen”, tempert hij de verwachtingen omtrent zijn persoon.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Martino87 6 augustus 2018 om 19:20

Ik snap je quiz niet. Daarnaast is het voor mij nogal een lastige discussie als je iets wat ik niet heb gezegd probeert te weerleggen. Ik heb namelijk nooit over mazzel gehad.

Ik zeg alleen dat hij buiten 2016 en 2017 niet veel grote overwinningen heeft gehaald (ik kom tot een tour etappe, vuelta etappe). En dat er bij de overwinningen in die twee jaar veel heeft meegezeten (valpartijen, schrappen etappe, Sagan paar keer lek). Daarom is mijn conclusie dat hij alleen grote overwinningen behaalt als alles meezit.

Samlambeej 6 augustus 2018 om 19:29

Het heeft dus ook niet meegezeten in '13, '14, '15 als hij grote kans had om te winnen. Dan had hij dus wel meer grote overwinningen ipv. 2e en 3e plaatsen kunnen hebben. Meer gespreid als dat echt zoveel meer waarde heeft.

Samlambeej 6 augustus 2018 om 19:35

Mazzel, meeval, alles meezit = net hetzelfde.
Je suggereert ook dat hij wint omdat Sagan lek rijdt. Dat weet je natuurlijk nooit. Bovendien hij heeft hem al meermaals geklopt vóór die jaren die jij noemt.

Martino87 6 augustus 2018 om 19:44

Tweede en derde plaatsen zijn niet relevant voor mijn bewering. Ik kijk naar het aantal grote overwinning, voor een renner van zijn kaliber, en constateer wat ik al eerder heb aangegeven. Nogmaals, ik ontken nergens dat het een wereldtopper is.

Ook heb ik niet gesuggereerd dat hij wint omdat Sagan valt.

Samlambeej 6 augustus 2018 om 20:04

Dat zou eraan mankeren. Dat je ontkent dat het een wereldtopper is. Je doet nogal veel renners met 20-40 zeges tekort als je zegt dat iemand alleen grote overwinningen kan pakken “als alles meezit”. Veelwinnen in de sport van wielrenner is gewoon niet evident.

Domestique 6 augustus 2018 om 20:14

Van Avermaet heeft zoals aangegeven niet die supersprint, waardoor het voor hem inderdaad wat moet meezitten. Een Sagan (of Boonen destijds) kan zelfs als hij minder is koersen winnen door het af te maken in sprints van grotere groepen.

Maar desondanks heeft Van Avermaet (inderdaad pas de laatste jaren) toch aardig wat gewonnen. Nu Gilbert stilaan het einde van z’n carrière nadert en ook Greg al 33 is, moet de opvolging er toch stilaan komen voor de Belgen. Wellens lijkt me in pole position te liggen om onze volgende wereldtopper te worden, maar hij moet nog die extra stap zetten (die Van Avermaet inderdaad ook pas laat in zijn carrière gezet heeft). Wellens is iemand die ook koersen wint en lijkt me meer afmaker dan Stuyven, Dylan Teuns en consoorten.

Na mooie jaren met onze absolute wereldtoppers Boonen en Gilbert (allebei wellicht behorend tot de 10 beste Belgische renners ooit) en een sterke Van Avermaet, wordt het wellicht even minder… Tenzij Remco…? ;-)

Romāns Vainšteins 6 augustus 2018 om 20:18

Die eerste plaatsen zijn gewoon een logisch gevolg van jarenlang bij de besten behoren. Dan ben je, welke subredenen dan ook, eens de allerbeste en oogst je waar je jarenlang voor getraind hebt. Laat die man nog eens de ronde winnen + girorit en zijn carriere is compleet.

Die achterlijke Rio-Koers mag hij als een regenboogtrui tellen van me, why not.

Martino87 6 augustus 2018 om 20:49

@Samlambeej ik snap dat VA een favoriet van je is, maar je moet dit niet als aanval zien. Je haalt er steeds allerlei irrelevante vergelijkingen bij, terwijl ik alleen maar iets constateer.

Samlambeej 6 augustus 2018 om 21:19

@Martino87
Klopt. Mijn betoog is dan ook meer een tegenwerping gericht aan ALLE Van Avermaet minimaliseerders die hem de credits niet gunnen. Je kan er de klok op gelijk zetten bij een GVA-artikel. De vorige keer hield ik me koest. Nu zeg ik er wat van. GVA is hét voorbeeld voor alle soon to be 30+ers die nog grote koersen willen pakken.

Veloburto 6 augustus 2018 om 22:51

Ik denk dat Van Avermaet gewoon een beetje te zelfverzekerd is voor ons bescheiden en nederige Nederlanders

Headlines

Materiaalzone

Populair