Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

zondag 11 september 2016 om 22:29
Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

Foto: Sirotti (archief)

Greg Van Avermaet heeft de GP Montréal op zijn naam geschreven. De renner van BMC klopte in de zevende editie van de Canadese eendagskoers Peter Sagan in de sprint. Diego Ulissi legde beslag op de derde plaats.

Zes vluchters
In Franstalig Canada kozen tijdens de eerste van zeventien lokale rondes vier man voor de aanval. De Oostenrijker Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18) en de Fransman Fabien Grellier (Direct Energie) slaagden erin om samen met de Canadezen Matteo Dal-cin en Ben Perry (beiden Silber) een ontsnapping op touw te zetten. Even later vonden de Belg Sean De Bie (Lotto Soudal) en de Duitser Jasha Sütterlin (Movistar) aansluiting, waardoor een kopgroep van zes ontstond. De vluchters reden een maximale voorsprong van bijna zes minuten bij elkaar.

De Bie en Sütterlin moesten onderweg weer afhaken, waardoor de vluchters met vier verder gingen. Op 27 kilometer van het einde werden Grellier, Pöstlberger en Perry als laatste renners van de oorspronkelijke kopgroep ingerekend, waardoor een compact peloton de voorlaatste ronde inging.

Sam Oomen in de aanval
Er ontstond een nieuwe kopgroep van acht renners, met onder meer Thomas Voeckler, Petr Vakoc en de Nederlander Sam Oomen. Het jagende peloton liet de kopgroep niet ver wegrijden, waardoor de ontsnapping van korte duur zou blijken. Op twaalf kilometer voor het einde werd Diego Rosa als laatste vluchter ingelopen.

Van Avermaet neemt revanche
Op de Côte Camilien-Houde plaatste Ryder Hesjedal in de laatste koers van zijn carrière nog een versnelling, maar zijn aanval hield niet lang stand. Een demarrage van Rui Costa had meer succes. Bauke Mollema reageerde, maar raakte niet bij de Portugees. Een groep met onder meer Peter Sagan en Greg Van Avermaet ging in de achtervolging, maar door een gebrek aan samenwerking duurde het lang voordat ze Costa te pakken hadden. In het zicht van de finish werd de Portugees alsnog ingerekend. Het peloton zat de koplopers op de hielen, maar kwam te laat.

In de sprint om de overwinning ging Van Avermaet vroeg aan en slaagde Sagan er niet meer in om hem bij te halen. De Slowaak versloeg zijn rivaal vrijdag nog in Québec, maar nu waren de rollen omgekeerd.

Dit artikel delen:

79 Reacties

VDB44 12 september 2016 om 16:07

Jankers, als Van Avermaet niet doortrekt op 5km dan wint Matthews wss. Als je ziet dat hij met een lengte verschil wint, dan is heel dit gedoe hier weer erg typisch wielerflits. (En ik ben dan nog een Gilbert / Sagan-fan)

VDB44 12 september 2016 om 16:14

En de val van Vakoc was ook niet in het nadeel van de groep met Greg en Sagan, maar dat is koers, moet je maar voor de valpartij zitten in zo’n bocht.

F e r o x 12 september 2016 om 16:54

@Cunego, Wat zou Sagan dan wel niet winnen als hij tacktisch even sterk was als fysiek.

Met al dat talent zou hij moeten concurreren met 2011 Gilbert, maar tot nu toe is hij nog totaal niet in de buurt gekomen. Gelukkig natuurlijk, anders zou er niet veel te zien zijn in de koersen waar hij aan deelneemt.

Doordrijver 12 september 2016 om 17:03

Hoe kan je Greg nou een plakker of wieltjeszuiger noemen? :P Nota bene een van de meest koersmakende renners van de laatste jaren. En aanvallen op de klim én zo de rest afmatten én met meer dan een fietslengte voorsprong nog de sprint winnen ook.

Headlines

Materiaalzone

Populair