Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

zondag 11 september 2016 om 22:29
Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

Foto: Sirotti (archief)

Greg Van Avermaet heeft de GP Montréal op zijn naam geschreven. De renner van BMC klopte in de zevende editie van de Canadese eendagskoers Peter Sagan in de sprint. Diego Ulissi legde beslag op de derde plaats.

Zes vluchters
In Franstalig Canada kozen tijdens de eerste van zeventien lokale rondes vier man voor de aanval. De Oostenrijker Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18) en de Fransman Fabien Grellier (Direct Energie) slaagden erin om samen met de Canadezen Matteo Dal-cin en Ben Perry (beiden Silber) een ontsnapping op touw te zetten. Even later vonden de Belg Sean De Bie (Lotto Soudal) en de Duitser Jasha Sütterlin (Movistar) aansluiting, waardoor een kopgroep van zes ontstond. De vluchters reden een maximale voorsprong van bijna zes minuten bij elkaar.

De Bie en Sütterlin moesten onderweg weer afhaken, waardoor de vluchters met vier verder gingen. Op 27 kilometer van het einde werden Grellier, Pöstlberger en Perry als laatste renners van de oorspronkelijke kopgroep ingerekend, waardoor een compact peloton de voorlaatste ronde inging.

Sam Oomen in de aanval
Er ontstond een nieuwe kopgroep van acht renners, met onder meer Thomas Voeckler, Petr Vakoc en de Nederlander Sam Oomen. Het jagende peloton liet de kopgroep niet ver wegrijden, waardoor de ontsnapping van korte duur zou blijken. Op twaalf kilometer voor het einde werd Diego Rosa als laatste vluchter ingelopen.

Van Avermaet neemt revanche
Op de Côte Camilien-Houde plaatste Ryder Hesjedal in de laatste koers van zijn carrière nog een versnelling, maar zijn aanval hield niet lang stand. Een demarrage van Rui Costa had meer succes. Bauke Mollema reageerde, maar raakte niet bij de Portugees. Een groep met onder meer Peter Sagan en Greg Van Avermaet ging in de achtervolging, maar door een gebrek aan samenwerking duurde het lang voordat ze Costa te pakken hadden. In het zicht van de finish werd de Portugees alsnog ingerekend. Het peloton zat de koplopers op de hielen, maar kwam te laat.

In de sprint om de overwinning ging Van Avermaet vroeg aan en slaagde Sagan er niet meer in om hem bij te halen. De Slowaak versloeg zijn rivaal vrijdag nog in Québec, maar nu waren de rollen omgekeerd.

Dit artikel delen:

79 Reacties

Wheely 11 september 2016 om 23:40

@xistnc
Zijn allemaal renners die de ploeg verlaten, kennelijk geen motivatie meer.

Striga 11 september 2016 om 23:44

Dat gezeik op Keldermannetje is wel echt vermoeiend. Hij is totaal geen klassiekerrenner/eendagscoreur/whatever. Gelukkig gaat hij bij Giant niet opgezadeld zitten met het kopmanschap in dit soort koersen. Ik denk dat hij zich gewoon volledig moet focussen op het rondewerk. Tijdrijden en klimmen, daar ligt zijn talent, niet dit puncher gedoe.

Matthews net als Kristoff vaak dit seizoen, net te laat. Die zal flink ziek zijn vanavond. Haas ook sterk bezig de laatste paar weken, die rijdt sinds Burgos niet onverdienstelijk.

Wheely 11 september 2016 om 23:52

Slagter overigens de beste Nederlander op stek 17.

Panter 12 september 2016 om 00:19

Bah ik kan gwn niet genieten als hij wint van sagan!! Ff snel bij de ozondoktor geweest wss!!

VDB44 12 september 2016 om 01:19

Mooie finale; net eens terug bekeken. Sterke Costa, sterke Sagan, sterke Greg. Zeker niet gestolen, Sagan doet het meeste werk, maar het is Greg die de groep zelf terug lanceert op de klim (op een dikke 5km van de meet) om zo de grote groep achter te laten en Costa binnen schot. Dan heb je het nergens gestolen wat de zure Flitsers hier ook mogen schrijven. Mooie zege, coole finale.

SolitaryShell 12 september 2016 om 01:40

@Striga

Als ie zich opgezadeld voelt met het kopmanschap hier, dan moet ie niet zeggen dat hij voor de toptien gaat en dat de koersen hem liggen.

nederbelg 12 september 2016 om 02:57

“Plak van Avermaet”? Maak daar maar Gouden Plak van Avermaet van ;-)

horner fan 12 september 2016 om 07:58

Gewoon een geweldige winnaar. Zogenaamde wielerfans die hem deze zege misgunnen en hem wegzetten als een ordinaire wieltjesplakker, maken zichzelf alleen belachelijk. Greg is een uiterst slimme renner die zijn tactiek aanpast aan de situatie. In principe is Sagan gewoon sneller hoor. Dus rijdt Greg zodanig slim dat hij toch kans maakt om Sagan te kloppen. Sagan beslist zelf om het leeuwendeel van het werk op te knappen. Greg deed zijn deel maar als hij even onstuimig tekeer was gegaan als Sagan, had hij niet gewonnen. Gelukkig maar dat GVA zijn hoofd erbij hield en het dan schitterend afmaakt.

GRINTAsince72 12 september 2016 om 08:31

@panter,
Dan ga je nog vaak ongelukkig zijn vrees ik.

Jandepandaman 12 september 2016 om 08:39

Nee, Kelderman had vandaag echt een waardeloze dag. Hij zat steeds veel te ver van achter om vervolgens weer totaal niet alert te zijn op het moment dat het moet. Dat realiseert hij zich en gooit zich als eenling (net als quebec) er achteraan. Dat is natuurlijk een koersinzicht van een aardappel, je weet dat die groep namelijk weg wil blijven aangezien de topfavorieten daar zitten.

TeamNL 12 september 2016 om 08:39

Kelderman had last van kramp en kon daarom niet echt meedoen in de finale.

De UCI moet zichzelf wel afvragen of het verstandig is om een heel peloton naar een ander continent te verplaatsen voor 2 wedstrijden. Niet kost het alleen bakken met geld maar is niet heel erg lekker voor de conditie van de renners.

nonkel 12 september 2016 om 09:03

@ panter
slaat gewoon nergens op
GVA is juist een renner die gestaag gegroeid is

Panter 12 september 2016 om 09:19

@nonkel gestaag? Tot vorig jaar was hij nergens en won hij niks. Nu ik ben een fan van hem hoor hij valt en maakt koers mooi waren er maar nog zo paar maar als ik moet kiezen tussen sagan en gva geef me dan sagan!!! Sommige renners komen na hun blessureleed toch wel veel sterker terug dan ze ooit waren.

Panclaro 12 september 2016 om 09:23

Haters gonna hate !!! Viva Greg : hij was vroeger altijd slachtoffer van wieltjeszuigers, maar zet ze nu allemaal op hun plaats ! Tactisch, fysisch en mentaal op de top van zijn carrière ! B-)

Romāns Vainšteins 12 september 2016 om 09:28

Weinig zo doorlopend gekrenkt als the Army of Greglovers, .;..

Voorts worden de puncherkoersen met de jaren genivelleerder en saaier, zo die nieuwe varianten met rondjes door de stad nog veel saaier. Leuk voor Sagan, leuk voor Greg maar gelukkig zijn we er weer van af voor een jaartje.

moa 12 september 2016 om 09:50

@Har77

Bedoel je het land van Boogie?

En dan de dooddoener, waar rook is, is vuur… Manman, dat is pas een argument, inhoudelijk, to the point, straalt objectiviteit uit.

En dan nu de vraag van 1 miljoen. Noem een renner, die koersen wint wel te verstaan, waarvan geen enkele twijfel bestaat.

edit: Reactie van Har77 verdwenen?

JohanP 12 september 2016 om 11:55

Petje af voor van Avermaet. Overigens is die Moscon volgend jaar een renner om mee rekening te houden. Wat een talent!

Lalsacien 12 september 2016 om 12:46

Tsjonge jonge! Wat een gezeur! Bij een massasprint klagen we toch ook niet dat Groenewegen de hele rit uit de wind blijft om alleen de laatste 25m op kop te rijden????
Winnen, daar gaat het om!

Cunego 12 september 2016 om 12:53

Ik ben blij dat er met Van Avermaet een Belg gewonnen heeft maar…
Sagan is de sterkste renner van het peloton. Hoeveel heeft die niet op kop gereden? Alleen de laatste kilometers al… rijdt het gat met Costa dicht, gaat de sprint van veel te ver aan als reactie op Uran en dan nog 2de worden.
Van Avermaet mag blij zijn dat Sagan zijn verantwoordelijkheid opneemt of het was sprinten voor een ereplaats.

lemmens 12 september 2016 om 13:12

En Sagan mag blij zijn dat van Avermaet het groepje opnieuw op sleeptouw neemt op het moment dat het peloton komt aansluiten net voor de laatste klim.

F e r o x 12 september 2016 om 14:20

Denk dat Van Avermaet zijn titel van ‘domste coureur’ met plezier heeft doorgegeven aan Sagan.

moa 12 september 2016 om 14:36

@cunego

waarschijnlijk niet gezien hoe Sagan zijn tweede plaats dan weer aan het gesleur op de helling van GVA te danken heeft.

Hoe weet je overigens dat Sagan de sterkste is? Hij heeft niet gewonnen.

Cunego 12 september 2016 om 14:44

@ ferox
Nou ja, Sagan 'de domste' wint wel Ronde v Vlaanderen, Gent Wevelgem, 3 ritten tour + groen, Quebec, etc dit jaar alleen al.

Wat won Van Avermaet in de jaren toen ie bestempeld werd als de domste?

F4L 12 september 2016 om 14:51

Costa had moeten winnen, hij was de sterkste. Jammer genoeg zorgt het parcours ervoor dat de sterkste eigenlijk niet kan winnen.

Janjanssen98765 12 september 2016 om 14:57

Greg viel gewoon aan op die klim, dat is heel wat anders dan kopwerk doen. Wat Sagan de laatste kilometers deed, dat was kopwerk en dat is helaas niet beloond.

Headlines

Materiaalzone

Populair