Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

zondag 11 september 2016 om 22:29
Van Avermaet klopt Sagan in Montréal

Foto: Sirotti (archief)

Greg Van Avermaet heeft de GP Montréal op zijn naam geschreven. De renner van BMC klopte in de zevende editie van de Canadese eendagskoers Peter Sagan in de sprint. Diego Ulissi legde beslag op de derde plaats.

Zes vluchters
In Franstalig Canada kozen tijdens de eerste van zeventien lokale rondes vier man voor de aanval. De Oostenrijker Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18) en de Fransman Fabien Grellier (Direct Energie) slaagden erin om samen met de Canadezen Matteo Dal-cin en Ben Perry (beiden Silber) een ontsnapping op touw te zetten. Even later vonden de Belg Sean De Bie (Lotto Soudal) en de Duitser Jasha Sütterlin (Movistar) aansluiting, waardoor een kopgroep van zes ontstond. De vluchters reden een maximale voorsprong van bijna zes minuten bij elkaar.

De Bie en Sütterlin moesten onderweg weer afhaken, waardoor de vluchters met vier verder gingen. Op 27 kilometer van het einde werden Grellier, Pöstlberger en Perry als laatste renners van de oorspronkelijke kopgroep ingerekend, waardoor een compact peloton de voorlaatste ronde inging.

Sam Oomen in de aanval
Er ontstond een nieuwe kopgroep van acht renners, met onder meer Thomas Voeckler, Petr Vakoc en de Nederlander Sam Oomen. Het jagende peloton liet de kopgroep niet ver wegrijden, waardoor de ontsnapping van korte duur zou blijken. Op twaalf kilometer voor het einde werd Diego Rosa als laatste vluchter ingelopen.

Van Avermaet neemt revanche
Op de Côte Camilien-Houde plaatste Ryder Hesjedal in de laatste koers van zijn carrière nog een versnelling, maar zijn aanval hield niet lang stand. Een demarrage van Rui Costa had meer succes. Bauke Mollema reageerde, maar raakte niet bij de Portugees. Een groep met onder meer Peter Sagan en Greg Van Avermaet ging in de achtervolging, maar door een gebrek aan samenwerking duurde het lang voordat ze Costa te pakken hadden. In het zicht van de finish werd de Portugees alsnog ingerekend. Het peloton zat de koplopers op de hielen, maar kwam te laat.

In de sprint om de overwinning ging Van Avermaet vroeg aan en slaagde Sagan er niet meer in om hem bij te halen. De Slowaak versloeg zijn rivaal vrijdag nog in Québec, maar nu waren de rollen omgekeerd.

Dit artikel delen:

79 Reacties

Greg4ever 11 september 2016 om 22:42

Pfff wat een kanjer! Hij rijdt na een bere koers ook nog een supersprint en verslaat Sagan op waarde… Go Greg!

Lombarda 11 september 2016 om 22:43

Mooi dat er nog iemand is die Sagan kan verslaan.
Een Belg nog wel. Klasse van Van Avermaet. Wat een winnaar is dat geworden.

Doordrijver 11 september 2016 om 22:45

Amai Greg heeft anders wel hard gesleurd hoor. En dat men naar Sagan kijkt gezien hij de snelste is, is niet meer dan normaal.
Sagan heeft vrijdag anders ook zéér weinig gedaan om dan plots er effe uit te floepen. Nu is hij op waarde geklopt. Beide een 1 en 2, die gaan niet zeuren op elkaar hoor ;)

Covadonga 11 september 2016 om 22:45

Mooie finale. Maar er mag gerust een keer iemand anders winnen.

Gebruikersnaam 11 september 2016 om 22:45

Tja. Net toen het peloton volledig terug was, ging GVA als een idioot een kilometer aan een stuk op kop sleuren. Leek toen zinloos, maar heeft er uiteindelijk mee voor gezorgd dat hij kon sprinten voor winst, want hij trok het terug uit elkaar.

LOL@ degenen die denken dat hij alles aan Sagan had te danken en zelf niets heeft bijgedragen.

Timocycling 11 september 2016 om 22:47

Leuke koers weer, zoveel aanvallen steeds!

LTJ zwaaaaaar tegenvallend weer, maar goed dat Kelderman weg gaat.

grootverzet 11 september 2016 om 22:48

Jammer van Costa, die had hem wel het meest verdiend. Mollema ook goed bezig maar kom maar eens weg uit de klauwen van Sagan als die achter je aan rijdt…….en gelijk zijn sprint daarmee verknalt. Maar goed dat is Sagan ten voeten uit die doet waar hij die dag zin in heeft. Vond het waarschijnlijk super saai toen hij de eerste van het Canadese weekend won door op zijn sprint te gokken :-)… Had hij dat vandaag ook gedaan dan wint hij vandaag ook….Van Avermaet weer wiel gekozen van Sagan. Whats new..Ook al wint een ander, Sagan steelt mijn hart altijd het meest in elke race waar hij in start.

F e r o x 11 september 2016 om 22:50

Man, hoe sterk was Van Avermaet. Ongelooflijk. De vorm van zijn leven. Dacht na die zware inspanningen dat zijn sprint zou op zijn, maar er zat nog enorm veel op.

En Sagan, tja. Je kan wel graag en onbevrijd willen koersen, maar dit was gewoon dom. Leek net of er nog een Tinkoff-kopman mee was in de groep die onzichtbaar was voor iedereen behalve Sagan.

kelderfan 11 september 2016 om 22:51

Een geweldige koers gezien met Rui Costa, Greg en ’t beest Sagan. Dat is pas wielrennen.
Sam Oomen was ook erg sterk bezig. wauw#

Rafał Kišerlovski 11 september 2016 om 22:51

Zonde dat Vakoc in de laatste U-turn een schuiver maakt. Had die beer graag zien sprinten.

teunster 11 september 2016 om 22:54

Op en voor de Polytechnique trok gva inderdaad hard door, dat was op 5/6 km. Daarna heeft hij nog 2 keer overgenomen maar voor niet meer dan 150m per keer.
Maar goed dat is wielrennen, zijn goed recht. Sagan moet als hij alles wil winnen ook meer pokeren. Laat iemand anders Costa maar halen.
Het ‘probleem’ is volgens mij dat het hem niet interesseert.
En trouwens… Die Moscon… Dat is er eentje.

poeskescherens 11 september 2016 om 22:58

@grootverzet
Slaap lekker met je poster van Sagan boven je bed. GvA gewoon verdiend gewonnen.

Spartacus 11 september 2016 om 22:59

De koers was dus niet zwaar genoeg voor de meer klimmende klassiekerrenners als je kijkt naar de top 10.

Huilema 11 september 2016 om 23:01

Na Sagan en Gva was Mollema toch duidelijk sterkste in de koers. Spijtig dat de beste niet altijd wint.

oscarfreirefan 11 september 2016 om 23:02

Wat ik nu echt niet begrijp is de tactiek waarmee LottoNL heeft rondgereden. Op 60 km te gaan komen ze met 8 man op kop. Rijden zich klaarblijkelijk de blubber in want zijn daarna niet meer te zien. Ze rijden dus op kop, omvangrijke kopgroep rijd weg met ongeveer 20 man, geen wilco kelderman. Daarna zien we geen enkel wit/geel shirt meer van voren. Man man man. Geen koers inzicht geen idee en geen tactiek voor aanvang van deze race. Ik weet niet wie de ploegleider daar was, maar zag er niet goed uit.

Tom Opheij 11 september 2016 om 23:07

Bettiol rijdt toch ook wel heel sterk hoor. Daar gaan we nog wel een en ander van zien de komende jaren.

horsm 11 september 2016 om 23:11

vermeulen zat toch bij die groep van twintig.

Wheely 11 september 2016 om 23:12

Grote doorbraak van Bettiol trouwens, rijdt zich even in de top 10 in zijn laatste drie WT koersen!

http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=156131&season=2016

KnightBiker 11 september 2016 om 23:12

@huilema
en Rui Costa dan? Die rijd mollema uit het wiel op de lange klim. (Als Mollema met Costa mee had gekunt dan hadden ze een kans gehad)

BenderBeach 11 september 2016 om 23:17

Kelderman heeft zich nog een aantal keren in de achtervolging gesmeten op de aanvankelijke kopgroep met Mollema, GvA en Sagan. Hij kon het gaatje net niet dichten omdat Sagan en Avermaet steeds tussenversnellingen plaatsten. In de laatste haakse bocht voor de finish zie je dan zijn krachten op zijn en dat ie het laat lopen. Wel goed gereden dus van hem.

Timocycling 11 september 2016 om 23:21

“Wel goed gereden dus van hem”

Man man man…. Hij zat constant veel te ver van achteren en was totaal niet bij de les zoals eigenlijk altijd. Denk dat LTJ hem totaal niet gaat missen.

Wielrennertje 11 september 2016 om 23:24

Je kan nu wel stellen dat GvA nu echt aan het winnen is en zich flink met Sagan aan het meten is. Had meer van alaphillipe verwacht eerlijk gezegd.

Lennimator 11 september 2016 om 23:25

Greg heeft geleerd van vrijdag. Ik moet eerlijk zeggen dat deze koersen in Canada me steeds meer tegen gaan staan. De plaatjes zijn mooi – vooral Montreal is een absolute aanrader weet ik uit eigen ervaring – maar de koers is telkenmale hetzelfde en niet selectief genoeg. Twee ronden extra… E3 en GW kan ook in een weekend. Hoewel ik een Greg fan ben neem ik de Tirreno overwinning trouwens niet serieus, net als van de heren Dekker…

xistnc 11 september 2016 om 23:28

Wat bezielt Hofland en Teunissen om vanuit het vertrek te demarreren? Vermoedelijk zouden ze er in de finale anders ook niet meer bij hebben gezeten, maar nu maken ze zich wel heel erg belachelijk. Kelderman dramatisch in de finale, van het ene wiel achterin het peloton naar het andere wiel achterin het peloton. Behalve één moment, toen hij kennelijk heel even wakker schoot. Om vervolgens meteen weer in te dutten. Wat een slappeling, hopelijk krijgt Giant hem aan de praat.

Oomen en Mollema hebben een goede koers gereden, maar mede door het goede weer was het allemaal kennelijk niet zwaar genoeg. Maar waar was Slagter?

F e r o x 11 september 2016 om 23:33

De koers is net selectief genoeg. Costa had bijna solo gewonnen en je kon ook niet op voorhand zeggen of het peleton zou terugkeren of niet.

Maak het zwaarder en het is net zo saai zoals Luik-Bastenaken-Luik. Nergens voor nodig.

Headlines

Materiaalzone

Populair