Van Avermaet boekt in Parijs-Tours eerste klassieke zege

zondag 9 oktober 2011 om 16:53

Greg Van Avermaet heeft Parijs-Tours op zijn naam geschreven. Na 230 kilometer beuken tegen de wind rekende de Belg van BMC Racing Team in een sprint-à-deux af met Marco Marcato (Vacansoleil-DCM). De twee waren weggereden uit een kopgroep van 20 renners die de finale had gekleurd. De Deen Kasper Klostergard legde even later beslagd op de derde plaats. Beste Nederlander was Roy Curvers, op de negende plaats.

Op 75 kilometer van het einde brak het peloton in meerdere waaiers. Een eerste groepje van vijftien renners vond bij het ingaan van het laatste wedstrijduur aansluiting bij een vroege vlucht van zeven, waardoor een grote kopgroep ontstond. Daarbij zat toen al Greg Van Avermaet, en verder ook de Nederlanders Maarten Tjallingii (Rabobank), Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM) en Roy Curvers (Skil-Shimano).

In het peloton keerde de rust terug en kwamen de groepen weer bij elkaar, maar dat zorgde er wel voor dat de voorspong van de vluchters opliep tot ruim anderhalve minuut. Philippe Gilbert voelde de bui al hangen en probeerde een tegenaanval op het getouw te zetten, maar de ploegmakkers van de mannen voorin schermden de vlucht goed af. Het peloton zou te laat komen voor de overwinning.

Op 15 kilometer van de streep sprong voorin Arnaud Gérard (FDJ) weg. Op de Côte de Beau Soleil ontbond Marcato zijn duivels, en alleen Van Avermaet was in staat te volgen. Op de Côte de l’Epan ging ze vervolgens op en over Gérard. Het tweetal werkte in de slotkilometer goed samen en hield de eerste achtervolgers ver genoeg achter zich. In de sprint liet Van Avermaet Marcato, die bovendien met kramp kampte, geen schijn van eens kans.

Parijs-Tours 2011 (1.HC)
1. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing Team)
2. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM) + 2s
3. Kasper Klostergard (Denemarken/Saxo Bank-SunGard) + 15s
4. Ian Stannard (Groot-Brittannië/Sky ProCycling) z.t.
5. Laszlo Bodrogi (Frankrijk/Team Type 1)
6. Mickael Delage (Frankrijk/FDJ) + 22
7. Geoffroy Lequatre (Frankrijk/Team RadioShack) z.t.
8. Stuart O’Grady (Australië/Leopard-Trek)
9. Roy Curvers (Nederland/Skil-Shimano)
10. Arnaud Gerard (Frankrijk/FDJ) + 26s

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair