Van Aert zet concurrentie op meer dan een minuut in Namen

zondag 17 december 2017 om 16:10
Van Aert zet concurrentie op meer dan een minuut in Namen

Foto: Sportfoto.nl - Orange Pict!res

Wout van Aert heeft met grote overmacht de wereldbekermanche in Namen gewonnen. Er was vanmiddag niets te doen aan de wereldkampioen, die Toon Aerts en wereldbekerleider Mathieu van der Poel voorbleef.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Massale val ontsiert start
De start van de wedstrijd werd ontsierd door een massale valpartij van een twintigtal renners op de kasseien van de Citadel. De meest bekende en meteen ook grootste slachtoffers waren Tom Meeusen, Gioele Bertolini en vooral tweevoudig Belgisch kampioen Klaas Vantornout. Die laatste greep meteen naar zijn sleutelbeen, maar zei later bij de microfoon van Sporza dat hij geen breuken denkt te hebben.

De eerste startrijen ondervonden geen hinder van de val. Desondanks waren topfavorieten Wout van Aert en Mathieu van der Poel – net als gisteren – niet formidabel weg: Van Aert vonden we terug rond positie vijf, Van der Poel nog een tiental plekjes verder. Michael Vanthourenhout, altijd op zijn best wanneer er moet geklommen worden, pakte wél uit met een razendsnelle openingsfase en sloeg een kloof.

Van Aert wil niet wachten
Na nog geen halve ronde had wereldkampioen Van Aert begrepen dat hij niet langer moest wachten en nog voor de beruchte ‘schuine kant’ had hij de West-Vlaming te pakken. Ook concurrent Van der Poel was intussen opgeschoven, maar hij maakte een knieval en leek daarna niet helemaal in zijn ritme te zitten. Van Aert wachtte zeker niet en zette iedereen zomaar even op twintig seconden in één ronde.

Het was dus aan wereldbekerleider Van der Poel om de achtervolging in te zetten, maar dat ging bij de Nederlander niet al te vlot. Eerst liet hij het initiatief aan Toon Aerts, later ging hij zelf wat harder op de pedalen stampen, maar ook dan kwam hij geen seconde dichterbij Van Aert. De wereldkampioen maakte gisteren in Antwerpen al indruk door Van der Poel tot de laatste honderden meters te blijven bekampen en is dus duidelijk op en hoger niveau teruggekeerd van zijn drieweekse stage in Spanje.

Halfweg was de achterstand van Van der Poel en een verrassend sterke Toon Aerts al opgelopen tot een minuut. In een later stadium van de wedstrijd was dat zelfs een minuut en veertig seconden. Dat was het sein voor Van Aert om over te schakelen naar de spaarmodus. In de slotronde had hij zelfs de tijd om het publiek te groeten en uit te bollen richting aankomst. Daarachter ging het er heviger aan toe.

Rotdag voor Van der Poel
Van der Poel, volgens vader Adrie vannacht ziek geworden, had het in de slotronde nog lastig om Toon Aerts kwijt te spelen. De Nederlander kwam tot overmaat van ramp nog eens ten val in een afdaling, waardoor hij Aerts definitief moest laten rijden. Hij behoudt wel de leiding in de wereldbeker.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 6: Namen

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 1m04s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) op 1m06s
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 1m58s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 2m08s
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea) op 2m24s
7. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Betfirst) op 2m37s
8. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 2m59s
9. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea) op 3m12s
10. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea) op 3m21s

Tussenstand wereldbekerklassement
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) – 455 punten
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) – 380 punten
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) – 334 punten
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) – 310 punten
5. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea) – 306 punten
6. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) – 301 punten
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) – 291 punten
8. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea) – 289 punten
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) – 286 punten
10. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea) – 264 punten

Dit artikel delen:

63 Reacties

coenj 17 december 2017 om 18:26

Haha die tweestrijd hier op het forum. Vandaag was van Aert veruit de beste. Zin in volgende week.

O59 17 december 2017 om 18:58

Wout een goeie dag en VdP een mindere (en ook wat ziek). Blij dat Toon Aerts ook vooraan kan meedoen.
Hopelijk vanaf volgend WE drie of meer die strijden voor de overwinning.

Lalsacien 17 december 2017 om 19:03

VA en VDP hebben elkaar nodig. En wij ook anders wordt het saai op het forum….

nickdt 17 december 2017 om 19:51

VDP had duidelijk een off-day, verkouden of niet. VA heeft ook wel eens een verkoudheid en dan wordt ie ook beschimpt van hij is slecht. VA was vandaag gewoon superieur. En als je wilt winnen, moet je niet verkouden worden, simpel zat.

kleomantre 17 december 2017 om 20:12

Wat wel mysterieus is, is dat Van Aert eerst wedstrijden moet laten schieten om dan vervolgens na korte break herboren terug te keren.

DeGroteMolen 17 december 2017 om 20:28

Kleomantre: beetje flauw dit wellicht. VanAert gewoon goed gereden, nu bij uitzondering een keer op het hoogste treetje; goed voor de sport. Van der Poel ziek en pech en bovendien gisteren gewoon de beste. Van waar mysterieus.

Samlambeej 17 december 2017 om 20:34

Van Aert straalde weer die enorme kracht uit! Man, kijk al uit naar zijn tijdrijden! Hij genoot ook echt vandaag. Laten we hopen dat Wout nu terug na iedere bocht, waar VDP DOORZOEFT, mee aanpikt.. :D

Rendo 17 december 2017 om 20:55

Mooi zo. Sterke crossen en dik verdiend.

Kaunertal 17 december 2017 om 21:38

Van Aert erg indrukwekkend vandaag op een parcours dat hem overigens goed past. Was hier vorig jaar ook de sterkste. Een goede Van der Poel had dichter gezeten maar niet gewonnen.

Niet alleen Van Aert bewijst dat het een vruchtbaar trainingskamp was maar ook ‘maatje’ Stephen Hyde. Was in een Europese WB nooit beter dan 18e en wordt vandaag 11e.

Hopelijk pakt Mathieu de zege weer op Tweede Kerstdag in Zolder na een spannende strijd zoals gisteren in Antwerpen.

delgado 17 december 2017 om 21:58

Dit was gewoon een knotsgekke wedstrijd. Amper 25 finishers waarvan er verschillende renners nog pech kenden (tenminste ik ga ervanuit dat oa VDH en David VDP niet op eigen kracht op dik 5 minuten zijn geëindigd), en dan is 11e nu ook weer niet zo bijzonder. Ene Lars Forster werd bijvoorbeeld 14e.

Emergo 18 december 2017 om 12:05

@Kaunertal In 2016 won van der Poel !!

adelaarvanantwerpen 18 december 2017 om 14:33

@Emergo
Als je die wedstrijd had gezien zag je dat VA drie keer was gevallen en een gat van 40 seconden had gedicht

Emergo 18 december 2017 om 15:32

@adelaarvanantwerpen In 2016 won van der Poel, wie de sterkste was moet iedereen maar voor zich uitmaken. NB: van Aert eindigde op 16 sec.

Headlines

Materiaalzone

Populair