Van Aert wint door materiaalpech besliste cross in Ronse

zondag 9 oktober 2016 om 16:19
Van Aert wint door materiaalpech besliste cross in Ronse

Foto: Jos Kafoe

Wout van Aert heeft de eerste manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse op zijn naam geschreven. De jonge wereldkampioen kreeg onderweg tot twee keer toe met een kettingprobleem af te rekenen, maar hield toch stand. Ook Nederlands kampioen Mathieu van der Poel kreeg op een beslissend moment te maken met materiaalpech en werd vierde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Start met enige vertraging
Omwille van een incident in de vrouwencross, moesten de mannen met een kwartier achterstand aan hun wedstrijd beginnen. Geen probleem voor Tom Meeusen, die als snelste richting de eerste bocht sprintte. Een uiterst gemotiveerde Michael Vanthourenhout, de afgelopen jaren tot drie keer toe winnaar bij de jeugd in Ronse, had van deze cross een belangrijk doel gemaakt en sloop mee in zijn spoor. Niet ver daarachter volgde Wout van Aert, gisteren nog een off-day in Meulebeke maar vanmiddag weer helemaal paraat.

Dubbel kettingprobleem Van Aert
Een opvallende afwezige bij de eerste tien renners was Mathieu van der Poel. Pas toen Van Aert halverwege de tweede ronde met een kettingprobleem af te rekenen kreeg en daardoor kostbare tijd verloor, reed de jongere broer van David naar de koppositie. Enkel een sterk klimmende Michael Vanthourenhout was nog even in staat om zijn wagonnetje aan te haken bij de ontketende Nederlands kampioen. In de achtergrond bleef Van Aert intussen op de sukkel met nog een extra probleem met zijn ketting. Desondanks was hij halverwege de eerste achtervolger op 28 seconden van Van der Poel.

Cruciale pech voor Van der Poel
Maar ook bij de Nederlands kampioen sloeg het noodlot toe. Bij het aanzetten op een oplopende strook brak zijn crank – het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal – af, waardoor hij te voet stond en richting materiaalpost moest lopen. In die korte tijd reed Van Aert hem voorbij en was Van der Poel op zijn beurt op achtervolgen aangewezen. De 20 seconden die hij daar aangesmeerd kreeg zou de jonge Nederlander echter nooit meer goedmaken op Van Aert, die een pak meer kracht uitstraalde dan zaterdag in Meulebeke.

Van Aert toch nog winnaar
In de strijd om de tweede plaats kreeg Van der Poel wel nog concurrentie van de jonge Belgen Jens Adams en Michael Vanthourenhout. De veer was bij de Nederlander intussen al gebroken, waardoor Adams met een pittige demarrage in de slotronde het feestje van Crelan-Vastgoedservice compleet kon maken. Vanthourenhout werd derde, Van der Poel moest zich tevreden stellen met plaats vier op bijna een minuut van wereldkampioen Van Aert, die vanzelfsprekend de eerste leider is in het klassement van de DVV Trofee.

[poll id=”331″]

DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017
Uitslag manche 1: Ronse

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
10. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)

Dit artikel delen:

27 Reacties

HerrVdV 9 oktober 2016 om 16:24

Nu lijkt me wel duidelijk wie overall de beste is… Technisch VdP iets beter, maar qua regelmatigheid, kracht, motor én mentale weerbaarheid Van Aert superieur.. Maar hier zal wel iemand komen die een uitleg kan verzinnen waarom ‘de beste ter wereld’ weer niet wint in een duel. Van Aert 2 keer pech, VdP 1 keer, Van Aert wint. In de duels met gelijke wapens wint Van Aert 9/10. Vergeet niet dat VdP wereldkampioen werd omdat Van Aert 2 keer pech had.. wie nu nog niet kan toegeven dat Van Aert gewoon beter is, is van slechte wil.

0
Purito 9 oktober 2016 om 16:24

Van Aert ondanks de pech van VdP wel de beste vandaag. Maar zonder de pech van VdP, had Van Aert wss niet gewonnen.

Als je me nog begrijpt ;)

0
Cyclingbruh 9 oktober 2016 om 16:26

@herrvdv

Van Aert is beter. Nu gelukkig?

0
Ruben_ 9 oktober 2016 om 16:27

Van der Poel door 2 jaar blessureleed ook wel ver teruggeslagen lijkt me, HerrVdV.

0
Turtlehead 9 oktober 2016 om 16:28

Weer eens zitten kijken, met goede bedoelingen. Wat is het toch een enorm marginale sport, waarbij ik het rijden van Van Aert, en het eerste stuk van vdPoel ,mooi vind om te zien. Anderhalve koning in het land der blinden.

0
Vic413 9 oktober 2016 om 16:29

Door materiaalpech beslist, neen neen neen. Dat was vorige week. Vandaag heeft Wout fantastisch gereden, en ondanks pech bleef hij er in geloven, met succes. Wat een klepper!

0
Purito 9 oktober 2016 om 16:32

We hebben vorig jaar voor het WK wel gezien dat Van Aert altijd beter is in een man tegen man duel. Wat een gelul zeg.

VdP is technisch iets beter. Qua motor schaal ik ze wel gelijk in. Qua regelmaat is Van Aert beter. VdP is iets te onstuimig, Van Aert is wat verstandiger. Het zijn gewoon beide absolute toppers. Die totaal geen concurrentie hebben in het veld.

0
Joachim 9 oktober 2016 om 16:32

Ik pas voor een discussie over wie de beste van de twee is. Het zijn twee klasbakken en dat je vooraf niet kan voorspellen wie wint, geeft aan dat ze erg aan mekaar gewaagd zijn.

0
TykkeThor 9 oktober 2016 om 16:34

@HerrVdV
Knap dat jij zo’n conclusie kan trekken op basis van één cross. VDP moest natuurlijk een flink stuk te voet afleggen en dat hakt er enorm in.

Verder zijn VA en VDP twee ontzettende bazen die echt heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Sieraden voor de sport.

0
TeamNL 9 oktober 2016 om 16:38

De cross is op dit moment niets anders dan een Belgisch en Nederlands feestje. Totaal oninteressant voor andere landen zolang vooral België de sport zo blijft domineren.

0
Franckx 9 oktober 2016 om 16:43

Het blijft uitkijken naar de eerste keer dat ze tegen elkaar mogen sprinten!
Wie weet wordt het op termijn ‘interessanter’ als het op de Olympische Winterspelen een plaats krijgt. Wishful thinking uiteraard.

0
Baukema Tomoulin 9 oktober 2016 om 16:44

Stybar is de beste. Als hij terug gaat naar het veldrijden legt hij deze jongens er week na week op

0
HoofdIsVrij 9 oktober 2016 om 16:44

Redelijke cross gezien. Mooi om te zien dat Van der Haar er door komt. Nederland ook uitmuntend bij de beloften en de vrouwen.

0
Vic413 9 oktober 2016 om 16:45

Geniet gewoon van de koers ipv er een Messi-Ronaldo discussie van te maken.
@Franckx: ik herinner me een sprint met 2 in Hamme.

0
aengbers 9 oktober 2016 om 16:45

@TykkeThor Mee eens, de pech van Van Aert had minder impact, zeker de 2e keer nauwelijks tijd verloren. En de eerste keer was er ruim voldoende koers over om terug te komen. Van der Poel wist dat het gedaan was.

0
Janjanssen98765 9 oktober 2016 om 17:16

Met de logica van herrvdv is twee keer een gekneusde vinger ook erger dan een gebroken been, niet te serieus nemen.

0
Arema Pro Cycling Team 9 oktober 2016 om 17:18

Folklore.

0
Purito 9 oktober 2016 om 18:01

@Baukema Tomoulin
Nee hoor. In zijn toptijd won Stybar tussen de 12-14 crossen. Nooit meer dan 20. En in moddercrossen schat ik zowel Van Aert als VdP veel hoger in. Fantastische crosser, maar als veldrijder zeker niet beter dan die twee.

0
adelaarvanantwerpen 9 oktober 2016 om 18:14

@purito
En op het vermogen,technisch en bergop schat ik Stybar houn gelijke en bergop zelf beter .En inzijn beste jaren moest hij wel tegen de beste Nys en Albert .

0
Lionel Gesink 9 oktober 2016 om 18:27

@HerrVdV

Je bent geen haar beter als degene die je nu verwijten maakt. Het zijn beide 2 kleppers met ieder andere specialiteiten. De vorm van de dag, het parcours en soms pech beslist elke race wie beter is. Je opmerking dat Van Aert in de onderlinge duels 9 van de 10x wint is daarbij ook feitelijk onjuist. Kijk alle races van de afgelopen 2 jaar maar eens terug.

0
F e r o x 9 oktober 2016 om 18:42

Spijtig dat we geen duel gekregen hebben. De kuil zal wat geven!

0
Franckx 9 oktober 2016 om 18:48

@Vic413
Klopt, maar dat is toch alweer erg lang geleden én het was ook geen 100% sprint (vond ik toch). Ik hoop dat het er binnenkort eens van komt!

0
moa 9 oktober 2016 om 19:39

@tykkethor
@aengber

VA bleef ervoor gaan en het loonde.
VDP kwam op tien seconden uit de materiaalzone, zeker niet over en uit. Het werd minuut. Mentale tik dus.

0
girardengo 9 oktober 2016 om 20:27

@HerrVdV
Waarom proberen om uit één wedstrijd – met de nodige ongemakken ook nog – op te maken welke renner ‘uiteindelijk’/’overall’ het beste is? Dat is niet erg zinvol, je moet zoiets over langere tijd bekijken.

0
Geraint 9 oktober 2016 om 21:08

Leek me dat Van der Poel ook gewoon een tijdje pijn had. Volgende keer hopelijk geen pech voor beiden.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone