Van Aert wint door materiaalpech besliste cross in Ronse

zondag 9 oktober 2016 om 16:19
Van Aert wint door materiaalpech besliste cross in Ronse

Foto: Jos Kafoe

Wout van Aert heeft de eerste manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse op zijn naam geschreven. De jonge wereldkampioen kreeg onderweg tot twee keer toe met een kettingprobleem af te rekenen, maar hield toch stand. Ook Nederlands kampioen Mathieu van der Poel kreeg op een beslissend moment te maken met materiaalpech en werd vierde.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Start met enige vertraging
Omwille van een incident in de vrouwencross, moesten de mannen met een kwartier achterstand aan hun wedstrijd beginnen. Geen probleem voor Tom Meeusen, die als snelste richting de eerste bocht sprintte. Een uiterst gemotiveerde Michael Vanthourenhout, de afgelopen jaren tot drie keer toe winnaar bij de jeugd in Ronse, had van deze cross een belangrijk doel gemaakt en sloop mee in zijn spoor. Niet ver daarachter volgde Wout van Aert, gisteren nog een off-day in Meulebeke maar vanmiddag weer helemaal paraat.

Dubbel kettingprobleem Van Aert
Een opvallende afwezige bij de eerste tien renners was Mathieu van der Poel. Pas toen Van Aert halverwege de tweede ronde met een kettingprobleem af te rekenen kreeg en daardoor kostbare tijd verloor, reed de jongere broer van David naar de koppositie. Enkel een sterk klimmende Michael Vanthourenhout was nog even in staat om zijn wagonnetje aan te haken bij de ontketende Nederlands kampioen. In de achtergrond bleef Van Aert intussen op de sukkel met nog een extra probleem met zijn ketting. Desondanks was hij halverwege de eerste achtervolger op 28 seconden van Van der Poel.

Cruciale pech voor Van der Poel
Maar ook bij de Nederlands kampioen sloeg het noodlot toe. Bij het aanzetten op een oplopende strook brak zijn crank – het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal – af, waardoor hij te voet stond en richting materiaalpost moest lopen. In die korte tijd reed Van Aert hem voorbij en was Van der Poel op zijn beurt op achtervolgen aangewezen. De 20 seconden die hij daar aangesmeerd kreeg zou de jonge Nederlander echter nooit meer goedmaken op Van Aert, die een pak meer kracht uitstraalde dan zaterdag in Meulebeke.

Van Aert toch nog winnaar
In de strijd om de tweede plaats kreeg Van der Poel wel nog concurrentie van de jonge Belgen Jens Adams en Michael Vanthourenhout. De veer was bij de Nederlander intussen al gebroken, waardoor Adams met een pittige demarrage in de slotronde het feestje van Crelan-Vastgoedservice compleet kon maken. Vanthourenhout werd derde, Van der Poel moest zich tevreden stellen met plaats vier op bijna een minuut van wereldkampioen Van Aert, die vanzelfsprekend de eerste leider is in het klassement van de DVV Trofee.

[poll id=”331″]

DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017
Uitslag manche 1: Ronse

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
10. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)

Dit artikel delen:

27 Reacties

Vic413 9 oktober 2016 om 21:50

@Franckx: inderdaad, ik hoop het ook, maar in het veldrijden heb je weinig koningklijke sprints.

0
GreenDay 9 oktober 2016 om 22:55

De “Van Der Poel of Van Aert”-discussie is niet alleen ergerlijk, maar ook gewoon zinloos. Ze ontlopen elkaar nauwelijks. Conditie, vorm van de dag, wat geluk en de aard van het parcours bepalen welk van de twee fenomenen die dag aan het langste eind trekt. Best mooi, toch? Van Der Poel was bij de jeugd ontiegelijk veel sterker (ongezien sterk, zelfs), maar Van Aert heeft een gigantische inhaalbeweging gemaakt in de loop der jaren.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone