Van Aert wint Azencross, Van der Poel valt uit

Van Aert wint Azencross, Van der Poel valt uit

foto: Orange Pictures (archief)

donderdag 29 december 2016 om 16:03

Wout van Aert heeft in Loenhout de Azencross op zijn naam geschreven. De 22-jarige Belg was in de slotronde de sterkste. Tom Meeusen en Kevin Pauwels mochten mee het podium op. Mathieu van der Poel viel letterlijk weg op twee rondes van het einde. Hij bleef enige tijd liggen en werd per brancard afgevoerd. Inmiddels is duidelijk dat hij een ernstig gekneusde nek heeft opgelopen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
Mistige start
Een dikke laag mist zorgde voor een onzichtbare start. Toen de mistbanken waren opgetrokken, werd duidelijk dat Clément Venturini en Mathieu van der Poel de beste start hadden. De Nederlands kampioen plaatste direct een speldenprik, maar werd snel tot de orde geroepen. Een nieuwe versnelling zette vervolgens direct het mes op de keel bij de achtervolgers. Europees kampioen Toon Aerts was daar de motor, maar hij viel na kettingproblemen weg. Zodoende had Van der Poel na drie van de negen rondes een dikke tien seconden bonus.

Van Aert in de achtervolging
Venturini had geen antwoord op de leider in de wedstrijd, waarna Van Aert het heft in eigen handen nam. Ondertussen reden Zdeněk Štybar en de van een blessure terugkomende Lars van der Haar een verdienstelijke cross in de achtergrond. Štybar was wel goed vertrokken en mee met de groep-Van der Poel, maar een glijpartij verstoorde zijn snode plannen. Ondertussen hadden Van Aert, Tom Meeusen en Michael Vanthourenhout de jacht op Van der Poel geopend. Na halfweg cross was de voorsprong van de Nederlander geslonken tot vijf seconden.

Van Aert, Meeusen en Pauwels keren terug
Van der Poel, die de afgelopen week aan de antibiotica zat, zag Van Aert steeds dichter sluipen. Ook Meeusen, Vanthourenhout en de sterk opkomende Kevin Pauwels maakten het gat kleiner. In deze razendsnelle cross was er echter weinig ruimte om veel tijd goed te maken, dan wel te verliezen. Op drie rondes van het einde vond er dan een samensmelting plaats, waardoor we vier koplopers kregen. Onder luid applaus van zijn thuispubliek, nam Van Aert direct de kop.

Ook Aerts en Van Kessel komen vooraan piepen
Ook Vanthourenhout maakte vervolgens de oversteek, waarmee de vijf voorop de finale gingen kleuren. Meeusen was de eerste die het – net als vorig jaar, wat hem de winst opleverde – probeerde. Van der Poel liet het niet gebeuren en counterde direct. Het tempo stokte vervolgens, waarna Aerts en Corné van Kessel terugkeerden aan kop. Meeusen viel kort daarna, waardoor Aerts en Van Kessel – alle drie nota bene ploeggenoten – de aansluiting opnieuw moesten maken. Vanthourenhout greep het moment aan om aan te vallen, maar andermaal reageerde Van der Poel.

Andermaal spannende slotfase, zonder Van der Poel
Ook Van Aert en Pauwels staken over, terwijl de drie mannen van Telenet Fidea Lions moesten achtervolgen. Zij kwamen vervolgens terug en even later sloot ook Venturini opnieuw aan, waarna er maar zeven crossers de slotronde in doken. Dat kwam omdat Van der Poel vlak daarvoor hard ten val kwam. Hij bleef een aantal minuten liggen en werd per brancard afgevoerd. Van Aert nam vervolgens het initiatief, reed de rest van de koplopers uit het wiel en schreef de Azencross op zijn naam. Meeusen en Pauwels mochten mee op het podium.

flag-be IJsboerke Ladies Trophy-manche 6
Azencross (Loenhout)
1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Tom Meeusen (Telenet Fidea Lions)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)

Dit artikel delen:

6 Reacties

TiesW 29 december 2016 om 16:08

edit redactie: bedankt, aangepast

0
HennieK 29 december 2016 om 16:11

Geeft op? Valt uit!

0
tete de la course 29 december 2016 om 16:12

Was ook mijn eerste gedachte ^

Verder vind ik het bijzonder hoe onzichtbaar van Kessel altijd is ondanks dat hij hier toch weer 6e wordt.

0
Striga 29 december 2016 om 16:19

Van Kessel is de Zubeldia vd cross. Hopelijk valt het mee met VdP, zou helemaal verbaggerd zijn als hij er lang uit ligt.

0
Verweggistan 29 december 2016 om 20:18

Goede uitslag van Boy van Poppel: 15e.
Edit: Foutje van de organisatie, het is Weber.

0
MME 29 december 2016 om 21:14

van Kessel word gewoon Nederlands Kampioen, mocht Mathieu niet helemaal top zijn tijdens het NK

0

Headlines

Populair

Materiaalzone