Van Aert soleert naar zege in Wereldbeker Las Vegas

Van Aert soleert naar zege in Wereldbeker Las Vegas

foto: Marcel Koch

donderdag 22 september 2016 om 08:14

Wout van Aert heeft met overmacht de eerste afspraak van het veldritseizoen gewonnen. In Las Vegas schreef hij de eerste Wereldbeker van het seizoen op zijn naam. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck eindigden als tweede en derde. Bij de vrouwen zegevierde onze landgenote Sophie de Boer. Val weerhoudt wereldkampioen niet
In de openingsfase kon een grote groep mee met de crosser van Crelan-Vastgoedservice, die door de afwezigheid van de geblesseerde Mathieu van der Poel en Lars van der Haar torenhoog favoriet was. Van Aert kwam vervolgens bij de balkjes ten val, had last van zijn heup, maar bleef rustig. Het voorval kostte hem wel een half minuutje, teken voor Vanthoerenhout om gas te geven. De Belgische wereldkampioen haalde op eigen kracht de koploper vervolgens terug. Op anderhalve ronde voor het eind plaatste Van Aert een versnelling, om vervolgens in de zandstrook bij de concurrentie weg te rijden. Die zag hem pas na finish weer terug.

De Boer sterkste vrouw
Bij de vrouwen toonde Sophie de Boer zich de sterkste. De crosser uit Drachten liet in Amerika thuisrijdsters Kateřina Nash en Katie Compton achter zich. De drie dames dicteerden de gehele veldrit, waarna de Friezin haar twee kompanen versloeg in de sprint. “Ik zag dat ze stilvielen en heb nog een keer alles gegeven om er naar toe te rijden. Van een teamgenoot kreeg ik het advies dat ik als eerste bij de trappen moest zien te komen. Dat lukte en vervolgens wist ik ze in de sprint te verslaan. Een heel mooi begin van mijn seizoen en een teken dat ik met een goede conditie de winter ben in gegaan”, vertelt ze in een persbericht van de KNWU.

flag-us Cross Vegas (eerste Wereldbeker-manche)
1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Michael Vanthourenthout (Marlux-Napoleon Games)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-MurProtec)
4. flag-be Toon Aerts (Telenet Fidea Lions)
5. flag-be Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice)
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions)
7. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-de Philip Walsleben (Beobank-Corendon)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
10. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet Fidea Lions)

48. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon)

flag-us Cross Vegas Vrouwen
1. flag-nl Sophie de Boer (Kalas-NNOF)
2. flag-cz Kateřina Nash (LUNA-Chinx)
3. flag-us Katie Compton (Trek)

Gehele wedstrijd van de mannen (UCI-beelden)

Dit artikel delen:

18 Reacties

S-Works87 22 september 2016 om 08:19

Ik hoop maar dat Lars en Mathieu echt in orde zijn als ze aansluiten want zo gaat het niet veel worden. Wout valt écht hard en rijdt in één ronde het gat dicht op een goede Vanthourenhout

0
HerrVdV 22 september 2016 om 08:31

Hopelijk komen de Nederlandertjes snel erbij, dat zal de overwinningen van Van Aert nog meer glans geven. Hoewel dit niet tegen zwakke tegenstand was.

0
polke 22 september 2016 om 09:29

Moet van der poel gelijk geven deze cross heeft totaal geen meerwaarde in de cyclocross . Niet veel toeschouwers en het leeft daar helemaal niet deze sport .ze kunnen beter in Europa blijven en daar zorgen dat ze hier meer landen krijgen voor wereldbeker wedstrijden Duitsland Italië Spanje Zwitserland Engeland

0
Jan Blokland 22 september 2016 om 09:34

Waar was Kevin Pauwels? hij werd pas 12e. Heeft hij pech gehad of was hij gewoon niet goed?

0
Jowinho 22 september 2016 om 10:15

@polke: Die landen die je daar opnoemt hebben samen minder crossen dan in de VS. Ze komen waarschijnlijk zelfs niet eens aan de helft. Dus ik zie niet in waarom zij meer een cross zouden verdienen dan de VS.

0
HoofdIsVrij 22 september 2016 om 10:22

Jeetje, hoe indrukwekkend. Rijdt echt iedereen aan gort.

0
Zjoske 22 september 2016 om 10:34

Saai parcours zeg. Wel een indrukwekkende overwinning.
Vanthourenhout ook sterk gereden.
Heb flarden gekeken van de uitzending hierboven. Heeft de commentator het überhaupt over VdPoel gehad? “This could be the beginning of many rainbow jerseys in a row”.

0
lnnrt 22 september 2016 om 10:43

De generatie Pauwels wordt volledig naar huis gereden hier. Zuur voor ze, heb je in het begin van je carrière te maken met Nys, zit je nu opgescheept met Van Aert (en VdP). Bovendien zijn de andere jonkies vandaag ook een stuk sterker.

0
SolitaryShell 22 september 2016 om 11:31

@Polke Want in Duitsland, Italië, Spanje enzovoorts zullen de mensen wel rijendik staan?

0
Purito 22 september 2016 om 12:17

Vooral mooi om te zien dat Compton weer terug is. Als je de totaal niet op de hoogte zijnde Wuyts moet geloven, is ze al een jaar passe omdat ze te oud is. Die wist niet eens dat ze vorige zomer en winter enorm veel gezondheidsproblemen heeft gehad en maanden niet fatsoenlijk heeft kunnen trainen.

Ben je dan ongeschikt als commentator zeg.

0
Purito 22 september 2016 om 12:18

@SS
Als je wat van veldrijden weet, dan wist je dat een cross als Igorre altijd kon rekenen op massa’s mensen.

0
S-Works87 22 september 2016 om 12:46

Overigens viel Rob Peeters me positief op, reed een prima cross, wacht op Wout en trekt vervolgens hard door en wordt uiteindelijk nog 5e

0
Zjoske 22 september 2016 om 13:29

@Purito
Wat doe je weer uit de hoogte zeg. Bah.

0
HoofdIsVrij 22 september 2016 om 15:09

@Purito

Compton is al jaren heel matig op zware omlopen. Alleen op zo’n half wegparcours kan ze nog mee.

Knappe overwinning van de Boer. Daarnet de race in fragmenten teruggekeken en die lag er een ronde voor het einde nagenoeg af. Dan toch nog winnen!

0
F e r o x 22 september 2016 om 15:36

Van Aert van een andere planeet. Hopelijk staat Van der Poel als hij terugkomt ook effectief onmiddelijk op een hoog niveau. Anders zal er echt niets aan te doen zijn.

En over Compton. Die was ook echt wel nergens meer vorig seizoen. En ik heb Wuyts genoeg bezig gehoord over haar ademhalingsproblemen. Sporza liet zelfs meerdere keren haar echtgenoot aan het woord tijden de uitzending.

0
Purito 22 september 2016 om 16:52

@HoofdisVrij
Gewoon onzin. Ze werd vorig jaar nog 3e in Koksijde en 4e in Namen. Ze is gewoon nooit volledig fit geweest.

En ze was de laatste jaren juist wereldtop op zware omlopen. En in crossen als Tabor en Las Vegas kan ze haar vermogen juist veel minder kwijt. Vorig jaar was ze hier ook nergens. Echt, dat klopt gewoon totaal niet.

@Ferox
Nee, hoor. Ik heb alle WB-vrouwencrossen gezien. En Wuyts heeft het nog NOOIT gehad over de slechte winter van Compton. Ja, Schotte en de echtgenoot van Compton wel. Maar Wuyts niet. Die dacht in zijn arrogantie en gebrek aan voorbereiding weer dat het lag aan haar leeftijd. Kortzichtig.

@Zjoske
Waarom? Het is gewoon de waarheid.

0
Taurus 22 september 2016 om 18:44

Hoe zou het met Mathieu zijn? Eerder werd gesteld dat hij start in Gieten, maar de laatste twee weken zijn er geen medische updates geweest. In het laatste bericht dat ik las, stond dat hij nog een aanvullende scan had laten maken. Ik ben niet gerust op zijn knieën en zijn seizoensstart.

0
thorsen 22 september 2016 om 20:41

Leuk dat het veldrijden hiermee internationaler wordt, met ‘maar’ 8 Belgen bij de top10 :P

Wat moeten die Amerikanen wel niet denken?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone