Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

woensdag 22 april 2015 om 16:48
Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

Foto: Sirotti

Alejandro Valverde heeft net als vorig jaar de Waalse Pijl gewonnen. De voor Movistar koersende Spanjaard reed op de Muur van Huy in de laatste honderd meter weg bij zijn concurrenten en werd niet meer achterhaald. De jonge Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) finishte verrassend als tweede, net voor Michael Albasini (Orica-GreenEDGE). Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Voor de 34-jarige Valverde is het al zijn derde overwinning in de Waalse Pijl. Zijn eerste zege dateert al van 2006. Daarmee is hij nu gedeeld recordhouder. Alleen de Belgen Eddy Merckx en Marcel Kint en de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin slaagden er in het verleden in om de klimklassieker drie keer te winnen.

Honig en Teunissen in vroege vlucht
Reinier Honig van Roompot Oranje Peloton trok al vroeg na de start in Waremme samen met de Belgen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en de Italiaan Daniele Ratto (United Healtcare) ten aanval. Nadat er met Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) een tweede Nederlander was komen aansluiten en ook Brice Feillu (Bretagne-Séché) zijn karretje had aangehaakt, ontstond er een kopgroep van zeven man die al snel een ruime voorsprong pakte.

Valpartijen ontsieren de koers
Na de eerste klim van de Muur van Huy begon de voorsprong van de vluchters gestaag terug te lopen. De meeste aandacht ging echter uit naar een serie flinke valpartijen in het peloton. Philippe Gilbert was het voornaamste slachtoffer en moest afstappen. Ook Jelle Vanendert (Lotto Soudal) staakte de strijd. Wout Poels en Chris Froome smakten eveneens tegen de grond, maar wisten hun weg wel te vervolgen.

Vooraan hadden Honig en Teunissen geen last van valpartijen, maar wel van het hoge tempo dat De Gendt hanteerde. Op Côte de Bellaire haakten de Nederlanders af, waarna ze wat later samen door het peloton werden gegrepen. De Gendt duldde uiteindelijk alleen nog het gezelschap van Baugnies. Giovanni Visconti (Movistar) en Samuel Sanchez (BMC) sprongen vanuit het peloton naar de koplopers toe en gingen op de Côte d’Effee samen verder.

Wellens probeert het
De dappere poging van de Italiaan en de Spanjaard strandde niet veel later, waarna Vincenzo Nibali (Astana) met een aanval de finale openbrak. Waar de Tourwinnaar bleef hangen, slaagde Tim Wellens er wel in om een serieus gat te slaan. De Belg van Lotto Soudal kwam als eerste bij de voet van de Muur van Huy, maar moest daarna het woord toch laten aan de favorieten.

Op de Muur wachtte Valverde tot hij bij het bord van de laatste honderd meter was gekomen, om daar ogenschijnlijk met speels gemak bij de rest weg te rijden. Alaphilippe finishte een paar fietslengten achter de Spaanse routinier als tweede. Met Slagter (negende) en Wilco Kelderman (tiende) eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Bauke Mollema werd 19e, Robert Gesink finishte bij zijn rentree op een verdienstelijke 25e plaats.

flag-be Waalse Pijl
Uitslag: Waremme – Huy (205 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
3. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)
4. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
5. flag-es Daniel Moreno (Katusha)
6. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)
7. flag-co Sergio Luis Henao (Sky)
8. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
9. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)

19. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
25. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

143 Reacties

wulu 22 april 2015 om 17:01

Ja ja TJS en Kelderman top 10, Mollema top 20 en Gesink heel knap 23ste!

Op TJS na allemaal ronde renners, geeft de burger moed voor de grote rondes. Wellicht dat Kelderman en Gesink zondag nog meer kunnen laten zien.

Off: Kruiswijk traint heel hard op Tenerife voor de Giro op dit moment en dat ziet er ook heel erg goed uit. (strava)

fietsvriend 22 april 2015 om 17:02

@Wheely ik heb niks tegen een boefje zijn, het kleurt het leven tenminste een beetje maar Valverde is voor mij een stap te ver.

Darth333 22 april 2015 om 17:03

Mollema presteert niks bij Trek? 2e in het eindeklassement van de Ronde van Catalonië en hij had ook nog voor het podium kunnen gaan in het Baskenland als hij niet was gevallen. Dat zal nog wel steeds effect hebben. Jammer dat mensen gelijk denken dat eerste 2 doping gebruiken. Als eerst maar eens afwachten. Die periode zouden we toch wel eens achter ons moeten laten.

Wheely 22 april 2015 om 17:03

Mannen als Nibali en Costa hadden mee moeten springen met Wellens, dan nog had Valverde gewonnen maar had het er wat spannender uitgezien :D

kaboutertje 22 april 2015 om 17:04

Is er onderweg iets gebeurd met Simon Yates? Toch wel meer van verwacht. Valverde erg sterk, komt gewoon niemand aan te pas. Kelderman en vooral Gesink hebben me positief verrast!

Matisz 22 april 2015 om 17:07

Weet iemand iets van Dan Martin is mij volledig ontgaan?? Man man die Alaphilippe want een toptalent zeg… doe ik mijn petje voor af. Nu ik vind kwiatkowski niet zo sterk koersen dit voorjaar. Het is net niet. Vorige zondag zat hij ook al pierdood zei hij. Maar niettemin heeft de Amstel toch gewonnen. Maar die Franse Mountainbiketalentjes jihaaa

Stelvio-fan 22 april 2015 om 17:08

@Matisz: Martin is gevallen, met nog 80 km te gaan oid.

Lennimator 22 april 2015 om 17:08

Parcourswijziging prima. Altijd even afwachten, maar veel minder coureurs onder aan de Muur dan vorige jaren. De spanning nam alleen maar toe en ik sluit niet uit dat men volgend meer gaat anticiperen.

Wheely 22 april 2015 om 17:08

@fietsvriend
ik kan me vinden in je mening maar heb de laatste anderhalf jaar Valverde erg mooi zien koersen dat ik stiekem een beetje fan van hem ben geworden. Het is een echte gepassioneerde wielrenner. Een beetje zo’n vieze vuile wielrenner van vroeger ook, dat vind ik wel mooi.

CyclesGoff 22 april 2015 om 17:08

Moet mijn mening herzien. Ik vind het nieuwe parkoers een grote verbetering. Jammer dat Wellens het niet haalde. Gunde het hem meer dan Valverde, hoewel het natuurlijk knap is dat hij meer en makkelijker wint zonder hulp van Fuentes dan met..

Nick Doup 22 april 2015 om 17:10

Stem nu ook op de poll: Is de parcourswijziging in de finale van de Waalse Pijl een verbetering?

TeamNL 22 april 2015 om 17:10

Jammer dat wielerliefhebbers voor de tweede keer in vier dagen een saaie koers voorgeschoteld krijgen. Toch wel even wennen na Parijs – Roubaix etc. Valverde is goed van het begin tot eind in het wielerseizoen en dat vaak zonder rust. Zijn verleden zal altijd mensen argwanend maken.

Ik hoop dat LBL wel de moeite waard is om naar te kijken. Blijft jammer dat we geen explosieve renners hebben als land zijnde.

Bertvd 22 april 2015 om 17:10

IK zeg: Gesink, probeer het maar in LBL!

Wheely 22 april 2015 om 17:12

Ja het parcours is een verbetering, alleen de aanvallers wisten dat nog niet.

AndriesW 22 april 2015 om 17:12

Laatste kilometer Waalse Pijl per winnaar:
2007 – 2.46 – Davide Rebellin (sterkste van peloton)
2008 – 3.02 – Kim Kirchen (sterkste van peloton)
2009 – 2.47 – Davide Rebellin (sterkste van peloton)
2010 – 2.45 – Cadel Evans (sterkste van peloton)
2011 – 2.44 – Philippe Gilbert (sterkste van peloton)
2012 – 2.58 – Joaquim Rodriguez (sterkste van peloton)
2013 – 2.48 – Daniel Moreno (sterkste van peloton)
2014 – 2.42 – Valverde (sterkste van peloton)
2015 – 2.54 – Valverde (sterkste van klein peloton)

Sephiroth 22 april 2015 om 17:12

Net ff de finish terug gekeken, en heb veel schik gehad met hoe gesink in de laatste 100m orso nog ff 4-5 andere inhaald :D

vond het zeker geen onaangename koerswijziging.

Matisz 22 april 2015 om 17:12

@Stelvio-fan
bedankt, heb ik gemist damn. hopelijk niet te erg.

@Leannimator

Inderdaad het nieuwe parcours is top. Eindelijk geen peloton meer van 60-70 man. Was echt gehalveerd nu. In tegenstelling tot de RvV, E3 en Amstel is het nieuwe parcours hier wel een hele verbetering.

Ideefiks 22 april 2015 om 17:15

Toch wel een mooie finale, mede dankzij die extra klim.
Met, afgezien van de winnaar, best een verrassende uitslag.
Waarom nu Mollema van sommigen hoon krijgt snap ik helemaal niet. Onzinnig.
Ik denk dat de Nederlandse toppers hier, in een heel sterk veld, goed voor de dag kwamen.

Vooruit Geschoven Pion 22 april 2015 om 17:16

Het is voor Lotto-Jumbo en wielerminnend Nederland maar te hopen dat Gesink & Kelderman heel blijven en in hun topvorm geraken, zonder deze 2 blijft er niet veel top 10 materiaal over bij neerlands grootste wielerploeg voor de rest vh seizoen.

klootje kriekeljon 22 april 2015 om 17:17

Daan, waarom houd je de update niet gewoon in een apart forum-topic? Er zijn volgens mij net zoveel mensen die het leuk als irritant vinden. Geen gezeik, iedereen rijk ;)

fcdb4-ever 22 april 2015 om 17:22

Waarom elke keer het gezeur dat het een saaie koers was. Wielrennen gaat al jaren zo, kopgroep pakt voorsprong, peloton gaat zijn gangetje en tot ongeveer 30km verkleind het peloton het gat tot het minimum daarna wordt het spannend, tussendoor paar valpartijen met af en toe een favoriet. de laatste 30 KM is bepalend wie er gaat winnen.

Dit is eenmaal de sport wielrennen, 3% van de wielerwedstrijden is vanaf het begin spectaculair. Als je elke keer zeurt over een saaie koers, kijk dan niet meer. Dit is eenmaal wielrennen.

Borsje 22 april 2015 om 17:24

Vind parcourswijziging een verbetering. Best spannend laatste uur. En ben best tevreden (ik zal het woord maar alvast oprecht gemeend gebruiken) over de prestaties van onze nederlandse coureurs.

Wheely 22 april 2015 om 17:24

@fcdp
In de Waalse Pijl is de laatste 500 meter bepalend wie er gaat winnen. Voor de rest klopt je betoog wel.

Plaggie 22 april 2015 om 17:24

Enige minpunt TLJ: Paul Martens. Is hem iets over komen?
Verder denk ik niet dat Gesink LBL rijdt en rustig gaat voorbereiden op Romandië. Kijken of hij ook meerdere dagen het peleton kan volgen.

Stelvio-fan 22 april 2015 om 17:26

@klootje: ik supporter voor Daan!
Kunnen ze van Wielerflits daar geen poll aan wijden: waar mag Daan de liveticker bijhouden?

PS> ik heb liever de updates van Daan dan die figuren die weer eens te hoge verwachtingen hadden van een bepaalde renner en dat dan ongenuanceerd op dit forum plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair