Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

woensdag 22 april 2015 om 16:48
Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

Foto: Sirotti

Alejandro Valverde heeft net als vorig jaar de Waalse Pijl gewonnen. De voor Movistar koersende Spanjaard reed op de Muur van Huy in de laatste honderd meter weg bij zijn concurrenten en werd niet meer achterhaald. De jonge Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) finishte verrassend als tweede, net voor Michael Albasini (Orica-GreenEDGE). Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Voor de 34-jarige Valverde is het al zijn derde overwinning in de Waalse Pijl. Zijn eerste zege dateert al van 2006. Daarmee is hij nu gedeeld recordhouder. Alleen de Belgen Eddy Merckx en Marcel Kint en de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin slaagden er in het verleden in om de klimklassieker drie keer te winnen.

Honig en Teunissen in vroege vlucht
Reinier Honig van Roompot Oranje Peloton trok al vroeg na de start in Waremme samen met de Belgen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en de Italiaan Daniele Ratto (United Healtcare) ten aanval. Nadat er met Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) een tweede Nederlander was komen aansluiten en ook Brice Feillu (Bretagne-Séché) zijn karretje had aangehaakt, ontstond er een kopgroep van zeven man die al snel een ruime voorsprong pakte.

Valpartijen ontsieren de koers
Na de eerste klim van de Muur van Huy begon de voorsprong van de vluchters gestaag terug te lopen. De meeste aandacht ging echter uit naar een serie flinke valpartijen in het peloton. Philippe Gilbert was het voornaamste slachtoffer en moest afstappen. Ook Jelle Vanendert (Lotto Soudal) staakte de strijd. Wout Poels en Chris Froome smakten eveneens tegen de grond, maar wisten hun weg wel te vervolgen.

Vooraan hadden Honig en Teunissen geen last van valpartijen, maar wel van het hoge tempo dat De Gendt hanteerde. Op Côte de Bellaire haakten de Nederlanders af, waarna ze wat later samen door het peloton werden gegrepen. De Gendt duldde uiteindelijk alleen nog het gezelschap van Baugnies. Giovanni Visconti (Movistar) en Samuel Sanchez (BMC) sprongen vanuit het peloton naar de koplopers toe en gingen op de Côte d’Effee samen verder.

Wellens probeert het
De dappere poging van de Italiaan en de Spanjaard strandde niet veel later, waarna Vincenzo Nibali (Astana) met een aanval de finale openbrak. Waar de Tourwinnaar bleef hangen, slaagde Tim Wellens er wel in om een serieus gat te slaan. De Belg van Lotto Soudal kwam als eerste bij de voet van de Muur van Huy, maar moest daarna het woord toch laten aan de favorieten.

Op de Muur wachtte Valverde tot hij bij het bord van de laatste honderd meter was gekomen, om daar ogenschijnlijk met speels gemak bij de rest weg te rijden. Alaphilippe finishte een paar fietslengten achter de Spaanse routinier als tweede. Met Slagter (negende) en Wilco Kelderman (tiende) eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Bauke Mollema werd 19e, Robert Gesink finishte bij zijn rentree op een verdienstelijke 25e plaats.

flag-be Waalse Pijl
Uitslag: Waremme – Huy (205 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
3. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)
4. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
5. flag-es Daniel Moreno (Katusha)
6. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)
7. flag-co Sergio Luis Henao (Sky)
8. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
9. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)

19. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
25. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

143 Reacties

GwtB 22 april 2015 om 19:57

Dat is een tijd terug, Gesink rijdt een wedstrijd uit en ook nog zonder te vallen.
Onzin reactie van Zeeman:Hij moet ervaren hoe het is om in een peleton te rijden. Laat hij nu eens lekker gaan proberen wat te winnen in de komende koersen in plaats van alles weer te focussen op de tour.

F4L 22 april 2015 om 19:58

LJ verdient toch wel complimenten voor deze koers, Kelderman wordt knap 10e en Gesink laat zich met een gemankeerde voorbereiding ook weer goed van voren zien. Slagter laat ook verbetering zien net als Mollema. Ik hoop dat we zondag de Nederlanders al vroeg van voren zullen zien.

Romāns Vainšteins 22 april 2015 om 19:58

Valverde heeft met zijn slimme wachten en het juiste moment zoeken onderhand meer koersen verloren dan gewonnen maar het blijft natuurlijk zijn grootste wapen dat hij zich dermate goed kan sparen dat ie altijd nog een demarrage in het eindspel over heeft. Ik ben geen fan, integendeel, maar heb wel respect voor zijn enorme dedicatie en kunde om altijd op de afspraak te zijn. Volgens mij is hij in 2011 eens gediskwalificeerd voor afsnijden of iets vaags in die trend, verder altijd podium.

Voor mij al zo'n 10 jaar de te kloppen man in de Ardennen en met name in Luik. Eigenlijk zou het hem best toekomen om deze nog eens te winnen. Laat hem dat dan liever op een DiLuca2007-manier doen dan.

Vandaag is hij in ieder geval niet minder favoriet geworden in ieder geval, met 2 tegen de grond kletterende mededingers/ex-winnaars.

Romāns Vainšteins 22 april 2015 om 20:00

Kelderman mooi vooraan ja, hopelijk wordt nu niet de denkfout gemaakt dat het een goede Ardennenman is en gaat ie zich 100% op het AK van grote rondes richten.

Kelder is de Man 22 april 2015 om 20:04

Elke wedstrijd die Valverde wint, is voor mij een teleurstelling. Kan dr niets aan doen, maar met sommige renners heb ik helemaal niets. En hij spant de kroon.

robotour 22 april 2015 om 20:34

De grote favoriet Valverde met groot gemak gewonnen en Alaphilippe heeft waar gemaakt hetgeen ik in de voorbeschouwing heb aangegeven. Alleen tegen Valverde is geen kruit gewassen. Toch rekening gaan houden met Alaphilippe op dit soort aankomsten.
Ulissi daarentegen als 50e geëindigd, dus nog niet op zijn oude niveau. Mooi van Slagter, Kelderman en Gesink dat we mee kunnen, geeft hoop voor de komende wedstrijden.
Ga mijn twijfels krijgen over Froome ligt er vaak bij tijdens valpartijen… kan ook weer gaan gebeuren in de grote ronde(s)…

biazzi 22 april 2015 om 20:49

Gilbert mag Luik vergeten denk ik

Bulcke 22 april 2015 om 20:52

@klootje kriekeljon : dat snap ik. Alleen snap ik niet wat er mis is met het geven van informatie over de koers in een volgtopic. Lijkt me bij uitstek de plek omdat soort informatie te verstrekken.

ghostwriter 22 april 2015 om 20:56

@Romāns Vainšteins
Kelderman moet zich inderdaad op de grote rondes blijven richten maar hij kan vanuit dat standpunt zich best ook tot een goede klassiekerrijder ontwikkelen. Hij is behoorlijk snel in de laatste kilometer en hij kan korte explosieve klimmetjes redelijk goed aan. Zijn grote zwakte lijkt momenteel vooral op de zeer steile stukken van langere beklimmingen te liggen. Zijn grote kracht lijkt me lange beklimmingen die zonder enorm steile stukken.

alsjewint 22 april 2015 om 22:03

Net de video van vanmiddag teruggekeken. Was een interessante laatste 30km. De parcourswijziging lijkt succesvol voor de amusementswaarde. Wellens voerde een indrukwekkend nummertje op, maar eigenlijk had hij een mannetje mee moeten hebben. Hij reed wel mooi soepel, maar als je zo volle bak in de aanval rijdt op het vlakke en je krijgt dan de muur voor je kiezen, dan ontplof je al gauw. Valverde optimaal geprofiteerd van zijn sterke kant, al kan ik over zijn prestaties, hoe goed die ook zijn, niet enthousiast worden. Grootste verrassing voor mij was Alaphilippe. Dat lijkt me gezien zijn leeftijd een mannetje die hier in de toekomst kan gaan winnen. Kelderman en Gesink wat mij betreft hoopgevende klasseringen.

ProfrondeZevenbergen 22 april 2015 om 22:50

Terechte winnaar. Het koersverloop had wel wat weg van de Agr. Daar won alleen niet de sterkste bergop, hier wel.

vlamverde 22 april 2015 om 22:59

Prachtig gedaan weer door Valverde.
Het lijkt me slim te realiseren dat Valverde meedoet om te winnen, niet om mooi te koersen. Hij zal niet altijd winnen (hij is niet altijd het sterkst), maar als je naar een koers kijkt en je ziet hem vooraan rijden/aansluiten weet je dat het een belangrijk moment is. Hij heeft het beste koersinzicht van het peleton.

sooike 22 april 2015 om 23:14

Mollema wordt iets minder geroemd dan Gesink. Uit het oog uit het hart? Omdat hij niet meer voor een Nederlandse ploeg rijdt, is hij “ondermaats”?. Misschien was Mollema wel zwaarder geblesseerd dan Gesink, dus als er al sprake is van bewondering heb ik die minstens net zo veel voor Mollema als voor Gesink!

Romāns Vainšteins 22 april 2015 om 23:18

Maar uiteindelijk doen Mollema en Gesink er vandaag niet zoveel toe en gaat het nu meer om Slagter en Kelderman, met name die laatste laat een soort van veerkracht zien waar ik gezien zijn jonge leeftijd best van onder indruk ben.

RiGHT 23 april 2015 om 00:33

Valspelerverde strikes again.

Panter 23 april 2015 om 02:01

Het gezeik over valverde!!! to be continued …

Garmin2012 23 april 2015 om 08:02

Hulde aan alaphillipe! Leuk die Fransen wielrenners :-) ach Valverde…..is hier al genoeg over gezegd..Nog een paar jaar en dan is het wielrennen ervan verlost..

ghostwriter 23 april 2015 om 08:41

@sooike
Vind je het nou echt moeilijk om te begrijpen dat iemand die dit seizoen pas twee dagen heeft gekoerst en daarna direct top 25 eindigt meer wordt besproken dan iemand die bijna het hele seizoen heeft gekoerst en maar top 20 eindigt? Als Mollema voor Lotto-Jumbo had gereden was jij waarschijnlijk de eerste geweest die hier had gesproken over zijn slechte presteren en zijn blessure een zwak excuus had genoemd aangezien hij zijn pols niet nodig heeft om zijn benen rond te laten draaien.

Headlines

Materiaalzone

Populair