Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

woensdag 22 april 2015 om 16:48
Valverde wint voor derde keer de Waalse Pijl

Foto: Sirotti

Alejandro Valverde heeft net als vorig jaar de Waalse Pijl gewonnen. De voor Movistar koersende Spanjaard reed op de Muur van Huy in de laatste honderd meter weg bij zijn concurrenten en werd niet meer achterhaald. De jonge Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) finishte verrassend als tweede, net voor Michael Albasini (Orica-GreenEDGE). Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Voor de 34-jarige Valverde is het al zijn derde overwinning in de Waalse Pijl. Zijn eerste zege dateert al van 2006. Daarmee is hij nu gedeeld recordhouder. Alleen de Belgen Eddy Merckx en Marcel Kint en de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin slaagden er in het verleden in om de klimklassieker drie keer te winnen.

Honig en Teunissen in vroege vlucht
Reinier Honig van Roompot Oranje Peloton trok al vroeg na de start in Waremme samen met de Belgen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en de Italiaan Daniele Ratto (United Healtcare) ten aanval. Nadat er met Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) een tweede Nederlander was komen aansluiten en ook Brice Feillu (Bretagne-Séché) zijn karretje had aangehaakt, ontstond er een kopgroep van zeven man die al snel een ruime voorsprong pakte.

Valpartijen ontsieren de koers
Na de eerste klim van de Muur van Huy begon de voorsprong van de vluchters gestaag terug te lopen. De meeste aandacht ging echter uit naar een serie flinke valpartijen in het peloton. Philippe Gilbert was het voornaamste slachtoffer en moest afstappen. Ook Jelle Vanendert (Lotto Soudal) staakte de strijd. Wout Poels en Chris Froome smakten eveneens tegen de grond, maar wisten hun weg wel te vervolgen.

Vooraan hadden Honig en Teunissen geen last van valpartijen, maar wel van het hoge tempo dat De Gendt hanteerde. Op Côte de Bellaire haakten de Nederlanders af, waarna ze wat later samen door het peloton werden gegrepen. De Gendt duldde uiteindelijk alleen nog het gezelschap van Baugnies. Giovanni Visconti (Movistar) en Samuel Sanchez (BMC) sprongen vanuit het peloton naar de koplopers toe en gingen op de Côte d’Effee samen verder.

Wellens probeert het
De dappere poging van de Italiaan en de Spanjaard strandde niet veel later, waarna Vincenzo Nibali (Astana) met een aanval de finale openbrak. Waar de Tourwinnaar bleef hangen, slaagde Tim Wellens er wel in om een serieus gat te slaan. De Belg van Lotto Soudal kwam als eerste bij de voet van de Muur van Huy, maar moest daarna het woord toch laten aan de favorieten.

Op de Muur wachtte Valverde tot hij bij het bord van de laatste honderd meter was gekomen, om daar ogenschijnlijk met speels gemak bij de rest weg te rijden. Alaphilippe finishte een paar fietslengten achter de Spaanse routinier als tweede. Met Slagter (negende) en Wilco Kelderman (tiende) eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Bauke Mollema werd 19e, Robert Gesink finishte bij zijn rentree op een verdienstelijke 25e plaats.

flag-be Waalse Pijl
Uitslag: Waremme – Huy (205 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
3. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)
4. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
5. flag-es Daniel Moreno (Katusha)
6. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)
7. flag-co Sergio Luis Henao (Sky)
8. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
9. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)

19. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
25. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

143 Reacties

klootje kriekeljon 22 april 2015 om 16:53

Ik zeg: de weg naar boven bij LJ is ingezet. Ben heel positief over Kelderman en ook Gesink vond ik goed rijden als hij nog in opbouw is. Ook vorige week al wat positiever. Gaat wel goedkomen daar, alleen winst zal lastig worden.

albertooo 22 april 2015 om 16:53

Alweer een grootse prestatie van Alaphilippe. Toppertje!

Poeksel 22 april 2015 om 16:53

Beste Roompotter Michel Kreder op plek 36.

fietsvriend 22 april 2015 om 16:53

Piti, bah.
Gesink ook op karakter naar boven – mooi!

fietskoen1 22 april 2015 om 16:53

De parcourswijziging is echt een verbetering geweest: Een heel erg leuk laatste uur. Alleen de valpartijen vandaag is een dieptepunt. Want het waren er veel. Kelderman vind ik trouwens een goed en geschikt klassiekerrenner, zondag goed meedoen en nu een 10de plek.

Wim Kruithof 22 april 2015 om 16:53

Kelderman keurig top 10 en vooral Gesink dik ok. Werd veel op deze site beweerd dat zij de koers niet uit zouden rijden… Gesink in top 25 is gewoon goed.

Bied hoop.

Daan° 22 april 2015 om 16:54

Ik denk trouwens dat Lotto-Jumbo heel blij mag zijn met dit goede resultaat van Kelderman en Gesink en de kopgroepdeelname van Teunissen, alleen jammer dat Martens is gevallen.

Gesink4President 22 april 2015 om 16:54

Kelderman en Slagter top 10, uitstekend! Gesink ook goed bezig, die gaan we zeker voorin zien dit jaar. Mollema duidelijk nog niet helemaal hersteld van die valpartij.

nickdt 22 april 2015 om 16:54

Erg netjes van Kreder dan. Gesink ook goed top 25.

Zjoske 22 april 2015 om 16:55

@Daan
Misschien moet je in finales en na een wedstrijd niet meer posten. Er komt een hoop emotionele onzin uit je pen. Echt heel vervelende reacties…

fcdb4-ever 22 april 2015 om 16:55

Bauke is in Baskenland hard gevallen, van hem moet je geen grootse verwachtingen hebben. 19e vind ik nog niet eens zo slecht.

Slagter en Kelderman uitstekend gedaan en Gesink kan uiterst tevreden zijn met zijn prestatie.

Pingdo 22 april 2015 om 16:56

@ghostwriter. Je vergeet dat Mollema recent hard gevallen is, en daarna wat minder gepresteerd heeft.

Wheely 22 april 2015 om 16:56

@fietsvriend
heeft het hondje van Valverde gepoept?

ghostwriter 22 april 2015 om 16:56

Gesink gaat deze zomer boven Mollema eindigen in het algemeen klassement van de Tour. Hoewel hij heel veel pech heeft gehad in zijn carriere laat hij keer op keer zien over enorm veel talent te beschikken.

wiebipedia 22 april 2015 om 16:56

Robert heeft het toch prima gedaan denk ik. Verder niet een heel boeiende koers. Zelfs de finale was vrij saai. Valverde is gemaakt voor deze aankomst, maar persoonlijk vind ik het een verlies voor het wielrennen dat deze man zo goed.is.

horsm 22 april 2015 om 16:57

Ben benieuwd naar Kelderman in LBL – geen idee of hij de lengte aankan.

BenderBeach 22 april 2015 om 16:57

Lammertink ook gevallen :(

schipperaar 22 april 2015 om 16:57

Zielig hoe sommigen hun gelijk weer willen halen, 10 of 19e, 20/30m verschil, nou, nou, nou.

Ruben_ 22 april 2015 om 16:58

Mensen verwachten te veel van Mollema na die val in het Baskenland. Je verliest met zo’n val toch een paar % aan vorm. En dat kan je niet hebben in de ardennen.

Quick step minded 22 april 2015 om 16:58

springveer Alaphilippe is natuurlijk wel gemaakt voor zo’n muur van Huy.

mhp88 22 april 2015 om 16:58

Dat was een leuke koers. De parcourswijziging heeft mij zelfs de laatste 30, en zeker de laatste 10 kilometer op het puntje van mijn stoel gehouden. Het peloton was ook een stuk kleiner dan andere jaren op de laatste keer Huy.

Kelderman erg goed, ik dacht zelfs nog even dat hij mee kon sprinten voor het podium, maar een top tien en sterk uitziend is goed. Slagter is redelijk goed, hopelijk tot zondag en Gesink ging goed mee op de eennalaatste beklimming en kon net niet volgen op de laatste keer Huy. Hij zet wel door. Malaise achterwege, Gesink komt eraan!

Lombarda 22 april 2015 om 16:58

Die Valverde bewijst toch elke keer maar weer dat je helemaal geen doping nodig hebt om te winnen.

MooieMario 22 april 2015 om 16:59

Valverde gewoon heer en meester. Niemand kon of durfde aan te vallen en het gemak waarmee hij wint is grote klasse.

Kelderman gewoon goed en Gesink boven verwachting want met zo weinig koersdagen en in dit deelnemersveld 25e worden is gewoon goed.

Parcours vind ik wel een verbetering want het bevordert aanvallen.

Striga 22 april 2015 om 17:01

Dat voor voorlaatste klimmetje haalt wel de punch eruit zeg…Iedereen zat kapot op de muur. De rest van de finale was wel leuk om te zien.

Stelvio-fan 22 april 2015 om 17:01

Nu wordt Mollema weer ineens afgeschreven? Het is echt de waan van de dag die regeert! Mollema en Gesink zijn allebei toprenners: 6 plaatsen verschil in de WP in april nota bene, zegt geen ene &*@^#%!&# over hoe je in juli presteert.
Mooi koers gezien, en gezien de reacties is het niet verkeerd geweest om alleen de laatste 25 km te kijken.

Headlines

Materiaalzone

Populair