Valverde maakt zegegebaar in Waalse Pijl, Poels vierde
foto: Sirotti
woensdag 20 april 2016 om 16:33

Valverde maakt zegegebaar in Waalse Pijl, Poels vierde

Alejandro Valverde heeft de Waalse Pijl 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 35-jarige Spanjaard van Movistar was op de Muur van Huy de sterkste en verwees Julian Alaphilippe en Daniel Martin naar de dichtste ereplaatsen. Valverde is met zijn vierde zege op de Muur van Huy alleen recrodhouder in de geschiedenis van de Waalse Pijl. Wout Poels was op plek vier de beste Nederlander. Bouwman mee in vroege vlucht
Na een razendvlot eerste wedstrijduur wisten zich negen renners af te scheiden van het peloton. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise) Stephen Cummings (Dimension Data), Quentin Pacher (Delko Marseille-Provence KTM), Matteo Bono (Lampre-Merida), Silvan Dillier (BMC), Vegard Stake Laengen (IAM Cycling) Kiel Reijnen (Trek-Segafredo) en onze landgenoot Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) maakten vandaag het mooie weer vooraan. Bovendien wist het 20-jarige toptalent Mads Pedersen (Stölting Service Group) in z’n eentje de oversteek te maken en anderhalve minuut dicht te rijden.

Movistar onderhoudt hels tempo
De voorsprong van de tien koplopers werd nooit ruim, want Movistar gooide de beuk erin in het peloton. Vooraan verzamelde Bouwman de nodige bergpunten en premies, voor wat het waard was. Het verhaal van de tien koplopers was op voorhand een kansloze missie. Met nog een goede vijftig kilometer te gaan schakelde Cummings voorin een tandje hoger en rammelde op die manier de kopgroep uit elkaar. Enkel Bono, Dillier en Van der Sande konden volgen. De rest van de oorspronkelijke kopgroep werd één voor één teruggepakt door de voorwacht van het peloton, op dat moment geleid door Katusha. Op de voorlaatste keer Muur van Huy kletste Cummings de overige koplopers uit het wiel en ging er alleen vandoor.

Spannende finale met Muur van Huy wederom als ijkpunt
De poging was geen lang leven beschoren, want op vijftien kilometer van de streep was ook zijn liedje uitgezongen. Vervolgens was het Luxemburgs kampioen Bob Jungels die het probeerde. Topfavoriet Valverde stuurde met Ion Izagirre een gevaarlijk pion mee, terwijl ook Georg Preidler (Giant-Alpecin) mee sprong. De Oostenrijker waaide echter al vrij snel terug. Op de Côte de Cherave plaatste Tim Wellens zijn vooraf aangekondigde versnelling en reed in een ruk naar de twee koplopers toe. Met acht seconden voorsprong aan de voet van de Muur van Huy, was ook hun poging gedoemd te mislukken. Op de slotklim ontbond Valverde vervolgens gecontroleerd zijn duivels, die over zijn schouder keek en zag dat niemand zijn versnelling kon beantwoorden.

Alaphilippe en Martin flankeren Valverde op het podium - foto: Sirotti

Alaphilippe (link) en Martin (rechts) flankeren Valverde op het podium – foto: Sirotti

RIDE Magazine
159 Reacties
Sorteer op:
20 april 2016 16:39
Schakelde pas de laatste drie kilometer in, en volgens mij vrij weinig gemist. Ook het sprintje op de muur is volgens mij wel eens spectaculairder geweest. De enige die een bommetje probeerde was Purito, maar die lijkt het toch niet meer zo te hebben, leek nochtans superfris vlak voor zijn versnelling.
20 april 2016 16:39
Ik tel hem als een tweede voor Alaphilippe, Valverde doet voor mij niet meer mee
20 april 2016 16:39
Zelfde als elk jaar, wachten op de Muur, de rest van de koers kan je net zo goed overslaan...

En over de winnaar: bah, balen weer. Iemand die na z'n dopingschorsing beter is dan voor z'n schorsing zal ik nooit vertrouwen. Ik zal nooit voor hem kunnen juichen...
(Even een oprechte vraag: kan iemand mij uitleggen waarom Piti zo populair is onder veel wielerfans, en een Ricco bijv niet?)
20 april 2016 16:40
Alle ploegen zondag aanvallen anders is het aan Etixx en Movistar.
20 april 2016 16:40
Battaglin is in ieder geval een prima aanschaf geweest.
20 april 2016 16:40
Wat zal ik blij zijn als Valverde met pensioen gaat. Misschien krijgen we dan weer eens een strijd.
20 april 2016 16:41
Ik neem nu wel aan dat we Poels meenemen naar de Olympische spelen in plaats van bijvoorbeeld Mollema, Gesink en Kelderman. Een Poels in topvorm kan meedoen met de medailles, Gesink acht ik bij voorbaat kansloos en bij Mollema en Kelderman zou ik het niet weten.
20 april 2016 16:42
Froome in topvorm kan dit ook gigantisch goed
20 april 2016 16:42
Inderdaad één van de besten van de laatste 20 jaar. Voor mij de beste heuvelrenner ooit misschien wel
20 april 2016 16:42
Mooie uitvoering van Movistar en Valverde. Poels met een uitslag die er mag zijn. Hopelijk een doorbraak in het eendagswerk. Drie Nederlanders bij de eerste vijftien op de Muur ook niet slecht, zeker zonder Mollema als zekerheid aan de start. Slagter alleen niet gezien helaas.
20 april 2016 16:42
Puffin87 - 20 april 2016 om 16:39
Ricco heeft niet van zijn fouten geleerd en Valverde wel. In de tijd dat Valverde doping gebruikte, gebruikte iedereen. Het is gewoon duidelijk dat hij talent heeft en gewoon goed is. Ricco daarentegen..
20 april 2016 16:42
Leuk dat ze Anna nu nog ff huldigen!
20 april 2016 16:42
Even duidelijk maken wie er nu de kopman voor Rio is!
Al was dat wat mij betreft overbodig.
20 april 2016 16:42
Ik zeg het hier al vaker, maar Poels is 3 klasses beter dan Gesink en Kelderman als hij in vorm is. Deze man kan podium rijden in een grote ronde én klassieker. Ik hoop dat Sky hem eens de kans geeft als kopman in de Vuelta.
20 april 2016 16:42
@RaketVuist: Juist niet dan denken nog meer dat ze kunnen winnen op deze manier. Nu moet er juist meer strijd zijn dat is de enigste manier om hem te verslaan.
20 april 2016 16:44
@Puffin

Vergelijk je nu serieus Piti met een Ricco?!
Piti is populair, omdat hij nooit klaagt. Omdat hij de koersdaling die hij meedoet, altijd aanvalt en koers maakt. Hij heeft zijn straf gehad en daarna is hij niet meer gepakt.
20 april 2016 16:44
@Puffin: Valverde is helemáál niet populair. Heeft onnodig veel haters, net als Riccò. Riccò was een geval apart, zou er wel een boekje aan willen wijden en ga dat ook wel doen denk ik.
20 april 2016 16:45
Onsportief gepiep om Valverde nu als fantoom te bestempelen vanwege zijn verleden, die gast heeft zijn bijnaam niet zomaar gekregen he.
20 april 2016 16:45
Leek wel of Valverde aan het inhouden was. Enorm sterk zeg. Poels klasse!
20 april 2016 16:45
@martini: je kunt van Ricco veel zeggen en ik heb ook helemaal niets met hem, maar niet dat hij niet genoeg aan viel.
20 april 2016 16:45
WaT is de uitslag na plaats 10?
20 april 2016 16:46
@timocycling: ik vind hem ook beter dan Kelderman en Gesink. Maar om te zeggen dat hij podium kan rijden in een grote ronde vind ik heel opportunistisch. Heeft nog nooit blijk gegeven van een drie weken durende, constante topvorm.
20 april 2016 16:46
Orde hersteld, en duidelijk de beste. Martin was overigens beter dan ik verwachtte en Purito was zoals gevreesd..

Poels sterk! Dit is ook wel dé klassieker waar ie voor winst mee moet kunnen doen. Overigens rijdt Gasparotto 6 plaatsen beter dan ie ooit deed, een stuk beter dan in 2012 dus zelfs! Valverde versus de twee Etixx mannen en Gasparotto zondag? Hopen dat Nibali daar nog iets over te zeggen heeft.
20 april 2016 16:46
@timo Poels heeft nog nooit iets laten zien 3 weken lang qua klassement itt Gesink en Kelderman, podium lijkt mij wat optimistisch
20 april 2016 16:47
@Hakkie

Klopt, ik had het beter moeten formuleren. Ik bedoelde meer dat Ricco een idioot is die nooit heeft geleerd van zijn fouten. En de wielersport mede te schande heeft gemaakt.

Reacties zijn gesloten.