‘Utrecht bijna zeker van Vuelta-start 2020’

‘Utrecht bijna zeker van Vuelta-start 2020’

foto: Marcel Koch (archief)

woensdag 4 januari 2017 om 10:09

De Vuelta a España start in 2020 zo goed als zeker in Utrecht. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Aanvankelijk wilde Utrecht gaan voor de start van 2019, maar die is al vergeven. De regio Levante lijkt dan de Spaanse rittenkoers te ontvangen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De organisatie is in handen van het Business Peloton Utrecht, dat ook al de Tourstart van 2015 in goede banen leidde. Volgens BPU-voorzitter Cor Jansen heeft de Vuelta aangegeven dat de Domstad zich kan richten op de start in 2020. “De directie heeft ons eigenlijk te kennen gegeven dat het aan ons is om het Nederlandse deel van de ronde dan in te vullen”, aldus Jansen.

Komende week is het Business Peloton Utrecht aanwezig bij de presentatie van het Vuelta-parcours voor 2017, om voor de tweede keer met de organisatie te praten over een mogelijke start.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Parcours
Als de Vuelta daadwerkelijk naar Utrecht komt in 2020, dan zullen er drie etappes verreden worden. Op vrijdagavond start de ronde met een ploegentijdrit over het tijdritparcours van de Tour 2015. Op de tweede dag volgt een rit met start en finish in Utrecht, waarbij de provincie doorkruist wordt. De zondagetappe begint eveneens in Utrecht, om te finishen in Breda.

De start van de Vuelta in 2020 overlapt niet met de Olympische Spelen in Tokio, iets wat afgelopen jaar nog wel zo was met de Spelen in Rio de Janeiro. “Dat geeft ons extra voorbereidingstijd én dan is het rijtje voor Utrecht compleet: de Giro d’Italia in 2010, de Tour de France in 2015 en de Vuelta in 2020”, zegt Jansen. In dat geval zal Utrecht de eerste stad zijn die alle drie de grote rondes heeft mogen ontvangen.


[poll id=”400″]

Dit artikel delen:

32 Reacties

Turtlehead 4 januari 2017 om 10:36

Zou leuk zijn voor dat cluppie, minder voor de NL belastingbetaler. Voor de wielerliefhebber zijn etappe 2 en 3 redelijk treurig qua parcours lijkt me.
Nog maar even afwachten hoeveel meer steden hetzelfde signaal hebben gekregen, en dan kan de vlag uit ;)

0
Frits des Jeux 4 januari 2017 om 10:44

Mooi nieuws! Altijd mooi als een grote ronde in Nederland neerstrijkt.

0
TykkeThor 4 januari 2017 om 11:00

Die één of twee euro extra gaat de Nederlandse belastingbetaler wel voelen hoor, poh.

0
Wheely 4 januari 2017 om 11:03

Hoe volstrekt onlogisch het ook mag zijn dat een Ronde van Spanje in Utrecht begint… Ik kijk er weer naar uit!

0
AWestie 4 januari 2017 om 11:46

Dat worden twee saaie etappes na de ploegentijdrit. Gaan ze de Heuvelrug de hele dag afzetten voor criteriumrondjes met daarna een rechte lijn naar Utrecht terug? ;)

0
Tinkerbell 4 januari 2017 om 11:51

Tsja, de Tour in Nederland vind ik altijd nog een soort van logisch omdat je zo in Frankrijk zit maar in Italië en Spanje zit je net wat minder snel dus die zie ik toch liever in hun eigen land starten of er in de buurt.. toch zal ik er zeker heengaan want lekker makkelijk is het wel.

0
Hoebele 4 januari 2017 om 12:37

En een paar weken erna het WK in Drenthe/Groningen?

0
Tiim 4 januari 2017 om 12:43

Ik ben er eigenlijk wel een beetje klaar mee, Nederland heeft nu al een paar keer in relatief korte tijd flink wat betaald voor een grote ronde. Ga eens inzetten op breedtesport en dat soort dingen. Dit levert feitelijk niet meer op dan een paar leuke dagen hebben we gezien.

0
Mathieu Moller 4 januari 2017 om 12:55

Ik zie ze liever investeren in een (nieuwe) lokale koers dan elke keer maar weer zo’n grote ronde hierheen te halen. Verder eens met Tinkerbell, topografisch is dit totaal onlogisch.

0
zeurwiggo 4 januari 2017 om 12:58

nee hoebele, die gaan nu voor 2021 voor het wk

0
Jungle Man 4 januari 2017 om 13:05

En gaat de Eneco tour nu ook in Spanje starten???
Ben het idd met Tinkerbell eens dat de logica ontbreekt.

0
klootje kriekeljon 4 januari 2017 om 13:25

Nnnnnnnnog een keer!!

1 woord: verzadiging.

0
Wielrennertje 4 januari 2017 om 13:27

Die etappes lijken me niks, vooral die tweede rit, daar kan je toch geen fatsoenlijke etappe van maken? Ik vind het enigste in Nederland wat grote ronde waardig is Limburg.

0
Mathieu Moller 4 januari 2017 om 14:15

@Wielrennertje
De etappe naar Neeltje Jans mocht er ook best wezen.

0
Geit in mijn Kelderman 4 januari 2017 om 14:36

Beetje verzadigd gevoel gekregen van al die grote ronde starten. Er is werkelijk waar niks innovatiefs aan. En dan ben ik nog een wielerliefhebber.

10 keer liever dat ze dan op de Canarische eilanden starten waar je meteen de bergen in kan.

0
john 4 januari 2017 om 15:43

Leuk voor de liefhebber ,zolang ze maar met een grote boog om Valkenburg heen gaan

0
Thailand 4 januari 2017 om 16:07

Als wielerfan heb ik ook liever dat er geïnvesteerd wordt in NL-se rondes of – sport.
Overigens ben ik niet zo negatief als een aantal anderen, NL is een prachtig land waar zeker mooie etappes te maken zijn, kijk inderdaad maar naar Neeltje Jans, was een prachtige rit.

Maar ik snap steden als Utrecht wel, dit soort evenementen wordt gefund vanuit potjes als ‘city marketing’. Voor de marketing van een stad als Utrecht is het 10x waardevoller dat er twee dagen lang prachtige beelden van motor en helikopter worden uitgezonden over de gehele wereld dan dat er een nationale wedstrijd wordt georganiseerd die met name aandacht binnen NL krijgt. Reken maar dat de tour-start met haar helikopter beelden heeft bijgedragen aan het groeiende buitenlands toerisme en naamsbekendheid van de historische stad.

0
aardappeljager 4 januari 2017 om 17:20

Enigste? Auw

0
achtpuntzes 4 januari 2017 om 17:37

@ klootje +1
ik was jaren geleden al verzadigd in deze. maar de grote ronde starts worden ons nog steeds door onze strot geduwd. hier zal het trouwens niet bij blijven voorspel ik je. op ambtenarenfeestjes pochen die van Utrecht over het feit dat ze elke grote ronde nu gehad hebben, en ambtenaren uit grote steden in andere provincies vinden dan weer dat ze niet kunnen achterblijven. tot het eind der tijden zal Nederland buiten het land van herkomst van de desbetreffende grote ronde startplaats nummer 1 zijn. en de grote rondes worden voor een groot gedeelte gefinancieerd door de belastingbetaler uit onze provincieen.

0
tristania 4 januari 2017 om 17:38

Heb er weer zin in. Altijd leuke sfeer bij zo’n start van een grote ronde. En ach over dat belastinggeld. Er gaat ook miljoenen naar kunst waar ik niet op zit te wachten.
En hoe zien de mensen dat investeren in lokale koers waar niemand op zit te wachten? Een criterium? Hoe krijg je goede ploegen aan de start?
De vult is weer mooie gelegenheid grote ploegen en renners weer eens van dichtbij te zien. En top de vuelta die finishen bij ons in Breda

0
achtpuntzes 4 januari 2017 om 17:52

@ Thailand:
gelul, die city eposure. hoeveel van jullie zijn op vakantie geweest naar Laias, Puerto Banas, San Lorenzo al Mare of zelfs het pitoresque Mont Saint Michel? ik gok zo helemaal niemand.

0
alsjewint 4 januari 2017 om 18:20

Verdeelde meningen. Ik vind het prima als ze starten in Nederland. Er komt toch vaak veel publiek op af en de regio in kwestie komt goed in beeld. Verzadiging die sommigen noemen vind ik een heel vreemd tegenargument, want je weet niet van te voren hoe de etappes zullen verlopen. Voor de etappes die in Spanje zelf gereden worden voelen ze blijkbaar geen verzadiging terwijl dat in wezen hetzelfde is. 198 renners rijden van a naar b en er kan er maar een winnen, en het is afwachten hoe die etappe zal verlopen. Investeren in breedtesport noemen sommigen als beter alternatief. Ik weet niet of we daar zoveel beter van worden. Ik heb zelf het idee dat Nederland welvarend genoeg is en voldoende wielerverenigingen heeft om het aanwezige talent toch wel te laten boven komen drijven. En wat die inzet van belastingcenten voor een Vueltastart betreft kan ik wel wat begrip opbrengen voor de bezwaren. Maar goed ik zie liever belastinggeld naar iets gaan waar ik plezier aan beleef dan dat het uitgegeven wordt aan allerlei dingen waar ik niks mee opschiet en de samenleving waarschijnlijk ook niet.

0
Manuel Beltran 4 januari 2017 om 18:55

Wat een hoop zure types zeg! Ik vind het super. Lekker sfeertje in de stad, langs het parcours picknicken, een beetje lummelen rondom de teambussen… waarom zou je daar tegen zijn? De eerste drie etappes zijn in Frankrijk/Italië/Spanje vaak echt niet veel toffer hoor…

0
achtpuntzes 4 januari 2017 om 19:15

@ Manuel Beltran:
oei, langs het parcours picknicken. de rekenmeesters gaan er van uit dat je minimaal 100 euro uitgeeft (en minimaal 3 keer geteld wordt als toeschouwer) om ons te doen laten geloven dat een en ander een gigantisch financieel succes was. :p

0
Hensie 4 januari 2017 om 19:38

Gaaf. Dan is mijn stadsjie de enige stad die de drie grote rondes allemaal op bezoek heeft gehad :-)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone