Unzué heeft (weer) vertrouwen in Mas: “Het team zal rond hem worden gebouwd”
foto: Cor Vos
dinsdag 13 september 2022 om 15:55

Unzué heeft (weer) vertrouwen in Mas: “Het team zal rond hem worden gebouwd”

Eusebio Unzué, de ploegbaas van Movistar, was na de Tour de France nog streng voor Enric Mas. Die laatste zou niet het vermogen hebben om een ploeg te leiden. Mas rechtte na een teleurstellende Tour echter zijn rug en werd vervolgens knap tweede in de Vuelta a España. En dat is ook Unzué niet ontgaan.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Unzué had na de finish van de Tour in Parijs nog een duidelijke en niet al te vleiende mening over Mas. “Zijn mentale blokkade tijdens de Tour is niet normaal. Maar het heeft ons wel geholpen, want het is duidelijk dat hij op 27-jarige leeftijd nog steeds niet het vermogen heeft om een ploeg te leiden. Hij is nog niet klaar om de verantwoordelijkheid van een team, en de dromen van een land, op zich te nemen. Daar moeten we ook geduld mee hebben.”

Mas kreeg in de Tour dus een sportieve en mentale tik te verwerken, maar wist zich in de Vuelta a España te revancheren. De Spaanse klimmer moest in de strijd om de eindzege weliswaar zijn meerdere erkennen in Remco Evenepoel, maar eindigde wel weer als tweede in het eindklassement. Ook in 2018 en 2021 was hij al runner-up in zijn thuisronde.

“Enric heeft zich laten zien in de Vuelta”
Unzúe heeft dit ook gezien en vestigt zijn hoop op zijn landgenoot, zeker nu Alejandro Valverde zijn fiets aan de wilgen zal hangen. “Het is voor ons geen optie om ons op meerdere kopmannen te richten, maar we hebben er vertrouwen in dat Enric zich als leider zal laten gelden”, klinkt het in gesprek met Cyclism’Actu. “De ploeg zal rond hem heen worden gebouwd. We zullen verder nog vier of vijf nieuwe gezichten verwelkomen.”

Unzué liet zich tijdens de Vuelta ook al uit over Mas. “Enric heeft zich deze Vuelta laten zien als een echte vent. Hij is geen spectaculaire renner, maar wel heel constant. Hij heeft het in zich om met de toppers te strijden en dat is erg belangrijk”, wist Marca op te tekenen. Mas wist met zijn goede prestaties in de Vuelta zijn ploeg Movistar ook een dienst te bewijzen in de strijd tegen degradatie.

 
15 Reacties
Sorteer op:
13 september 2022 16:26
Lekker zo'n baas.
13 september 2022 16:32
Door dik & dun.
13 september 2022 18:52
Leuk zo'n man met een visie! Te bedenken wat die allemaal had kunnen realiseren voor het Spaanse wielrennen met de miljoenen van Movistar. Opvallend ook dat deze incompetente ploegbaas toch minder tegenkanting krijgt dan z'n collega enkele topics verderop die net de Vuelta heeft gewonnen en 13 plekken hoger staat in de ploegenranking.
  13 september 2022 19:00
  Dat komt omdat Unzue door niemand voor vol wordt aangezien. Bij Patlev weet je dat het ergens ook een intelligente en verstandige man moet zijn, en daarom valt het zo op als hij weer eens uit de bocht vliegt.
13 september 2022 16:41
Unzué is zelf niet in staat een renner richting Vuelta-winst te sturen, maar alla: Enric rijdt toch ieder keer podium, dus geven we hem een complimentje.
13 september 2022 16:47
Mas is natuurlijk een goede renner. Hij mist wel net iets extras om een grote ronde naar zich toe te trekken. Goede klimmer maar niet dominant of onderscheidend ten opzichte van andere favorieten, en een zeer matige tijdrijder.
  13 september 2022 17:02
  Zeer matig is wel heel erg streng. Werd tiende in de TT op een minuut van Roglic in een vlakke tijdrit van 31 km. Is toch gewoon degelijk?
13 september 2022 17:07
Belachelijke vent. Alsof een renner ook maar een seconde zou moeten bezig zijn om de dromen van zijn land op zich te nemen. En nu is het plots weer de fundering waarop de ploeg gebouwd kan worden. Die zou het kunnen schudden bij mij ;)
13 september 2022 17:35
Het moet gewoon een keer goed vallen. Volgend jaar naar de Giro ondanks de 3 tijdritten. Giro en Vuelta
  13 september 2022 17:53
  Ik ben bang dat "goed vallen" voor Mas betekent dat iedereen die na 1-2 weken boven hem staat, typisch toch een man of wat, moet vallen voordat hij een ronde gaat winnen. Van eigen initiatief, of het nu van niet kunnen, willen of durven is, gaat het in elk geval niet komen. Wellicht doet de Vuelta hem volgend jaar een plezier met een parcours op zijn maat - weinig TTT en ITT.
13 september 2022 18:53
Deze opmerking van Unzúe is al sinds het begin verkeerd vertaald (door Wielerflits) en daarop is het ook nog eens een eigen leven gaan leiden.
13 september 2022 18:56
“El episodio de bloqueo psicológico de Enric Mas en el Tour no es normal”, dice. “Pero nos ha servido para creer que, a los 27 años, aún no tiene capacidad de liderar. Aún no está preparado para asumir la responsabilidad de un equipo y de las ilusiones del país. Hay que tener paciencia, esperar a que alcance la madurez. Y no, no me atrevo a decir que está bien para ir a la Vuelta, pero él en ningún momento se plantea no ir”.
  13 september 2022 22:21
  ja toch, lijkt me meer dan een terechte opmerking. (?)
13 september 2022 23:14
In het interview was Unzúe juist ook begripvol richting Mas. Een meer realistische vertaling van zijn opmerkingen zou zijn: "Een mentale blokkade (bij Mas) is niet iets wat normaalgesproken voorkomt. Maar we hebben er wel van geleerd dat hij op dit moment nog niet de kwaliteiten heeft om dé leider te zijn. We moeten geduld hebben en hopen dat hij verder groeit."
14 september 2022 08:43
Is het nu Unzue zijn mening of heeft baas Valverde hem verteld dat hij dat mag zeggen:-)

Reacties zijn gesloten.