Eusebio Unzue: “Enric Mas heeft nog steeds niet het vermogen een ploeg te leiden”

vrijdag 29 juli 2022 om 12:02
Eusebio Unzue: “Enric Mas heeft nog steeds niet het vermogen een ploeg te leiden”

foto: Cor Vos

De Tour de France van Movistar was er een om snel te vergeten. Kopman Enric Mas moest twee dagen voor Parijs opgeven vanwege een coronabesmetting, maar hij maakte nooit echt kans op een plek in de top-5 van het eindklassement en gaf toe te kampen met daalangst. En dat is ploegbaas Eusebio Unzué niet ontgaan.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

In de bergetappe naar Hautacam schoof Mas, als nummer tien van het algemeen klassement, mee in een ontsnapping. Hij verloor echter de aansluiting met de koplopers vanwege daalangst. “Ik heb een interne angst in afdalingen deze Tour de France, nadat ik eerder dit jaar drie keer gevallen ben. Dat verklaart mijn situatie en we moeten op zoek naar een oplossing”, vertelde Mas na dit rit. Een dag ging hij niet meer van start.

Ploegbaas Eusebio Unzué had na de finish van de Tour in Parijs een duidelijke mening over Mas. “Zijn mentale blokkade tijdens deze Tour is niet normaal. Maar het heeft ons wel geholpen, want het is duidelijk dat hij op 27-jarige leeftijd nog steeds niet het vermogen heeft om een ploeg te leiden. Hij is nog niet klaar om de verantwoordelijkheid van een team, en de dromen van een land, op zich te nemen.”

“Daar moeten we ook geduld mee hebben”, stelde Unzué bij El País. “We moeten wachten tot die volwassenheid er is. Ik weet niet of het nu goed is om naar de Vuelta a España te gaan, maar ik weet ook dat Enric nooit zal overwegen om niet te starten.”

Degradatiestrijd
De Ronde van Spanje, die op 19 augustus van start gaat in Utrecht, kan wel eens heel belangrijk worden voor Movistar. Het Spaanse WorldTeam verkeert in serieuze degradatienood volgens de laatste ranking van de UCI. BikeExchange-Jayco is door de zeges van Simon Yates de afgelopen week virtueel al voorbij Movistar, waardoor alleen Lotto Soudal en Israel-Premier Tech nog onder de Spanjaarden staan.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Dario Koelkast 29 juli 2022 om 12:12

Zegt Unzue nou tussen de regels dat hij naar iemand zoekt die dit wel kan? En dan bij voorkeur een Spanjaard.. succes met zoeken!

0
Quick Stijn 29 juli 2022 om 12:44

Met Carlos Rodriguez, Ayuso en in iets mindere mate Juanpe Lopez heb je wel degelijk interessante en talentvolle Spaanse ronderenners. Ik zou echter nooit hun huidige plekkies inwisselen voor het amateuristisch ogende Movistar

0
Groetjesaandevoetjes 29 juli 2022 om 13:24

Talenten ja, maar hebben alle drie nog niks bewezen in het grote ronde werk en zijn waarschijnlijk nog te jong om een team te kunnen leiden (de voornaamste kritiek van Unzue). Wat is er zo mis gegaan dat Carapaz niet terug wil naar Movistar en liever naar EF gaat? Of is het echt zo triest gesteld met hun financien?

0
Quick Stijn 29 juli 2022 om 17:32

Ik denk dat Unzue er vooral van baalt dat Mas niet presteert én weinig uitstraalt. Je zult deze Vuelta zien dat de twee eerstgenoemden nu al zijn niveau kunnen evenaren. Het team leiden als kopman is een kwaliteit, maar zonder die kwaliteit kun je ook ver komen (Vingegaard). Alleen moeten anderen die leiding oppakken en dat gebeurt ook niet

0
Murcia 29 juli 2022 om 12:19

Eus ziet de geweldige ironie niet in zijn uitspraken want zelf is hij ook niet (meer) in staat om een ploeg te managen. Movistar loopt op alle fronten achter, dat zou tot wat zelfreflectie moeten leiden.

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 13:45

That’s it. Unzue zou eerder zelf het boetekleed moeten aantrekken. Hij is de chef en verantwoordelijke.

0
de adelaar 29 juli 2022 om 14:41

Eens ! Unzue is wat dat betreft een fossiel. Hand in eigen boezem steken zou ik zeggen en vertekken

0
Michiel 29 juli 2022 om 12:20

Zo boor je je werknemer in het openbaar in de grond. Wat een idioot.

0
ChefSpijker 29 juli 2022 om 12:52

Verhaal van Garcia Cortina is ook wel tekenend. Kwam gister ook naar buiten. Zou in de Tour starten, had zich, naar eigen zeggen, perfect voorbereid, kreeg ie op de dag dat ie naar Denemarken zou afreizen te horen dat ie toch niet ging starten daar. En mag nu ook geen Vuelta doen. Die zal ook ondertussen wel spijt hebben van z’n overstap naar Movistar.

0
Michiel 29 juli 2022 om 13:14

Bizar. Best goede renner ook.

0
Thoin 29 juli 2022 om 12:23

Movistar staat nergens zonder Valverde. Ze gaan hem nog moeten smeken om nog een jaar verder te doen. Jorgenson is een leuke revelatie maar voor de rest Mas, Cortina enzo

0
Ronellenfitsch 29 juli 2022 om 12:24

Die andere leider van de ploeg is pas 42 jaar, dus Mas heeft nog vele jaren te gaan voordat hij enige druk gaat voelen … Movistar lijkt soms net een parodie op een Netflix serie

0
Thoin 29 juli 2022 om 12:25

Het is een Netflix serie haha

0
jooprioolpijp 29 juli 2022 om 12:39

Met dank aan Google translate in hetzelfde artikel: in december loopt het contract met de hoofdsponsor af, over verlenging is nog niet gesproken en nog een paar meer wazige opmerkingen van Unzue ('bij ons zouden van Aert en Vingegaard net zo goed zijn' ). En de mild onhandige opmerkingen over Mas staan er echt net zo lullig als het lijkt.

0
Baukema Tomoulin 29 juli 2022 om 12:49

Nouja, van Vleuten is natuurlijk een buitencategorie renster die bij Movistar niet slechter is dan ervoor. Dus opzich begrijp ik die uitspraak wel. De uitdaging zit hem juist in de meer doorsnee renners bovenzichzelf uit te laten stijgen. Dat kan Movistar voorlopig niet

0
reusjen 29 juli 2022 om 13:12

Ga je nou serieus het vrouwenwielrennen gebruiken als voorbeeld ter ondersteuning van de BS die ome Eus hier spuwt?

Het vrouwenwielrennen heeft een hele smalle top, en staat vergeleken met de mannen nog in de kinderschoenen.

0
Kelder is de Man 29 juli 2022 om 14:07

Net zo goed als Mas bedoelt hij?

0
Ivanoviclover 29 juli 2022 om 12:41

dit allemaal op straat gooien zal zijn “interne angst” ook niet helpen..

0
Baukema Tomoulin 29 juli 2022 om 12:45

Mas deed het anders bij Quick Step erg goed. Wellicht toch even de hand in eigen boezem steken wat betreft trainingen, begeleiding (ook mentaal) en vooral investeren in teambuilding. Je ziet bij QSA (wolfpack) en sinds enkele jaren TJV en zelfs dit jaar bij Lotto Soudal dat met wat teambuilding de renners samen ergens voor willen gaan en elkaar overwinningen gunnen en meer voor elkaar door het vuur gaan. Dit aspect is bij Movistar niet aanwezig (getuige oa case Lopez).

0
zietemgaan 29 juli 2022 om 15:54

Maar ook Lefevre geloofde niet in Mas …

0
Al Phila 29 juli 2022 om 12:49

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Hij mag de hand in eigen boezem steken: de daalangst had hij moeten voorzien en wellicht kunnen (laten) wegnemen door training/psychologen. Zo spreek je niet over iemand uit je ploeg tenzij je aanstuurt op een scheiding der wegen.

0
Johnny7 29 juli 2022 om 12:51

Mas is na zijn eerste jaar Movistar alleen maar minder geworden. Weet niet wat er daar aan de hand is. Deze man is nog maar 27. Misschien heeft hij een ploeg nodig met strengere begeleiding (ik zou dit altijd aanraden als ik hoor dat Movistar niet eens gezamenlijke trainingskampen heeft). Zeer zonde wat er nu met hem aan de hand is. Het is ook een aanvaller dus die gun je altijd goede resultaten.

0
Boasson en Hagen 29 juli 2022 om 13:48

4x top 6 gereden in een grote ronde, waarvan een 2e plaats in de Vuelta. Ik denk niet dat hij een stap terug heeft gezet, maar dat dit gewoon zijn plafond is.

0
Johnny7 29 juli 2022 om 14:13

Vorig jaar nog tweede geworden in de Vuelta dat zeker maar hij heeft zijn ontwikkeling niet doorgezet sinds zijn transfer van QS naar Movistar. Had grote verwachtingen maar blijft steken op zelfde niveau en dit jaar extreem hard gezakt in resultaten. Blijf bij mijn eerdere opmerking dat een strenge ploeg kan helpen. Klimtalent is zeer zeker aanwezig.

0
A.M.M. Jonkers 29 juli 2022 om 12:54

Zou mij niet verbazen als Movistar uit het peloton verdwijnt.
Jammer voor Alejandro Valverde, zo een afscheid heeft dit icoon niet verdiend.

Mijnheer Unzue kan beter zelf (en wel per direct) vertrekken, hij heeft er een grote puinzooi van gemaakt.

0
gasopdelollie 29 juli 2022 om 13:06

Als je kijkt naar hoe Movistar georganiseerd is en gemanaged wordt is het gewoon een amateuristisch bedrijf. Qua beleid en organisatie faalt het team al jaren, om ook maar te zwijgen over de interne spelletjes, kopmanschap en falende tactieken.

Dat was al zo in de tijd van Quintana bij het team reed. Valverde is de man van het team en ook een Carapaz ging niet weg zonder reden, net als Quintana en Landa. Met Mas hebben ze een leuke renner in de ploeg voor een P5 tot en met P10. Niet meer, niet minder.

Als je een avond de tijd hebt… de twee docu’s op Netflix laten perfect zien wat voor amateurisme er binnen die ploeg heerst.

0
Shinzawai 29 juli 2022 om 13:15

Dat is helaas inherent aan de Spaanse cultuur. Ik woon inmiddels al een tijdje in Spanje en merk dat Spanjaarden niet of nauwelijks in staat tot assertief communiceren, transparantie en verantwoordelijkheid nemen. Essentiële eigenschappen als je een successvol bedrijf wilt runnen of een hecht team wilt smeden.

In het bedrijfsleven komen ze met vriendjespolitiek en de nodige corruptie vaak nog weg met het huidige gedrag, maar een ploeg als Movistar heeft sterke internationale concurrentie en mist het budget om zwak management te compenseren met peperdure renners. Het gevolg is dat middelmatige renners niet doorgroeien, toppers geen vertrouwen hebben en de ploeg op alle andere vlakken ook maar een beetje achteraan meehobbelt. Movistar heeft de slag gemist en ik acht de ploeg niet in staat om dat nog om te draaien.

0
Handige Harry 29 juli 2022 om 13:36

Een manana manana mentaliteit is sowieso niet handig om een bedrijf te runnen. Zeker niet vergeleken met onze (over) georganiseerde mentaliteit.

0
VerstandOpNul 29 juli 2022 om 14:37

Mijn schoonfamilie is Spaans en ik herken (helaas) wat je beschrijft.

Het gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef zit zelfs enigszins in de taal ingebakken. Dingen gaan altijd uit zichzelf stuk, nooit door iemands toedoen.

0
wilbertdh 29 juli 2022 om 21:24

Zo, nogal wat hispanologen hier. Over taal gesproken, in NL zeggen we “Ik heb m’n been gebroken”, terwijl je dat ook zelden zelf doet. Ons individualisme heeft ook zo z’n nadelen

0
Shinzawai 29 juli 2022 om 13:07

Enric Mas: “Eusebio Unzue heeft nog steeds niet het vermogen een ploeg te leiden”

Dat zou een logischer artikel zijn. Movistar heeft het moeilijk en de ploegleiding zou er juist goed aan om renners te motiveren i.p.v. publiekelijk onderuit te halen.

0
11 na 11 29 juli 2022 om 13:08

Dit rit? Een dag ging hij niet meer van start? Een dag later, of gewoon op een dag, toen de vogeltjes floten?

0
Valvuillerdemoz 29 juli 2022 om 14:12

En un momento dado?

0
Vierkante Wielen 29 juli 2022 om 13:15

Vind het helemaal niet gek dat je met een angstig gevoel de berg afgaat als je drie keer gestrekt op het asfalt hebt gelegen. Gaat wel wat tijd en mentale hulp bij komen kijken voordat je daar helemaal vanaf bent

Movistar zal maar wat graag Carapaz willen halen om de ploegte leiden natuurlijk. Verder zou ik kijken naar Christian en Carlos Rodriguez en proberen Adria en Arrieta aan te kopen bij Kern Pharma.

0
Jean Dumas 29 juli 2022 om 13:33

Zelfkritiek is deze man vreemd, omhoog gevallen assistent-ploegleider.

0
oostrijck 29 juli 2022 om 13:39

We zullen de komende Vuelta zien of deze uitspraken Mas hebben gemotiveerd of juist extra gedemotiveerd. Ik gok het laatste.

0
Ketønen 29 juli 2022 om 13:40

Movistar op en top dit.

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 13:42

Dan moet die ouwe er toch nog een jaartje Tour aan vastplakken.
.. Was toch ook een Franse renner met daalangst die via de F1 ervan af is gekomen?

0
Verweggistan 29 juli 2022 om 14:01

Ging pinot niet eens met een coureur mee het circuit op?

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 13:51

Het wielerlandmekka bij uitstek. Is niet goed voor te stellen dat er onder de Spaanse zon geen mega toptalenten rondfietsen… Maar dat er slechts enkele uit Slovenië nodig zijn.

0
Shinzawai 29 juli 2022 om 14:50

Er rijdt in Spanje echt wel talent rond, maar de meesten zijn zo verstandig geweest om niet bij Movistar te gaan rijden, waar ze alleen maar renners kunnen ontwikkelen tot modale klimknecht.

0
Vierkante Wielen 29 juli 2022 om 14:56

Ayuso is idd echt matig rennertje en ook die Rodriguez bij Ineos kan er geen fluit van. Ook die 19 jarige Arrieta is een koekenbakker op de fiets. Welk mega talent, buiten Pogi, loopt er volgens jou in Slovenië rond dan?

Misschien eerst even nadenken voor je een domme reactie plaatst.

0
Valvuillerdemoz 29 juli 2022 om 14:23

Oei oei oei! Speelt die baas hier hoog spel of wat! Is in de strijd tegen degradatie na deze uitspraken volledig afhankelijk van de 41-jarige Valverde. Bij Mas kun je die druk natuurlijk niet meer leggen na publiekelijk over zijn daalangst/ faalangst te hebben gesproken. Het is niet bepaald waarschijnlijk dat Mas er door deze uitspraken straks in de Vuelta weer helemaal staat. En laten we hopen dat hij er straks niet weer bij ligt.
Op deze manier rijdt Movistar volgend jaar lekker in de concurrentie met Caja Rural, Burgos BH, Euskaltel-Euskadi en Kern Pharma

0
zietemgaan 29 juli 2022 om 15:56

Te bedenken dat movistar de opvolger is van de ploeg Indurain uitde jaren 90: is het dat ze het epospook nooit verteerd hebben?

0
hjjanssen1973 30 juli 2022 om 10:55

Mas lijkt misschien een beetje op Bardet? Veel verwachtingen, en daar niet goed mee om kunnen gaan, of inderdaad gewoon een plafond.

0
VTI 30 juli 2022 om 13:36

Zou een mooie podcast serie kunnen zijn: “Eus en PatLef trappen na”. Ongelooflijk dat je zo je eigen positie probeert te redden. Ze hebben één keer zich offensief om het klassement laten zien en toen zakte Mas er gruwelijk doorheen. Verder niet gezien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone