UKAD gaat Sky niet vervolgen om mysterieus pakketje

UKAD gaat Sky niet vervolgen om mysterieus pakketje

foto: ASO

woensdag 15 november 2017 om 12:40

Het Brits anti-dopingagentschap (UKAD, red.) heeft het onderzoek naar Sky rondom het Critérium du Dauphiné 2011 afgerond. Het inmiddels beruchte mysterieuze pakketje waar fluimucil in zou zitten, was onderdeel van dit onderzoek. Het UKAD gaat Sky niet vervolgen voor het overtreden van de dopingregels, schrijft de Britse WorldTour-ploeg in een statement.

“We zijn blij dat het UKAD haar onderzoek heeft afgerond en dat zij geen vervolgstappen zullen nemen”, schrijft de ploeg van de in opspraak geraakte teammanager Sir David Brailsford. “We hebben altijd gezegd dat er niets verkeerds heeft plaatsgevonden en dat we altijd volledig meegewerkt hebben aan het onderzoek van het UKAD het afgelopen jaar. Sinds onze intrede in het peloton in 2010 hebben we steeds onze systemen en processen aangepast en sterker gemaakt om ons best te doen om doping te voorkomen.”

UKAD: “Gebrek aan bewijs”
Het UKAD heeft ook een statement in de wereld gebracht. Volgens het Britse anti-dopingagentschap is zij – ondanks haar uiterste best te hebben gedaan – niet in staat om aan te tonen dat het mysterieuze pakketje wel of geen fluimucil bevatte. Mede door dit gebrek aan bewijs is besloten om het onderzoek te sluiten, alhoewel het UKAD de zaak mogelijk heropent als er nieuwe informatie naar voren komt. “Ons onderzoek is belemmerd dor het ontbreken van accurate medische rapporten bij British Cycling. Dit baart ons serieus zorgen. […] De zaak werd verder bemoeilijkt door het heen en weer schuiven van personeel tussen British Cycling en de Sky-ploeg.”

Update 16:45
In het statement stelt de UKAD over informatie te beschikken die mogelijk van belang is voor de Britse Algemene Medische Raad (GMC, red.). Het GMC bevestigt dit in gesprek met Cyclingnews. ”UKAD heeft ons op de hoogte gesteld van een aantal zorgen en wij onderzoeken deze,” aldus een woordvoerder van het GMC.

Bradley Wiggins reageert
Op Twitter stelt Sir Bradley Wiggins in een reactie op het nieuws blij te zijn met de bevestiging dat er geen vervolging plaats gaat vinden. “Het is altijd het geval geweest dat ik nergens voor berecht had kunnen worden. Er zijn geen dopingregels overtreden. Ik ben blij dat dit eindelijk publiekelijk bevestigd wordt. Beschuldigingen van onberadenheid rondom doping is het ergste wat een professionele sporter kan overkomen. Het was een hel, het voelde bij vlagen als een heksenjacht,” vertelt hij.

De Tourwinnaar van 2012 geeft ook uitleg waarom hij tot dusver niet gereageerd heeft. “Ik wilde de UKAD hun werk zo goed mogelijk laten doen. Ik heb alles binnen mijn macht gedaan om de UKAD hierbij te helpen. Ik ben een keer 90 minuten geïnterviewd en heb hen alle relevante medische gegevens over mij beschikbaar gesteld.” legt hij uit. Wel roept het nieuws een aantal vragen bij hem op. “Waar komt de informatie vandaan om dit onderzoek te starten? Wie was de bron? En waarom behandelde de UKAD dit als een geloofwaardige bron?” vraagt hij zich af.

Dit artikel delen:

26 Reacties

marehoek 15 november 2017 om 12:44

De reden waarom ze het niet doen wordt niet gezegd.
Maar met ” steekpenningen” is veel te bereiken.

JaBo 15 november 2017 om 13:03

Het grootte geld heeft weer gewonnen. Beschamend dat de Britse wielerbond actief heeft meegewerkt om deze zaak te verhullen. Slecht voor de geloofwaardigheid van de wielersport.

achtpuntzes 15 november 2017 om 13:10

tja, gemiste kans. dat een en ander hier niet pluis was kan een blinde nog wel zien.

vreemd ook dat deze zaak geen nieuwe regels heeft opgeleverd zoals sancties bij verdwijnen van medische gegevens (de 'gejatte' laptop van de ploegarts notabene tijdens zijn vakantie in Griekenland zonder ook maar enige backup te hebben) of een verbod op het gebruik van medicijnen bestemd voor de renners door het personeel (Brailsford: die grote hoeveelheden cortisonen waren niet voor de wielrenners maar voor mijzelf en ander personeel). zo kunnen ze in de toekomst gewoon dezelfde smoesjes gebruiken.

Nibs 15 november 2017 om 13:13

Surprise!

achtpuntzes 15 november 2017 om 13:27

van dat verhaal van die arts die 200+ Engelse sporters (wielrenners, voetballers en meer) van dope voorzag zullen we ook wel niks meer horen #doopfot.

Polleke 15 november 2017 om 13:27

Waarom foefelen als je gewoon legaal cortisone kan gebruiken via een TUE…

kleomantre 15 november 2017 om 13:36

Dus we kunnen nu wel met enige mate van zekerheid zeggen dat

– in de begindagen SKY de grens opzocht en misschien overschreed
– de baanwielrenners vals hebben gespeeld
– British Cycling niet te vertrouwen is en van het zelfde kaliber als de Spaanse overheid bij de Fuentes-affaire.

Hopelijk komt er ergens flink wat geld ter beschikking om een afgekochte official/medewerker met enige gewetensnood maar die nu nog in een lastig pakket zit ivm continuering van zijn/haar werk te verleiden tot lekken en bewijslast leveren.

vlek 15 november 2017 om 13:40
Quote:
vreemd ook dat deze zaak geen nieuwe regels heeft opgeleverd zoals sancties bij verdwijnen van medische gegevens

Je zou inderdaad wensen dat zo’n ‘serious concern’ concrete maatregelen tot gevolg heeft, zodat er in de toekomst ook serieus gehandeld kan worden op momenten dat je als doping autoriteit op deze manier om te tuin wordt geleid.

skylimit 15 november 2017 om 13:53

“Nothing new under the sky”. Oude wielrennen is het nieuwe wielrennen 2.0. Hetzij zo, de wielersport zal nooit meer loskomen van de dopingverhalen en elke bijzondere prestatie wordt met argwaan bekeken. Is deze strijd (nog) wel te winnen in het licht van de commercie, macht en corruptie? Maar ja, de suggestie van Brinkman doping vrij te geven is natuurlijk het andere uiterste – voer voor interessante discussies.

Japiev 15 november 2017 om 13:58

Grappig dat Sky zichzelf op de borst klopt van “niks aan de hand” terwijl de UKAD verklaart de vermoedens niet kon bewijzen. Kortom: er was wel degelijk iets aan de hand maar hard bewijs ontbrak. Zoals zo vaak helaas.

Laatste man 15 november 2017 om 14:06

Wat een farce. Die hele Britse wielerbond en alles eromheen is ontzettend verdacht. En maar wijzen naar Rusland..

Pizzi 15 november 2017 om 14:55

Het bericht die je wist dat zou komen. Zucht.

Tinkerbell 15 november 2017 om 15:13

Ik krijg steeds meer het idee dat veel landen geen haar beter zijn dan Rusland wat betreft doping en dit draagt daar sterk aan bij.

schipperaar 15 november 2017 om 15:41

De zaak werd bemoeilijkt door het heen en weer schuiven van Sky personeel en British Cycling, lijkt erop dat dit één groot bedrijf is. Uiterste best gedaan, de Sprookjes van Grimm klinken geloofwaardiger.
@skylimit
Het voordeel van het oude wielrennen was dat hard werken loonde maar dat woord lijkt uitgebannen in de 21e eeuw waar de techniek, commerce en wetenschap de mens steeds meer naar de achtergrond lijkt te drukken.
De gemiddelde snelheid in de tour is in 30 jaar ondanks veel beter en lichter materiaal amper toegenomen.

kleomantre 15 november 2017 om 16:23

Misschien at het budget en British Cycling en Sky zo hoog is omdat ze geld nodig hebben om iedereen zo weinig mogelijk prikkels te geven om uit de school te klappen

Romāns Vainšteins 15 november 2017 om 16:52

Die Brailsford is gewoon de huidige Bruyneel, dat voel je gewoon. Heeft Gaimon er nog iets over gezegd in zijn boek ?

Nikolai 15 november 2017 om 17:02

Als Dave Brailsford en Sky een schone sport en een schoon imago werkelijk belangrijk vinden, zouden ze alleen al vanwege de ophef en de vele – zogenaamde – fouten (laptop gestolen, geen backup, administratie niet op orde) hun conclusies moeten trekken. Oftewel, alleen om die reden al zou Brailsford moeten opstappen. Er zijn immers ministers gesneuveld om veel minder ernstige fouten. De volstrekt belachelijke en ongeloofwaardige smoes dat de forse hoeveelheid fluimicil voor Brailsford zelf en andere, niet fietsende personeelsleden zou zijn geweest, hoeven we daar dan nog niet eens bij te betrekken. En datzelfde geldt ook voor de Armstrong-achtige ontkenningen en de reacties op enkele journalisten/media tijdens de afgelopen Tour de France. Dus als Brailsford en Sky geen consequenties verbinden aan de uitkomsten van dit onderzoek van UKAD, dan is dat een definitieve bevestiging van het vermoeden dat ze het bestrijden van doping nooit serieus hebben genomen, hoe hard ze ook van de toren blazen dat ze dat wel zouden doen. Maar goed, eigenlijk wisten we dat natuurlijk al lang. We zijn immers wel wielerfan, maar helemaal gek zijn we nou ook weer niet…..

Jacco van Stierop 15 november 2017 om 17:22

Dr Richard Freeman, die het pakketje bestelde en in ontvangst nam, is trouwens niet eens gehoord. Hij is ook de verantwoordelijke voor de al dan niet bewuste administratieve warboel van de door Sky en British Cycling gezamenlijk beheerde medicijnkast. Bijna een jaar geleden kon hij niet gehoord worden door de parlementaire onderzoekscommissie omdat hij overspannen was. Hij schijnt mentaal nog steeds niet de oude te zijn en heeft een maand geleden zelf ontslag genomen bij BC.

Dat er ooit fluimucil is aangeschaft door Sky/BC heeft men niet kunnen aantonen; wel dat er grote hoeveelheden triamcinolone werden bezorgd, volgens Sky/BC een foutje van de leverancier.
Blijft meuren, die zaak.

sstijnntje 15 november 2017 om 17:29

Niet mechanische doping boeit me eigenlijk niet meer zo. Het ‘dit is op de grens, dat is over de grens’ geneuzel… wat mij betreft allemaal geneuk in de marge. Mechanische doping vind ik dan weer wel echt heel erg. Dan doe je het niet eens meer zélf als renner.
Laat karma, collegialiteitsgevoel en steken onder de gordel in het peloton deze zaak maar afhandelen.

NDI22 15 november 2017 om 18:13

Jaren lang hoor je, ook hier, dat Sky vanwege een ‘andere aanpak’ het zo goed doet. Alles wordt geregistreerd, anti-doping, goede fietsen, wetenschappelijke aanpak, weet ik het allemaal niet. Vervolgens komt er wat omhoog en blijkt dat ze de absolute basis administratie niet eens op orde hebben. Trek je eigen conclusies maar.

mark vv 15 november 2017 om 18:43

Afgekocht. En hup de doofpot in. Wielrennen zal nooit veranderen.

Mess 15 november 2017 om 19:05

Doofpot. Niet alleen in de Britse wielersport overigens. Die Mo Farah wordt ook al sinds jaar en dag nadrukkelijk met doping in verband gebracht, net als Radcliffe. Gewoon net zo erg als de Russen dus.

kleomantre 15 november 2017 om 19:39

Werkt Sifan Hassan nou niet met de trainer van die Farah?

Japiev 15 november 2017 om 19:49

Iemand trouwens al gezien hoe Sir Bradley Wiggins er tegenwoordig uit ziet? Mijn hemel, welk goedje daar is gebruikt om zo snel spiermassa te kweken, ik weet het niet. Hij wilt nu goud halen met roeien op de OS2020.

Emergo 15 november 2017 om 20:05

@RV Nee, die had het te druk met een paar andere zinnetjes.

Headlines

Materiaalzone

Populair