UKAD gaat Sky niet vervolgen om mysterieus pakketje

UKAD gaat Sky niet vervolgen om mysterieus pakketje

foto: ASO

woensdag 15 november 2017 om 12:40

Het Brits anti-dopingagentschap (UKAD, red.) heeft het onderzoek naar Sky rondom het Critérium du Dauphiné 2011 afgerond. Het inmiddels beruchte mysterieuze pakketje waar fluimucil in zou zitten, was onderdeel van dit onderzoek. Het UKAD gaat Sky niet vervolgen voor het overtreden van de dopingregels, schrijft de Britse WorldTour-ploeg in een statement.

“We zijn blij dat het UKAD haar onderzoek heeft afgerond en dat zij geen vervolgstappen zullen nemen”, schrijft de ploeg van de in opspraak geraakte teammanager Sir David Brailsford. “We hebben altijd gezegd dat er niets verkeerds heeft plaatsgevonden en dat we altijd volledig meegewerkt hebben aan het onderzoek van het UKAD het afgelopen jaar. Sinds onze intrede in het peloton in 2010 hebben we steeds onze systemen en processen aangepast en sterker gemaakt om ons best te doen om doping te voorkomen.”

UKAD: “Gebrek aan bewijs”
Het UKAD heeft ook een statement in de wereld gebracht. Volgens het Britse anti-dopingagentschap is zij – ondanks haar uiterste best te hebben gedaan – niet in staat om aan te tonen dat het mysterieuze pakketje wel of geen fluimucil bevatte. Mede door dit gebrek aan bewijs is besloten om het onderzoek te sluiten, alhoewel het UKAD de zaak mogelijk heropent als er nieuwe informatie naar voren komt. “Ons onderzoek is belemmerd dor het ontbreken van accurate medische rapporten bij British Cycling. Dit baart ons serieus zorgen. […] De zaak werd verder bemoeilijkt door het heen en weer schuiven van personeel tussen British Cycling en de Sky-ploeg.”

Update 16:45
In het statement stelt de UKAD over informatie te beschikken die mogelijk van belang is voor de Britse Algemene Medische Raad (GMC, red.). Het GMC bevestigt dit in gesprek met Cyclingnews. ”UKAD heeft ons op de hoogte gesteld van een aantal zorgen en wij onderzoeken deze,” aldus een woordvoerder van het GMC.

Bradley Wiggins reageert
Op Twitter stelt Sir Bradley Wiggins in een reactie op het nieuws blij te zijn met de bevestiging dat er geen vervolging plaats gaat vinden. “Het is altijd het geval geweest dat ik nergens voor berecht had kunnen worden. Er zijn geen dopingregels overtreden. Ik ben blij dat dit eindelijk publiekelijk bevestigd wordt. Beschuldigingen van onberadenheid rondom doping is het ergste wat een professionele sporter kan overkomen. Het was een hel, het voelde bij vlagen als een heksenjacht,” vertelt hij.

De Tourwinnaar van 2012 geeft ook uitleg waarom hij tot dusver niet gereageerd heeft. “Ik wilde de UKAD hun werk zo goed mogelijk laten doen. Ik heb alles binnen mijn macht gedaan om de UKAD hierbij te helpen. Ik ben een keer 90 minuten geïnterviewd en heb hen alle relevante medische gegevens over mij beschikbaar gesteld.” legt hij uit. Wel roept het nieuws een aantal vragen bij hem op. “Waar komt de informatie vandaan om dit onderzoek te starten? Wie was de bron? En waarom behandelde de UKAD dit als een geloofwaardige bron?” vraagt hij zich af.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Mess 15 november 2017 om 23:43

@kleomantre
Klopt, hoewel Farah net met hem gebroken heeft. Heel toevallig ook dat Hassan een stuk beter presteert sinds ze bij die coach zit. Interessant weetje, die coach heeft ooit nog tijdens een marathon de haas gespeeld voor Armstrong. Dus er lopen ook lijntjes naar de wielerwereld.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair