‘UCI wil aantal deelnemers olympische wegrit mannen en vrouwen gelijktrekken’

woensdag 27 november 2019 om 10:24
‘UCI wil aantal deelnemers olympische wegrit mannen en vrouwen gelijktrekken’

foto: Cor Vos

Zolang de Olympische Wegrit voor zowel mannen en vrouwen op het programma staat is er al sprake van een enorme ongelijkheid in het aantal deelnemers aan beide wegritten. Ook in Tokio zijn er veel meer mannen die op de Japanse wegen om de gouden medaille zullen strijden. Maar de UCI wil hier wat aan veranderen. In 2024 streeft de wielerunie namelijk naar gelijkheid.

De onlangs door de activiste Kathryn Bertine gedeelde cijfers zijn veelzeggend. Toen in 1984 werd besloten om ook een wegrit voor dames op het olympische programma te zetten mochten er 45 dames koersen, terwijl er liefst 135 mannen startten. In 2004 was de ongelijkheid het grootst: 200 mannen tegenover 66 vrouwen. Komend jaar zullen 130 heren en 67 vrouwen om de titel vechten. Er zit kortom een stijgende lijn in, maar van gelijkwaardigheid is geen sprake.

Gendergelijkheid is al langer een hot item, ook in de wielersport. Toen de parcoursen voor de komende Olympische Spelen werden voorgesteld stak het vrouwenpeloton de verontwaardiging niet onder stoelen of banken: “Het signaal dat men afgeeft met de verschillende parcoursen voor mannen en vrouwen, doet geen recht aan het standpunt van het IOC om te strijden voor gelijkheid”, zei Marianne Vos destijds.

Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer stemmen opgaan om het aantal deelnemers aan beide wegritten gelijk te maken. “Er is al sprake van gelijkheid in drie van de vijf olympische disciplines: mountainbiken (38 atleten), BMX Racing (24) en BMX Freestyle (9)”, zegt een woordvoerder van de UCI tegen Cyclingnews. “De gelijkheid is er bijna in het baanwielrennen (98 mannen en 91 vrouwen) en dat komt vooral door het verschil tussen de grootte van ploegen voor de teamsprint.”

Er wordt al langere tijd lobbywerk verricht om het aantal vrouwen dat mag starten in de olympische wegrit gelijk te trekken. Onder meer Vos en Iris Slappendel maken zich hier al jaren sterk voor. En aan die strijd lijkt nu een einde te komen, als we de woordvoerder van de Internationale Wielerunie mogen geloven. “De UCI wil toe naar totale gendergelijkheid wat betreft deelname aan de Olympische Spelen. Geheel in lijn met onze agenda willen we deze ambitie realiseren voor de Spelen van 2024 in Parijs”, klinkt het.

Naar verwachting wordt in december 2020 duidelijk of de UCI zich aan deze belofte houdt.

Aantal deelnemers olympische wegrit sinds 1984
1984: 135 mannen, 45 vrouwen
1988: 136 mannen, 53 vrouwen
1992: 154 mannen, 58 vrouwen
1996: 184 mannen, 61 vrouwen
2000: 152 mannen, 57 vrouwen
2004: 200 mannen, 67 vrouwen
2008: 144 mannen, 66 vrouwen
2012: 144 mannen, 67 vrouwen
2016: 144 mannen, 67 vrouwen
2020: 130 mannen, 67 vrouwen

Dit artikel delen:

20 Reacties

Cyclinglife 27 november 2019 om 10:52

wat heeft aantal deelnemers te maken met gendergelijkheid? ja je hebt dan hetzelfde aantal sporters. Maar uiteindelijk wil je toch dat de wereldtop afreist naar OS. En er zijn nu eenmaal meer mannelijke prof renners dan vrouwelijke. Dus is dat peloton toch ook gewoon groter. Als je perse gelijkheid wil. Laat ze dan exact dezelfde wedstrijd rijden, zelfde km, zelfde parcours, en om het af te maken, laat ze gelijk starten. Op het eind wint dan de beste mannelijke als vrouwelijke wielrenner.

Emergo 27 november 2019 om 11:14

Hoezo wereldtop als iemand uit Kwazadoeloe ook mee mag doen ??

Cyclinglife 27 november 2019 om 13:27

dat hoort ook niet mijns inziens. Liever uit 1 land 10 man die wereldtop zijn dan uit 10 landen 1 man puur om politiek correct te doen.

Emergo 27 november 2019 om 17:58

@Cyclinglife Met politieke correctheid heeft dat niets te maken maar wel met de Olympische gedachte dat alle landen aan de spelen kunnen deelnemen.

opdekant1 27 november 2019 om 19:20

Ik zie al met pret uit naar de afvaardiging van Vanuatu met zijwieltjes.

Hollow Knight 27 november 2019 om 11:06

Dus ze gaan het aantal mannelijke deelnemers verder beperken zodat ze een artificiële gelijkheid kunnen krijgen.

Hoera voor politieke correctheid.

dikkechaap 27 november 2019 om 11:08

Blijkbaar willen ze nog duidelijker illustreren dat het vrouwen wielrennen naast een smalle top vooral uit amateurs bestaat.

Meer deelnemers, en als ze dan ook nog een zwaarder parcours willen wordt het helemaal schrijnend. Prima voor de Nederlandse dames, maar 90% van het peloton haalt de finish niet.

KimJungPoels 27 november 2019 om 11:24

Man man man, of vrouw vrouw vrouw is misschien beter in deze voor gelijkheid.

Waarom zijn er toch zoveel mensen op de wereld die gelijkheid volledig moeten koppelen aan cijfers. Zeker binnen de sport is dat gewoon zware onzin. Er zijn namelijk zoveel zaken in het mannen en vrouwen wielrennen die volledig van elkaar verschillen, dat je helemaal niet naar dit soort nummers moet krijgen.

Het enige wat er nu gaat gebeuren is dat in Parijs 80% van de vrouwen er halfweg koers al af ligt, en daarmee heb je dus alleen maar aangetoond dat het vrouwenwielrennen qua competitie nog lang niet op hetzelfde niveau staat als het mannen wielrennen.

Ik ben absoluut voor gendergelijkheid. Maar dit soort onzin koppelen aan gendergelijkheid is gewoon onzin. Zorg als UCI nou maar gewoon dat je op een lager niveau in het vrouwenwielrennen investeert, dat je daarmee het niveau omhoog brengt, en als je dan op een gegeven moment een leuk peloton van 150-160 vrouwen neer kan zetten die zo’n koers op hetzelfde niveau kunnen rijden, dan ga ook daadwerkelijk naar zoveel deelnemers toe.

Fast Freddy 27 november 2019 om 11:38

+1

Alle (sub)toppers bij de vrouwen zullen aan de start staan, behalve bij NL met de, naar verhouding, extreem brede top.
Bij de mannen echter, is het met een pelotonnetje van 130 man, mèt allerlei exoten, nauwelijks WT waardig.

thorsen 27 november 2019 om 12:13

Er staat nergens of ze dit willen bereiken door het aantal mannelijke deelnemers te verkleinen of het aantal vrouwen te vergroten.

Kan me overigens nog herinneren van Londen 2012 dat er een aantal dames letterlijk in de eerste rechte lijn na de start al werden gelost. Misschien past dat helemaal in de Olympische gedachte maar met topsport heeft het weinig te maken.

boehoe 27 november 2019 om 12:35

Prima initiatief. Zo wordt het voor vrouwen in meer landen aantrekklijk om je op wielrennen te richten omdat er kans op deelname aan de spelen is. Met niksdoen ga je de top van het vrouwenwielrennen niet verbreden. Vrouwen hebben na jaren van achterstelling nog wen flinke inhaalslag te maken. Dat lijkt me geen politieke correctheid maar een inhaalslag voor eeuwendurende achterstelling van vrouwen.

Melkzuur 27 november 2019 om 14:17

Ik weet het niet. Die politieke correctheid gaat me soms wat te ver. Bij de mannen zijn er minstens 150 goede en gemotiveerde profs te vinden die graag willen deelnemen (en waarvan een groot deel ook kan winnen), bij de vrouwen moet je al je best doen om aan 20 goede rensters te komen, waarvan de helft dan nog uit NL komt.

Polleke 27 november 2019 om 14:36

Ze hebben toch dat gedrocht genaamd ‘mixed-relay’ door onze strot geramd….lijkt me redelijk duidelijk dat er op een handvol landen na niet eens interesse is om voldoende dames te vinden om zelfs maar de hoop te vullen….

FondriestTF3 27 november 2019 om 15:39

Voor heren en dames zijn hetzelfde aantal prijzen.
Er zijn net zoveel landen.
Het is een competitie gericht op landen, niet op teams of personen.

Dus: ik zie werkelijk geen enkele reden om een ander aantal bij dames te hanteren dan bij heren. Elk land mag er (op basis van kwalificatiecriteria) x afvaardigen.

Het enige dat ik me kan voorstellen is dat een land 3 dames mag afvaardigen maar er zijn er slechts 2 die de kwalificatielimiet halen. Dan komt er eentje minder. Idem bij de heren.

Verder, gelijk trekken. De ‘kwaliteit van het veld’ zoals hier genoemd is geen criterium. Bovendien zo subjectief als wat. Niet aan beginnen.

Opmerkingen over ‘politieke correctheid’ zijn volledig onterecht. Er is namelijk geen reden om het ongelijk te trekken dus ben je hier bewust politiek incorrect. Dat is hoe dan ook nog veel erger.

Hoebele 27 november 2019 om 16:02

Hulde!

dikkechaap 27 november 2019 om 20:48

Olympische sporten worden toegelaten op basis van een aantal criteria, waaronder het aantal landen waar de sport op niveau wordt bedreven. Vandaar dat er geen peloton tandems rondrijdt bijvoorbeeld. Er zijn ook takken van sport die alleen voor mannen of vrouwen olympisch zijn (ringen, evenwichtsbalk). Ja, er zijn net zoveel landen, maar er zijn niet net zoveel landen waar vrouwenwielrennen een serieuze sport is.

Het mannenpeloton is ook kleiner dan bij een WT wedstrijd, dat heeft te maken met niveauverschillen. Je wilt kleine landen de kans geven om renners af te vaardigen, maar zonder dat het een genante vertoning wordt. Je wilt daarnaast niet dat een paar landen enorm veel renners afvaardigen, dat is niet eerlijk.

Dus ben je gebonden aan een kleiner veld, dat heeft niks te maken met bewust politiek incorrect zijn. Niemand wil toch dat de helft van het peloton na 5km afstapt? Is dat goed voor het vrouwenwielrennen denk je?

Simon1 27 november 2019 om 16:19

Voor een sportmens is de kans om naar de olympische spelen te gaan een enorme stimulatie om door te gaan. Als er meer vrouwen plaatsen zijn, zal dit een enorme stimulans zijn voor vrouwen in juist niet-vrouw-wielrenlanden. Als er iets is dat het vrouwenwielrennen kan helpen om uit de vicieuze cirkel te komen van te weinig aandacht, te weinig talent, te weinig aandacht is het wel de OS plekken.

en het enigste wat jullie kunnen uitbrengen is blablabla politieke correctheid.

opdekant1 27 november 2019 om 19:26

Helemaal gelijk, dit heeft bij het zwemmen ook zo geweldig gewerkt! Tegenwoordig zie je geen zwemfinale meer zonder 3 of 4 Afrikanen.

Toch?

https://www.youtube.com/watch?v=r0ZePJy_nZw

girardengo 27 november 2019 om 19:39

Gelijkwaardigheid wordt op allerlei terreinen consequent vertaald in kwantitatieve gelijkheid. Daar wringt de schoen, want dat kan (meestal) niet.

toke 28 november 2019 om 02:36

Komt er ook een categorie voor mensen die genderneutraal zijn?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair