UCI vraagt Froome om uitleg voor verhoogd Salbutamol
foto: Sirotti
woensdag 13 december 2017 om 07:55

UCI vraagt Froome om uitleg voor verhoogd Salbutamol

Chris Froome moet zich bij de UCI verantwoorden vanwege een te hoog Salbutamolgehalte in zijn urine, meldt Le Monde. Dat is tijdens de Vuelta a España vastgesteld. Salbutamol staat op de dopinglijst, maar zonder attest mag een renner 1600 microgram per 24 uur inhaleren. Het middel is bedoeld voor astmapatiënten. Froome heeft daar al sinds zijn jeugd last van, zegt Sky in een statement. Froome had 2000 nanogram per milliliter in zijn urine, daar waar 1000 nanogram is toegestaan.

UCI: ‘Geen voorlopige schorsing’
In een persbericht laat de UCI weten dat Froome’s positieve plas dateert van 7 september, na de achttiende rit in de Vuelta. De B-staal is inmiddels gecontroleerd en die heeft het resultaat van de A-test bevestigd. Net als alle andere dopingovertredingen, publiceert de UCI deze op hun website. Omdat Salbutamol volgens de UCI een zo genoemd Specified Substance is, krijgt Froome geen voorlopige schorsing. Wanneer de Brit kan aantonen dat het overtollig gebruik van Salbutamol gerechtvaardigd is, is er niets aan de hand. Mocht Froome wel schuldig zijn, dan kan hij zijn Vuelta-titel kwijtraken.

WADA: ‘Doping, tenzij atleet kan aantonen dat het gebruikt is op therapeutische basis’
Salbutamol staat op de dopinglijst van het WADA, het wereld anti-dopingagentschap. Dit is wat zij voorschrijft: “De aanwezigheid van Salbutamol in de urine van meer dan 1000 nanogram per milliliter duidt niet op de intentie om de substantie op therapeutische basis te gebruiken, waardoor het als een overtreding geldt. Tenzij de atleet kan bewijzen – door middel van een gecontroleerde farmacokinetische studie – dat het abnormale resultaat de consequentie was van het gebruik op therapeutische basis (via inhalatie) boven het maximum van 1000 ng/mL.”

Froome volgde doktersadvies op
De Britse klassementsrenner heeft zelf ook gereageerd, middels een statement op de website van Sky. “Mijn astma werd gedurende de Vuelta slechter, waardoor ik het advies van de ploegdokter heb gevolgd om mijn dosis Salbutamol te verhogen. Zoals altijd heb ik met grote zorg opgelet dat ik niet meer gebruikte dan de toegestane hoeveelheid. Ik neem mijn voorbeeldfunctie in het wielrennen heel serieus. De UCI staat volledig in haar recht om de testen te bestuderen. Samen met mijn ploeg zullen we alle informatie prijsgeven die nodig is.”

Vergelijkbare zaken: langere schorsing
Het overschrijden van de maximale toegestane hoeveelheid Salbutamol kan duiden op dopinggebruik. In het verleden werden Alessandro Petacchi en Diego Ulissi vanwege dezelfde overtreding voor respectievelijk een jaar en negen maanden geschorst. Zij hadden destijds echter minder nanogram per milliliter in hun urine dan dat Froome nu heeft. Toch kan een schorsing uitblijven. Leonardo Piepoli testte in de Giro d’Italia van 2007 met eenzelfde soort aantal (ongeveer 1350 ng/mL) Salbutamol in zijn urine eveneens positief. Zijn ploeg Saunier Duval legde hem een voorlopige schorsing op, maar de Monegaskische wielerbond pleitte hem in augustus van dat jaar vrij.

RIDE Magazine
176 Reacties
Sorteer op:
13 december 2017 08:33
Moet nu de Wielerflits verkiezing overnieuw?
13 december 2017 08:33
Tsja Ulissi is al 9 maanden geschorst geweest voor een paar pufjes teveel. Naar eigen zeggen ook terwijl hij alleen pufjes & paracetamol had gepakt. Aangezien er dus precedent is gaat het wellicht wel erg lastig zijn om het met een sisser af te laten lopen.

Al zal er wel geschoven worden en opeens blijken dat het attest vanwege administratieve blunders niet goed verwerkt is ofzo.
13 december 2017 08:34
Interessant, Eens te meer blijkt er de fijne grens te zijn bewandelt. Bij goed vertrouwen denk Ik aan een contadorretje, en ditto consequenties.
13 december 2017 08:35
@blurry
Dat is inderdaad heel herkenbaar ja haha
13 december 2017 08:35
Als het idd meer salbutamol is dan Ulissi en Petacchi, dan moeten ze haast wel schorsen. Zou betekenen dat de Vuelta titel naar Nibali gaat. En dat Froome 2018 niet koerst. Wat denkt iemand als Geraint Thomas nu? Of de andere klassementsrenners van Sky? De een z’n dood is de ander z’n...
13 december 2017 08:35
Nu snap ik de keuze voor de Giro. Tegen de tijd dat er een schorsing volgt zijn we ongeveer een half jaar verder. Volgens mij duurde het destijds bij Ulissi en Petacchi ook zo lang voordat er duidelijkheid was. Maar waar bemoeit de UCI zich mee? De Britse bond gaat nu toch over een eventuele sanctie?
13 december 2017 08:36
Froome, die astma heeft, mag het product gebruiken, maar in een beperkte dosis. Die dosis - 1000 nanogram per milliliter - blijkt de Brit overschreden te hebben bij een urinestaal dat op 7 september werd afgenomen. Froome werd reeds op 20 september van de afwijkende dopingtest op de hoogte gebracht. Het onderzoek van het B-staal bevestigde de positieve test. De 32-jarige renner kreeg geen voorlopige schorsing opgelegd en ontkent de feiten.

Froome weet dit al 3 maanden en kondigt dan doodleuk aan dat hij start in de Giro, zou de organisatie al hebben overgeschreven?
Ulissi had 2x de maximale hoeveelheid, Froompie blijkbaar nog meer, dus een jaartje op de strafbank lijkt mij
13 december 2017 08:36
Wanneer gaan ze hier wat tegen doen, vroeger werd je door de dokter aanbevolen om niet aan topsport te doen wanneer je last had van astma. Nu lijkt het halve wielerpeloton last te hebben van astma... laat staan van een of andere parasiet in je lichaam. Ik vind raaaaar
13 december 2017 08:36
@Fondriest

Ja, want er zijn daadwerkelijk mensen die het hele Sky-verhaal geloven. Not.
13 december 2017 08:39
Geen paniek, teamdokter zet wel nog een oud stempeltje van september op een een voorschrift en zegt dat ie het kwijt geraakt was. De Yates-trick.
13 december 2017 08:39
ophef is veelal niet nodig lijkt me... zie ook uitspraak van Shane Sutton ... : "Mag je een TUE gebruiken om de winst te behalen? Ja, want de regels laten dat toe" ... En dat geldt echt niet alleen voor Sky. Ik denk dat de meerderheid van de ploegen daar oren naar heeft. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan als je a) weet dat het mag b) weet dat je concurrenten het ook doen en c) weet dat het helpt ... En soms ga je misschien iets over de grens of men wil vanuit het controlerend orgaan een alarm belletje laten rinkelen van 'ff oppassen jongens' niet te gek. Als je de regels niet aan kunt passen kun je ook via beinvloeden publieke opinie het gedrag van bijv Sky hier indirect beinvloeden ... Ik oordeel niet, maar typ zomaar paar gedachten neer die vlgs mij niet buitenaards zijn ... Maar t is een illusie dat deze discussie ooit verdwijnt ;) ..
13 december 2017 08:41
Zo hehe eindelijk istie gepakt
13 december 2017 08:42
Logisch dat astma erger is na een zware tour, regels zijn regels. Zonder attest mag het niet. Over de regels valt echter te discussiëren
13 december 2017 08:44
Als op 20 september de b-staal is getest en Froome nog steeds niet geschorst is dan zal dat ook niet meer gaan gebeuren. Hoe graag men dat hier ook wil.

Was de etappe van 7 september een zware?
13 december 2017 08:44
Meer context (of mooi lulverhaal) op de Sky website:

"During the final week of the Vuelta, Chris experienced acute asthma symptoms. On the advice of the Team Sky doctor, he used an increased dosage of Salbutamol (still within the permissible doses) in the run-up to the 7 September urine test. As race leader, Chris was tested after every stage through this period and he declared his use of the medication as part of the process.

The notification of the test finding does not mean that any rule has been broken. The finding triggers requests from the UCI which are aimed at establishing what caused the elevated concentration of Salbutamol and to ensure that no more than the permissible doses of Salbutamol were inhaled."
13 december 2017 08:45
Ik hoop dat hij vet geschorst wordt.
13 december 2017 08:46
@ddjong67
Even voortbordurend op de uitspraak van Sutton. Prima, dan mag je een TUE gebruiken (ik vind van niet, want daar is een TUE niet voor bedoeld, maar goed), dan nog moet je binnen bepaalde perken blijven. Schijnbaar heeft Froome die marges behoorlijk overschreden. Dus het appél op een TUE lijkt mij hier niet meer helemaal van toepassing. Sky heeft er een handje van om buiten officiële kanalen unilateraal dit soort beslissingen te nemen, zie ook Wiggins, en dat valt dus buiten de regels voor een TUE. Dan moet je namelijk dingen officieel regelen en aanvragen. Duidelijk gevalletje van regels overtreden dus en gewoon keihard aanpakken, net als bij Ulissi en Petacchi is gebeurd. Maar dit is Sky en de UCI en UKAD zullen het wel weer recht praten.
13 december 2017 08:46
@ddjong67, regels aanpassen lijkt me dan.

Ik vind het persoonlijk van de zotte dat het halve peloton zogenaamd last van astma heeft. Laat er eens een onafhankelijke arts naar kijken en laat deze constateren of een renner astma heeft of niet. Al die teamdokters schrijven maar TUE's voor, met als enige reden prestatiebevordering. Froome kan ook prima fietsen zonder al die pufjes. Alleen wat minder hard. Eigenlijk is het ronduit bizar.

Ik vind het bovendien een minachting naar mensen die écht astma hebben. Als je namelijk écht astma hebt, rijdt je geen TdF uit.
13 december 2017 08:48
Outch ... misrekend bij de microdosissen ?
Kan gebeuren. Volgende keer beter opletten, team Sky.
13 december 2017 08:49
Nu nog comeback van Contador please.
13 december 2017 08:51
@Scotty
Inspanningsastma bij wielrenners is gewoon best wel een ding. Los van doping of niet.
13 december 2017 08:56
marginal gains ;)
13 december 2017 08:56
Het is toch heel simpel. Hij heeft nog meer gebruikt dan Diego Ulissi en Petachi die geschorst zijn geweest.
Dus gelijke monniken, gelijke kappen. Doei Froome. Lekker brommen op het strafbankje.
Mocht Froome ermee wegkomen, dan moedig ik het gehele peloton aan met dezelfde hoeveelheid in de urine te gaan fietsen. Heeft de UCI geen poot meer om op te staan namelijk.
13 december 2017 08:58
Even voor het perspectief, een normale astma patiënt neemt zo'n 2-3 pufjes per dag. Om aan de 2000ng/ml in de urine te komen moet je 32 pufjes nemen. Dat is echt buitensporig veel.
13 december 2017 09:00
Even afwachten op de reactie, maar dit oogt niet positief voor Sky.. te vaak in onrustig water nu.

Reacties zijn gesloten.