UCI-voorzitter Cookson waarschuwt: “Vroeg of laat pakken we dopinggebruikers”

UCI-voorzitter Cookson waarschuwt: “Vroeg of laat pakken we dopinggebruikers”

Foto: Sirotti

dinsdag 17 maart 2015 om 12:00

Vorige week maandag publiceerde de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) haar 227 pagina omvattende onderzoek naar de geschiedenis van dopinggebruik binnen het wielrennen. Hoewel er weinig  nieuwe informatie naar buiten kwam, heeft het rapport wel een aantal zaken duidelijk gemaakt. “De bevindingen hebben mij niet enorm verrast”, vertelt UCI-voorzitter Brian Cookson aan WielerFlits.

De president van de mondiale wielerunie was afgelopen weekend aanwezig tijdens de Ronde van Drenthe. Voor de damesrace welteverstaan, de eerste Wereldbeker-koers van de vrouwenkalender. Cookson reikte na afloop de eerste UCI-leiderstrui uit aan de Belgische winnares Jolien D’Hoore. Na afloop van de podiumceremonie sprak hij met WielerFlits over de resultaten van het CIRC-rapport.

“Er stond een aantal teleurstellende feiten in”, vat Cookson samen. “Het bevestigde zaken waarvan ik dacht dat die heel goed op waarheid zouden kunnen berusten. Het is een extreem goed onderzocht rapport en bevat een groot aantal analyses uit het verleden, die aantoonden hoe onze sport in de staat geraakte waar het in zat. Het heeft goed onderbouwd bewijs van een aantal key incidents in de laatste twintig jaar. Het vertelt ons exact wat er gebeurd is, maar ook wat er níet gebeurd is.” Onder meer Lance Armstrong werd – samen met 174 anderen – tijdens het onderzoek gehoord.

Niet alleen de teams moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar ook sponsors, leveranciers, nationale bonden, artsen, de anti-dopingautoriteiten en zelfs landelijke overheden kunnen ons helpen.

Het dossier stelt vast dat doping ook in het huidige peloton nog altijd voorkomt en veronderstelt zelfs dat twintig tot negentig procent van de renners nog altijd prestatiebevorderende middelen gebruikt. In de strijd tegen doping hoopt de UCI op steun: “Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat het hele dopingprobleem binnen het wielrennen – laten we andere sporten achterwege laten, ook al weten we dat het daar ook gebeurt – enkel op te lossen is wanneer iedereen meewerkt. Niet alleen de teams moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar ook sponsors, leveranciers, nationale bonden, artsen, de anti-dopingautoriteiten en zelfs landelijke overheden kunnen ons helpen.”

“Doping is tegenwoordig niet meer het eenvoudig innemen van een paar pillen, het is een semi-medische manier van valsspelen”, vervolgt Cookson. “Er zijn samenzweringen, supply chains en geld voor nodig om het te doen. Wanneer je dat pad bewandelt, ben je al snel een soort (mede-)crimineel door de illegale activiteiten die je dan onderneemt. Daar hoort namelijk ook het witwassen van geld bij, maar ook het illegaal voorschrijven van medicijnen, enzovoort. Dat zijn een heleboel zaken die wij als UCI niet in ons eentje kunnen tackelen. Om het probleem voorgoed op te lossen, hebben we de hulp van iedereen binnen de wielersport nodig.”

Nachtelijke controles en ‘motortjes’
Het CIRC-rapport bevat naast het vele onderzoek ook een aantal aanbevelingen. De eerste hiervan zijn afgelopen vrijdag al door de UCI ingevoerd, zoals de nachtelijke dopingtests. Tot afgelopen vrijdag konden renners tussen 06.00 en 23.00 een out-of-competition-controle verwachten. De UCI besloot naar aanleiding van het CIRC-dossier om het tijdvak tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s morgens te verwijderen, waardoor dopingcontroleurs nu ook tijdens de nacht aan kunnen kloppen voor een dopingtest. Bij een groot deel van de huidige renners stuitte dit op hevig verweer.

Cookson vertelt dat er goed is nagedacht over het aanpassen van de regels. Sterker nog, in uitzonderlijke gevallen was het zelfs al mogelijk. “Als er bewijs is dat iemand het window van 23.00 tot 06.00 mogelijk gebruikt om de controles te misleiden, voeren we nachtelijke tests uit. Volgens het CIRC zijn er genoeg belastende aanwijzingen dat men de ruimte in het tijdvak gebruikt om micro-doseringen bij zichzelf toe te dienen. Als dat het geval is, moeten mensen voortaan gaan oppassen. Het zou zo maar kunnen dat dopingcontroleurs hen één dezer dagen (of in dit geval nachten, red.) komen verrassen.”

Volgens het CIRC zijn er genoeg belastende aanwijzingen dat men de ruimte in het tijdvak gebruikt om micro-doseringen bij zichzelf toe te dienen.

De meningen over de nachtelijke controles lopen zeer uiteen. Het zou inbreuk zijn op de privacy van renners, maar er zijn ook voorstanders van het idee. “Een groot aantal renners vindt het te veel van het goede. Een aantal anderen, waaronder nota bene Chris Froome, zeiden: ‘Als dat de prijs is die we moeten betalen, dan is dat maar zo’. Ik denk dat niemand om twee uur ’s nachts wakker gemaakt wil worden om een urine- of bloedmonster af te geven voor een dopingtest. Het enige wat ik tegen renners, teams en dokteren wil zeggen: je kunt het niet uitsluiten. Het kan heel goed mogelijk zijn dat we bij je aan kloppen in het holst van de nacht”, preekt Cookson met een wijzende, afkeurende vinger.

Naast nachtelijke dopingtests zullen ploegen en renners ook rekening moeten houden met controles van de fietsen. In het CIRC-rapport is eveneens belastend materiaal opgenomen dat hint op het gebruik van motortjes binnen de wielersport, de zogenoemde ‘mechanische doping’. Onder meer Fabian Cancellara werd in het verleden al eens beschuldigd van een geprepareerde fiets. Tijdens Parijs-Nice deden de eerste controles zich voor en moest onder andere Wilco Kelderman zich bij de wedstrijdjury melden. Alle fietsen bleken tijdens de Franse rittenkoers echter in orde.

Wielrennen vooruitstrevend in dopingjacht
De wielersport komt vaak in het nieuws vanwege dopinggerelateerde zaken. Dat is een logisch gevolg van de vele controles die plaatsvinden, in tegenstelling tot bij andere sporten. “Ik denk dat doping binnen heel erg veel sporten aanwezig is”, beaamt Cookson. “Er zijn twee soorten sport. Je hebt sporten met een dopingprobleem die er iets aan proberen te doen en ik denk dat wielrennen daar één van de leiders in is. De andere kant toont ons sporten met een dopingprobleem die vervolgens hun kop in het zand steken. Vroeg of laat hebben die sporten dezelfde soort problemen die de wielrennerij heeft gekend. Maar dat is niet mijn zaak, mijn probleem is onze sport. Ik ben vastbesloten om het vermogen van schone renners te beschermen, zodat zij op een eerlijke wijze kunnen concurreren en mee kunnen doen voor de winst. Ik denk dat we veel en veel dichterbij dat streven zijn, dan de vele jaren die achter ons liggen. Ik wil dat gevecht blijven voeren en er voor zorgen dat renners weten dat ze aan onze sport mee kunnen doen zonder vals te spelen.”

De UCI-voorzitter gelooft echter niet dat de sport voor de volle honderd procent schoon kan zijn. “Uiteindelijk zal er altijd een klein aantal mensen overblijven dat probeert de zaak te bedriegen”, denkt Cookson. “Maar voor hen heb ik een boodschap: ‘Vroeg of laat pakken we je’. We gaan terug in de tijd en gaan monsters hertesten. We vergroten ons kennisgebied en verzamelen meer informatie. We hebben zelfs de mogelijkheid om je midden in de nacht te onderwerpen aan een dopingtest. Dus als je besluit vals te spelen, vroeg of laat pakken we je!”, waarschuwt de Brit.

Als je de rest van je leven niet over je schouder wilt kijken, grijp dan niet naar de verboden middelen!

Het CIRC-rapport – waar drie miljoen euro voor werd uitgetrokken – bevat weinig nieuwe informatie. Wel was het voor de UCI de aanleiding om een aantal regels aan te scherpen of toe te voegen. Het kan zijn dat verdere consequenties van het rapport in de toekomst zullen volgen. De bond gaat namelijk een groot aantal monsters hertesten, nu de verjaringstermijn in de WADA-code van 2015 is opgeschroefd van acht naar tien jaar. “We hebben echter geen onbeperkte middelen om monsters in de toekomst te blijven hertesten. We bekijken op dit moment wel een programma om monsters uit key events from key years uit het verleden te controleren met de middelen van nu. Daarom wil ik nogmaals aan renners meegeven: ‘Als je de rest van je leven niet over je schouder wilt kijken, grijp dan niet naar de verboden middelen!'”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Robs234 17 maart 2015 om 12:39

Goed werk Wielerflits, mooi artikel!

0
achtpuntzes 17 maart 2015 om 12:42

fantastisch stukje journalistiek!
Cookson die echt iets om vrouwenwielrennen geeft en daarnaast nog eens tijd vrijmaakt om uitgebreid met wielerflits te spreken.
deze man is wat het wielrennen nu nodig heeft. hij staat voor transparantie van zijn organisatie, en gaat voorop in de strijd tegen doping. hij maakt gewoon zijn verkiezingsbeloften waar!
ik denk dat de bedriegers hem toch wel een beetje beginnen te knijpen van zo veel oorlogstaal.

0
IverBon 17 maart 2015 om 12:42

Fraai interview en dito bekroning voor de groei van de site

0
barcasportz 17 maart 2015 om 12:50

Prachtig interview! Volgensmij is Cookson echt de man die de wielersport verder kan helpen.

0
klootje kriekeljon 17 maart 2015 om 12:58

Ja WF is zelfs nog verder in de lift, mooi artikel!

0
iLLan 17 maart 2015 om 13:06

Waar kan ik de ‘I <3 Wielerflits'-stickers afhalen?

0
slice 17 maart 2015 om 13:08

Mooi man dit!

0
billi 17 maart 2015 om 13:17

zulke info is interessant, geeft extra informatie, goed bezig wielerflits :)

0
Bulcke 17 maart 2015 om 13:19

Gaaf interview. Zowel leuk dat wielerflits dit soort interviews houdt en ook dan Cookson hier de tijd voor neemt. Misschien vergis ik me daar heel erg in, maar ik denk niet dat wielerflits een internationaal gekend en gewaardeerd wielermedium is en dat Cookson dus het bereik niet goed kan inschatten.

Ik heb Cookson altijd het voordeel van twijfel gegeven, maar hij lijkt meer en meer serieus werk te maken van het opruimen van de troep in de wielersport. De manier waarop hij de andere sporten er niet bij betrekt is ook erg sterk. de juisteman op de juiste plek? Tot nu toe zeg ik daar wel ja op.

Goeie kop boven het artikel ook. Lekker tendentieus.

0
west 17 maart 2015 om 13:26

Het feit dat men op basis van verklaringen van ex-profs, die allemaal een eigen gewin hebben, een conclusie trekt met de belachelijke marge van 20 tot 90%. Dat reduceert de volledige rest van het rapport tot nul komma nul. Dat soort kul hoort in de Telegraaf thuis. Niet in een Rapport dat serieus genomen dient te worden.

0
achtpuntzes 17 maart 2015 om 13:34

@ west:
je hebt duidelijk het rapport niet gelezen, maar blijkbaar wel een aantal (kranten)koppen.

0
EL BRAMMO 17 maart 2015 om 13:35

Goed stuk.

Zo te lezen haalt de UCI de maximale maatregelen uit een mager rapport.
Meestal is het in dit soort gevallen (in sport of politiek) andersom en worden uit een duidelijk rapport amper maatregelen genomen.

0
vlek 17 maart 2015 om 13:39
Quote:
Dat reduceert de volledige rest van het rapport tot nul komma nul.

Dit soort hijgerige conclusies horen juist thuis in de Telegraaf, waar Kerckhoffs inderdaad zijn best deed het belang van het rapport tot nul te reduceren. Grappig.

0
west 17 maart 2015 om 13:48

@vlek, @8.6
Je wil het wielrennen toch verder helpen? Dat gaat lekker als een stel ex-dopers roepen dat het tegenwoordig net zo erg is. Dat is wat iedereen overneemt. Intern zal dat rapport vast prima kloppen, maar dat komt, zoals jullie ook zeggen, door de kranten die alleen dat soort sensationele onzin overnemen, totaal niet over. Dat had men kunnen voorkomen. Dan was je als organisatie met een heel ander verhaal in beeld gekomen.

0
basza 17 maart 2015 om 13:55

@Bulcke tsja komt idd zuur over. Vind het artikel goed en ook mooi om dit soort artikelen hier te zien. Waarom dan die reactie? Ja dat was meer een impuls omdat ik het jammer vind dat je een uitgebreid artikel waarin nuances en achtergronden zitten terugbrengt tot een zin als [UCI-voorzitter Cookson waarschuwt: “Vroeg of laat pakken we dopinggebruikers”]. Volgens mij zien we hier een voorzitter die betrokken is bij de sport en deze een stap verder wil brengen en dat zelf helemaal niet op een agressieve manier brengt.

0
vlek 17 maart 2015 om 13:58
Quote:
Dat had men kunnen voorkomen. Dan was je als organisatie met een heel ander verhaal in beeld gekomen.

Hoe? Iedere nuance gaat sowieso verloren wanneer een eerlijk (!) rapport vertaalt wordt naar een stuk minder zinnen op de redactie van o.a. de NOS en de Telegraaf. Enige oplossing was geweest geen rapport, of besluiten het niet openbaar te maken. Beide lijken me slechtere oplossingen. Het rapport en wat daarvan in beeld komt zou ik alvast proberen niet door elkaar te halen. De waarde van het rapport zal zich uiteindelijk hoe dan ook moeten gaan bewijzen in de handelingen die er op gaan volgen. Wat dat betreft heb ik er zelf wel vertrouwen in dat het de nul komma nul gaat overstijgen.

0
dikkechaap 17 maart 2015 om 14:02

Goed interview, en een Cookson die hele reële dingen zegt. Het hertesten, icm met de nachtelijke controles, maken het een stuk lastiger om doping te gebruiken (en ermee weg te komen). Verder maakt hij ook duidelijk dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, doping tegenwoordig niet meer op eigen houtje is te gebruiken (wederom, als je ermee weg wilt komen). Er is gedegen medische begeleiding nodig om het bloedpaspoort te foppen.

Waar je vroeger met goede begeleiding eigenlijk 100% kans had ermee weg te komen (dat toont het aantal gepakte renners uit het Armstrong tijdperk wel aan), wordt dat nu misschien 95%. Dat lijkt een klein verschil, maar 5% kans op een vergooide carrière is aanzienlijk.

0
Verweggistan 17 maart 2015 om 14:11

Goed bezig Youri, Cookson weten te strikken voor een interview. :)

0
Bulcke 17 maart 2015 om 14:50

@basza: Dan staan we er dus eigenlijk hetzelfde in. Wat er allemaal al niet verloren kan gaan in een oneliner. En dat was waarschijnlijk ook je punt over de kop ;-)

0
Miller 17 maart 2015 om 14:50

@West – Herman Ram uiten hier zondag in Radio 1 ook zijn ongenoegen over. Hij omschreef het als smet op het rapport dat de onderzoekers deze schatting in hun rapport hebben meegenomen. Echter doet dat niet af aan de waarde van het rapport.

@Vlek Raymond Kerckhoffs zie ik persoonlijk als een erg goed geïnformeerd journalist.

0
basza 17 maart 2015 om 14:50

@Bulcke :-)

0
vlek 17 maart 2015 om 14:54
Quote:
Raymond Kerckhoffs zie ik persoonlijk als een erg goed geïnformeerd journalist.

Dat is hij zeer zeker, maar hij is ook een journalist met zijn belangen en voorkeuren.

0
FondriestTF3 17 maart 2015 om 15:07

Kerckhoffs heeft zich de laatste 15 jaar erg erg vaak laten influisteren door het Armstrong kamp. Voor ieder PR offensief uit het LA kamp werd hij ingezet met ‘scoops’.

Hij is geen journalist die volgens het boekje werkt. Eén anonieme bron is voldoende voor die Telegraaf man, zo kwam hij tot sappige verhalen waar uiteindelijk belachelijk veel op aan te merken viel.

Afgelopen week nog een mooie Twitter conversatie met Hendriks van NOS waarin hij uiteindelijk werd verteld dat hij makkelijke journalistiek bedrijft.

Wat mij betreft dus geen goede journalist. Veel te hijgerig, niet objectief maar altijd zijn eigen mening pushend.

Hij kan beter hier op het forum posten dan in een krant ;-)

0
sven241 17 maart 2015 om 15:26

Goed stuk Wielerflits! Begint steeds professioneler te worden.
Cookson is toch wel vrij open en dat is in het verleden wel anders geweest. Je kan alles zeggen, maar niet dat de UCI het niet probeert.

0
ifor 17 maart 2015 om 15:28

Gefeliciteerd met dit interview! Een paar goeie columns erbij (Tankink?) zou de site nog toffer maken!

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone