UCI tikt Intermarché-Circus-Wanty op de vingers vanwege te late loonuitbetalingen
foto: Cor Vos
dinsdag 19 september 2023 om 08:38

UCI tikt Intermarché-Circus-Wanty op de vingers vanwege te late loonuitbetalingen

De UCI heeft Intermarché-Circus-Wanty een standje gegeven omdat de ploeg deze zomer het loon van renners en stafleden te laat heeft uitbetaald. Dat heeft CEO Jean-François Bourlart bevestigd in gesprek met Het Laatste Nieuws. Volgens de grote baas van de ploeg zijn er echter geen grote problemen.

Intermarché-Circus-Wanty was te laat met het uitkeren van de lonen in de maanden juli, augustus en september. De renners en stafleden kregen hun loon één tot bijna twee weken later dan gebruikelijk.

“Een aantal sponsors hebben vertraging met hun kwartaalbetalingen – wat kan gebeuren – en daardoor zijn wij ook wat laat”, legt Bourlart uit. “Maar dit is enkel een ‘trou de trésorerie’, een tekort in de schatkist, dit heeft niets te maken met ons budget of welk probleem dan ook voor de toekomst. We hebben even een cashflowprobleem, en daardoor een probleem van stiptheid, meer niet. Het gaat om een aantal dagen.”

Hoelang de werkgevers precies moesten wachten op hun geld, kan Bourlart niet zeggen. “Tien dagen? Zou kunnen. Zoals ik zeg: een aantal dagen. Er is wat later betaald, maar alle bedragen zijn correct uitbetaald. Dat dit een serieuze zaak is? Het is serieus als mensen niét betaald worden.”

Onrust
Hoewel de renners en stafleden uiteindelijk dus wel betaald zijn, is er sprake een groeiende onrust, stelt HLN. De krant meldt dat een tiental persoonsleden andere oorden opzoekt. Vanuit de renners en stafleden is er ook contact opgenomen met de UCI, die Intermarché-Circus-Wanty nadien zou hebben berispt. “Er is contact geweest met de UCI, dat klopt. Alles is transparant verlopen. De UCI doet doorlopend controles, ze doen elk jaar een audit”, aldus Bourlart.

Tot slot, vertelde Bourlart dat de cashflowproblemen niets te maken hebben met sponsor Circus. Door nieuwe wetgeving in België wordt de ruimte voor gokbedrijven om reclame te maken ingeperkt. “Circus verdwijnt als naamsponsor, maar blijft deel uitmaken van onze ploeg. We hebben even geen cash, maar dat heeft niks met Circus te maken.”

 
11 Reacties
Sorteer op:
19 september 2023 09:03
Cashflowprobleem lijkt me wel een probleem; vooral als het een aantal maanden op rij is. Veel succes met het managen ervan!
19 september 2023 10:09
Het betekent dat je te weinig liquide middelen hebt om aan je maandelijkse verplichtingen te voldoen. Nu weet ik niet hoe de financiële afhandeling normaal gesproken in een wielerploeg werkt, maar persoonlijk zou ik me toch een beetje zorgen maken als werknemer, één keer een maand ok, maar 3 maand achter elkaar is toch wel wat veel. Hopelijk blijft het daar bij en is het geen teken van een zwakke financiële situatie.
19 september 2023 09:57
Zou lekker zijn als mijn baas mij later gaat betalen omdat bepaalde klanten nog niet hebben betaald. Mag ik dan ook later mijn hypotheek en verzekeringen betalen? En als dit 3 maanden duurt dan zou ik me toch serieus zorgen gaan maken.
  19 september 2023 14:18
  Hou je aub gewoon bij het artikel..
  19 september 2023 15:59
  Ja hoor, van mijn mag je in zo'n geval ook je hypotheek later betalen. Moet eens opletten wanneer dit wettelijk zou mogen omdat debiteuren werkgever achterblijven deze personeel niet kan betalen dit toegestaan is indien aantoonbaar etc. Erg vaak zijn het ook overheden die ipv 30 na 90 dagen betalen of grote bedrijven. Die doen dat gewoon tegen de afspraken en wet in omdat het ze beter schikt. Dat meer openbaren en aanpakken zou zeker helpen.
  19 september 2023 17:51
  Persoonlijk zou ik toch er niet van uitgaan dat omdat iemand op een site als deze zegt dat je later mag betalen (je hypotheek of andere leningen) dat het ook effectief mag of wettelijk kan. Zeker als je dat maand na maand na maand doet, schuldeisers zijn niet zo gemakkelijk denk ik. Bij ons waren een heel deel van de lonen ook verkeerd berekend na een omschakeling en als het zo makkelijk zou zijn dan waren er niet zoveel collega's wat 'zenuwachtig' door zo'n dingen met hun leningen omdat het een half jaar en langer aansleepte.
19 september 2023 10:11
Lijkt mij inderdaad zo'n ploeg dat verder wil springen dan hun stok lang is. Met regionale of nationale sponsors toch willen meedoen tussen de echt grote internationale of mondiale sponsors.
  19 september 2023 10:48
  Het mag dan Intermarché belgië zijn, het is toch een grote keten, met de steun van Intermarché-moederbedrijf. Wat ik niet goed begrijp is hoe geen enkele grote Franse sponsor erin slaagt bij te dragen aan een topploeg met duurzame ontwikkeling, zelfs geen automerk of oliebedrijf-sponsor slaagt daarin, heel vreemd toch? Het verklaart ook de geruchten over het vertrek van Rui Costa, al zou dat dan naar Astana zijn waar evenmin bestaanszekerheid is. En Intermarché, ze hadden een topseizoen vorig jaar, maar als ze nu zo doorgaan, is het een vacansomeil verhaal bis: even komen piepen en dan weer naar jet pro-conti circuit, en Lotto, die structureel sowieso veel beter presteren naar de eerste klasse :) Benieuwd waar Girmay gaat belanden!
  19 september 2023 16:04
  Nonsens. De ploeg werkt in overeenstemming met het budget. Verder wanneer aantal sponsoren laat zijn met betalen is dat niet persé Intermarche. Ze reiken niet verder dan hun stok lang is maar partners komen decafsoraken niet optijd na zo is het bericht. Wat wel schadelijk is want geeft onrust en gaan sommige elders kijken wat de kern en bouwen niet ten goede komt.
19 september 2023 08:46
Dit klinkt niet best
19 september 2023 11:37
Het begin van het einde op WT niveau, als CEO heb je waarschijnlijk zo'n loon dat je elke maand genoeg opzij kan zetten en het geen ding is als je wat later je loon krijgt. Maar voor de meeste mensen is het wel vaak een probleem en je creëert er veel onrust mee, beter geld lenen en correct betalen en erna aanvullen als het toch maar dat is. Girmay wordt hier aangehaald, ik denk dat die genoeg verdiend om het niet te merken. Maar is dat nu ook stillaan geen duidelijke eendagsvlieg, ze schreven hem de hemel toe maar op die ene overwinning na is het nu toch redelijk windstil (zeker voor zijn loon)?

Reacties zijn gesloten.