Totaalverbod op gokreclames in België vanaf 2028

zaterdag 18 februari 2023 om 09:54
Totaalverbod op gokreclames in België vanaf 2028

foto: Cor Vos

Vanaf 2028 geldt er in België een totaalverbod op gokreclames en dat heeft een grote invloed op het budget van wielerploegen. Het Belgische kernkabinet heeft een tijdspad uitgestippeld waarin gefaseerd afscheid genomen wordt van reclames van gokbedrijven. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Dit jaar al, vanaf 1 juli, worden uitingen van gokreclames op tv, radio en via advertenties verboden in België. Tegen 2025 gaat het verbod op gokreclames in voetbalstadions in. Sponsoring op de shirts is dan nog wel toegestaan met merknaam of logo, maar niet prominent op de voorkant van de outfits. Drie jaar later, vanaf 2028, geldt een totaalverbod op reclames van gokbedrijven.

Op die manier hoopt de Belgische regering het aantal verslavingen terug te dringen en ook de prijs voor de maatschappij te verlagen. Maar gokbedrijven spelen een grote rol in de sport en dan vooral in de sponsoring. Soudal Quick-Step heeft Napoleon Sports & Casino als sponsor, Bingoal is hoofdsponsor van Bingoal WB, Circus is partner van Intermarché-Circus-Wanty en meerdere crossploegen hebben goksponsors.

Wat het precieze gevolg van het verbod op gokreclame gaat zijn voor de Nationale Loterij is nu nog niet bekend. De Minister van Justitie in België, Vincent Van Quickenborne, wil ook maatregelen voor de Nationale Loterij. Vorig jaar werd al gemeld dat de Lotto vanaf 2026 met strenge regelgeving te maken krijgt, dus Lotto Dstny lijkt voorlopig zeker van de hoofdsponsor.

Lees ook:
Plan om gokreclame te verbieden kwam van topman Belgische Nationale Loterij
Dit artikel delen:

29 Reacties

Limal 18 februari 2023 om 10:10

Goed zo, het verbieden van reclame heeft in het verleden al voldoende bewezen effectief te zijn. Wat het betekent voor sportsponsoring zal nog moeten blijken, maar zoals na het verbieden van sigaretten-reclame zullen ook nu die gaten wel opgevuld raken.

Gokje: sommigen gaan dit niet leuk vinden en ik eindig minstens op -15

8
Raul Alcala 18 februari 2023 om 10:52

Je denkt dat de reclame voor illegale goksites zal verdwijnen?

0
Limal 18 februari 2023 om 11:00

Verdwijnen, nee. Maar de normalisatie van geld vergokken, wat de laatste 15 jaar enorm gestegen is, zal hopelijk wel terug verminderen.

4
Raul Alcala 18 februari 2023 om 11:03

Maar reclame maken is in Nederland nog maar een jaar mogelijk toch? Daarvoor ging alles via de illegale sites.

1
Limal 18 februari 2023 om 11:43

Dit bericht ging over België en de situatie in Nederland ken ik niet echt, maar nationale grenzen zijn sowieso vaag voor wat zich online afspeelt. Dat gezegd zijnde, ik geloof wel degelijk dat een verbod op gokbedrijven als naamsponsor en minder/geen gokreclame voor, tijdens en na sportwedstrijden op TV een impact zal hebben op de massa.

-1
Romāns Vainšteins 18 februari 2023 om 11:49

Tuurlijk heeft dat impact. Om heel zielig naar illegale goksites af te taai3n en daar je geld te verkwanselen is een stuk minder laagdrempelig dan dat elke 2e bnner je er toe probeert aan te zetten inclusief link waar.

-1
Raul Alcala 18 februari 2023 om 14:53

M.i. zullen de gokkers zich 1 op 1 verplaatsen naar de illegale goksites (waar men al jaren vertoefde, hoezo minder laagdrempelig, de gokreclames vliegen je online om de oren) waar geen enkele zorg voor de gokker is, itt de legale sites. M.a.w. een wet voor de buhne, maar het helpt de gokker op geen enkele manier.

0
garconextraordinaire 18 februari 2023 om 16:03

Zit je nou op je eigen likes te gokken? Voor mensen als jij is t van groot belang dat de gokreclames verdwijnen!

1
xistnc 18 februari 2023 om 10:28

Toen (sport-)reclame voor alcohol werd verboden, verschoven de uitingen naar 0.0 merken en varianten. Ik ben benieuwd of de gokindustrie ook zoiets uit de hoge hoed tovert.

Diverse goksites hebben (of iig hadden) al instapmogelijkheden om met playmoney te spelen. Daar is vast wel iets juridisch grijs omheen te bedenken.

2
Limal 18 februari 2023 om 10:37

Het verschil is dat alcoholvrij bier nog steeds winst opleverde voor die bedrijven en zelfs als “gezond” verkocht kon worden. Het verdienmodel van gokbedrijven is fundamenteel anders – zij kunnen enkel winstgevend zijn als ze mensen overtuigen om te blijven gokken met echt geld. Ik zie niet in wat hier grijze zone aan zou kunnen zijn.

0
xistnc 18 februari 2023 om 10:53

Wielerpooltjes, pokeren, …

Je kunt het als spel beschouwen, voor de lol en de eer spelen. Ik kan me niet voorstellen dat hier juridisch iets verboden kan worden.

Maar zodra er geld in het geding is wordt het gokken. Je kunt je merk verbinden aan de speldimensie. Heineken 0.0 is immers net zo goed Heineken als 0.0.

1
JensVdB 18 februari 2023 om 10:49

Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen en hopelijk krijgen we dan een betere minister van Justitie

0
Het Luipaard van Lent 18 februari 2023 om 12:43

Goede zaak.

0
Patrick 18 februari 2023 om 13:46

Op naar een samenleving waar niets meer mag. Niet meer gokken, niet roken, niet drinken, geen vlees meer eten, vliegen met een CO2 budget, niet meer rijden met benzine of diesel auto’s en nog veel veel veel meer regelgeving. Wat een zeer zwart toekomstbeeld, bah.

0
Limal 18 februari 2023 om 14:03

Alleen mag je met deze nieuwe wetgeving nog altijd gokken. Ook mag je nog altijd roken, jezelf lazarus drinken, vlees eten en onbeperkt vliegen. Omdat benzine/diesel-wagens stelselmatig uitgefaseerd worden zal je dit waarschijnlijk niet voelen in je portemonnee.

Maar ja, die oh zo fijne samenleving gaat kapot wanneer we mensen willen behoeden voor zelf- en planeetdestructief gedrag. Kapot!!!

1
Raul Alcala 18 februari 2023 om 15:23

Alsof we wezens zonder ruggegraat zijn en een Overheid ons aan de hand moet houden om de juiste keuzes te maken. Zo'n Overheid neemt haar burgers niet serieus. Links en progressief denken sowieso dat ze voor het klootjesvolk moeten denken.

Volledig groen gaan eten en geen vlees meer is en onmogenlijk (te weinig grond) en nog steeds erg milieuvervuilend. Ze weten niet eens de consequenties van hun moreel verheven gedrag.

0
Limal 18 februari 2023 om 15:37

“Volledig groen gaan eten en geen vlees meer is en onmogenlijk (te weinig grond)”

Nou, daarmee toon je aan dat je niet weet waarover je praat. De meeste landbouwgrond wordt momenteel besteed aan veeteelt, in de vorm van weien waar ze staan en velden waar hun voedsel geteeld wordt. Moesten we allemaal stoppen met het eten van vlees, dan zou er slechts een derde van het huidige landbouwoppervlak nodig zijn om alle mensen te voeden! (nee, zelf ben ik niet vegetarisch, laat staan vegan, maar ik ben wel gestopt met het eten van rund en varken omdat daarvoor het meeste plaats nodig is)

0
Raul Alcala 18 februari 2023 om 15:47

Ik ben absoluut geen expert maar een paar weken was een Nederlanse schrijfster te gast op WNL op zondag met Nieman, en die beweerde dat toch echt. Al is de zondagmorgen niet mn beste moment vd week.

https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/298774-nederland-heeft-te-weinig-landbouwgrond-om-eigen-bevolking-te-voeden/

Je negeerde t deel over milieu en vegetarisch eten voor t gemak denk ik

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/812791/vegetarisch-en-gezond-eten-vaak-slechter-voor-het-milieu

Mw Fresco was t
https://wnl.tv/2023/01/29/wetenschapper-fresco-vindt-dat-nederland-anders-naar-eten-moet-kijken-maar-niet-al-het-vlees-eruit-halen/

0
Limal 18 februari 2023 om 16:29

Over die schrijfster en wat haar kennis en achtergrond is weet ik niets en kan ik moeilijk een mening vormen, maar globaal gezien klopt wat jij beweert dat ze zei niet.

{Edit na je toevoeging van die link: Mevr Fresco had het blijkbaar vooral over gezond eten en dat ze "niet al het vlees eruit" zou halen. Dat sluit goed aan met de aanbevelingen van het IPCC en andere stemmen die vooral de meest vervuilende voedingsbronnen (met uitstek rund dus) eruit willen en in het algemeen ijveren voor een lagere hoeveelheid vleesconsumptie.}

Hier een samenvatting van de laatste stand der zaken wat betreft grondgebruik in de landbouw: https://ourworldindata.org/land-use-diets
En hier een artikel dat dezelfde resultaten bespreekt: https://www.economist.com/graphic-detail/2022/01/28/if-everyone-were-vegan-only-a-quarter-of-current-farmland-would-be-needed
Ik was dus fout, we zouden maar een kwart van het momenteel gebruikte landoppervlak nodig hebben. Daarbij komt ook nog dat de vrijgekomen driekwart voormalige landbouwgrond heel wat meer CO2 en andere schadelijke stoffen op zou kunnen nemen dan de overbewerkte landbouwgrond.

Wat betreft uitstoot is er een grotere complexiteit: de groenten die wij hier in de winter in serres verbouwen hebben inderdaad een grote CO2 (en water) voetafdruk. Dus ja, zulke zomergewassen verbouwen in de winter in onze regio is eigenlijk een slecht idee. Daarom is het vaak minder vervuilend om gewassen te verbouwen in hun regio's van natuurlijke herkomst en die dan over wat langere afstanden te vervoeren:
https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local
Maar aan de andere kant is verspilling van eten ook problematisch – dus als er meer groenten weggegooid moeten worden omdat ze bvb een lange reis niet goed doorstaan hebben, dan heeft dat ook weer een bijkomende impact.

Ik volg iig liever de aanbevelingen van het IPCC, gebaseerd op talloze state-of-the-art studies, dan bvb. een artikel van 'Vee en Gewas' :-)
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02409-7

1
Raul Alcala 18 februari 2023 om 16:41

Oh, dat klopt vast en zeker Limal. Ik had het in m’n achterhoofd en dus niet exact toen ik het hier toch typte. Gelukkig bood Google me uitkomst. Tof dat je al die informatie voor me hebt opgezocht, ik ga het zo tot me nemen.

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Van 2006 tot juli 2014 was zij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was zij Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome.

1
eddyvv 18 februari 2023 om 17:18

Reclame mag voor mij wel helemaal verboden worden.

-1
Federico Bahamontes 18 februari 2023 om 10:12

Vraagje: Geldt dit enkel voor Belgische ploegen/bedrijven/organisaties, of moet bijvoorbeeld FDJ ook hun shirtjes gaan aanpassen als ze in België koersen tegen die tijd.

Verder natuurlijk tamelijk lachwekkend om te denken dat je iets als gokken tegen kan gaan door maar dingen te gaan verbieden. Dat werkt met alcohol, drugs en sigaretten ook zo goed. Politici leren het ook nooit heh.

-3
Poeksel 18 februari 2023 om 10:16

Dat lijkt inderdaad goed te werken om roken terug te dringen. Hopelijk voor gokken net zo goed.

2
Raul Alcala 18 februari 2023 om 10:19

De illegale goksites wrijven nu al in hun handen

0
Federico Bahamontes 18 februari 2023 om 10:24

Het enige wat er met roken is gebeurd is dat sigaretten zijn vervangen door vapes, waarvan iedereen denkt dat ze veel gezonder zijn(wat niet zo is).

Eindstand: Er zijn heel veel mensen die nooit aan roken zouden zijn begonnen maar tegenwoordig wel lekker aan het vapen zijn. Want dat is “niet schadelijk” en “cool” met zijn 1000 en 1 smaakjes.

-3
Limal 18 februari 2023 om 10:29

Vapen is pas lang na het verbod op rookreclame opgekomen – het ene heeft zo goed als niets met het andere te maken.

3
Poeksel 18 februari 2023 om 10:54

Er is een tijd geweest dat driekwart van de mannen rookte. Het percentage vapers is veel en veel lager, hoogstens een paar procent. "Het enige wat er met roken is gebeurd is dat sigaretten zijn vervangen door vape" is echt totale onzin.

3
Het Luipaard van Lent 18 februari 2023 om 12:44

Raul heeft alvast een paar domeinnamen gekocht vermoed ik. Al vergeet hij wel dat gokken niet verboden wordt, alleen reclames. Dus waarom illegale goksites opeens meer gokkers zouden krijgen is mij een raadsel.

-1
Raul Alcala 18 februari 2023 om 15:26

Raul gokt niet maar is wel een liberaal. Raul beweert ook niet dat gokken verboden gaat worden. Raul claimt wel dat reclame maken helpt (en de illegale goksites zullen dat blijven doen), dus Luipaard you do the math yourself.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone