UCI-punten grote doel Circus-Wanty Gobert

zaterdag 18 januari 2020 om 15:09
UCI-punten grote doel Circus-Wanty Gobert

foto: Cor Vos

Circus-Wanty Gobert mikt in 2020 niet alleen op het winnen van wedstrijden. De Waalse ProTour-ploeg kondigt aan vol voor UCI-punten te gaan strijden om via die weg een gegarandeerde startplek in de grote rondes af te dwingen.

De ploeg voelt zich enigszins slachtoffer van de dolende regelgeving van de internationale wielerunie UCI. Aan het begin van vorig seizoen waren de regels duidelijk; de beste twee ProContinentale ploegen zouden een gegarandeerde uitnodiging krijgen voor de drie grote rondes.

Echter in de herfst van het wielerjaar kwam de UCI terug op dit besluit. Alleen het beste ProContinentale team zou nog beloond worden met een uitnodiging voor de Giro, Tour en Vuelta als gevolg van een omstreden besluit om de WorldTour uit te breiden naar negentien teams.

In een felle strijd om de punten eindigde Wanty-Gobert uiteindelijk als tweede beste ProContinentale ploeg op de WorldRanking voor ploegen. De eerste plek en daarmee ook de uitnodigingen gingen naar Total Direct Energie. Voor Circus-Wanty Gobert dus geen grote ronde in 2020 want zowel de RCS (organisator Giro) als ASO (organisator Tour) besloten de twee wildcards aan ploegen uit het land te geven. Als pleister op de wond mogen ze wel alle grote eendaagse WorldTour-koersen rijden.

Met name het missen van de Tour doet extra pijn omdat er dit jaar met Circus en Tormans twee grote nieuwe sponsors aan de ploeg zijn gebonden die ervan uitgingen in juli te kunnen profiteren van de enorme aandacht die de drieweekse door Frankrijk genereert.

Op de teampresentatie in het Spaanse Alfas del Pi werd de strijd om de punten alvast aangekondigd. “Om de komende jaren onze doelen te bereiken, zullen we onze strategie wat aanpassen”, zei teammanager Jean-Francois Bourlart. “Volgend jaar willen we opnieuw naar de Tour. Voor ons is het dus ontzettend belangrijk om eerste te eindigen in de UCI WorldRanking. Dat biedt ons gegarandeerd startrecht. Dit jaar moeten we heel het seizoen constant presteren én vaker winnen en het podium halen om punten te sprokkelen.”

Voor Danny van Poppel is de boodschap helder. “Ik wil een grote bijdrage aan de jacht op UCI-punten leveren, een strategie die nieuw is voor mij”, aldus de Nederlandse kopman voor de sprints. “Ik verwacht veel van het aankomende seizoen en ben gemotiveerd om Circus-Wanty Gobert overwinningen te schenken.”

De nieuwe koerswijze is niet door iedereen geliefd. Renners binnen de selectie zeggen dat het anti-koersen in de hand werkt. Verwijzend naar vorig seizoen waar in wedstrijden als de Famenne Ardenne Classic en Parijs-Tour de ploegen die nog kans maakte op de eerste plek (Cofidis, Corendon-Circus, Total Direct Energie en Wanty-Gobert) iedere aanvalspoging van elkaar neutraliseerde, waardoor ze in de finale van de wedstrijd geen rol meer konden spelen. De vrees is dat dit nu een seizoen lang gaat gebeuren.


In oktober maakten we onderstaande uitlegvideo over de strijd om UCI-punten.

Lees ook:
Timothy Dupont over strijd tussen ProContinental teams: “Dit is niet plezant koersen”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Fast Freddy 18 januari 2020 om 15:37

Slechte regeling. Als je WT wilt rijden, moet je maar WT worden. Nu een beetje aan cherry picking doen met een matig team in vergelijking met WT ploegen en de wildcards weggevreten voor de lokale ploegen of ploegen met specialisten voor bepaalde koersen. Lekker over nagedacht weer, UCI.

Maglia Rosa 18 januari 2020 om 17:30

Deels eens. Het lijkt me niet de bedoeling dat elk team met voldoende geld zomaar een WT-licentie krijgt. Wellicht wil Wanty dat ook wel. Maar wat mij betreft mag zo’n WT-licentie juist nog wat exclusiever zijn (en wellicht zelfs o.b.v. punten gebaseerd moeten zijn). NTT en Katusha/Israel voegen al lang niet veel toe en dat zal dit jaar vast niet anders zijn. Met 2 of 3 WT-teams minder hebben organisatoren in ieder geval de ruimte om zelf te kiezen tussen ploegen als Wanty, NTT en Israel.

lander luypaert 18 januari 2020 om 15:48

Als je even naar hun ploeg kijkt zie je wel dat een Bakelants, Van Poppel, Pasqualon, Meurisse, Petilli, Eiking redelijk wat punten kunnen smokkelen.

rosencrantz 18 januari 2020 om 16:41

“iedere aanvalspoging van elkaar neutraliseerde, waardoor ze in de finale van de wedstrijd geen rol meer konden spelen. De vrees is dat dit nu een seizoen lang gaat gebeuren.”

De vrees moet juist zijn dat dit soort ploegen minder aanvallend gaan koersen om via een ereplaats UCI-punten binnen te halen.

jealgu 18 januari 2020 om 17:50

Als Mathieu het erg op de heupen krijgt vrees ik dat plek 1 al vergeven is.

SCIC 18 januari 2020 om 19:31

De frustratie van Wanty is te begrijpen. Gezien hun resultaten zouden ze toch op 1 van de grote ronden aanspraak te maken. Al was het maar Giro of Vuelta.

Headlines

Materiaalzone

Populair