Taco van der Hoorn over Girodebuut: “Supergaaf dat ik een grote ronde mag rijden”

maandag 3 mei 2021 om 16:55
Taco van der Hoorn over Girodebuut: “Supergaaf dat ik een grote ronde mag rijden”

Taco van der Hoorn (27) debuteert zaterdag namens Intermarché-Wanty-Gobert in de Giro d’Italia. WielerFlits sprak de Rotterdammer daags voor de openingstijdrit in Turijn over zijn ambities. “Ik kijk er ontzettend naar uit.”

“Het is zeker speciaal”, glundert Van der Hoorn. Na een bewogen najaar waarin hij het geelzwart van Jumbo-Visma verruilde voor het wit van Intermarché-Wanty-Gobert, maakt hij nu alsnog zijn debuut in een grote ronde.

“Ik zou de Vuelta al rijden bij Jumbo-Visma, omdat ze met een vrijbuitersploeg naar Spanje zouden gaan. Dat ging toen last minute niet door, omdat Primoz voor het klassement ging rijden en daardoor een bergploeg mee moest. Dat was voor mij best een teleurstelling, maar nu gaat het dus alsnog gebeuren”, aldus Van der Hoorn.

Het Girodebuut komt voor Van der Hoorn op een juist moment. “De laatste jaren heb ik best wat ups en downs gehad. Een klein halfjaar geleden zat ik zonder ploeg en zag het er allemaal minder rooskleurig uit. Het is een beetje een rollercoaster geweest, maar uiteindelijk is alles op zijn plek gevallen.”

Taco van der Hoorn in Kuurne-Brussel-Kuurne 2021 – foto: Cor Vos

Jongensdroom
Het rijden van een grote ronde is voor veel jonge renners een wielerdroom. Ook Van der Hoorn fantaseerde vroeger over de Tour en de Giro. “Als klein jongetje keek ik de Tour, de Giro en ook de klassiekers allemaal op TV. Dat ik nu zelf zo’n grote ronde mag rijden is supergaaf.”

“Een grote ronde maakt je wel écht profwielrenner. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn om drie weken zo te koersen. Of ik beter word na zoveel kilometers in de benen? Dat weet ik niet, dat is ook niet het doel. Ik wil er gewoon zoveel mogelijk van genieten”, benadrukt de 27-jarige Van der Hoorn.

Intermarché-Wanty-Gobert begin dit jaar op trainingskamp in Spanje – foto: Cor Vos

Ambitie
Dat Intermarché-Wanty-Gobert met ambitieuze plannen naar de Giro trekt, moge duidelijk zijn. “We hebben twee Italiaanse sprinters bij ons, Riccardo Minali en Andrea Pasqualon. Voor de heuveletappes hebben we Simone Petilli en voor ons klassement hebben we Jan Hirt.”

“Ik zal natuurlijk onze kopmannen beschermen, maar mag ook voor eigen kansen gaan”, vertelt Van der Hoorn. “We gaan naar de Giro met de ambitie om offensief te koersen. Een rit winnen vanuit de vroege vlucht zou, zeker voor mij, de ideale manier zijn.”

Dat het lastig gaat worden om een etappezege binnen te slepen, weet Van der Hoorn als geen ander. “We hebben niet de allergrootste favorieten, het gaat extreem lastig worden en alles moet precies op zijn plek vallen, maar als er een ook maar een 1% kans is, dan ben ik bereid ervoor te gaan.”

Taco van der Hoorn in E3 Harelbeke 2021 – foto: Cor Vos

Voorbereiding op hoogte
Voor iemand die naar eigen zeggen geen echte klimmer is, wordt de Giro met al haar bergen een behoorlijke uitdaging. “Dat gaat inderdaad afzien worden voor mij. Ik ben zeker niet de beste klimmer in het peloton dus dat zal pittig worden. Toch herstel ik over het algemeen best snel en heb ik al een hoogtestage in de benen, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn.”

“Het is voor een renner als ik sowieso goed om ter voorbereiding op hoogtestage te gaan. Je bent al hard aan het trainen maar je geeft nog net even wat extra stress op je lichaam waardoor je motor net even een beetje vergroot wordt. Zeker ook door het trainen en slapen op hoogte”, legt Van der Hoorn uit.

“Of ik zondag meteen de eerste rit in de aanval trek? Dat weet ik niet, dat moeten we nog even bekijken. Ik wil graag aanvallen, maar het moet niet zinloos zijn. Ik ga niet aanvallen om het aanvallen, maar als ik een klein kansje zie grijp ik die met twee handen!”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair