UCI onderscheidt omstreden staatshoofd Turkmenistan met hoogste eer

donderdag 11 juni 2020 om 09:17
UCI onderscheidt omstreden staatshoofd Turkmenistan met hoogste eer

foto: Cor Vos (archief)

De UCI heeft de hoogst mogelijke onderscheiding aangeboden aan Gurbanguly Berdimuhamedov, president van Turkmenistan en tevens voorzitter van het nationale olympisch comité in het Centraal-Aziatische land. Vorige week overhandigde UCI-voorzitter David Lappartient de onderscheiding via een videoverbinding. Over de omstreden dictator wil de wielerunie verder niet uitwijden.

De website CyclingTips bracht het nieuws over de onderscheiding naar buiten. Op 3 juni, World Bicycle Day, werden al enkele video’s op social media geplaatst van Berdimuhamedov die een groot fietsmonument bewondert. Nu blijkt de president dus de avond voordien te zijn onderscheiden door de UCI. Het gaat om de ‘UCI Order’ die naar verluidt al dertien jaar niet meer is uitgereikt.

WK baanwielrennen 2021 in Turkmenistan
“Ik ben blij je te kunnen vertellen dat naar aanleiding van World Bicycle Day, het bestuurscomité van de UCI unaniem heeft besloten om jou de hoogste UCI Award te geven. Ook bieden wij een certificaat aan vanwege je enorme bijdrage aan de ontwikkeling van het wielrennen wereldwijd”, vertelde Lappartient in een videocall met Berdimuhamedov en de Russische miljardair Igor Makarov, ooit oprichter van Katusha en geboren in Turkmenistan.

De UCI bevestigt op vragen van CyclingTips dat de president van Turkmenistan een onderscheiding heeft gekregen. “Als erkenning voor zijn toewijding aan onze sport, met topsportevenementen, breedtesport en de promotie van wielrennen in het algemeen. Het WK baanwielrennen 2021 in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat (in de gloednieuwe Velodrome op het Ashgabat Sports Complex, red.) maakt deel uit van de lange traditie van wereldkampioenschappen buiten Europa”, aldus de UCI.

In september 2018 werd bekend dat Turkmenistan het wereldkampioenschap baanwielrennen mocht organiseren. Eerder kwam het land ook al in het wielernieuws toen oud-UCI-voorzitter Pat McQuaid uitlegde dat hij in 2012 een deal had gesloten met Igor Makarov om in 2017 het WK wielrennen naar Centraal-Azië te halen. Die samenwerking kwam er uiteindelijk niet omdat McQuaid zich opnieuw kandideerde voor het voorzitterschap van de UCI.

‘Een van de meest autoritaire regimes ter wereld’
Gurbanguly Berdimuhamedov is sinds 2007 president van Turkmenistan. Volgens Amnesty International is het land een van de meest autoritaire regimes ter wereld, waar mensenrechten geschonden worden en vrijheid van meningsuiting ernstig beperkt wordt. Politieke tegenstanders worden onderdrukt en vaak ook in de cel geplaatst. “Daar worden ze onmenselijk en vernederend behandeld, en in veel gevallen moeten ze ook verdwijnen. Sterfgevallen in de gevangenis zijn gemeengoed en worden niet onderzocht”, aldus Amnesty International.

Daarnaast zijn alle media gecontroleerd door de staat. Volgens Reporters Without Borders is Turkmenistan op het gebied van persvrijheid het slechtste land ter wereld, nog na Noord-Korea. In het land is het woord ‘coronavirus’ momenteel ook verbannen. Anders-gelovigen kunnen worden opgepakt en de situatie van vrouwen in het land is slecht. Zij worden er gediscrimineerd en tevens is homoseksualiteit is verboden.

Specifieke vragen over hierboven genoemde onderwerpen ontwijkt de UCI in een mailwisseling met CyclingTips. Lees hier het complete verhaal.

Dit artikel delen:

48 Reacties

Romāns Vainšteins 11 juni 2020 om 09:34

Dat zou de eerste keer zijn dat het geinig vind om baanwielrennen te kijken, wanneer Rachel McKinnon met 3 hele banen verschil de concurrentes vermorzelt.

Verder > ‘Bla bla bla, geef mij zak geld en bla bla bla, ik lik je reet’

Lendilonus 12 juni 2020 om 16:31

Je zal het vast wel weten maar McKinnon heet al even Veronica Ivy, de vraag of het eerlijk is of zij meedoet ga ik nu niet op in maar het zou toch netjes zijn om haar gewoon bij haar naam te noemen.

Turtlehead 11 juni 2020 om 09:41

Dat wordt te voet met de fiets aan de hand je rondjes draaien. Lijkt me saai om naar te kijken. Maar nu heeft de UCI misschien wel weer wat centjes om dopingcontroles uit te voeren :)

AWestie 11 juni 2020 om 09:44

De man die bekend werd in Nederland door Arjen Lubach. Trouwens, als er bewezen rapporten zijn over de beste man is 'omstreden' nog een zachte term @ redactie. Volgens mij denken alleen andere autoritaire regimes en de penningmeester van de UCI dat het een goeie vent is. Jullie mogen best de twijfelachtige term omstreden veranderen wat mij betreft.

Jungle Man 11 juni 2020 om 10:02

Wie volgt voor zo’n onderscheiding: Trump, Kim Yung Un?

opdekant1 11 juni 2020 om 14:29

Hugo de Jonge?

xistnc 11 juni 2020 om 10:06

Ik vermoed dat Turkmenistan volgens de UCI een gidsland is als het gaat om dat belangrijke thema, waar de UCI zich laatst over uitsprak.

Jacco van Stierop 11 juni 2020 om 10:11

Ik was even bang dat het de serieuze kant op zou gaan met het wielrennen, maar gelukkig is die vrees ongegrond gebleken.

freirefreire 11 juni 2020 om 10:30

Veel sportbonden hebben de afgelopen 20 jaar gezien hoe de FIFA zijn zakken vulde dankzij dictators, oligarchen, vriendjespolitiek en omkoping. Die bonden hebben gedacht “dat kunnen wij ook”.

CyclesGoff 11 juni 2020 om 10:43

De Uci is de schaamte volledig voorbij. iemand met twee functionerende hersencellen kan aan zien komen dat dit met goed fatsoen niet is uit te leggen, maar dat interesseert ze kennelijk niets.

Panache 11 juni 2020 om 10:54

Ik weet niets over Turkmenistan en heb er dan ook geen mening over.

Wat ik wel weet is dat "kritiek van Amnesty" geen zwaarwegend argument is dat het ergens slecht gaat. Amnesty heeft/had ook kritiek op Nederland.

2012: "In Nederland zitten veel vreemdelingen in detentie zonder dat er voldoende aandacht is voor alternatieven. Tegen discriminatie wordt vaak onvoldoende opgetreden en op scholen heeft les over mensenrechten nog een te vrijblijvend karakter."
2017: "Tijdens het mensenrechtenexamen zal Nederland vandaag mogelijk op de vingers worden getikt op onderwerpen als contraterrorisme, vreemdelingendetentie en etnisch profileren. Wellicht ook door Rusland, Turkije en Saudi-Arabië. Ongeloofwaardig, zult u wellicht denken. Maar als we andere landen willen aanspreken op grove mensenrechtenschendingen, dan moeten we wel zorgen dat ons eigen huis op orde is. Een geloofwaardig mensenrechtenbeleid in het buitenland gaat immers hand in hand met een geloofwaardig mensenrechtenbeleid in het binnenland."

Joachim Agostinho 11 juni 2020 om 11:10

Amnesty ook kritiek op NL? Hoe durven ze!
Deze clown uit Turkmenistan heeft overigens ook wel olijke kantjes, zo mogen er alleen nog witte auto's in de stad rijden, andere gekleurde dienen overgespoten te worden.

Verweggistan 11 juni 2020 om 11:02

Sportbond paait dictator. Helaas niks nieuws.

Cyclinglife 11 juni 2020 om 11:27

Ik ga er vanuit dat ze willen doen voorkomen dat dit niets maar dan ook echt niets met geld, omkoping e.d. te maken heeft. Dan zou het misschien slim zijn om “de Russische miljardair Igor Makarov” niet uit te nodigen. Hou het bij 2 man of met anderen personen van de uci of de plaatselijke wielerbond.
Dit is het houden van een speech over minder co2 en vervolgens iedereen apart van elkaar aankomen met een hummer en na afloop een kampvuur ala Scheveningen duindorp organiseren

josi 11 juni 2020 om 11:31

De UCI heeft aangegeven zich in te willen zetten voor gelijke kansen voor iedereen. Dat betekent uiteraard dat ook dictatoren zo’n mooie onderscheiding moeten kunnen krijgen.

Emergo 11 juni 2020 om 12:09

Qpanache Het gaat hier toch over Turkmenistan dus wat moeten we met jouw citaten??

Panache 11 juni 2020 om 19:31

Simpel: dat ‘omstreden namens Amnesty’ is op vrijwel ieder land van toepassing, zelfs op Nederland. Ik signaleer vooral dat mensen happen op dat stukje ‘omstreden’ terwijl ze 0,0 van het land Turkmenistan of de persoon weten.

Merlinappa 11 juni 2020 om 11:56

Bekijk voor de grap eens de aflevering ‘The Stans’, van Dark Tourist (op Netflix) om een idee te krijgen van Turkmenistan. Echt bizar dat de UCI dit doet, maar we wisten natuurlijk al langer dat hun geloofwaardigheid beneden het vriespunt was. Wauw.

S.t.B 11 juni 2020 om 11:58

Waarschijnlijk niemand in Turkmenistan die deze meneer het voortbewegen ‘op’ een fiets durft uit te leggen.

Dolledriesoldebroek 11 juni 2020 om 12:29

Man man man.. dit zou een echte mcQuaid actie geweest zijn..
het zou mij overigens niet verbazen dat dit een goedmakertje is voor niet nagekomen afspraken van dezelfde mcQuaid.
Uit vrees dat er anders een behoorlijke represaille zou volgen van deze zeer geëerde wielergoeroe uit turmenistan.

VerstandOpNul 11 juni 2020 om 12:51

Ok, schitterend monument, catchy nummertje ook.. Maar kunnen ze al een beetje waaierrijden daar?

Jooop 11 juni 2020 om 12:59

Gotspe.

Poeksel 11 juni 2020 om 13:06

Onvergeeflijk, wat mij betreft. Ik hoop dat diverse (top)renners zich hierover uitspreken.

Fred Postma 11 juni 2020 om 13:57

Im vindt dit prima. Deze man zorgt voor wielerenthousiasme in Azië. Dat willen we allemaal toch zo graag.
Veel Aziatische landen hebben autocratische leiders. Dat kan ook zijn voordelen hebben. Kijk bijvoorbeeld maar de corona aanpak.
Gun die vent zijn onderscheiding .
Wij geven liever prijzen aan types zoals Timmermans en Halsema. Ieder zijn meug.

VerstandOpNul 11 juni 2020 om 14:07

Het maatschappelijk engagement van wielrenners is over het algemeen niet heel indrukwekkend..

Poeksel 11 juni 2020 om 14:15

Fred Postma, welke voordelen van het verbieden van homoseksualiteit, het vermoorden van van mensen om hun politieke mening en van geen godsdienstvrijheid en geen vrije pers hebben bedoel je precies?

Samlambeej 11 juni 2020 om 14:28

Als Opoe morgen op z’n bek gaat met een tweewieler staat de dag erna de doodstraf op fietsen.

Merlinappa 11 juni 2020 om 16:56

De corona-aanpak in Turkmenistan is het woord ‘corona’ verboden maken en iedereen die erover praat opsluiten. Wel een creatieve aanpak, dat moet gezegd worden!

Vincent Lacressonniere 12 juni 2020 om 09:58

Welke prijzen hebben ‘wij’ Timmermans en Halsema dan gegeven? En wat hebben zij zoal gedaan dat jij meent dat ze net zo fout zijn als deze dictator?

Laat me raden: ze zijn van de ‘roverheid’ en jij bent een ‘realist’?

LaTrapper 11 juni 2020 om 13:58

Complete gek. Maar hij heeft wel geld.

Dat zal zo’n beetje de gedachtegang zijn geweest bij die unanieme stemming van de UCI.

Olly 11 juni 2020 om 14:08

Hahaha dat filmpje. Weer eens een voorbeeld van een mens met een totalitaire macht die geheel en al buiten de realiteit leeft in zijn eigen wereld. Te gek voor woorden dit. En zo op het eerste gezicht heeft hij ook nog eens uiterlijke overeenkomsten met een zeker Josef Stalin.

Samlambeej 11 juni 2020 om 14:23

Die coupe is misschien Dzugashvillis maar die kop is toch meer Brezhnevs. Hij mist alleen the best brow in the business.

Olly 11 juni 2020 om 15:33

LOL, wie heeft volgens jou de best Brow in the business?
Op Bert van Ernie na dan.

Michiel De Rooij 11 juni 2020 om 14:21

Dus UCI spreekt zich nogal infantiel uit tegen racisme, maar deze dwaas hijsen ze op het schild? Lol

Samlambeej 11 juni 2020 om 14:25

Dat gedwongen filmpje met die zagerige musulmaan werkt toch echt op de lachspieren.

Polleke 11 juni 2020 om 14:30

De hoogste onderscheiding van de int. wielerbond gaat naar iemand die…niet kan fietsen…
Het is nu wel duidelijk dat uberbobo Lapartient zich via de UCI aan het inlikken is bij de IOC…zijn pr. over rassengelijkheid, dit soort grappen…nog duidelijker gaat het niet meer worden…

vanSpringel 11 juni 2020 om 18:00

Sacha Baron heeft zichzelf in deze filmpjes gigantisch overtroffen. Die snookerfilmpjes waarin de ballen zo zijn weggelegd dat elke driehoek die bal er wel in moet krijgen, hilarisch.
“Fietsen voor iedereen” ? ik heb in die promotiebeelden geen vrouw op de fiets gezien.
The Fast Show is er helemaal niets bij !
https://www.youtube.com/watch?v=tWkmYraB3Rs

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair