McQuaid had deal met Makarov over WK in Turkmenistan

zaterdag 7 maart 2015 om 11:01
McQuaid had deal met Makarov over WK in Turkmenistan

Foto: Sirotti

Voormalig UCI-voorzitter Pat McQuaid onthult tegenover Cyclingnews dat hij tijdens zijn presidentschap een persoonlijk contract heeft getekend met Igor Makarov. Het contract ging over de ontwikkeling van het wielrennen in Turkmenistan, waar Makarov (voorzitter van de Russische wielerbond) geboren is, en bevatte een voorbereiding op een bid om het WK in 2017 naar het Aziatische land te halen. “Dit is het enige waar ik oprecht spijt van heb in mijn acht jaar als voorzitter”, aldus McQuaid.

“In 2012 heb ik na de Armstrong-affaire sterk overwogen om me niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap van de UCI. Tijdens deze periode bood Igor Makarov, medelid van het UCI managementcomité, dat contract aan. In juli 2012 ben ik daarmee akkoord gegaan.” Vier maanden later bedacht McQuaid zich. Na de succesvol verlopen Olympische Spelen besloot hij om zich alsnog verkiesbaar te stellen. “En dus vertelde ik Makarov dat ik het contract wilde stoppen vanwege een mogelijk belangenconflict. Ik wil benadrukken dat ik tot die tijd geen werk heb verricht met betrekking tot dat contract. Ik heb bovendien geen betaling ontvangen.”

“Ik besef dat het een fout was om akkoord te gaan met een dergelijk contract terwijl ik nog steeds voorzitter was. Maar het besluit is genomen in een periode dat ik overwoog te vertrekken bij de UCI. Dit is het enige waar ik oprecht spijt van heb in mijn acht jaar als voorzitter. Verder ben ik trots op wat ik heb bereikt, voornamelijk wat betreft anti-doping en de globalisering van de sport.”

CIRC
De relatie tussen McQuaid en Makarov verslechterde in 2013 toen de licentiecommissie op basis van ethische gronden geen WorldTour-licentie gaf aan Katusha, waar Makarov de baas is. Later werd Katusha door het CAS in het gelijkgesteld, maar Makarov verleende niet langer steun aan McQuaid. Hij beweerde dat het “een ramp” zou zijn als de Ier herkozen zou worden en stelde in aanloop naar de verkiezingen een dossier over McQuaid samen.

McQuaid bevestigt dat het dossier een kopie bevat van zijn contract met Makarov. Het dossier is overhandigd aan de Cycling Independent Reform Commission (CIRC), dat aankomende maandag een rapport publiceert. McQuaid, die driemaal met de CIRC om de tafel heeft gezeten, is niet bang dat de commissie het contract als omkoping beschouwt. “Makarov wilde de sport in zijn thuisland vooruit helpen en daar had ik sympathie voor. Het is achteraf gezien mogelijk dat hij bovendien meer invloed op de UCI wilde hebben, dus ik ben dankbaar dat ik me bedacht, het contract beëindigde en nooit geld heb ontvangen.”

McQuaid zegt “volledig open en transparant” te zijn geweest tegenover de CIRC. Al zijn telefoongesprekken, e-mails en berichten werden geanalyseerd. Daaruit zouden geen fouten met betrekking tot doping naar voren zijn gekomen. “De CIRC vroeg of ik op gesprek wilde komen en ik was erg blij om dat te kunnen doen. Als zij mij niet benaderd hadden, zou ik het zelf hebben gedaan.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

SolerEritrean 7 maart 2015 om 11:08

McQuaid die zich nog vlug vlug wilt indekken voor het rapport, zielig.

0
Orakel 7 maart 2015 om 11:09

Damage control, voor de sneeuwbal gaat rollen.

Heeft McQuaid wel eens bedacht in hoeverre de wielerfans gebaat zouden zijn bij een WK in Turkmenistan?

0
Verweggistan 7 maart 2015 om 11:14

Wel slim om dat ' toevallig' een paar dagen van te voren al 'heel eerlijk' te gaan vertellen. Maar dit is wel een mooi voorbeeld van 'onconfortabel', maar niet verrassend. En natuurlijk was hij zelf naar het CIRC gestapt, net zoals hij dit verhaal ook uit zichzelf wel verteld had..
En nu krijgt het weigeren van Katusha (met het super slecht onderbouwde juridische gedeelte) wel opeens iets van een persoonlijke tintje.

0
Kopdrveur 7 maart 2015 om 11:31

Edit redactie: Dank

0
snoep de hond 7 maart 2015 om 11:53

@Verweggistan,
Jou laatste zin snap ik niet helemaal. Waarom zou McQuaid, na eerst het contract te stoppen, bewust Marakov nog verder tegen zich in het harnas willen jagen? Met zo dus het risico (wat nu dus ook is gebeurd) dat Marakov zo boos is en hun deal wereldkundig maakt.

Als McQuaid dit al had kunnen beïnvloeden (want wat ik nu met Astana begrijp is de licentiecommissie een apart onderdeel van de UCI) dan zou je eerder verwacht dat hij Katusha juist die licentie geeft als goedmakertje tegen over Marakov voor het verbreken van het contract.

0
Roberto 7 maart 2015 om 12:00

Goh, snel even zelf wat opbiechten voor de vuiligheid maandag op straat ligt?

0
achtpuntzes 7 maart 2015 om 12:17

een exclusief contract tekenen als voorzitter van een sportbond met betrekking tot de toewijzing van een WK valt wat mij betreft dus gewoon onder corruptie.

0
Lucatony 7 maart 2015 om 12:34

Inderdaad @achtpuntzes. Daarnaast ben ik bang dat er nog meer onthuld gaat worden. Eerlijk gezegd hoop ik dat. Schoon schip is nodig nu.

0
Verweggistan 7 maart 2015 om 12:37

@snoep: Ik weet ook niet hoe het precies zit, maar ik vind het wel opvallend. Makarov zal zich in ieder geval 2x persoonlijk verraden hebben gevoeld. Daar doelde ik meer op. En Makarov zit volgens mij nog steeds op zijn plaats bij de UCI.

0
Angus 7 maart 2015 om 13:12

Poeh…net op tijd…..nu is ’t niet meer zo erg, he…?

0
klootje kriekeljon 7 maart 2015 om 13:14

Dit is het moment dat ik er voor het eerst van overtuigd ben dat McQuaid dus ook echt een foute bestuurder was.

0
DerEffe 7 maart 2015 om 13:36

Deze man is als een gezwel voor het wielrennen (geweest).

0
Pat McQuaid 7 maart 2015 om 15:00

Au

0
Angus 7 maart 2015 om 17:48

En ik lees net dat Verbruggen het rapport “via-via” al heeft ingezien. En er staat volgens hem “geen enkele indicatie van corruptie” in. Net zoals Armstrong nooit positief getest was, zeg maar…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone