UCI maakt werk van dreigement Lappartient over deelname aan WK en Wereldbekers
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 17 november 2023 om 11:19

UCI maakt werk van dreigement Lappartient over deelname aan WK en Wereldbekers

De harde woorden van UCI-voorzitter David Lappartient over de niet-deelname van veldrijders aan Wereldbeker-wedstrijden en mogelijke gevolgen voor het WK veldrijden gaan een vervolg krijgen. De internationale wielerunie heeft officieel aangekondigd dat zij daarover gaan nadenken ‘om de samenhang van de grote evenementen te garanderen’.

Het nieuws over het veldrijden staat weggestopt in een persbericht met ook nieuws over cycleball, kunstfietsen en para-cycling. “De UCI heeft besloten om na te denken over de deelname van renners aan de manches van de UCI World Cup en andere evenementen op de internationale kalender van de UCI, om de samenhang van haar grote evenementen te garanderen.”

“Het is namelijk essentieel voor de UCI om te zorgen voor een evenwicht tussen de verschillende grote evenementen van het veldrijden en de deelname van renners aan deze wedstrijden”, staat in het statement.

Het zijn woorden die aansluiten bij het dreigement van UCI-baas Lappartient afgelopen weekend. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker ook niet en dus ook het WK veldrijden niet”, dreigde hij. “De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden. Iedereen moet gewoon meedoen.”

Die uitspraken van de Franse voorzitter zorgden voor veel reacties in de crosswereld. Zo dacht Sven Nys dat ‘de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend’. “We gaan het laten inzinken en ons vooral niet onder druk laten zetten”, zei hij. WielerFlits vroeg meer insiders naar hun mening en daar was de conclusie vooral: “Er moet een open discussie komen.”

Beluister vanaf 31.20 de WielerFlits Podcast over de Wereldbeker-discussie

Luister hierboven naar de WielerFlits Podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
17 november 2023 11:40
Waarom zouden de WB's eigenlijk meer waard zijn dan andere crossen? De UCI is uitsluitend bezig met internationalisering, maar lijkt nu alle andere crossen links te laten liggen, terwijl de crossers daar juist een mooie boterham kunnen verdienen. Zonder die crossen ga je ook geen internationalisering krijgen, want dan is er simpelweg niks te verdienen. De organisatoren moeten zich nu elk jaar maar weer zorgen maken om welke fratsen de UCI nu weer uithaalt die mogelijk een bedreiging voor hun vormen. En zeker als er andere dingen binnen een organisatie spelen (denk aan opstappen aantal vrijwilligers, minder subsidie etc.) kan het ook best zijn dat organisatoren er maar mee stoppen omdat ze geen zin meer hebben in dat gezeik/constante achterstelling.
  17 november 2023 14:20
  Inderdaad met deze onprofessionele houding en geforceerde vlucht vooruit maakt de uci de sport kapot. Ze voeren een machtsspel tegen de superprestige vooral. Bizar, een koepel zou zich moeten inzetten voor zaken die er nog niet zijn, niet proberen het voornaamste succes kapot te concurreren
  17 november 2023 18:59
  Het is een beetje een egocentrische eikel heb ik de indruk, met wat communicatie kom je veel verder dan met dreigen en dingen eenzijdig er door drammen zoals hij blijkbaar doet. En met alle respect, gaan organisatoren voor de rest nog willen organiseren als ze koud opzij geschoven worden en ze door rechtstreeks ingrijpen door de UCI hun rendabiliteit zien ineenstuiken. Gaan sponsors nog veel investeren ik ploegen als hun toprenners tocht niet ik de ploegtenue mogen rijden maar constant moeten opdraven voor een landenklassement. Dus ik volg anderen hier met hun uitleg, die UCI-bobo is ongezond voor de wielersport...
  17 november 2023 19:17
  @ kennie
  Wereldbeker wordt bij de elite gewoon in ploegkleuren gereden.
17 november 2023 11:54
Toch een beetje alsof je niet naar het WK op de weg mag, als de Acht van Chaam, Profronde Surhuisterveen en de Nacht van Almelo overslaat.
  18 november 2023 13:51
  Kan dat misschien de volgende stap van de UCI worden? ;)
17 november 2023 11:54
Het grote nieuws is eigenlijk dat ze… gaan nadenken… narrenclub. De WB in deze formule is/was een doodgeboren kind, tegenkanting uit alle geledingen. In Aigle loopt alles en iedereen2jaar achter de feiten aan…
17 november 2023 13:25
Ach, dan gewoon doen wat Niels Albert suggereerde. De ene WB-cross heb je diarree, de volgende een pijnlijke knie, dan zijn het weer familiale omstandigheden, dan misschien eens een lichte verkoudheid. Mag Davidje eens gaan bewijzen dat dit niet zo was.
  18 november 2023 09:02
  Maar dan mag je van Lappartient in die weekends dus ook niks anders rijden en dat probleem houd je dan.
17 november 2023 15:10
Ze zouden beter de boel omdraaien, om David zijn positie voor de toekomst te bestendigen moet hij uitvoeren wat de gemiddelde veldrijder wil.
17 november 2023 15:20
Ik zeg exit met die napoleontische clown
17 november 2023 16:22
Dit zou best eens in strijd kunnen zijn met EU-recht (mededinging). Bij het schaatsen is de ISU ooit op z'n vingers getikt in een bekende zaak aangespannen door Niels Kerstholt en Mark Tuitert.
17 november 2023 12:21
Om aan een Wereldbeker te kunnen deelnemen moet je gekozen worden door de bondscoach.
Om dus even het geval Nys te gebruiken wat de start was van de hele hetze:

Dan belt de Nys-clan vooraf toch gewoon even naar de bondscoach om te zeggen dat ze niet willen dat hij geselecteerd wordt? Dan kan de UCI hem toch onmogelijk straffen voor zijn afwezigheid? Want doen ze dat wel, dan kan een bondscoach dus nooit een nieuwe renner selecteren, want die heeft de vorige WB niet gereden. En als ze die regel willen omzeilen door te stellen dat een renner in het voorgaande WB-weekend geen andere koers gereden mag hebben, dan ga je dus krijgen dat in die koersen enkel nog renners aan de start komen die effectief geselecteerd zijn voor de WB's, want de rest durft niet meer rijden uit schrik om een WB-selectie mis te lopen. En als ze ook daar weer een uitzonderingsregel voor gaan lopen verzinnen, wat gaan ze dan doen met zieken of geblesseerden? Als je geselecteerd bent voor een WB op zondag en je zou normaal rijden, maar je komt ten val tijdens de race op zaterdag of je wordt ziek tussen de 2 crossen in, dan wordt je nog eens extra gestraft?

Als ze willen dat de renners alle WB's (willen) rijden, moeten ze er maar voor zorgen dat die WB's zodanig lucratief en aantrekkelijk zijn, dat de renners er alles aan zullen doen om aan de start te verschijnen.
  17 november 2023 12:34
  Volgens mij is de bondscoach verplicht om iedereen te selecteren als die persoon in de top50 staat. In Nys staat daarin dus dan moet de bondscoach hem selecteren, of ie nu wil of niet
  17 november 2023 14:41
  Ziek melden...
17 november 2023 15:21
Ik hoop dat volgend jaar iedereen massaal alle Wereldbeker wedstrijden plus het WK boycott. Die hele Wereldbeker moet kapot.
  17 november 2023 19:35
  Renners met gestrekt been erin. Van wilde crossen met startgeld tot een superprestige met alle klasssiekers. FU UCI
17 november 2023 11:24
En hiermee winnen Lappartient en de UCI de petite bite dorée verkiezingen. Gefeliciteerd!
17 november 2023 12:48
Het zal vast om een of andere reden niet kunnen en ik geef onmiddellijk toe dat ik het veldrijden niet echt volg. Maar waarom zijn er eigenlijk verschillende klassementen? Waarom niet één klassement? Dan is de hele discussie toch meteen beslecht?
  17 november 2023 12:59
  Omdat niet iedereen dat kan betalen
  17 november 2023 14:42
  Het uci klassement kost organisatoren heel veel geld, dat ook nog eens niet naar de renners gaat
17 november 2023 16:23
Ik zou zeggen als alle renners in het volgende seizoen de wereldbeker en het WK en de EK boycotten dan piept de UCI wel heel snel anders. Er zijn nog meerdere andere klassementen, die dan automatisch in aanzien stijgen. Het enige dat echt mist is het winnen van de regenboogtrui. Maar dat is voor de meeste veldrijders toch al erg moeilijk als 1 van de grote 3 meedoet. Het zou veruit de meeste veldrijders dus geen pijn doen, het hele UCI circus een jaar over te slaan.
  18 november 2023 13:59
  Het EK valt onder de UEC die hebben niets te maken met WK en wereldbeker. De UEC zou het niet erg vinden als alle toppers het WK laten schieten, dan wordt immers hun EK het belangrijkste kampioenschap van het seizoen.
17 november 2023 20:49
De bezem moet eens flink door de UCI gehaald worden want die gedrag begint echt de spuigaten uit te lopen! Ik hoop ook dat de veldritwereld zich heftig gaat verzetten tegen deze ongein, want anders is het einde straks zoek.

Want wat is de volgende stap als ze hier mee wegkomen? Sorry Pogacar en Vingegaard, maar jullie hebben de Tour of Guangxi vorig jaar overgeslagen dus dat wordt geen Tour de France voor jullie! Wat zeggen jullie Wout en Mathieu? Vlaanderen en Roubaix zijn de hoofddoelen? Ik dacht het niet: jullie hebben de Cadel Evans Ocean race niet gereden he! Nee Remco: als je die kutkoersen in Canada laat schieten mag je Luik-Bastenaken-Luik ook niet rijden.....
18 november 2023 09:07
Lappartient en renners/ploegen gaan steeds meer tegenover elkaar staan. Als ze zo door escaleren, zie ik wel een bondsplitsing ontstaan zoals bij het boksen en het darts het geval is(/was?). Dan rijden alle toppers lekker het alternatieve (SP) circuit met een nieuw officieus WK en de nieuwkomers en een paar puristen de UCI reeks. Dat moet je natuurlijk al helemaal niet willen...
17 november 2023 16:24
Bij knoflookvreters als David Lappartient moet je altijd de verborgen agenda er op naslaan. Wat voert hij in zijn schild?
Waarom maakt hij zich zo druk om een Vlaams-Nederlandse folkloresport met een paar verdwaalde buitenlanders? Wat wil je internationaliseren aan het veldrijden?
Het is een sport die je bedrijft in de herfst/winter Er zijn ongeveer 19 weekeinden dat je kunt crossen en nog een paar doordeweekse dagen. Er zijn dus 40 crossen.

Het probleem is de logistiek. Je kunt de renners niet de hele wereld over sturen om te gaan crossen. Voor een cross in de VS ben je 2 weken kwijt.In dezelfde periode had je in BENE 4 crossen kunnen rijden.

Een weekeinde naar Londen, Tabor, Zwitserland of Noord-Italië is geen probleem, maar verdere plekken geeft reistijd en die is er niet.

Wat ik minder leuk vind is dat crossen in Nederland geschrapt worden (Gieten) ten behoeve van Belgische crossen. Dat zou niet moeten. Nu zijn er nog maar 2 noemenswaardige crossen in Nederland: Hulst en Hoogerheide.

Wat is de bedoeling van David Lappartient? Het veldrijden kapot maken ten behoeve van Gravelraces en daarmee een wereldomvattend circuit opzetten? Frans Expansionisme en de Belgisch Nederlandse cultuur verder kapot maken waar Frankrijk al eeuwen mee bezig is?
We weten het niet en ik vertrouw het niet.
  17 november 2023 17:18
  Gaat toch gewoon over geld? Het kost bijzonder veel geld om een WB-cross te organiseren en als er geen nieuwe kandidaten meer zijn om met dat vele geld naar de UCI te gooien (omdat de organisatie geen garantie heeft dat de toppers meerijden), dan kan de UCI minder geld innen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.