UCI maakt werk van dreigement Lappartient over deelname aan WK en Wereldbekers
De harde woorden van UCI-voorzitter David Lappartient over de niet-deelname van veldrijders aan Wereldbeker-wedstrijden en mogelijke gevolgen voor het WK veldrijden gaan een vervolg krijgen. De internationale wielerunie heeft officieel aangekondigd dat zij daarover gaan nadenken ‘om de samenhang van de grote evenementen te garanderen’.
Het nieuws over het veldrijden staat weggestopt in een persbericht met ook nieuws over cycleball, kunstfietsen en para-cycling. “De UCI heeft besloten om na te denken over de deelname van renners aan de manches van de UCI World Cup en andere evenementen op de internationale kalender van de UCI, om de samenhang van haar grote evenementen te garanderen.”
“Het is namelijk essentieel voor de UCI om te zorgen voor een evenwicht tussen de verschillende grote evenementen van het veldrijden en de deelname van renners aan deze wedstrijden”, staat in het statement.
Het zijn woorden die aansluiten bij het dreigement van UCI-baas Lappartient afgelopen weekend. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker ook niet en dus ook het WK veldrijden niet”, dreigde hij. “De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden. Iedereen moet gewoon meedoen.”
Die uitspraken van de Franse voorzitter zorgden voor veel reacties in de crosswereld. Zo dacht Sven Nys dat ‘de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend’. “We gaan het laten inzinken en ons vooral niet onder druk laten zetten”, zei hij. WielerFlits vroeg meer insiders naar hun mening en daar was de conclusie vooral: “Er moet een open discussie komen.”
Beluister vanaf 31.20 de WielerFlits Podcast over de Wereldbeker-discussie
Luister hierboven naar de WielerFlits Podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed
Wereldbeker wordt bij de elite gewoon in ploegkleuren gereden.
Om dus even het geval Nys te gebruiken wat de start was van de hele hetze:
Dan belt de Nys-clan vooraf toch gewoon even naar de bondscoach om te zeggen dat ze niet willen dat hij geselecteerd wordt? Dan kan de UCI hem toch onmogelijk straffen voor zijn afwezigheid? Want doen ze dat wel, dan kan een bondscoach dus nooit een nieuwe renner selecteren, want die heeft de vorige WB niet gereden. En als ze die regel willen omzeilen door te stellen dat een renner in het voorgaande WB-weekend geen andere koers gereden mag hebben, dan ga je dus krijgen dat in die koersen enkel nog renners aan de start komen die effectief geselecteerd zijn voor de WB's, want de rest durft niet meer rijden uit schrik om een WB-selectie mis te lopen. En als ze ook daar weer een uitzonderingsregel voor gaan lopen verzinnen, wat gaan ze dan doen met zieken of geblesseerden? Als je geselecteerd bent voor een WB op zondag en je zou normaal rijden, maar je komt ten val tijdens de race op zaterdag of je wordt ziek tussen de 2 crossen in, dan wordt je nog eens extra gestraft?
Als ze willen dat de renners alle WB's (willen) rijden, moeten ze er maar voor zorgen dat die WB's zodanig lucratief en aantrekkelijk zijn, dat de renners er alles aan zullen doen om aan de start te verschijnen.
Want wat is de volgende stap als ze hier mee wegkomen? Sorry Pogacar en Vingegaard, maar jullie hebben de Tour of Guangxi vorig jaar overgeslagen dus dat wordt geen Tour de France voor jullie! Wat zeggen jullie Wout en Mathieu? Vlaanderen en Roubaix zijn de hoofddoelen? Ik dacht het niet: jullie hebben de Cadel Evans Ocean race niet gereden he! Nee Remco: als je die kutkoersen in Canada laat schieten mag je Luik-Bastenaken-Luik ook niet rijden.....
Waarom maakt hij zich zo druk om een Vlaams-Nederlandse folkloresport met een paar verdwaalde buitenlanders? Wat wil je internationaliseren aan het veldrijden?
Het is een sport die je bedrijft in de herfst/winter Er zijn ongeveer 19 weekeinden dat je kunt crossen en nog een paar doordeweekse dagen. Er zijn dus 40 crossen.
Het probleem is de logistiek. Je kunt de renners niet de hele wereld over sturen om te gaan crossen. Voor een cross in de VS ben je 2 weken kwijt.In dezelfde periode had je in BENE 4 crossen kunnen rijden.
Een weekeinde naar Londen, Tabor, Zwitserland of Noord-Italië is geen probleem, maar verdere plekken geeft reistijd en die is er niet.
Wat ik minder leuk vind is dat crossen in Nederland geschrapt worden (Gieten) ten behoeve van Belgische crossen. Dat zou niet moeten. Nu zijn er nog maar 2 noemenswaardige crossen in Nederland: Hulst en Hoogerheide.
Wat is de bedoeling van David Lappartient? Het veldrijden kapot maken ten behoeve van Gravelraces en daarmee een wereldomvattend circuit opzetten? Frans Expansionisme en de Belgisch Nederlandse cultuur verder kapot maken waar Frankrijk al eeuwen mee bezig is?
We weten het niet en ik vertrouw het niet.