UCI laat Froome niet in camper slapen tijdens Tour

zaterdag 20 juni 2015 om 09:07
UCI laat Froome niet in camper slapen tijdens Tour

Foto: Sirotti

Chris Froome mag in de aankomende Tour de France niet in een camper slapen. De UCI heeft bepaald dat renners verplicht zijn om in de hotels te verblijven die door de wedstrijdorganisatie ter beschikking worden gesteld.

Sky-kopman Richie sliep tijdens de afgelopen Ronde van Italië in een luxueuze motorhome. Dat was Froome ook van plan te doen in de Ronde van Frankrijk, maar dat mag dus niet meer. Het nieuwe reglement geldt per direct voor alle internationale wielerwedstrijden.

“We doen dit om het fair en eerlijk te houden voor alle renners”, schrijft de UCI. Froome laat met een foto zijn onvrede blijken op Twitter. “Twee jaar geleden sliep ik op de vloer en nu krijgen we nog meer van dat. Goed bezig UCI, vooruitgang?”

Dit artikel delen:

55 Reacties

jan jansen 20 juni 2015 om 09:12

Wat zit hier weer achter?

GROCERY 20 juni 2015 om 09:13

Belachelijk dit. Astana heeft waarschijnlijk zitten klagen hierover tegen d e UCI. Anders zou Nibali weleens niet kunnen winnen. Stoppen met deze onzin en gewoon snel hervormingen doorvoeren die wel hard nodig zijn!

tdb 20 juni 2015 om 09:14

Ik denk dat de UCI bang is dat straks alle teams met eigen campers aan komt zetten… Wat mij betreft een terechte actie.

Lucatony 20 juni 2015 om 09:15

UCI maakt zich weinig geliefd op deze manier.

robing 20 juni 2015 om 09:16

Eerst worden fietsen weggehaald in Utrecht tijdens de Tour de France (die foto zal vast iedereen gezien hebben), nu worden de renners volgens de reglementen 24/7 verplicht in hun hotel te blijven. Dit wordt een saaie Tour ;)

“In all road stage races on the international calendar, the organisers must cover the subsistence expenses of the teams from the night before the start to the final day; riders must stay in the hotels provided by the organiser throughout the entire duration of the race”

betonmolen 20 juni 2015 om 09:20

krijgen we nu ook nog controle of iedereen wel in zijn eigen bedje slaapt? lijkt wel een schoolkamp zo.

Roberto 20 juni 2015 om 09:20

Al is dit naar mijn mening een terechte beslissing, waarom kan dit wel meteen ingevoerd worden en dat belangrijkere zaken zo lang op zich laten wachten..

HBK 20 juni 2015 om 09:22

Als ploegen gewoon op tijd laten weten hoeveel kamers ze nodig hebben is er toch geen probleem? Voor sommige koersorganisaties is het ook niet erg als ze wat minder hotelkamers hoeven te betalen

josi 20 juni 2015 om 09:26

Ik zou me kunnen voorstellen dat ze het verbieden omdat je niet straks tientallen campers heb willen staan, maar het verbieden om het "fair en eerlijk" te houden lijkt me de grootst mogelijke flauwekul. Sinds wanneer is topsport fair? Dan moet je ook iedereen dezelfde trainingsmogelijkheden en begeleiding geven, op hetzelfde model fiets laten rijden etc. etc.
Bovendien, nu slapen verschillende ploegen in verschillende hotels. Het ene is vast beter dan het andere, ook niet erg fair natuurlijk.

Wheely 20 juni 2015 om 09:31

Niet zeuren Chris, gewoon lekker bij Wout op de kamer.

Orakel 20 juni 2015 om 09:36

Froome kan gewoon in zijn camper slapen. Niemand die dit gaat controleren, laat staan Froome uit de race haalt. Het is namelijk niet verboden om een bepaalde tijd in je eigen 'motorhome' te verblijven. De regels spreken ook niet over een volledige nacht. Ieder team heeft een bus (voor gezamenlijke teambespreking bijvoorbeeld). Zo lang Froome een kwartiertje per dag op zijn hotelkamer is, kunnen ze hem niets maken. Wat mij betreft gaat hij de strijd aan.

Kingstown 20 juni 2015 om 09:37

Je mag dus niet zelf bepalen waar je slaapt.
Het ontgaat me volkomen waarom er gebruikers zijn die dit normaal of een terechte beslissing vinden. Dit klinkt vooral middeleeuws.

Als je in een dergelijk groot sportevenement niet in staat bent om voor alle renners fatsoenlijke slaapplekken te regelen als organisatie, dan is het volkomen logisch dat renners/ploegen zelf naar alternatieven gaat zoeken. Als je jezelf 3 weken moet afbeulen, dan is een goede nachtrust zo ongeveer prioriteit nummer 1.

pirazzi 20 juni 2015 om 09:38

Of 3 kamers met 3 bedden, of moet de begeleiding ook in het hotel slapen?

123poetertjes 20 juni 2015 om 09:39

Mag dit nog wel?

Op zich een begrijpelijke beslissing. Gewoon iedereen gelijk, niet dat de ploegen met de grootste budgetten hun renners kunnen pamperen. Nu kunnen de ploegen lekker hotelloterij spelen. Is ook wel aandoenlijk, een miljoenen verdienende Tourwinnaar die onder beschimmelde dekens op een door houtwormen aangeknaagd bed moet liggen, muggen en kakkerlakken van zich afslaand.

rahimns 20 juni 2015 om 09:41

@Josi er wordt door de organisatie wel gekeken naar een eerlijke verdeling van de hotels. Zodat niet de ene ploeg alleen maar in 4 sterren hotels slaapt en de ander in een 2. Dat wordt ook altijd eerlijk verdeeld.

@Orakel ik denk dat dit toch wel wat lastiger ligt. Bijvoorbeeld met de dopingcontroles. Er worden tijdens de etappes ook in het hotel altijd tussendoor gecontroleerd, en ik denk dat daarom de organisatie wilt dat iedereen in het toegewezen hotel verblijft.

Ik zat hier eigenlijk al op te wachten, had al wel het vermoeden dat de UCI hier een stokje voor zou gaan steken.

the student 20 juni 2015 om 09:49

Ik vind het helemaal niet zo vreemd. Straks staan die renners door de hele stad verspreid in allerlei luxe campers en bussen. Overwachte dopingcontroles worden dan lastiger. Tevens wordt het voor renners makkelijker om ongezien ongeoorloofde praktijken uit te voeren. Dus iedereen lekker in brakke hotels. Zo gaat het al jaren. Als je luxe had gewild met 5 sterren resorts hadden ze maar voetballer moeten worden. Tevens vind ik dat een teamleider ook gewoon bij een team in de buurt moet zijn. Samen aan het ontbijt moet zitten en ook samen moet slapen. De rest van die sky renners draait zijn ballen eraf voor froome. Als froome dan ook nog alle privileges krijgt dan wordt de motivatie van die mannen echt wel minder. De tour winnen doe je als team. Dus verblijf je ook samen als team. Daar vind ik niets vreemds aan. De kopman moet gewoon 's avonds in het hotel nog even kunnen zeggen. 'Top dat je dat gat nog even dichtreed… '. Dat is voor de knechten ook een stimulans om door te gaan.

Onie 20 juni 2015 om 09:52

Een reglement dat per direct ingaat, het kan dus wel…

Zie het probleem niet zo. Ben al lang blij dat ploegen op deze manier zoeken om een paar procent te verbeteren dan dat ze andere activiteiten ondernemen.

Jay 20 juni 2015 om 09:58

Ik vind dit wel vreemd, lijkt mij dat UCI andere belangrijkere zaken aan het hoofd heeft…..
Mij lijkt het beter voor wielrenners dat men op grote parkeerplaatsen bij een startplaats een soort ( afgesloten) “dorpen” had gecreëerd. Dan hadden de teams bij elkaar gestaan en had men ook meteen de beveiliging voor de fietsen beter kunnen regelen.

zoef 20 juni 2015 om 10:06

Op zich een begrijpelijke beslissing. Alleen moet UCI er dan voor zorgen dat ASO voor fatsoenlijke , en in een uitermate zware Tour, zelfs voor uitstekende slaapplaatsen zorgt. En daar wringt het schoentje. Een gewone toerist zou vaak niet akkoord gaan met de hotelaccomodaties (?) zoals geregeld door ASO, voor topsporters dan nog, voor wie recuperatie uitermate belangrijk is. Deze toestanden bestonden al tientallen jaren geleden, en zijn maar een heel kleine beetje veranderd. Als je als ploeg pech hebt, mag je slapen op een afgeleefde matras, soms zelfs gewoon op de grond, schimmel, kakkerlakken… ASO loopt met de grote winsten weg…. en UCI ziet dat het goed is.

Verweggistan 20 juni 2015 om 10:13

Begrijpelijk. Want als je nu zo'n camper toestaat, dan sta je ook toe dat teams voortaan gewoon hun intrek in een ander hotel nemen als je huidige ze niet bevalt. Dan krijg je dat alle rijke ploegen in 5 sterren accommodaties of campers slapen en de ploegen die er geen geld voor hebben in hun aangewezen Tour-hotelletje. Natuurlijk mag er ook wel eens voor gezorgd worden dat al de uitgekozen hotels een beetje knap zijn; maar dat lijkt mij eerder iets voor de Franse RobGeus controleurs (blijkbaar voldoen de hotels aan de eisen) en de ASO zelf. UCI kan moeilijk gaan bepalen wat de normen voor hotels zijn en dat ook nog gaan controleren, maar wel bepalen dat iedereen in een toegewezen hotel moet gaan slapen.

TeamNL 20 juni 2015 om 10:15

Vorig jaar wonnen wij via Vliegtickets.nl een VIP arrangement naar de Tour. We sliepen in hetzelfde hotel als Giant, Sky en FDJ. Tijdens het avondeten zaten we naast de tafels van Giant en dan zie je gelijk uit hoeveel medewerkers de ploeg bestaat. Nu was het hotel in Saint Etienne echt wel goed maar als je dan hoort in wat voor omstandigheden ze soms moeten slapen dan kan je soms beter in een Nederlandse cel slapen.

Nachtrust is voor renners misschien wel het belangrijkste en daar helpen hotelkamers zonder Airco, slechte bedden en geluidsoverlast niet echt bij.

Roberto 20 juni 2015 om 10:24

Sky introduceerde naar eigen zeggen de camper om de kopman te behoeden voor gehorige hotelkamers en dat hij niet elke keer zijn spullen in en uit zou hoeven pakken. Misschien dat Froome zijn eigen kamermeisje in kan huren?

De (slechte en goede) hotels zijn evenredig verdeeld over de ploegen in de drie weken. Iedere ploeg krijgt te maken met de slechtere hotels, niet alleen Sky. Gaan ze die campers toestaan dan is het einde zoek. Straks willen ook de 1ste luitenants een eigen camper, die moeten ook fitter zijn dan de rest, enz..
Ook zal het wel een hoteldingetje zijn. Die lopen inkomsten mis als ploegen naar eigen campers gaan grijpen. Er komt meer bij kijken dan alleen een kopman die al dan niet een eigen camper heeft.

ikweetniet 20 juni 2015 om 10:40

wel raar dat iedereen op de kap van UCI zit maar het is wel de Tour die miljoenen verdient op de kap van de renners en ploegen. is steeds het zelfde bij ASO renners en ploegen zijn niet belangrijk , wel de sponsors en het geld

west 20 juni 2015 om 10:42
Quote:
om het fair the houden voor alle renners

Dan geef je dus gewoon aan (wat iedereen ook allang wist) dat de kamers die je boekt, kloteriger zijn dan in een veredelde caravan op de parkeerplaats van een supermarkt logeren?
Het ging vanzelf een keer gebeuren dat de Contador-fans een ronde lang all-night raves gaan houden naast die camper van Froome en dan was het in een keer weer helemaal over geweest met dat kamperen.

Manuel Beltran 20 juni 2015 om 10:48

Zou het ook uit commerciële overwegingen kunnen zijn? Plaatsen betalen namelijk veel geld voor de tour, en als straks niemand meer hotelkamers boekt wordt het voor steden ook minder aantrekkelijk om te betalen lijkt mij.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair