UCI laat Froome niet in camper slapen tijdens Tour

zaterdag 20 juni 2015 om 09:07
UCI laat Froome niet in camper slapen tijdens Tour

Foto: Sirotti

Chris Froome mag in de aankomende Tour de France niet in een camper slapen. De UCI heeft bepaald dat renners verplicht zijn om in de hotels te verblijven die door de wedstrijdorganisatie ter beschikking worden gesteld.

Sky-kopman Richie sliep tijdens de afgelopen Ronde van Italië in een luxueuze motorhome. Dat was Froome ook van plan te doen in de Ronde van Frankrijk, maar dat mag dus niet meer. Het nieuwe reglement geldt per direct voor alle internationale wielerwedstrijden.

“We doen dit om het fair en eerlijk te houden voor alle renners”, schrijft de UCI. Froome laat met een foto zijn onvrede blijken op Twitter. “Twee jaar geleden sliep ik op de vloer en nu krijgen we nog meer van dat. Goed bezig UCI, vooruitgang?”

Dit artikel delen:

55 Reacties

Michael_ 20 juni 2015 om 10:49

In plaats van dit te verbieden zouden ze beter die computertjes van sky verbieden!

Jungle Man 20 juni 2015 om 10:56

Mag men in Frankrijk eigenlijk wel vrij kamperen, als froome zo graag op een camping tussen de toeristen wil slapen ipv in een hotel moet ie dat toch zeker zelf weten.

swall 20 juni 2015 om 10:58

Terechte maatregel! Nu nog zorgen dat iedere renner ook hetzelfde matras, kussen en dekbed krijgt. Hoe eerlijker hoe beter! Ik vind trouwens ook dat de renners allemaal hetzelfde merk pasta moeten eten, allemaal de zelfde fiets moeten rijden en ook vooral dezelfde pakjes aan moeten hebben, dan heb je het pas eerlijk en uniform!

krypton 20 juni 2015 om 11:02

Precies wat "Manuel Beltran" zegt hiervoor. Dit heeft helemaal niets met fair, eerlijk of wat dan ook te maken. Gewoon met geld.

Dan zijn er nog mensen die dit een goed idee vinden ook, omdat het niet eerlijk zou zijn.. Onbegrijpelijk. Dit is gewoon zo krom als een hoepel. De ene ploeg/renner mag wel een betere trainer, betere diëtist, beter materiaal of betere (legale) supplementen hebben, maar als ze geld hebben voor een camper om in te slapen om meer rust te pakken dan grijpt de UCI per direct in hoor. Dan is het ineens ongelijk en niet eerlijk…

MaxvanHeeswijk 20 juni 2015 om 11:15

Werkelijk te absurd voor woorden.

Waar bemoeit de UCI zich mee? Het gaat hen niets aan. Het is een wielerorganisatie, dus laten ze goede wielerwedstrijden organiseren. Zoals duidelijke voorwaarden stellen aan een parcours en die controleren op naleving, andere maatregelen voor een veiliger koers treffen, controleren op doping, enzovoorts.

Als de UCI zich buiten de koers wil bemoeien met de sporters, doe dat dan faciliterend. Zorg bijvoorbeeld voor een afgeschermde parkeerplaats voor renners die wel met een camper willen komen. Zorg voor hoogwaardige hotels. Zorg er kortom voor dat 3 weken topsport worden ondersteund op moderne, professionele wijze.

Het wordt hoog tijd dat de wielrenners in opstand komen tegen dit soort patroniserende praktijken. We leven in 2015, niet in 1924 jongens…

Zjoske 20 juni 2015 om 11:22

Ik neem aan dat Contador dan ook niet meer in een villa van Tinkov mag overnachten tijdens een grote ronde?

En de UCI zal de camper van Sky overnemen tegen prijs van aanschaf?

Spruch 20 juni 2015 om 11:24

Wat een belachelijke reactie van Froome. De UCI probeert samen met de ASO de omstandigheden voor iedereen gelijk te houden. Een beetje begrip daarvoor zou logisch zijn. Als je wilt dat renners in een camper gaan slapen, dan moet je dat met alle ploegen tezamen voorstellen en een front vormen. Ik ben het wel eens met wat Lefevre altijd op dit punt roept: ploegen moeten meer samen optrekken. Alhoewel ik Lefevre voor de rest niet hoog heb zitten.

Goed dat de UCI dit nu zo oplost, deze 'hervorming' kan blijkbaar wel snel. Jammer dat dat altijd onder druk en met dreigementen van de ASO moet. Het wordt echt tijd dat de bezem erdoor gaat bij de UCI, en dan niet op bestuurlijk niveau, maar gewoon een stevige reorganisatie. Jonge mensen aantrekken die hervormingen willen en kunnen doorvoeren.

nickdt 20 juni 2015 om 11:25

Aan de ene kant zeg ik ja begrijpelijk, want iedereen moet dezelfde omstandigheden hebben (DWZ hotel). Aan de andere kant, heeft de UCI geen belangrijker dingen om zich mee bezig te houden. Laat het Froome proberen, misschien bevalt het hem niet en gaat ie tijdens de eerste rustdag terug naar het hotel. Ik denk dat de UCI zoiets heeft van, we vertrouwen het niet als ie in een camper gaat slapen, want zo kunnen anderen niet zien wat ie doet.

krypton 20 juni 2015 om 11:35

@nickdt
Waarom niet? Tegenwoordig heb je toch gewoon whereabouts en onaangekondigde controles? Zou niet weten waarom een camper op de parkeerplaats van het hotel dan anders zou zijn dan een hotelkamer.

@spruch
Wat een onzin. Omstandigheden zijn helemaal nooit gelijk, ook niet in de hotels. Als je voor de laatste belangrijke rit in een waardeloos hotel zonder airconditioning slaapt heb je ook een nadeel. En daar komen nog alle verschillen bij die überhaupt al bestaan, zoals ik eerder al aangaf.

mus van de maasstad 20 juni 2015 om 11:43

Gelijke omstandigheden?

Dan ook alle ploegen hetzelfde materiaal, zelfde helmen, zelfde kleding en het zelfde voedsel. En al helemaal niet die super energy drank a 1000 euro per liter of zo waar ik laatst over las.

Wat een onzin zeg.

Omhoog73 20 juni 2015 om 11:46

Begrijp wel dat UCI een “level playing field” wil creeeren.
Off: Deden ze dit nou ook maar in de Formule 1 met de motoren !

MatthijsP2 20 juni 2015 om 11:58

Begrijpelijk om de wildgroei aan Campers tegen te gaan, maar belachelijk dat de ploegen niet in een normaal hotel kunnen en mogen slapen. De hotels zullen wel bang zijn voor hun inkomsten…

NDI22 20 juni 2015 om 11:58

Ze zitten toch ook niet allemaal in hetzelfde hotel iedere nacht, dus waarom iedereen het heeft over “gelijke omstandigheden”? Zelfs in hetzelfde hotel heb je veel verschillende kamers. Dit moet je gewoon aan de teams zelf overlaten, eigen accomodatie uitzoeken, net zoals je eigen materiaal, eigen voorbereiding, eigen budget, eigen eten, enz. Nu heeft de organisatie van de wedstrijd invloed op de nachtrust van de sporter, dat is juist niet eerlijk.

ProfrondeZevenbergen 20 juni 2015 om 11:59

Josi +1
Gelijke omstandigheden, wat een lacher. Gevalletje symtoombestrijding.

Spruch 20 juni 2015 om 12:15

Beter verwoord: zo gelijk als mogelijk. Natuurlijk is het nooit precies gelijk. Voor wat betreft de helmen, fietsen en ander materiaal, daar worden ook voorwaarden aan gesteld. Sportdranken en voedsel lijken me geen omstandigheid.
Daarbij komt, als de renners het niet eens zijn met de hotels waar ze moeten slapen, en dat al jaren aangeven, waarom dan daar niet een keer over om de tafel zitten met UCI en ASO? En het probleem bij de wortel aanpakken.

Met de kop in de wind 20 juni 2015 om 12:16

Goede zaak dit. Als je dit laat gaan slapen straks de renners van de rijkste ploegen allemaal in een camper en de minder bedeelde moeten het doen met de hotels. Zoals ze het nu doen is een prima systeem soms heb je geluk en soms pech. Het heeft ook wel zijn charmes.

Omhoog73 20 juni 2015 om 12:17

@NDI22

Die vergelijking gaat een beetje mank.
Feit: In zo’n camper ben je in alle omstandigheden beter uit dan in welk hotel dan ook.

Bettinwel 20 juni 2015 om 12:18

Mag gewoon niet!

Coldeportes 20 juni 2015 om 12:26

Belachelijke actie van de archaische UCI
En wat gaat men doen aan prive-helicopters die de toppers charteren om snel van een tourcol naar beneden te komen na de koers? De anderen staan 2 uur in de teambus in de file in de afdaling, komen uren later op de kamer aan?
Een topsporter moet zichzelf zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op zijn werk en prestatie. De enige eis die je zou kunnen stellen is dat de bus op het terrein van het aangewezen hotel moet staan, ivm dopingcontroles (whereabouts).

Edit: Froome moet gewoon lekker in de camper gaan slapen, wie kan dat in hemelsnaam controleren?

Roberto 20 juni 2015 om 12:29

Zit er misschien ook niet Franse wetgeving achter? Als iedereen maar overal campers neer gaat planten, dan is het helemaal een chaos daar..

rahimns 20 juni 2015 om 12:37

@Roberto denk het haast niet, ze verbieden het ook meteen voor alle wedstrijden … dus in de Giro en de Vuelta bijv mag het ook niet

superbove 20 juni 2015 om 12:40

Dat de uci eens alle hotels en hotelkamers controleert voor de start van de tour. Alles bekijken of er genoeg confort, airco en confortabele bedden zijn.
Vind ik de minimum vereiste.

Verweggistan 20 juni 2015 om 12:47

@superbove: dan zouden ze dat ook moeten doen voor de Ronde van Burkina Faso, de Dorpenomloop in Rucphen en Horizon GP in Oekraine. En dan alle hotels van alle ploegen. Iets met budget + er zijn (inter)nationale regels waar hotels aan moeten voldoen, anders moeten ze sluiten.

west 20 juni 2015 om 12:53

De renners moeten gewoon alle misstanden in die hotels op twitter gooien met naam en toenaam.
Dan kunnen er uiteindelijk 2 dingen gebeuren: Of de kuthotels willen geen renners meer huisvesten. Dus iedereen krijgt uiteindelijk een goede kamer in een goed hotel. Of er ontstaat een tekort aan hotels, dus mogen de renners uit noodzaak zelf hun onderkomen regelen.

Mark 20 juni 2015 om 13:01

Ik hoop voor de UCI, dat ze op zijn minst geluisterd hebben naar wat de ASO over deze kwestie te zeggen heeft. Op eigen houtje beslissingen maken, zou de kloof tussen beide organisaties groter maken.
Qua dopingcontroles is het lastig om te weten waar iedere camper staat en daar echt onverwacht langs kunnen komen als controleur, je wil niet dat ze elkaar waarschuwen.
Froome is boos, nu moet ie iets anders bedenken om zich te prepareren ;)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair