UCI introduceert in 2023 ‘Super-WK’ met meerdere disciplines

UCI introduceert in 2023 ‘Super-WK’ met meerdere disciplines

foto: Sirotti

donderdag 21 juni 2018 om 22:33

De UCI gaat vanaf 2023 om de vier jaar een ‘Super-WK’ organiseren. Dat meldt de internationale wielerbond in een persbericht. Daartoe heeft het Management Committee besloten. De UCI gaat de WK’s wegwielrennen, mountainbike, baanwielrennen, BMX, Urban Cycling, Para-Cycling, kunstfietsen, fietsbal en Gran Fondo aan dezelfde regio toekennen, waarbij een groot evenement van zo’n drie weken ontstaat.

De internationale wielerunie is voornemens om het evenement vanaf 2023 ieder jaar in het seizoen voor de Olympische Zomerspelen te laten plaatsvinden. Door het combineren van de verschillende disciplines aan één regio, hoopt de UCI een waar wielerfestival op poten te zetten, dat tussen de zeventien en negentien dagen duurt. Voorlopige studies suggereren dat zo’n evenement zorgt voor 120 deelnemende landen, 2600 elite atleten, 6000 amateurs en 10000 geaccrediteerde individuen, waaronder 700 journalisten. Volgens de UCI brengt dit evenement door het toevoegen van de Gran Fondo en de BMX-disciplines, de elite- en amateur atleten bij elkaar.

De wielerbond voorspelt een uniek platform waar er veel exposure is voor de verschillende wielerdisciplines. Fans hebben daarnaast de mogelijkheid om meerdere WK’s te bezoeken in dezelfde regio. Het zorgt ervoor dat hun kosten dalen en daarvoor in de plaats nieuw disciplines kunnen ontdekken. De ‘hoofdstad’ van het evenement krijgt daarnaast de kans om zich drie weken lang de ‘ware fietshoofdstad van de wereld noemen’, door de reeds aanwezige infrastructuur te gebruiken. Daarnaast kan een stad het evenement ook voor toeristische doeleinden gebruiken, door in het stadscentrum bijvoorbeeld de BMX Freestyle-competitie te organiseren.

Agenda 2022
Het ‘Super-WK’ is het derde grote nieuws dat de UCI vandaag presenteert. Eerder meldde de bond al dat ze Tramadol vanaf 1 januari 2019 wil verbannen, ze schijfremmen per 1 juli 2018 toestaat en dat de UCI gaat opkomen voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo zijn er vanaf het komende WK op de weg alleen nog maar genderneutrale podiumceremonies en moeten werknemers van UCI-vrouwenteams voortaan een Code of Conduct tekenen. Al deze plannen staan in de Agenda 2022, die de internationale wielerbond tijdens het UCI Congres van 28 september gaat bekrachtigen. Hiermee wil UCI-baas David Lappartient van wielrennen dé sport van de 21ste eeuw maken.

“Ik ben erg blij met het voorstel van het Management Committee, die heeft bijgedragen aan haar creatie”, zegt de Fransman. “Na mijn ‘Our Passion’-programma tijdens de presidentscampagne, gaat de Agenda 2022 dienen als actie plan voor de UCI de komende vier jaren. Er staan cruciale initiatieven in die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen garandeert. Het is essentieel dat de hele wielerwereld hieraan meewerkt. Dat is een van mijn grootste prioriteiten. Daarnaast is er een totaal nieuw concept: één evenement dat diverse WK’s samenbrengt op dezelfde plek, in dezelfde tijdsperiode, dat deel uitmaakt van een waar wielerfestival. Dat klinkt nu al fantastisch!”

Dit artikel delen:

31 Reacties

marehoek 22 juni 2018 om 11:12

De bobo’s van de UCI moeten toch ook hun
Verzetje hebben, 3 weken vakantie.
Dan zijn ze misschien nog met de zaak
Froome bezig.

leegloper 22 juni 2018 om 11:35

Zouden we kunnen stoppen met alles wat de UCI doet bespottelijk maken, omdat de zaak Froome aansleept?

lnnrt 22 juni 2018 om 11:43

Een super WK met meerdere disciplines? Dat wint VDP met twee vingers in de neus ;-)

marehoek 22 juni 2018 om 12:49

@leeglopen.Kop in het zand dteken

trickstuff 22 juni 2018 om 13:53

@molovin Voor XC misschien wel, maar voor de Downhill niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair