UCI zet gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op agenda

Door Youri IJnsen, donderdag 21 juni 2018 om 20:29

foto: Sirotti

Het Management Comittee van de UCI pleit voor meer gelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke profs. Ook moeten alle werknemers van UCI-vrouwenteams voortaan een Code of Conduct tekenen. Daarnaast zijn vanaf het WK op de weg in Innsbruck alle podiumceremonies van de UCI genderneutraal. Dat meldt de internationale wielerbond in een persbericht.

Code of Conduct
“Aangaande de plek van vrouwen in het wielrennen, is er besloten om vanaf het seizoen 2019 voor alle werknemers van UCI-vrouwenteams een strikte Code of Conduct op te stellen”, schrijft de UCI. “Iedereen moet dit document ondertekenen, om meer bekendheid en verantwoordelijkheid te genereren rondom de intimidatie die sommige rensters ondervinden, inclusief vanuit hun eigen ploeg. Eenmaal getekend, moeten teams het document naar de UCI sturen samen met de registratiedocumenten van de ploeg. Het niet respecteren van de Code of Conduct resulteert in sancties, die overeenkomen met de UCI Code of Ethics.” Daarnaast is er een Charter opgesteld, waardoor gelijkheid, respect en een eerlijke behandeling voor iedereen mogelijk moet zijn. Het is daarnaast een wens van de UCI om gelijke lonen in het leven te roepen.

Genderneutrale podiumceremonies 
Met ingang van het komende WK op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck, zullen de podiumceremonies tijdens UCI-evenement voortaan uitsluitend genderneutraal zijn. “Deze policy moeten alle organisaties die een WK huisvesten, respecteren. De UCI ziet erop toe dat mannen en vrouwen als hosts od hostesses in gelijke getale gerepresenteerd zijn in deze rol.” Deze regels neemt de internationale wielerbond op in de UCI World Championgships Organisation Guides.

Gelijkheid in prijzengeld Wereldbeker veldrijden
Het Management Committee keurde ook een voorstel goed om het prijzengeld in de UCI Wereldbeker veldrijden bij de mannen en vrouwen gelijk te trekken. Bovendien moeten organisatoren het prijzengeld in Wereldbeker-crossen geleidelijk verhogen. Dat begint in de winter van 2019/2020, waarna het prijzengeld volgens de UCI nog verder omhoog gaat tot en met de winter van 2021/2022. Het prijzengeld bij de mannen en vrouwen moeten tegen die tijd perfect in balans zijn.

De verschillende besluiten van het Management Committee zal de internationale wielerbond tijdens het UCI Congres op 28 september bekrachtigen.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties