UCI houdt contact met autoriteiten over dopingzaak rond Arkéa-Samsic

UCI houdt contact met autoriteiten over dopingzaak rond Arkéa-Samsic

foto: Cor Vos

Sinds het einde van de Tour de France bevindt Arkéa-Samsic zich in het oog van een dopingzaak. Bij een doorzoeking van het hotel van de Tourploeg werden verdachte middelen aangetroffen. Een gerechtelijk onderzoek is ingesteld en twee personen werden in hechtenis genomen. De UCI liet al weten de zaak op de voet te volgen.

Dit weekend bracht de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche het nieuws dat woensdag, tijdens de Tour de France, een huiszoeking had plaatsgevonden in het hotel van Arkéa-Samsic. Volgens informatie van L’Équipe was de actie niet gericht op het team en het personeel, maar op kopman Nairo Quintana. De kamers van de Colombiaanse renners (naast Nairo Quintana ook zijn broer Dayer en Winner Anacona) en van de masseurs zijn doorzocht.

Gisteren nam het rumoer een gerechtelijke wending. Er bleek een vooronderzoek ingesteld door het gerecht van Marseille wegens verdenking van doping nadat bij de huiszoeking ‘vele gezondheidsproducten waaronder doping in persoonlijke bezittingen werden aangetroffen en een methode die als doping kan worden gekwalificeerd’. Volgens L’Équipe ging het om 100 milliliter fysiologisch serum en injectiemateriaal.

In recente dopinggevallen is fysiologische zoutoplossing gebruikt om de hematocrietwaarde in het bloed te verlagen. Volgens justitie spitst het onderzoek zich toe op ‘het, zonder medische rechtvaardiging, toedienen en voorschrijven van een verboden stof of methode aan een atleet’ en ‘het vervoer en bezit van verboden middelen’.

Twee personen in hechtenis
Inmiddels zijn twee personen in hechtenis genomen. Volgens informatie van Le Parisien betrof het twee personen uit de entourage van de broers Quintana: een arts die samenwerkt met het team en de fysiotherapeut van Nairo Quintana. De broers Quintana zouden gisteren zijn gehoord door de OCLAESP, de eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu. Arkéa-manager Hubert liet nochtans weten dat het onderzoek niet op de ploeg of de staf was gericht.

“Wij steunen uiteraard onze renners, maar als uiteindelijk het bestaan van dopingpraktijken wordt bevestigd, neemt de ploeg daar onmiddellijk afstand van. Ook worden dan maatregelen genomen om de banden, die ons in verband brengen met ongeoorloofde werkwijzen, te doorbreken”, aldus Hubert. “Als lid van de MPCC hebben wij de afgelopen 20 jaar altijd de ethiek vooropgeplaatst en een stevig standpunt ingenomen in de strijd tegen doping.”

UCI had contact met autoriteiten
Inmiddels reageerde ook de UCI al op de commotie. De wielerbond bevestigt dat het al contact heeft gehad met de OCLAESP en antidopingbond CADF over het onderzoek dat is uitgevoerd in de Tour de France. “De UCI verwelkomt en ondersteunt de actie van alle betrokken partijen en zal gepaste maatregelen nemen zodra ze op de hoogte is gesteld van de informatie, die is vergaard door de Franse gerechtelijke autoriteiten.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

thorsen 22 september 2020 om 13:56

“Volgens L’Équipe ging het om 100 milliliter fysiologisch serum en injectiemateriaal.”

Naalden mogen niet, dus dat lijkt me sowieso een probleem.

Panache 22 september 2020 om 15:42

Naalden bezitten mag gewoon. Indien een arts het nodig vindt te injecteren, dan moet je op dát moment de wedstrijd verlaten. Aanwezigheid van ongebruikte naalden is qua bewijslast toch lastig.

re-cycle 22 september 2020 om 15:56

naalden zul je nodig hebben mocht je een tijdritpak in een van de bekende format tijdens de tour moeten maken.

EHV 22 september 2020 om 23:49

Iets met naald en draad injecteren gaat denk ik niet werken lol

Marco 22 september 2020 om 14:09

Dat zou dan Neusreiniging zijn… heeft hij de Corona test gesaboteerd?

Chris Van Uden 22 september 2020 om 14:24

Dat zou zomaar kunnen..!

Cyclinglife 22 september 2020 om 14:11

Als straks blijkt dat ze dit inderdaad deden om dopinggebruik te maskeren. En er uit het bloedpaspoort en de dopingcontroles gedurende dit jaar en specifiek de tour niets wordt gevonden. Dan is de gehele dopingcontrole echt niets waard.

Vooral ook heel benieuwd waarom ze zo gericht op nairo hebben gezocht? En waarom dit een andere organisatie is dan degene die zich allemaal met de tour bezighouden?

Peetvader 22 september 2020 om 14:19

Omdat ze hier bewijs gevonden hebben zeker.

Wat betreft dopingcontroles: vanaf nu alle stalen 10 jaar bijhouden en retroactief testen. Dat zou dopinggebruik dat nu nog niet op te sporen is toch moeten afschrikken.

Cyclinglife 22 september 2020 om 18:19

Ja na de inval is er bewijs gevonden. Maar waarom hebben ze hem in eerste instantie op de korrel genomen? Welke aanleiding was er Überhaupt een inval te doen?

Scott Sunderland 22 september 2020 om 14:21

De huiszoeking was dus tijdens de Tour. Als er verboden of verdachte producten zijn aangetroffen bij Quintana waarom mocht hij dan eigenlijk de Tour gewoon uitrijden ? In het verleden werden de renners van Festina en ook bijvoorbeeld Rodolfo Massi tijdens de Tour meegenomen naar het bureau en was het exit Tour.

Marco 22 september 2020 om 14:36

Ik denk dat wanneer hij niet bepalend is voor het verloop van de rest van de koers.. ze liever na de tour pas de boel kapot smijten.

Zou zo maar kunnen dat er een afspraak was.. heb eens even terug gekeken.. maar de dag van de inval lost Quintana en verliest +25:17 dag ervoor stond hij op 5 min in het AK

In die groep rijden dan ook broer Dayer en Winner Anacona.

Scott Sunderland 22 september 2020 om 14:39

Misschien mochten Quintana en de zijnen niet mee in ontsnappingen ofzo ?

Marco 22 september 2020 om 14:44

Het was deze etappe:

, Lennard Kämna, zet samen met Richard Carapaz, Julian Alaphilippe, Daniel Martin en Gorka Izagirre door vanuit een enorme kopgroep. Na ongeveer 30 kilometer scheiden ze zich af en ze rijden 6 minuten voor het peloton de Madeleine op.

Op de klim bepaalt Bahrain McLaren het tempo. Nairo Quintana moet er al snel af. In

Maillot à Pois 22 september 2020 om 15:34

de huiszoeking vond plaats in het hotel vlakbij Méribel.
Dus ik veronderstel woensdagavond, nà de rit waarin Quintana 25′ verloor.

Polleke 22 september 2020 om 18:25

Nairo kan gerust zijn, de UCI gaat het oplossen…

SCIC 22 september 2020 om 18:54

Knap dat ze wisten waar ze moesten zoeken. Ben benieuwd hoe ze aan de informatie gekomen zijn.

Ludo 22 september 2020 om 21:54

Warren B, snitchin’ :P

Headlines

Materiaalzone

Populair