UCI heft meldonium-schorsing Vorganov op

maandag 9 mei 2016 om 18:35
UCI heft meldonium-schorsing Vorganov op

Foto: Sirotti

De schorsing van Eduard Vorganov wegens meldonium-gebruik is door de UCI opgeheven. Dat heeft de internationale wielerunie middels een persbericht bekendgemaakt.

Meldonium staat sinds 1 januari van dit jaar op de verboden lijst, maar er is volgens het WADA onvoldoende bewijs dat het middel na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt. Het zou daardoor kunnen dat sporters in 2016 zijn betrapt op het middel terwijl ze het vorig jaar innamen. Vorganov leverde zijn positief test af op 14 januari.

De UCI benadrukt dat de zaak nog niet over is, maar Vorganov mag wel weer gaan koersen.

Dit artikel delen:

36 Reacties

DMenchov 9 mei 2016 om 18:44

Eindelijk eens een move van de UCI die ergens op slaat! We hebben er lang op moeten wachten…

SolitaryShell 9 mei 2016 om 18:50

Eind 2015 gebruiken is bewust het risico nemen dat het ook in 2016 werkzaam is. Juist vrijspraken slaan nergens op.

JeDaRe 9 mei 2016 om 18:59

Ben ik de enige die tijdens de afgelopen Giro-etappes constant ‘mediolanum’ op de bogen en borden verwarde met ‘meldonium’, tot het irritante aan toe?

Polleke 9 mei 2016 om 19:00

Als het is zoals met de schijfremmen gaan ze hem binnenkort toch weer schorsen…

bartje 9 mei 2016 om 19:03

Sorry maar ik vind het juist nergens op slaan, anders dan het wederom bang zijn voor een juridische kwestie. Er is ik meen in september of oktober al duidelijk gemaakt dat meldonium op de doping lijst zou komen. Met andere woorden, sporters wisten al dat ze een middel tot zich namen dat officieel als doping werd beschouwd. In feite is het natuurlijk zo dat de betreffende sporters al wisten dat het doping was voordat de opname op de lijst al overwogen werd. Bij de meesten was er geen enkele, maar dan ook geen enkele indicatie dat Meldonium werd ingenomen als behandeling voor een aandoening anders dan het proberen je prestaties kunstmatig te verbeteren. Dan ben je toch echt bewust een valsspeler die tot de grens is gegaan…..

Sterker, met die optelsom heeft de UCI toch echt wel een stok om mee te slaan, ook al mocht er een sporter een zodanige plaat voor zijn kop hebben dat hij zo’n procedure aanspant….

Eckhart 9 mei 2016 om 19:10

Blijft mij mij toch de vraag wat hangen waarom al die topsporters dat product uberhaupt nemen? Zoveel hartproblemen dan? :D

Orakel 9 mei 2016 om 19:25

Een-tweetje met de fabrikant lijkt dus ook nog te werken…

Hakkie2 9 mei 2016 om 19:33

Terecht. Dit is gewoon een soort paracetamol in Rusland, iedereen heeft het in zijn kast liggen. Als het dan op de lijst komt (dat kan, paracetamol kan daar ook op komen) moet je als WADA wel zeer goed weten dat het prestatiebevorderend is en hoe lang het in je lichaam blijft. Op beide dingen moet het WADA met 'geen idee' antwoorden. Waarschijnlijk is het antwoord op de laatste vraag: een aantal jaar.

De zoveelste blunder van het WADA in een bijna oneindige lijst met blunders. Het wordt tijd het WADA eens op non-actief te stellen.

Hakkie2 9 mei 2016 om 19:36

Er zijn trouwens sporters die hebben kunnen aantonen dat ze na augustus 2015 (ver voor bekendmaking dat het middel op de lijst zou kunnen komen) niets meer hebben gebruikt en waarbij het nog in het bloed zit. De mensen die hier iets roepen over gebruiken tot eind 2015 hebben zich dus weer eens totaal niet verdiept in de zaak maar roepen maar wat.

Feilluu 9 mei 2016 om 19:48

En dan nog, het mocht tot 31 december 2015 gebruikt worden, dat betekent dat sommigeb het tot die tijd ook gebruikt hebben.

Daar stel ik me het volgende bij voor: toen de alcohol leeftijd veranderde van 16 tot 18, hebben de 16 jarigen natuurlijk staan zuipen tot 12:00 middernacht. Als ze dan de volgende dag getest worden hebben ze nog alcohol in hun lichaam zitten, maar daar zouden ze niet gestraft voor kunnen worden.

slice 9 mei 2016 om 19:52

@JeDaRe, haha ik had precies hetzelfde. Moest de eerste keer een paar keer knipperen voordat ik het goed las.

Switchfoot 9 mei 2016 om 19:54

@Hakkie
Of jij valt voor de indoctrinatie van de dopinglobby. Al die sporters hebben dat spul niet voor niets in hun lichaam gestopt. Ik vind het de verantwoordelijkheid van de renners zelf dat, als een middel verboden wordt, ze zorgen dat het op tijd uit hun lichaam is. Of bij de dopinginstanties aangeven dat je het middel hebt gebruikt en dat het eventueel nog in je lichaam zit.

Helaas wordt dit soort smoesjes pas verzonnen als de sporter inmiddels al betrapt is…

Turtlehead 9 mei 2016 om 20:01

Alle topsporters zitten tjokvol troep, dat weet toch iedereen. Of het nu bietensap is, pijnstillers zijn, epo, hartmedicatie, astmapuffers… Alleen als er af en toe dan een middel alsnog verboden wordt, zoals nu, valt het op.
Jammer dat die schorsing niet houdbaar blijkt, maar voor de ‘schoonheid’ van de sport maakt het helaas weinig verschil.

Bertvd 9 mei 2016 om 20:16

Zomaar een paar opmerkingen:

– dikke faal van WADA natuurlijk. Zij hebben dit niet goed onderzocht en daarmee de geloofwaardigheid van alle dopingbestrijding kwaad aan gedaan.
– Uci treft weinig blaam. Zij hebben WADA gevolgd, maar die trok haar keutel in. Juridisch bleef er nul grond over om meldonium op de lijst te houden.
– sporters die dit gebruikten hebben houden wel degelijk de schijn tegen. Waarom zou een kerngezonde sporter een middel voor hartpatiënten gebruiken. Maar goed. Geen zaak meer, met dank aan WADA

Leukefans 9 mei 2016 om 20:28

@Switchfoot
Als zelfs het WADA niet weet hoe lang het middel in je lichaam blijft, hoe zouden jij of atleten die het gebruiken dan wel moeten weten hoe het op tijd uit hun lichaam te krijgen? Ik neem aan dat een aantal flesjes water drinken tijdens de laatste dagen van het jaar niet volstaat.

Dat renners dit en andere vergelijkbare middelen gebruiken zolang het mag lijkt me onvermijdelijk, op dat vlak denk ik dat Vorganov tot een overgrote meerderheid behoort. En zolang het mag, kunnen we er eigenlijk ook niet al te veel op aanmerken.
Heb trouwens nog geen versie van de feiten van Vorganov zelf gehoord, wie weet is die er wel gewoon braaf mee gestopt toen in augustus bekend werd dat het op de lijst zou komen?
Lijkt me in elk geval gewoon een terechte beslissing, had het WADA maar beter zijn huiswerk moeten maken…

Romāns Vainšteins 9 mei 2016 om 20:44

logisch

xistnc 9 mei 2016 om 21:05

Juridisch heeft het WADA geen poot om op te staan, dus is dit logisch. Maar verder is dit natuurlijk een trieste nederlaag voor de eerlijke sport en voor de eerlijke sporters. Valsspelers gaan vrijuit. Respect voor WADA die voorop durft te gaan in de moedige en vaak eenzame strijd.

WCEendT 9 mei 2016 om 21:22

@RV
Meer valt er inderdaad niet over te zeggen.

Logisch, goede zet!.

Orakel 9 mei 2016 om 21:29

Als Meldonium een wekenlange halfwaardetijd heeft, dan gaan je nieren er aan stuk wanneer je het vrijwel dagelijks zou spuiten. Je stapelt dan namelijk gevaarlijk grote hoeveelheden op in je lichaam.
In de meldoniumfolder staat trouwens 3-6 uur vermeld. Dat vind je eenvoudig via Google "gebruiksaanwijzing Meldonium".

OscarV 9 mei 2016 om 21:57

He Orakel, sssssttt, dat mag je helemaal niet zeggen joh. De producent (Lets, zo goed als Russisch) en al die dopende (voornamelijk Russische sporters) die liegen toch niet, dat kan helemaal niet joh…. [Sarcasme uit]

Een grote farce dit. Waarschijnlijk is het WADA zeer zwaar onder druk gezet door meneer Poetin en co.

Jungle Man 9 mei 2016 om 21:57

Feit is dat al die Sovjet sporters die dat spul gebruik(t)en niet te vertrouwen zijn qua eerlijk sportief spel

Romāns Vainšteins 9 mei 2016 om 22:30

Iemand Ketonen of Tramadol ?

Volgens mij kun je een mooi % vh huidige peloton hierop grijpen mocht het verboden zijn, significant meer dan die ene Meldonium-renner, over struisvogels gesproken. Geen enkele wielrenner is ‘te vertrouwen’ want als je morgen een middel vrijgeeft is het overmorgen besteld.

SolitaryShell 9 mei 2016 om 22:36
Quote:
Hakkie2 – 9 mei 2016 om 19:36

Er zijn trouwens sporters die hebben kunnen aantonen dat ze na augustus 2015 (ver voor bekendmaking dat het middel op de lijst zou kunnen komen) niets meer hebben gebruikt en waarbij het nog in het bloed zit.

Noem er eens wat? Ben zeer benieuwd hoe ze dat hebben kunnen aantonen.

jan jansen 9 mei 2016 om 22:46

Een corrupte bende

Eerq 9 mei 2016 om 23:07

En, weer een precedent. Je krijgt een middel voor hartpatienten terwijl je gezond bent. Dan stel je jezelf toch de vraag of het wel klopt?
Op deze manier ondermijn je het eigen doping beleid.

Gewoon hard zijn, ook al zijn het er veel die een scheven schaats rijden, en uit Rusland komen!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair