Tweejarige schorsing voor Ballan na bloedbehandeling

vrijdag 17 januari 2014 om 11:33

Alessandro Ballan heeft van het Italiaans anti-dopingtribunaal een tweejarige schorsing opgelegd gekregen. De BMC-renner onderging in 2009 een bloedbehandeling met ozontherapie, naar eigen zeggen om sneller te herstellen van een virus. Het Italiaans Olympisch Comité oordeelt echter dat dit de dopingregels overtreedt.

De advocaat van Ballan argumenteerde dat de klassiekerspecialist de behandeling buiten competitie onderging, in een periode waarin hij herstelde van hepatitis. Ozontherapie zou het cytomegalovirus tegen moeten gaan. “Technisch gezien wordt hij niet beschuldigd van bloedtransfusie, maar ozoninfusie”, zo omschrijft Fabio Pavone de aanklacht in La Gazzetta dello Sport. “Ballan gaf toe dat hij de behandeling had ondergaan, maar hij vond het niet nodig om iemand daarvan op de hoogte te brengen omdat hij toen geen koersen reed.”

Naast een schorsing tot 16 januari 2016 ontvangt de 34-jarige Italiaan ook een boete van €2,000. Daarmee is de kous echter nog niet af, want hij wordt og steeds vervolgd in de zogenaamde Mantova zaak. Daarin heeft apotheker Guido Nigrelli een levenslange schorsing gekregen voor zijn rol in de dopingbehandelingen binnen Lampre. Dokter Fiorenzo Egeo Bonazzi kreeg vier jaar schorsing. Er zouden nog 25 renners en betrokkenen onderzocht worden in de rechtszaak die op 24 januari verder gaat.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair