Tulett troeft Sheffield en Valter af in pittige proloog Tour of Norway

vrijdag 26 mei 2023 om 19:41
Tulett troeft Sheffield en Valter af in pittige proloog Tour of Norway

foto: Cor Vos (archief)

De proloog van de Tour of Norway is gewonnen door Ben Tulett. De Brit was in de 7,4 kilometer lange rit tegen de klok naar Mount Fløyen sneller dan zijn ploeggenoot Magnus Sheffield en Atilla Valter van Jumbo-Visma. Tulett is vanzelfsprekend ook de eerste klassementsleider.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Tour of Norway koos voor een opvallende locatie voor de proloog. In Bergen lag de finish namelijk op Mount Fløyen, waar Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten in 2017 het goud wonnen op het WK tijdrijden. Het was voor het eerst dat de koers terugkeerde op die klim. In totaal was de proloog 7,4 kilometer lang. Na een aanloop van vier kilometer volgde de klim van 3,4 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Op het steilste deel van Mount Fløyen tikt de weg de 17% (!) aan.

Magnus Sheffield zet zeer scherpe tijd
De eerste renner die van start ging, was Simen Evertsen-Hegreberg, rijdend voor de Noorse selectie. Zijn tijd werd al snel verbeterd door Alexander Kamp, die de tabellen wel een tijdje aanvoerde. De renner van Tudor werd van de troon gestoten door Ådne Holter (Uno-X), die op zijn beurt zijn plek in de hot seat moest afstaan aan Magnus Sheffield. Het Amerikaanse talent van INEOS Grenadiers deed maar liefst 26 seconden sneller dan de Deen.

Sheffield had zonder meer een geweldige tijd geklokt, zo zou later blijken, maar toch mocht hij niet heel lang genieten van de koppositie. Het was zijn eigen ploeggenoot Ben Tulett die hem al snel aftroefde, zij het slechts met één seconde. De 21-jarige Brit zal vervolgens tal van renners hun tanden stukbijten op zijn tijd. Mathias Vacek en Thibau Nys van Trek-Segafredo kwamen nog het dichtst in de buurt. Zij leverden respectievelijke 28 en 30 seconden in op Tulett.

Derde tijd voor Valter
De allerlaatste starter was Attila Valter. De Hongaar van Jumbo-Visma reed een sterke tijdrit, maar kwam ook niet aan de tijd van Tulett. Hij verloor twintig seconden op de Brit en werd daarmee derde. De zege ging dus naar Tulett, die logischerwijs ook de eerste leider in het algemeen klassement is.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Bimbo Visma 26 mei 2023 om 20:19

De beelden brachten mooie 2017 herinneringen naar boven

1
go Ineos 26 mei 2023 om 20:26

Mooi resultaat. Goede 1-2 voor the Granediers. Tullet zou dit rondje moeten kunnen winnen, maar Magnus is ook nog altijd een goede kanshebber

0
Steven_E 26 mei 2023 om 20:29

Wie vond het hier ook alweer belachelijk dat Herregodts genoemd werd bij de top-10, wegens “veel te lastige openingstijdrit”?

0
Lalsacien 26 mei 2023 om 21:02

Zeg het maar!

0
thorsen 26 mei 2023 om 23:45

Ik zou het bij Herregodts niet weten.

0
Kopinkas 27 mei 2023 om 02:14

Ineos boven JV in een ‘klimtijdrit’…
Veeg teken voor morgen?

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone