Onduidelijkheid over deelname Trek-Segafredo in Dwars door Vlaanderen

maandag 29 maart 2021 om 16:34
Onduidelijkheid over deelname Trek-Segafredo in Dwars door Vlaanderen

foto: Cor Vos

De corona-uitbraak binnen de voorjaarsploeg van Trek-Segafredo heeft grote gevolgen. Niet alleen mocht de selectie met Mads Pedersen en Jasper Stuyven niet starten in Gent-Wevelgem, ook Dwars door Vlaanderen gaat aan de neus van Trek-Segafredo voorbij vanwege de Belgische quarantaineplicht.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De avond voor Gent-Wevelgem werd bekend dat er twee positieve coronagevallen binnen de selectie van Trek-Segafredo. Een van hen was een verzorger van het team. De Amerikaanse formatie besloot zich zelf terug te trekken en dient zeven dagen in quarantaine te gaan met het team.

Niet buiten trainen
Belgian Cycling-directeur Jos Smets wijst in Het Laatste Nieuws op het UCI-protocol. “De Covid-arts van de organisatie volgt de coronamaatregelen conform de veiligheidsvoorschriften van het desbetreffende land. Het gevolg van die positieve tests is helaas zeven dagen quarantaine, die pas kan worden opgeheven na een nieuwe, negatieve test op dag zeven van die periode”, aldus Smets.

“Het gaat om een strikte quarantaine, dus kan trainen enkel indoor, op de rollen. Niet buiten. Wanneer renners terugkeren uit een rode zone, genieten ze een uitzonderingsmaatregel op de quarantaine, die hen toelaat om gewoon verder te trainen en te koersen. In dit geval vervalt echter die uitzonderingsmaatregel”, zegt de voorzitter van de Belgische wielerbond.

Dat betekent dat Trek-Segafredo zaterdag pas uit quarantaine mag, een dag voor de Ronde van Vlaanderen van zondag 4 april.

BORA-hansgrohe
Overigens mag het voorjaarsteam van BORA-hansgrohe, dat voor de E3 Saxo Bank Classic een positieve coronatest van Matthews Walls meldde, donderdag uit quarantaine. De Duitse ploeg moet daardoor naast de E3 Classic en Gent-Wevelgem ook Dwars door Vlaanderen missen. Ploegbaas Ralph Denk reageerde ‘boos en teleurgesteld’. (maandag 29 maart, 16.34 uur)


Update 17.40 uur – ‘Stuyven mogelijk toch in Dwars door Vlaanderen’

Volgens Sporza mag Trek-Segafredo woensdag mogelijk toch starten in Dwars door Vlaanderen. Een deel van de selectie althans, omdat zij zogenoemd een ‘laagrisicocontact’ zijn geweest van de besmette personen. Mits die laagrisicocontacten negatief testen.

“Ik was geen close contact van de mensen die positief getest hebben. Ik hoef dus niet in volledige quarantaine. Dat betekent dat ik wel nog buiten mag trainen. De rest van de dag zit ik alleen op mijn kamer. We zitten ook niet samen aan tafel”, aldus Jasper Stuyven. De winnaar van Milaan-San Remo hoopt te kunnen starten in Dwars door Vlaanderen.

“Ik hou met beide scenario’s rekening. Hopelijk krijgen we zo snel mogelijk een ja of een neen. Het is vooral afwachten wat de testen zullen uitwijzen. Hopelijk komen er geen extra positieve gevallen naar boven in de ploeg en kunnen we gewoon koersen.” (maandag 29 maart, 17.40 uur)

Dit artikel delen:

10 Reacties

Turtlehead 29 maart 2021 om 16:50

Duidelijk verhaal. Sport ondergeschikt aan wet- en regelgeving in een land, dat is wel logisch.
Tegelijkertijd ook ingewikkeld om te volgen… Matje komt terugvliegen uit de woestijn na een soortgelijk besmettingsgeval en mag zijn kunsten vertonen in België, maar nu is er in België iemand positief en dan zit je een week binnen op de rollen….

0
Derierre de la course 29 maart 2021 om 17:26

Vooral die week alleen maar binnen trainen zal er in hakken.

0
Titaantje 29 maart 2021 om 17:28

“De ronde van vlaanderen op zondag 4 april wordt dus geen probleem” stelt het artikel. Nee, nietom te starten nee. In werkelijkheid is de ploeg natuurlijk vrij kansloos als je de hele voorafgaande week enkel maar op de rollen kan trainen.

0
LB108 30 maart 2021 om 00:55

Als laag risico contact mag je wel buiten trainen

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2021 om 17:36

Hele ploeg totaal outsider maar even goed meteen onderschat dan. Meteen met je beste renners proberen de vlucht te halen, verdrietig kijkend slepen en aanhaken bij de achtervolgende groep zonder op kop komen is dan toegestaan.

0
Bazzz 29 maart 2021 om 18:43

Pfff, dot motiveert toch helemaal niet om eerlijk te zijn, iedereen zou nu in elke situatie benoemen dat ie niet in contact bent geweest met een besmette andere renner. Als je eerlijk bent, kost je dat gewoon je voorjaar. Ze kunnen Je kan de renners toch gewoon vanaf dag 3 na contact beginnen te testen en bij een negeatieve test laten starten.

Benieuwd wat dit voor Bora betekend, aangezien die wel gebanned werden

0
Polleke 29 maart 2021 om 19:57

Dit ruikt naar pure willekeur… de regels net zolang uitrekken tot het wel weer mag… het equivalent van een positieve test op een klein beetje EPO…

0
xistnc 29 maart 2021 om 20:06

Integendeel. Dit is juist het consequent toepassen van de regels, ook al doorsnijdt het een wielerploeg.

0
Niels22 29 maart 2021 om 22:09

Als Stuyven inderdaad wel zou mogen starten, zoals de update suggereert, dan is er zeker sprake van willekeur

0
Cochise 30 maart 2021 om 08:54

Begrijp ik het correct dat deze hele heisa valt terug te brengen op 1 koppige wedstrijddokter (die van de E3) die te kwistig is geweest in het bestempelen van “hoogrisico-contacten” bij BORA? Daarom moest de hele BORA-ploeg in strenge quarantaine en missen ze die 3 wedstrijden.
De andere dokters doen normaal en zetten enkel de kamergenoot en persoonlijke masseur als hoogrisico waardoor de rest van de ploeg (als laagrisico-contacten) weer gewoon mag koersen na een volgende negatieve test?
Ik ben het overzicht in de verklaringen wat kwijt…

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone