Tratnik (3e) baalt van lekke band Van Aert: “We hebben nog wel een goede koers gereden”
foto: Cor Vos
maandag 12 februari 2024 om 17:40

Tratnik (3e) baalt van lekke band Van Aert: “We hebben nog wel een goede koers gereden”

Visma | Lease a Bike hoopte vandaag met Wout van Aert een gooi te doen naar de zege in de Spaanse gravelkoers Clásica Jaén, maar de Belgische topfavoriet reed op een zeer slecht moment lek en dit bleek het begin van een verloren race. “We hadden gewoon weinig geluk”, vat zijn ploeggenoot Jan Tratnik, die zelf derde werd, het samen.

In gesprek met Eurosport keek de Sloveen terug op een chaotische editie van de Clásica Jaén, en stond hij stil bij de lekke band van Wout van Aert. De Belg kreeg vlak na het opdraaien van de eerste gravelstrook af te rekenen met een lekke band, net op het moment dat het peloton in actie schoot. Van Aert was zo aangewezen op een lange inhaalrace, maar zag de kop van de koers niet meer terug en kwam als 44ste over de streep, op bijna zeven minuten van winnaar Oier Lazkano.

“Wout was vandaag de leider van de ploeg. Het team was gefocust op hem”, liet Tratnik na afloop weten. “Sepp en ik moesten reageren op grote ontsnappingen, maar jammer genoeg reed Wout lek. We wilden nog op Wout wachten, maar hij gaf op een gegeven moment toch groen licht. We kregen de ruimte om de koers hard te maken. We hebben uiteindelijk nog wel een goede koers gereden, we kunnen wel tevreden zijn. We hadden gewoon weinig geluk.”

“Niet onze verantwoordelijkheid om te rijden”
Tratnik had ook nog wel een mening over het koersgedrag van de concurrerende ploegen, en dan met name INEOS Grenadiers en UAE Emirates. “UAE en INEOS hadden nog vijf renners in de achtervolging, dus het is niet onze verantwoordelijkheid om te rijden. Het is niet onze verantwoordelijkheid dat ze zich misrekenen. Maar ja, dat is koers en we moeten daarmee leven.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2024 17:50
Tratnik is dik in orde, maar het groene licht kwam te laat, want er had meer in gezeten.
  12 februari 2024 18:51
  Ook met groen licht hadden ze de manschappen niet om het gat dicht te rijden ben ik bang, Lazkano mag gewoon nooit 5 minuten krijgen
12 februari 2024 18:29
Van Aert heeft pech gehad, ja dat klopt, maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat hij los daarvan toch ook niet zo goed was of men hem verwachtte. Zo heel erg veel tijd heeft hij echt niet verloren. Een goede Van Aert kletst dat gat van 20 sec naar de groep Kuss/Tratnik normaal makkelijk toe, en al zeker op zo'n parcours.
  12 februari 2024 19:35
  Je hebt absoluut gelijk.....en alhoewel het stilgezwegen wordt was Wout het aan zijn status verplicht om
  die 20 sec terug toe te knallen en niet wééral het werk te verwachten van het groepje waarin hij beland was, want die zeiden terecht: " nou Wout, ons niet bellen hé, jij bent dé topfavoriet hé".

  Nogmaals het bewijs dat indien Wout geen knechtjes heeft om het werk voor hem te doen en hem haast aan
  de meet kunnen afzetten.....hij faalt.
  12 februari 2024 19:42
  Dit vind ik een vreemde reactie. Als de koers openbreekt op dergelijk heuvelachtig terrein en je hebt pech op dat moment moet je ofwel twee klassen sterker zijn dan de rest ofwel moet het peloton direct terug stil vallen. Er was ergens een mooi beeld waar je de jongens in de buik van het peloton bijna zag freewheelen om direct erna over te schakelen naar Van Aert die een heel grote inspanning aan het plaatsen was om terug te geraken maar daarmee nog geen halve meter dichter raakte omdat dat nu eenmaal niet gaat op je eentje.
  12 februari 2024 21:02
  De 20 sec. had ie denk ik ook wel dicht kunnen kletsen, ware het niet dat ie daarvoor al meer dan 5 kilometer op het semi-vlakke op moest rijden omdat Van Dijke op was. Als ie op dat traject 5-10 seconden terugpakt tegenover de groep is dat wel zo'n grote inspanning dat op de beklimming er nog naartoe knallen er niet meer in zit.
12 februari 2024 18:35
Tratnik haalt nu al een hoog niveau, net als Kuss overigens. Dat je hier niet wint is balen maar voor het Vlaamse werk en de rondes lijkt deze Sloveen een pure meerwaarde voor de kopman. Hagenes reed ook weer sterk totdat hij zijn wiel moest afstaan. Met het oog op het kasseienwerk staan een aantal jongens van de ploeg al op punt om deze Vlaamse uitdrukking te gebruiken.
13 februari 2024 04:55
Als je de vluchters 5 min cadeau geeft moet je achteraf geen uitvluchten zoeken dat je ze niet hebt kunnen terughalen
12 februari 2024 18:05
Ook in Murcia zag Tratnik het licht te laat…

Reacties zijn gesloten.