Tour de France hoopt op duel Mathieu van der Poel versus Wout van Aert

Tour de France hoopt op duel Mathieu van der Poel versus Wout van Aert

foto: Cor Vos

woensdag 6 juli 2022 om 07:30
Interview

De stenen van ‘Le Nord’. Bij veel ploegen boezemen ze angst in. Liefst elf kasseistroken, goed voor 19,2 kilometer van die genadeloze stenen. Niet een rit waar je als klassementsrenner de Tour kunt winnen, maar wel een etappe waar je soms machteloos de Tour kunt verliezen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Waar het bibberen is voor de klassementsrenners is het een speeltuin voor de klassiekerspecialisten. In 2014 won Lars Boom in de stromende regen de Roubaix-rit, terwijl de laatste keer dat de Tour door de ‘Hel van het Noorden’ werd gestuurd (in 2018) John Degenkolb de beste was. Destijds waren het vijftien zones, liefst 21,7 kilometer kasseien. Opvallend genoeg zaten bij de eerste vijf in de rituitslag vier winnaars van Parijs-Roubaix: Degenkolb, Greg van Avermaet, Philippe Gilbert en Peter Sagan. Het bewijst dat deze rit specialistenwerk is.

Daarom hopen velen in de Tour-karavaan ook op een duel Mathieu van der Poel versus Wout van Aert. De laatste jaren zijn de twee ’s werelds beste renners op de kasseienwegen. Ze kunnen elkaar naar ongekende hoogtes drijven.

Bij Jumbo-Visma zijn ze al vanaf november bezig met deze kasseienrit. Toen de ploeg Parijs-Roubaix ging verkennen, hebben ze meteen ook werk gemaakt van deze Tour-rit in ‘Le Nord’. Er komen vijftien mensen speciaal over zodat bij alle kasseizones iemand met extra wielen staat om zo snel mogelijk te kunnen reageren wanneer een van de renners met materiaalpech heeft te kampen.

Deze rit naar Arenberg heeft bij de Nederlandse ploeg ook een stempel gedrukt op de Tour-selectie. Van de acht Tour-renners staan er vier bekend als klassiekerspecialisten op de keien: Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck. “We zien deze rit inderdaad als een kans waar onze klassementsrenners Primož Roglič en Jonas Vingegaard misschien tijd kunnen winnen”, geeft ploegleider Arthur van Dongen aan.

Grote vraag, zeker na zijn indrukwekkende zege in Calais, is of geletruidrager Wout van Aert op de elf kasseistroken voor zijn eigen kansen kan en mag rijden of dat hij vooral de klassementsrenners moet bijstaan. Van Dongen: “We hebben meer renners die Roglič en Vingegaard op dit terrein kunnen bijstaan. Het hoofddoel waarvoor we naar deze Tour zijn gekomen, blijft in deze rit overeind.”

Duidelijker gesteld: Wanneer Roglič en Van Aert in een kopgroep zitten. Wat moet Van Aert dan doen wanneer Roglič lek rijdt?

“Als het nodig is dat Wout moet wachten, dan zal hij dat zeker doen”, bevestigt Van Dongen. “Wout denkt ook in het teambelang en het team denkt ook in Wout zijn belangen. Mocht het nodig zijn, dan zal Wout zich opofferen. Dat zal zeker geen issue zijn. Maar nogmaals, we kunnen vele scenario’s bedenken. Wij weten wat onze doelen en onze plannen zijn. Daar zullen we ons aan houden.”

Dat klinkt toch als een lastig dilemma?
Van Dongen: “Ik denk dat momenteel iedereen het lastig probeert te maken en daar terecht vragen over stelt. Maar wij kennen onze doelen.”

Ook in de ploeg van Mathieu van der Poel, bij Alpecin-Deceuninck, laat men ook niks aan het toeval over voor deze kasseienrit. Ploegleider Michel Cornelisse benadrukt het belang van deze vijfde Tour-etappe: “Iedereen weet dat de rit over de stenen van Roubaix een legendarische Tour-etappe is om te winnen. Natuurlijk leeft dat bij ons net iets meer. Mathieu is gebrand op deze etappe en de ploeg is klaar om hem hier zo goed mogelijk bij te staan.”

Hoe deze rit bij ‘MVDP’ zelf leeft? Cornelisse: “Een van de sterke punten van Mathieu is dat hij nooit nerveus is. Dat heeft hij zelfs niet voor de Ronde van Vlaanderen. Hij blijft relaxed en cool. Hoe relaxter hij is, hoe beter het resultaat vaak is.”

Bij Alpecin-Deceuninck rekenen ze erop dat Van der Poel zijn ‘eeuwige’ rivaal Van Aert in deze rit opnieuw gaat tegenkomen. Dat de Belg toch vrijheid gaat krijgen om zijn gele trui te verdedigen.

Cornelisse: “Enerzijds zou ik het begrijpen wanneer Van Aert toch ook aan Roglič en Vingegaard moet denken. Als je in de ploeg zulke goede klassementsrenners hebt, dan ga je niet alles doen om die gele trui te verdedigen. Het mooie van de stenen is echter dat een topper als Wout van Aert niet echt een ploeg nodig heeft. Als hij voor de eerste stenen goed wordt afgezet, dan is het in deze rit voor zo’n toprenner toch wel vrij eenvoudig om van voren te blijven.”

Dan zou er dus toch een duel Mathieu van der Poel en Wout van Aert kunnen komen?  
“Dat zou zo maar kunnen. Misschien hoop ik daar ook wel op”, zegt Cornelisse met een knipoog.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Rob van Tilburg 5 juli 2022 om 19:15

Hopelijk houdt van Aert zich nu beter aan de strategie. In mijn ogen had hij oo Vingegaard moeten wacnten om samen naar de finish te rijsn.

0
Steven_E 5 juli 2022 om 19:34

Vingegard en Yates hadden op de top nog 20m op het peloton en vielen helemaal stil. Had ie gewacht, had het verschil niet uitgediept geraakt naar 25sec maar misschien 10-15 seconden. En dan hadden eracher Astana, UAE, Bora, Movistar ook harder gewerkt.

0
BoemBoemWvA 5 juli 2022 om 21:37

Lees teveel van dit soort reacties. Sorry, maar dan snap je echt bizar weinig van wielerstrategieen. Sluit me 100% bij Steven aan.

0
John Bidon 5 juli 2022 om 19:43

Inderdaad knap. Ook de reden waarom de Tour hoopt op een duel is bijzonder. Omdat bij vorige kasseienrit in de Tour 4 uit de top 5 PR winnaars waren.

0
de adelaar 5 juli 2022 om 20:26

1 van der poel 2 pogacar 3 van Baarle

0
YogiBear 6 juli 2022 om 09:59

Ben toch benieuwd waarom Pogacar? Heeft nog niets bewezen op de Franse kasseien, die echt anders zijn dan de Vlaamse. Terwijl Roglic wel wat heeft laten zien in de GP Denain.

0
wimvl 5 juli 2022 om 20:34

Mooie pronostiek, maar ik zou er geen geld op inzetten.

0
Tripodboom 5 juli 2022 om 22:25

Als ik MvdP zie rijden geloof ik er niet in. Lijkt alsof het hem niet zo veel doet allemaal. Constant van achteren, niet attent, hij had natuurlijk moeten zien aankomen dat JV wat van plan was en in het wiel van van Aert moeten zitten, maar kwam vrij ver van achteren over de top. Kon waarschijnlijk niet mee. Ik moet het nog zien dat hij in deze Tour prijs rijdt. Ik denk van niet.

0
timedinho 5 juli 2022 om 22:34

Misschien rijdt hij juist veel van achter omdat de eerste week vrij weinig te halen viel. Dat hij niet direct rijdt zoals in de giro, wil niet meteen zeggen dat het hem niets doet. Die mag je gewoon opschrijven voor morgen.

0
Deel Koeper 5 juli 2022 om 22:58

Eerste week was er voor hem net genoeg te halen. Ik heb het idee dat Alpecin aan het vaststellen is dat helemaal niets rijden tussen Giro en Tour niet het beste idee was.

Zal deze Tour nog wel meedoen voor ritoverwinningen, maar betwijfel of ’t morgen al is, lijkt erop dat het wat langer gaat duren voor hij terug op toerental is.

0
Mechia 6 juli 2022 om 00:10

Eerst morgen eens afwachten. Deze etappes waren voor Philipsen. Deze explosie van Van Aert was ook wel te veel geweest waarschijnlijk maar was ook niet te doen en nodig om voorin te zitten dus dan heeft het ook geen zin maar is het beter krachten sparen.

0
biggy 6 juli 2022 om 08:07

Hij rijdt achteraan om niet in het gedrang en nerveusiteit van het peloton te zitten. Daarnaast waren de eerste etappes voor Jasper. Zou ook niet weten wat vdP in de sprint etappes zou moeten? Pure sprinters wint hij niet van, houdt totaal niet van dat gedrang en voor groen gaat hij niet. Tijd om de benen dus even los te fietsen en te focussen op de echte kansen.

0
Pietspeed 5 juli 2022 om 22:50

Mooi, een nieuw dubbellaags koffiefilter voor Arthur (je kunt hartje zomer maar nooit weten) en een nieuwe bril voor Michel. Das op papier 1-0 voor AD. Nu de praktijk nog.

0
jan jansen 5 juli 2022 om 23:06

edit wf: niet doen

0
Jean Dumas 6 juli 2022 om 08:00

Vandaag rijdt Wout voor de kopmannen, net als Van Baarle.

0
Shinzawai 6 juli 2022 om 12:33

Ik reken voor vandaag echt op de klassiekerspecialisten die geen klassementsfavoriet in de ploeg hebben: Lampaert, Senechal, Van der Poel, Kristoff, Küng, Mohoric, Pedersen, Stuyven en Sagan dus.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone