Tour 2023: Pogacar slaat gaatje met Vingegaard op steile Puy de Dôme, ritzege vluchter Woods
foto: Cor Vos
zondag 9 juli 2023 om 18:02

Tour 2023: Pogacar slaat gaatje met Vingegaard op steile Puy de Dôme, ritzege vluchter Woods

De Tour de France-etappe met finish op Puy de Dôme is gewonnen door Michael Woods. De Canadees van Israel-Premier Tech kwam na ruim 182 kilometer als eerste boven op de iconische vulkaan, die in 1988 voor het laatst in het parcours van de Tour zat. Woods was onderdeel van een monstervlucht van veertien man. Acht minuten daarachter vochten Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard een spannende tweestrijd uit, waarin de Sloveen acht seconden wist terug te pakken. Vingegaard gaat wel als leider de eerste rustdag in.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op het programma stond een bergetappe in het Centraal Massief, met onderweg klimmetjes van de Côte du Lac de Vassivière (4,4 km aan 4,0%), de Côte de Felletin (2,1 km aan 5,2%) en de Côte de Pontaumur (3,3 km aan 5,3%). Dat waren allemaal voorgerechtjes op het hoofdmenu, de slotklim naar de Puy de Dôme (13,3 km aan 7,7%). De laatste vijf kilometer van die ‘vulkaan’ zakken niet meer onder de 11%, wat de zwaarte kenmerkt.

Het was een etappe in het teken van Raymond Poulidor, lieveling van het Franse publiek, schoonvader van Adrie en opa van David en Mathieu van der Poel. De start was in Saint-Léonard-de-Noblat, waar Poulidor altijd woonde en ook begraven is. De emoties waren duidelijk zichtbaar bij MVDP bij het eerbetoon aan zijn opa, vlak voor de start. Ook met de Puy de Dôme heeft Poulidor een historie; in 1964 vocht PouPou samen met Jacques Anquetil een legendarisch duel uit op de vulkaan.

Powless en Campenaerts in de kopgroep – foto: Cor Vos

Campenaerts zet aanval op poten
De eerste aanvaller van de dag was Victor Campenaerts (Lotto Dstny). Hij was daarmee de aanstichter van de vlucht van de dag, die bestond uit veertien man. Het peloton gaf ze de ruimte, omdat Clément Berthet (AG2R Citroën) op ruim 26 minuten van gele trui Jonas Vingegaard de best geplaatste renner was. Bolletjestruidrager Neilson Powless (EF Education-EasyPost) zat ook mee.

Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Gorka Izagirre, Matteo Jorgenson (Movistar), Michael Woods, Guillaume Boivin (Israel-Premier Tech), David De la Cruz, Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Jonas Abrahamsen, Jonas Gregaard (Uno-X), Pierre Latour en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) zaten ook mee.

Soudal Quick-Step en Lidl-Trek lieten dat echter niet gebeuren. In de eerste heuvelzone maakten zij het tempo, waarna sterkere renners de sprong probeerden te maken naar de kopgroep, maar renners als Mattias Skjelmose en Julian Alaphilippe kregen die ruimte niet van Jumbo-Visma en EF-ploegmaats van Powless. De vlucht van de dag kon daardoor wel steeds meer uitlopen, tot meer dan negen minuten.

foto: Cor Vos

Kwartier voorsprong
Het was Jumbo-Visma dat vervolgens de controle overnam in het peloton, maar de Nederlandse ploeg liet het verschil groeien tot ruim veertien minuten. Op de eerste klimmetjes van de dag pakte Powless zijn bergpunten, waarna het even wachten was op de derde klim van de dag. Op die Côte de Pontaumur pakte de Amerikaan nog eens twee punten.

Vlak daarvoor begon het spel in de kopgroep, want Boivin reed weg van de rest. Het was het begin van een periode vol met demarrages om de kopgroep in stukken te rijden. Vooral de koppels probeerden hun overtal uit te spelen, maar het was Jorgenson die in zijn eentje een gat sloeg van 30 seconden. Daarachter bleef het onrustig.

Mohoric, Powless, De la Cruz en Burgaudeau vonden elkaar in de achtervolging. Zij reden ruim 40 seconden weg van de andere vluchters en kwamen tot op 15 seconden van Jorgenson, maar de Amerikaan van Movistar hield een strak tempo aan en liep verder uit. Hij begon daardoor met een minuut voorsprong op de groep-Powless aan de Puy de Dôme, terwijl de groep-Campenaerts op 1.45 minuut volgde aan de voet.

Matteo Jorgenson – foto: Cor Vos

Strijd om de ritzege
Met Jorgenson solo aan de leiding werd begonnen aan de loeisteile Puy de Dôme (13,3 km aan 7,7%). De eerste vijf kilometer liepen geleidelijk op aan 7%, waarna na een tussenstuk van ongeveer drie kilometer de echte zware kilometers begonnen rondom de vulkaan. In dat eerste deel hield Jorgenson – die gelinkt wordt aan Jumbo-Visma voor 2024 – stand ten opzichte van Powless, Mohoric en Burgaudeau en de andere achtervolgers. Sterker nog, hij liep verder uit naar 1.20 minuut.

De beslissing ging echter vallen in de laatste vijf steile kilometers, met gemiddelde stijgingspercentages van 11 à 12%. Toeschouwers waren op de Puy de Dôme niet welkom, waardoor vooral de stilte opvallend was. Jorgenson hield zijn tempo vast, terwijl Mohoric in de achtergrond versnelde. Daarachter was het Woods die vanuit de groep-Campenaerts de sprong waagde en Mohoric in het zicht kreeg.

Woods was als specialist op steile muren als een vis in het water, maar twee kilometer voor de finish was het verschil nog altijd 50 seconden tussen Jorgenson en het duo Mohoric-Woods. Wel werd het verschil alsmaar kleiner, zeker toen Woods op en over Mohoric ging. De Canadees kreeg vervolgens Jorgonson in het zicht en die kans liet hij niet aan zich voorbijgaan.

Op een kleine 500 meter van de finish viel het doek voor de Amerikaan; Woods overvleugelde hem en wist vervolgens met overmacht naar de ritzege op Puy de Dôme te dartelen. De stilgevallen Matteo Jorgenson werd in extremis nog gepasseerd door Pierre Latour (tweede) en Matej Mohoric (derde).

Ritwinst voor Michael Woods – foto: Cor Vos

Strijd tussen de klassementsrenners
Het peloton liet het verschil met de vluchters oplopen tot meer dan zestien minuten, maar naarmate Puy de Dôme naderde gingen de treintjes zich vormen en liep het verschil langzaam terug. Daardoor kregen de toeschouwers een strijd op twee fronten voorgeschoteld op de slotklim. Het was Jumbo-Visma dat vanaf de voet het tempo bepaalde met Dylan van Baarle, Wout van Aert en Wilco Kelderman. In die fase ging het al te hard voor Ben O’Connor, de nummer elf van het klassement.

Nog voor het steilste deel van de beklimming leek UAE Emirates het commando over te nemen in de favorietengroep, maar door een opleving van Kelderman werden Sepp Kuss en gele trui Vingegaard vooraan afgezet bij het ingaan van het zware slot. Alleen Tadej Pogačar, Adam Yates, Simon Yates, Jai Hindley, Carlos Rodriguez en Tom Pidcock konden Kuss daar volgen, al moesten Hindley en Adam Yates er daarna snel vanaf.

Het tempo viel vervolgens wat stil omdat Kuss moest afhaken, waardoor Hindley en Adam weer konden terugkeren. Daarop nam zijn broer Simon het heft in handen, maar de eerste echte versnelling kwam 1,5 kilometer voor de finish van Pogačar. Vingegaard zat meteen op zijn wiel, maar moest als eerste gaan zitten. De Sloveen ging vervolgens ook zitten, maar kon vanuit het zadel toch een gaatje slaan met de Deen. Het gat schommelde rond de 10 meter, maar Vingegaard kwam moeilijk dichterbij.

Pogačar hervond zijn krachten in de slotkilometer en reed beetje bij beetje weg van de gele trui, die voor zijn eigen tempo koos op de steilste stroken van Puy de Dôme. Vingegaard moest echter toezien hoe Pogačar steeds verder bij hem wegreed. De kopman van UAE Emirates sprintte naar de finish en pakte uiteindelijk 8 seconden terug op de kopman van Jumbo-Visma.

Jonas Vingegaard knokt zich naar de finish – foto: Cor Vos

Pogačar loopt verder in op Vingegaard
Vingegaard krijgt daardoor opnieuw een tik in het algemeen klassement, maar behoudt wel zijn gele leiderstrui. Met een voorsprong van 17 seconden op Pogačar gaat de Deen de eerste rustdag van deze Tour de France in. Jai Hindley is derde in het algemeen klassement op 2.40 minuut van het geel, gevolgd door Carlos Rodriguez (op 4.22), Adam Yates (op 4.39) en Simon Yates (op 4.44). Daarachter zijn de verschillen groter dan vijf minuten.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2023 18:49
Ik vind zo'n publiekvrije klim eigenlijk wel fijn. Tegenwoordig ben ik steeds bang dat een van die dronken idioten een ongeluk veroorzaakt, zoals we in het verleden al gezien hebben met Nibali, Cras en M.A. Lopez. Nu gaat het puur om het gevecht van de atleten en kun je bovendien genieten van het uitzicht.
  9 juli 2023 18:51
  Maar het mag wel wat beter in beeld gebracht worden
  9 juli 2023 19:00
  Mee eens. Een van de beste klimritten die ik ooit had gezien was de Angliru in 2020, en dat was zonder fans. Heel die Vuelta was vrij goed eigenlijk.
  9 juli 2023 19:15
  Ik moet zeggen dat ik het ook wel prettiger vind als televisie kijker, soms durf ik amper te kijken als dat publiek zich overal zo opdringt of zit ik me ronduit te ergeren als er weer van dat rookvuurwerk wordt afgestoken. (Zouden die mensen echt niet kunnen bedenken dat daar mensen zijn die een topsport prestatie aan het neerzetten zijn en de zuurstof erg hard nodig hebben, vraag je je dan af). Het is het egoïsme van een deel van het publiek wat echt stuitend is.

  Natuurlijk weet ik ook wel dat het zeker voor de renners die met moeite naar boven komen heerlijk zal zijn om massaal aangemoedigd te worden. Zoals altijd heeft alles meerdere kanten, maar af en toe een paar bergjes zo zonder….. graag!
  9 juli 2023 19:42
  Best gewoon meer nadars, maar die op heel de klim zetten is natuurlijk ook zot. Dat zou waarschijnlijk wel de beste optie zijn, dan kun je langs de kant nog staan schreeuwen en kunnen de renners toch door.
9 juli 2023 18:11
Wat een gevecht. Pogacar wordt steeds beter. Die heeft Jonas nu echt in het vizier. Wat ik al dacht: hij gaat steeds meer in de ronde groeien.

Wat een mooie finale! Vingegaard toch taai, hoor. Het is echt niet niks om te strijden met een krijger als Pogacar. Dat zijn er echt weinigen gegeven.

Ik ben zelf helemaal verbaasd over Pidcock. Had echt niet gedacht dat hij dit kon. Wat een rit van hem, zeg. De strijd om het podium gaat nog zwaar worden. Hindley is te pakken. Dat zullen de mannen erachter voelen.
9 juli 2023 18:24
Daarom zijn we dus fan van Pogacar ! Held !
  9 juli 2023 18:30
  Nou ja held, het is niet dat Pogi zich heeft opgeofferd voor een grotere zaak. Uitstekende coureur maar geen held.
  9 juli 2023 18:45
  Waarom precies?
  9 juli 2023 19:02
  Wat bedoel je met daarom? Omdat hij gewoon zoals heel veel renners probeert weg te rijden bij de concurrentie? Hij heeft het uitstekend gedaan maar het woord held is wel heel overdreven
  9 juli 2023 20:44
  Vertel; wat was precies het zo enorm heldhaftige ten opzichte van alle anderen?
9 juli 2023 18:17
Fantastische strijd. Wat zijn Pidcock en Rodriguez goed. Pogacar heeft nu het momentum en gaat het doen denk ik.
9 juli 2023 19:16
Kijk inmiddels vanaf '86 de Tour, maar slechts zelden heb ik een eerste week als deze gezien.
  9 juli 2023 19:18
  Zonder een renner als Pogacar zou het toch een stuk saaier zijn om te kijken ben ik bang. Mooie tweestrijd en alle credits naar hun, maar ook naar de andere toprenners. Woods, de overwinning is je gegund. Jammer dat klassementen rijden in het verleden 'a bridge too far' is gebleken.
9 juli 2023 18:16
Al bij al een leuke etappe. Jammer voor Jorgensen wel, had de zege zeker verdiend met zo'n solo.

Puy de Dome komt nog terug in de toekomst, want ook goede strijd bij de klassementsmannen.
  9 juli 2023 21:52
  ASO zal wel willen, maar de natuurwappies liggen nogal dwars over dat weggetje...
9 juli 2023 18:30
Knappe zege van Woods, genoeg reserve opgespaard om Jorgenson nog te achterhalen. Aardige strijd wel tussen de vluchters. TJV sterk gereden maar niettemin Vingegaard in het defensief gedrukt, heeft de schade beperkt maar voelt wel nu een erg hete adem in zijn nek hijgen. Mooi eerste deel van de Tour.
9 juli 2023 18:18
Pogi groeiende in de tour wordt beter en beter . 17 sec is niet veel ben benieuwd naar de ontknoping van deze ronde .
Ik hoop dat pogi ze 3e tour kan pakken , Al hoewel ik het vini ook gun , maar meer een pogi fan bent . Zou mooi zijn als pogi een stap heb gezet in het hooggebergte zoals op de tourmalet .
9 juli 2023 18:32
Zonde dat de dappere solist Jorgenson het niet haalde, en dat het mooie duel tussen de groten niet ging om ritwinst op deze mythische berg, maar ook wel een knappe en verdiende zege van de Canadese muurhagedis.

Hopelijk verschijnt de Puy de Dôme vanaf nu weer regelmatig in de Tour. Liefst dan langs de kortste weg vanaf het centrum van Clermont-Ferrand, dat is een mooiere aanloop. Ook graag met volk aan de finish - perfect doenbaar om die vanaf de Col de Ceyssat via de Chemin des Muletiers naar boven te laten stappen.
  9 juli 2023 18:56
  Om eerlijk te zijn, liever toch wat minder fans. Ik ben die hijgende vlaggenzwaaiende meute redelijk beu, dat is vaak wachten op problemen (Zie Cras en Calmejane)
  9 juli 2023 20:06
  Langs de kant van het afgesloten weggetje is zeker geen plaats, ik bedoelde aan/na de finish om daar toch wat beleving te hebben. Het kwam zo misschien niet over op de beelden, maar er is genoeg plaats om een middelgroot muziekfestival te organiseren ;-) (het toeristentreintje brengt op een goede dag ook duizenden mensen naar boven)
9 juli 2023 19:31
Ben ik de enige trouwens die vindt dat Vingegaard de laatste twee dagen gelijjkenis vertoond met Casper het spook?
9 juli 2023 19:27
Vond het eerlijk gezegd wat tegenvallen. In de categorie: de klim is zó zwaar, dat echt vuurwerk uitblijft. Niemand kwalijk te nemen overigens.

Pogi en Vinnie bijzonder aan elkaar gewaagd. Ja, Vinnie verliest een achttal seconden, maar dit is niet zo’n tik als een paar dagen geleden. Mooie Tour, nu al.
9 juli 2023 18:18
Jammer dat Jorgenson het niet gehaald heeft. Daar gaat JV nog veel plezier van hebben.
  9 juli 2023 18:25
  En zonder stagewinst blijft ie betaalbaar ;)
9 juli 2023 18:35
Strijd aan alle kanten! Spijtig voor Jorgenson, zo dichtbij en dan toch 4de worden. Mooie overwinning van een “krasse knar” (met alle respect gesproken :D). Pogacar en Vingegaard ontlopen elkaar maar heel weinig, op dit moment wat voordeel voor Pogacar, maar ‘t kan nog alle kanten op gelukkig. Knap werk van Pidcock!
9 juli 2023 18:46
Beklijvend!
9 juli 2023 19:14
Nauwelijks te beseffen dat we pas 1 week bezig zijn.
9 juli 2023 20:04
Ideaal scenario voor Pogacar en de vluchters de komende dagen. Pogacar zal zolang mogelijk net achter Vingegaard willen blijven om dan in de slotweek erop en erover te gaan. Jumbo zal in de loodzware bergetappes plannetjes moeten uittekenen met hun hele sterke ploeg Pogacar tot het uiterste te drijven. Vingegaard die in een vallei bij Van Aert en Benoot raakt, kan de Tour in het voordeel van Jumbo doen kantelen. Mocht ik van Jumbo zijn, zou ik de vluchters wel vrij spel geven. In elk geval zorgen dat de boni's telkens weg zijn. Het zou zelfs niet erg zijn mocht een Guillaume Martin nog even een paar dagen tussenpaus spelen, die twee steken er zo gigantisch bovenuit.
  9 juli 2023 22:33
  Zoals vandaag, de tactiek van de angst! Tegelijkertijd staat het Pogacar en kornuiten vrij om geen vlucht toe te staan!
9 juli 2023 18:13
Pidcocks podium wordt met de dag realistischer.

Vingy en Pogi ontlopen elkaar zeer weinig. Die tweede heeft wel wat momentum maar het kan zo weer de andere kant op slaan in wat zwaardere bergetappes.
9 juli 2023 18:19
In zo een spannende strijd mogen de motoren natuurlijk nooit zo dicht op een van de renners rijden.
Vingegaard zal nog wel een superdag nodig hebben in etappe 14 of 17 na een harde koers want anders gaat hij door het steeds verliezen van een paar seconden het geel verliezen.
  9 juli 2023 18:25
  Op de manier hoe ze met elkaar bezig zijn is niet eens uit te sluiten dat 1 van hen ergens volledig instorten gaat. Gezien zijn voorbereiding zie ik dat Pogi nog het snelst gebeuren. Ze rijden elkaar echt bijna kapot.
  9 juli 2023 18:32
  Hoe zo ? Ze komen beiden pas tegenover elkaar te staan als al hun ploegmaten verdwijnen… tot nu toe was dat 3 keer op minder dan 4 km van de finish…
9 juli 2023 18:33
Mooie klim, maar in deze omstandigheden ook wel een erg sfeerloos gebeuren.
9 juli 2023 18:34
Vond het gedurfd van Vingegaard om te wachten op de demarrage van Pogacar. Laatste keer, slechts heel kort geleden, liep dat niet goed af.
Dit was toch meer een klim voor Pogacar. Dan zijn 8 sec winst een beetje teleurstellend.

Alles ligt nog open. Op naar de Alpen.
  9 juli 2023 19:46
  Wat had Vingegaard dan moeten doen? Als je zelf aanvalt loop je op een counter en als je de aanloop niet zwaard maakt met je ploeg, speel je pogi met zn explosiviteit in de kaart.
9 juli 2023 19:07
Vorig jaar stond Vingegaard na 9 etappes 39 seconden achter, nu staat hij er 17 voor. Er valt werkelijk nog helemaal niets te zeggen over hoe het er in Parijs voor staat. Een etappe als deze ligt Pogacar beter, maar Vingegaard lijkt ook minder te worden.

Wat duidelijk is, is dat de eerste week geweldig was!
9 juli 2023 20:09
Geen zin om beelden te gaan opzoeken maar klopt die uitslag en was Pidcock voor Rodriguez aan de meet? Ik meende dat Pidcock de eerste Ineos was die moest lossen bij Yates. Heb ik dat slecht gezien of heeft Pidcock nog een late remonte gedaan op z'n eigen ploegmaat?
  9 juli 2023 20:18
  De uitslag klopt wel degelijk - Pidcock en Simon Yates sprintten op het einde nog weg van Rodriguez. Dat vond ik trouwens opvallend, want Carlos staat toch dichter in het klassement en elke seconde kan tellen.
  9 juli 2023 20:31
  Pidcock mag zijn eigen klassement rijden ook om eens te testen hoever hij kan komen als ronderenner.
9 juli 2023 22:33
Mooie eerste week. IPT verdiende rit, al was het maar om hun prachtige aanvallende Giro. Woods op zijn leeftijd de mooiste uit z’n carrière. Jorgenson erg sterk, die kan er in de toekomst zeker 1 winnen.

Klassement spannend met 2 toppers. Ineos, Hindley en S. Yates voor het podium. De Franse kopmannen zakken erdoor.
Vingegaard kraakte, maar brak toch niet helemaal. Pogacar wordt beter en je zou zeggen dat hij nu de favoriet is voor de eindzege. Tenzij Pogacar alsnog op een beslissend moment breekt. Niet onmogelijk. Wij zijn thuis voor Vingegaard & de mannen van Jumbo.
9 juli 2023 18:59
Denk dat TJV hier de juiste tactiek te pakken had. Dit hadden ze ook moeten doen in de 2e Pyreneeenrit, maar toen waren ze te gretig om de KO uit te delen.

Met deze tactiek haalt Pogi de voorsprong met kleine hapjes terug. 5 seconden hier, 10 seconden daar. Dan is het jammer dat je in 1 etappe zoveel tijd prijs hebt gegeven door overmoed.

En voor de ritzege: mooie strijd, en jammer voor Jorgenson. Maar die heeft nog tijd voor mooie zeges; voor die ouwe Woods is dat een ander verhaal.
  9 juli 2023 22:06
  Woods (en IPT) verdient een mooie Tourzege, had niet verwacht dat hij zó lang dat tempo kon blijven houden.

Reacties zijn gesloten.