Tour 2022: Fabio Jakobsen grijpt historische zege in Nyborg, Wout van Aert pakt geel

Tour 2022: Fabio Jakobsen grijpt historische zege in Nyborg, Wout van Aert pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 2 juli 2022 om 17:15

Fabio Jakobsen heeft de massasprint van de tweede etappe van de Tour de France 2022 gewonnen. De Nederlander van Quick-Step-Alpha Vinyl was als eerste aan de finish in Nyborg, na een winderige etappe van ruim 202 kilometer met in de finale de achttien kilometer lange Storebælts-brug. Wout van Aert werd tweede en greep daardoor zes bonificatieseconden, waardoor hij de gele trui overneemt van Yves Lampaert.

Castelli

Vier koplopers krijgen de ruimte
Met Yves Lampaert in de gele trui vertrok het peloton om 12.15 uur in Roskilde voor de eerste rit-in-lijn van deze Tour de France. Na een lange neutralisatie was de eerste demarrage meteen raak. Thuisrijder Magnus Cort (EF Education-EasyPost) was de aanstichter van een vlucht van vier. Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert), Pierre Rolland en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM) sprongen mee.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Het peloton vond een kopgroep van vier prima. De sprintersploegen lieten de vier aanvallers rijden en gaven ze ruim twee minuten voorsprong. Daarna zetten Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal en BikeExchange-Jayco zich op kop, in dienst van hun sprinters Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. De voorsprong schommelde lange tijd rond de twee minuten.

Magnus Cort verovert eerste bergtrui
Het eerste bergpunt van deze Tour, gelegen op de Côte d’Asnæs Indelukke, was voor Cort. Vooraf had de Deen al aangegeven voor de bolletjestrui te willen gaan en hij stelde niet teleur. Na de sprint trokken Cort en Bystrøm door, omdat Rolland en Barthe gelost waren. De B&B-ploegmaats moesten alle zeilen bijzetten om terug te keren

De twee Fransen kwamen echter te laat om op de Côte d’Høve Stræde mee te doen om de punten, waar Cort opnieuw het puntje pakte na een sprint met Bystrøm. Cort was daardoor al zeker van de bergtrui, omdat er op de Côte de Kårup nog maar één punt te verdienen was. Ook die ging naar Cort, die juichend over de streep kwam om zijn bergtrui te vieren.

Het Deense publiek stond massaal langs de koers – foto: Cor Vos

Nervositeit voor wind en tussensprint
Voor Rolland en Barthe was het toen al game over, want zij waren door Cort en Bystrøm op een minuut gereden en dat gat bleef maar groeien. Het peloton volgde in de heuvelzone op drie minuten van de koplopers en slokte de Franse vluchters op op 96 kilometer van de finish. Daarna trok de koers in zuidelijke richting langs de kust en ging het tempo door de nervositeit de hoogte in.

De tussensprint lag op 75 kilometer van de finish in Kalundborg en zorgde voor extra stress. Bystrøm mocht de sprint winnen van Cort, maar alle ogen waren gericht op het peloton. Caleb Ewan pakte daar de overgebleven 15 punten, voor Wout van Aert, Peter Sagan, Christophe Laporte en Fabio Jakobsen. Ondertussen was het verschil met de twee koplopers geslonken tot onder de minuut.

Voor Cort was het avontuur gedaan op 60 kilometer van het einde, waardoor Bystrøm alleen overbleef. Hoewel op sommige plekken de wind wel van opzij kwam, bleven waaiers uit. Wel was er een lekke band voor Aleksandr Vlasov en lagen Krists Neilands en Martijn Tusveld bij een kleine val. Voor Sven Erik Bystrøm kwam zijn vlucht op 31 kilometer van de finish ten einde, vlak voor het begin van de Storebæltsbroen.

Magnus Cort en Sven Erik Bystrøm – foto: Cor Vos

Val Lampaert op de brug
Het peloton begon op 21 kilometer van de finish aan die achttien kilometer lange brug, maar dat was zonder Rigoberto Urán, Magnus Cort en Kevin Vermaerke. Zij waren betrokken bij een val en moesten achtervolgen. De weg was op de brug drie baan breed en door de tegenwind werd veel naar elkaar gekeken. Het zorgde voor een crash met een tiental renners, waaronder gele trui Yves Lampaert en Team DSM-sprinter Alberto Dainese.

Lampaert kon snel weer opstappen en met hulp van Michael Mørkøv terugkeren in het peloton. Daar ging het er behoorlijk rustig aan toe. De tegenwind speelde een te grote rol, waardoor de geloste groep-Urán, op acht kilometer, terug kon aansluiten. Ondertussen meldden alle treintjes zich aan kop, met Quick-Step-Alpha Vinyl en BikeExchange-Jayco prominent in beeld. Ook Jumbo-Visma liet zich zien bij het afrijden van de brug.

Fabio Jakobsen klopt Wout van Aert
Binnen de laatste drie kilometer was er ook nog een massale valpartij, maar toch kon een groot deel van het peloton doorrijden. Ook de sprintvoorbereiding was nerveus, waarbij er veel bijna-valpartijen waren. Uiteindelijk ging Mads Pedersen als eerste de sprint aan, maar hij werd geremonteerd door Wout van Aert. Hij leek op weg naar de ritzege, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door een ijzersterke Fabio Jakobsen.

De Nederlander, die nog geen twee jaar geleden in coma lag na een zware crash in de Ronde van Polen, boekte zo zijn eerste ritzege bij zijn debuut in de Tour de France. Van Aert werd (alweer) tweede, maar pakte ook zes bonificatieseconden en mag zo de gele trui aantrekken. Mads Pedersen eindigde als derde, Danny van Poppel werd vierde en Jasper Philipsen vijfde. Dylan Groenewegen eindigde als achtste.

Tadej Pogačar kwam niet in het peloton over de streep; de UAE Emirates-kopman en titelverdediger in deze Tour had echter de maken met een lekke band in de laatste drie kilometer en kon zo op zijn gemak over de finish komen. Hij loopt geen tijdverlies op.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

120 Reacties

reusjen 2 juli 2022 om 17:17

Historisch?

0
Handige Harry 2 juli 2022 om 17:31

Toch wel een beetje.
Eerste zege in de Tour en misschien ook de eerste die dat doet nadat hij in een coma heeft gelegen.

0
uitdewaaier 2 juli 2022 om 18:03

Super sprint. Jammer geen duel met Groenewegen,

0
zietemgaan 2 juli 2022 om 18:06

Groenewegen heeft die mentale weerstand niet meer om een meedogenloze kopman te zijn, dus ik denk niet dat we zo’n duel nog vaak gaan zien ..

0
Krist The Vanma 2 juli 2022 om 18:09

Historische ? zege. Nou ja. Het was al bij al een erg saaie rit. Mooi voor Fabio maar hier is natuurlijk niets historisch aan, tenzij voor hemzelf.

0
Erik de Vlaming 2 juli 2022 om 18:20

Historisch? Wel mooi en de tweede al binnen.

@handige Harry: ja zo kan je alle overwinningen wel op een bepaalde manier historisch maken. De eerste die een tourrit wint nadat hij de avond ervoor een trio met zijn vrouw en ploegleider heeft gedaan en ga zo maar verder.

Verder natuurlijk respect voor Fabio knap hoe hij wint!

0
Vierkante Wielen 2 juli 2022 om 18:25

@Zietemgaan lekker makkelijk. Groenewegen komt gewoon vast te zitten achter Ewan nadat die duel(en snelheid) verliest van Sagan. Zo vaak dat BEX hele tijd vooraan te zien is maar Dylan net niet goed kan afzetten als het erom gaat.

0
zietemgaan 2 juli 2022 om 18:35

@ Vierkante Wielen: precies dit! Jakobsen moest ook terugkomen en die doet dat, Groenewegen ziet zich geblokkeerd en blijft zitten. Ik bedoel maar dat hij niet snel nog die “extra mile” gaat, niet omdat hij niet kan …

0
Mwielerfan 2 juli 2022 om 20:00

Beetje zoals de lead out bij jumbo ook vaak ging toch

0
S'mon 2 juli 2022 om 17:17

Ze zijn gek geworden meester!

0
Koers 2 juli 2022 om 17:19

GROEN! En geel.

D’n don drinkt misschien veel wijn, maar hij heeft wel verstand van koers.

0
reusjen 2 juli 2022 om 17:20

Ze mogen ook nog wel even naar dat akkefietje tussen Jakobsen en Sagan kijken. Dat was er wat mij betreft ook over.

Jakobsen brengt meerdere keren zijn elleboog naar buiten terwijl hij ruimte zat heeft, dat gelul over de angst die hij heeft in de sprint en dat hij voorzichtiger sprint mag hij voor zich houden.

Sagan duwt zich door gaten die er amper zijn.

0
NiM 2 juli 2022 om 17:22

Mwa. Ik zag vooral Stuyven die voor de zoveelste keer in de weg kwam rijden. Hinderde daarvoor Laporte ook al

0
bartp25 2 juli 2022 om 17:26

van wie vond je het erover? Ik vond dat Jakobsen enkel zijn lijn houdt en verdedigd

0
JumbowintdeTour 2 juli 2022 om 17:26

Sagan beukte zich naar links, omdat hij ingesloten dreigde te raken. Dat was gevaarlijk. Jakobsen hield zijn lijn.

0
reusjen 2 juli 2022 om 17:36

Van beiden, maar in de aanvari g vooral van Jakobsen. Die duwt meerdere keren zijn elleboog naar buiten, precies wat altijd het verwijt is geweest in het Polen-drama.

0
KJP 2 juli 2022 om 17:38

In het Polen drama is er wel een groter verwijt dan het elleboogje naar buiten. Maar goed dat hoeft denk ik niemand je echt uit te leggen toch?

Dit was vooral een heel chaotische sprint waardoor mannen meerdere keren naar alle kanten uit moeten wijken door domme acties van anderen. Jakobsen weigert ruimte te maken voor Sagan. Een mooie sprint was het door de chaos niet, maar er was niet echt iemand die over de schreef ging in deze.

0
Man met de hamer 2 juli 2022 om 17:44

Tja, chaos en geduw alom in deze sprint. De wolfjes hebben flink getraind op de elleboogjes. Marginal gains.
Maar de snelheid is bewonderenswaardig.

0
zietemgaan 2 juli 2022 om 17:50

Tja, toch vreemd vooral hoe Sagan dacht dat hij Jakobsen kon tegenhouden … Vooral Sagans gestoot kon voor een valpartij gezorgd hebben

0
Apemantus 2 juli 2022 om 18:20

Jakobsen maakt zich enkel breed (wellicht juist omdat hij Sagan, met alom bekende reputatie, naast zich ziet), maar duwt niemand. Het is vervolgens Sagan die tegen Jakobsen aan gaat leunen (geheel in character). Dat Jakobsen zich weer helemaal mengt in het ouderwetse "gebeuk" van een sprintfinale, is voor mij de laatste bevestiging dat hij weer helemaal de oude is. Achteraf hadden beide renners overigens nog een respectbetuigend schouderklopje voor elkaar. Dan hoeven wij het hier ook niet meer op te kloppen en groter te maken dan het is, lijkt me zo.

0
Marlin 2 juli 2022 om 18:40

Bij Sagan was het zoals vaker op het randje, of er net over. Jacobsen diende terug te vechten met zijn elleboog, om recht te blijven, en zich uiteindelijk met een zwieper door het kleinste gaatje te murwen. Komt Jacobsen ten val, dan wordt Sagan zeker gedeclasseerd.

0
unionwagtmans 2 juli 2022 om 21:01

Is het reglementair mogelijk om de een en/of de ander punten in mindering te geven voor de groene trui ? (in casu Sagan wat mij betreft)

0
Fuubs 2 juli 2022 om 17:20

Ik word hier blij van!

0
jkjustin 2 juli 2022 om 17:20

LOL dat gezicht van Wout op de streep
Volgens mij gooit hij dr ook een scheldwoordje uit

0
de adelaar 2 juli 2022 om 17:35

Ja die deed een vivianietje

0
Klaas Foppen 2 juli 2022 om 17:46

is toch logisch

0
tramontana 2 juli 2022 om 18:13

…valt best wel mee, toen ie hoorde dat hij groen én geel neemt

0
Mwielerfan 2 juli 2022 om 20:02

Voor wout is geel meer bijzonder dan een ritzege

0
Scrabslag 2 juli 2022 om 17:21

De kroon op een prachtige comeback van Fabio

0
klimmer99 2 juli 2022 om 17:22

Toch weer gevaarlijke manoeuvres. Zeker voor iemand die zelf zwaar gevallen is.

0
NiM 2 juli 2022 om 17:25

Die Wanty kerel leek wel een epileptische aanval te krijgen of iets dergelijks. Vreemd manoeuvre

0
de adelaar 2 juli 2022 om 17:33

Er zijn er teveel die er niet moeten zitten….

0
Wildebert 2 juli 2022 om 19:32

Die Wanty man zat duidelijk boven zijn kunnen. Man man…

0
wielrenner 3 juli 2022 om 07:06

Was volgens mij Zimmerman, die heeft wat uit te leggen bij de jury.

0
Pedalo 2 juli 2022 om 17:22

Ik ben echt wel fan van Wout…weer tweede!!! Je ziet hem ook zo kijken….Fu€k nie weer hè

0
JensVdB 2 juli 2022 om 17:22

Ik zou toch ook eens bij Lefevre binnenvallen sinds hij een dopingbedrijf als sponsor heeft aangenomen hebben ze al twee keer gewonnen

0
Mandarijn 2 juli 2022 om 17:28

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

0
JensVdB 2 juli 2022 om 17:30

Ik ben ni eens voor Wout

0
Sjonge Jonge 2 juli 2022 om 17:31

Mandarijn, als je een beetje had opgelet wist je dat Jens grote fan van Lotto is en dus zeker geen Wout fanboy.

Maar ja, je trekt de laatste dagen nogal makkelijk conclusies heb ik al gemerkt.

0
mic1984 2 juli 2022 om 17:47

Het blijft een belachelijke en trieste opmerking van het manneke

0
Marlin 2 juli 2022 om 18:42

Dus ook jij bent een van die haters die het internet vervuilen. Ga thuis je frustraties uiten en geniet gewoon van de koers.

0
Mwielerfan 2 juli 2022 om 20:03

Binnenvallen is natuurlijk belachelijk

0
de adelaar 2 juli 2022 om 17:23

Wauw wat een chaos ! En Sagan komt zijn evenknie even tegen… liet zich niet opzij zetten

0
Oblomov 2 juli 2022 om 17:24

Voor Netflix een drama….

Weg spanningsboog rond Groenewegen vs Jakobsen. Maar gezien de Covid-perikelen bij Quick-Step maar beter dat hij de eerste kans maar gewoon verzilvert.

0
Koers 2 juli 2022 om 17:24

Netflix heeft z’n ‘bijna dood en nu winnen in de tour’ weer binnen.

0
Oblomov 2 juli 2022 om 17:29

Had eigenlijk op de Champs-Élysées moeten gebeuren, liefst nadat Groenewegen al wel een etappe had gewonnen.

0
Koers 2 juli 2022 om 17:33

Ja na een aantal 2e plekken idd, maar goed hij is in elk geval binnen. Netflix hoopt op nog wat elleboogjes met Groenewegen.

0
Muldriaen 2 juli 2022 om 17:25

Deze moest gewoon voor Fabio zijn. Man, wat is dit mooi! Toch een klein traantje moeten wegpinken.

0
Thoin 2 juli 2022 om 17:25

Wat een spurt…. Jakobsen en Sagan. Dan Stuyven. Ewan die twee keer bijna van zijn fiets gereden wordt… gelukkig niemand gevallen

0
Thoin 2 juli 2022 om 18:18

Het was Van Poppel die Ewan van zijn fiets reed… zo gaan er echt nog zware ongelukken gebeuren… te beginnen met morgen

0
Gibo 2 juli 2022 om 17:27

Wat een snelheid in die laatste meters na veel energie te verliezen in de voorbereiding.

Tour QSA geslaagd deel 2.

0
Alfons Haavers 2 juli 2022 om 17:27

Wat een machtige sprint van Jakobsen, stond geen maat op. Nog even bikkelen met Sagan, maar Fabio laat zich niet zomaar wegzetten. Mooi.

Wout wéér tweede. Gisteren tijdrit, vandaag massasprint. Blijft toch imposant, zit er altijd bij. En nu geel, toch weer iets om af te strepen. Zou er nu een geel pak in de maak zijn bij ‘de Wellens’?

Verder een vrij saaie rit, het nadeel van waaierritten in het parcours die er dan door de wind niet uitkomen.

0
JumbowintdeTour 2 juli 2022 om 17:27

Prachtig voor Jakobsen. Bijna 2 jaar terug hoopte ik hiervan te genieten, maar Lampie en de dronken don verpesten veel.

0
Krist The Vanma 2 juli 2022 om 18:11

Euh, wat een onzin is dit? Patlev en Lampie verknalden het Fabiofeestje? Denk net dat ze hem alletwee erg geholpen hebben. Note to myself, stop met op alle onzin te reageren.

0
Krist The Vanma 2 juli 2022 om 18:26

@sjonge jonge, ik snap het niet.

0
Sjonge Jonge 2 juli 2022 om 18:31

Sorry Krist, verwarde je met iemand anders, excuses.

0
Marcus Aurelius 2 juli 2022 om 17:28

Echt, José Decauwer. Wat een gelul man. Sagan moet altijd uitgesloten worden. Dit is echt niet meer normaal. Moeten ze dan gewoon terug in het publiek knallen eer de normen worden bijgesteld !?

0
NiM 2 juli 2022 om 17:32

Hou het bij je zondagsritjes Marcus

0
oscarito1908 2 juli 2022 om 17:47

En niet teveel weg in gebruik nemen.

0
MrKennedy85 2 juli 2022 om 17:28

Ik vind dit een DQ voor Jakobsen in dat duel met Sagan. Je kan wel jaren lang schande spreken van Dylan maar Jakobsen spaart zo ook wel wat incidentjes in de sprint. Ik vind het geen faire sprinter. Sagan ook niet trouwens.

Als Sagan daar valt is het 100% een DQ voor Fabio maar het zal nu wel blijven.

0
Kopinkas 2 juli 2022 om 17:32

Met evenveel recht en reden kan je een declassering van Sagan claimen…
Allebei uit de Tour nemen dan maar?

0
Oblomov 2 juli 2022 om 17:33

Veel gekker moet het niet worden….

De ’tigste keer dat we Sagan beuken zien uitdelen. En voor wat, drie puntjes meer in de jacht op die zielige groene trui?

0
MrKennedy85 2 juli 2022 om 17:34

Allebei DQ, zeker

0
Marcus Aurelius 2 juli 2022 om 17:44

Ik heb totaal geen fout rijgedrag gezien van Fabio. Hij moet toch niet opzij gaan omdat Sagan tegen hem komt aanknallen !? Die leadouts die de benen stilhouden, daar moet echter ook eens paal en perk aan worden gesteld.

0
reusjen 2 juli 2022 om 18:21

Fabio zit niet recht in het wiel van Van Aert en wil daar wel naar toe, hij drukt meerdere keren zijn elleboog naar buiten tegen Sagan aan. Ik vond Sagan vooral in de actie daarvoor over de schreef gaan, maar in het contact met Jakobsen verdient die laatste gewoon een DSQ.

0
Marlin 2 juli 2022 om 18:45

Het was wel Sagan die Jacobsen bewust opzocht en nadien hinderde. Jacobsen kon enkel reageren door ook zijn elleboog te plaatsen. Ik heb verschillende malen de spurt herbekeken. Als er iemand moet gedeclasseerd worden, is het Sagan.

0
bartp25 2 juli 2022 om 17:28

Ik had kritiek op de selectie van QST maar ze bewijzen mijn en velen hun ongelijk op de fiets. 2 ritten 2 overwinningen. Jakobsen echt met overspeed, de lange route, van aert deed dat slim ging de kortste weg, maar veel sneller. Op deze manier gaat Jakobsen er nog meer pakken en wordt hij de grootste bedreiger van van Aert voor groen. Van Aert sterk, pakt Pedersen goed terug, maar komt toch wat pure snelheid tekort. Gaat denk ik op een zwaardere etappe zijn etappe nog wel pakken.
Misschien niet de manier waarop hij had gehoopt maar hij heeft de gele trui en die gaat die zeker nog hebben tot de kasseien.

0
Deel Koeper 2 juli 2022 om 18:03

Jakobsen heeft een waterkansje op groen als Van Aert, Philipsen en Pedersen op 8, 9 en 10 eindigen in dit soort sprints, niet als die allemaal top 5 rijden.

Moet dan binnen een dag of 3 een straatlengte voorsprong hebben, want dan komen er 2 weken aan met hooguit 1 of 2 massasprints.

0
tramontana 2 juli 2022 om 18:19

Van Aert rijdt ook nog Roubaix woensdag, en een tijdrit. 2 etappes waar Jakobsen naar alle waarschijnlijkheid géén punten pakt.

0
Kopinkas 2 juli 2022 om 18:42

Door het absurde van de puntentelling staat WVA ondanks twee tweede plekken (drie als je de tussenspurt meerekent) amper 1 puntje voor Jakobsen. Verschil tussen plek 1 en 2 is te groot.

0
Oblomov 2 juli 2022 om 19:28

Aan die puntentelling is niets absurds. Dat is een bewuste reactie op de keren dat een dominante sprinter ondanks meerdere sprintzeges toch nog het groen verloor aan een punten-sprokkelaar.

0
Deel Koeper 2 juli 2022 om 19:39

@Oblomov

Ja, het zou representatiever zijn indien het regelmatigheidsklassement wordt gewonnen door een renner die in 16 van de 21 ritten niet eens bij de eerste 100 eindigt, zoals de Vuelta van vorig jaar. Dat was pas hilarisch.

0
Kopinkas 2 juli 2022 om 19:43

@oblomov
Noem eens een aantal voorbeelden?
Ik neem aan dat jij voor de bergtrui dan terug wil naar de telling van vorig jaar? Waar de dominante klimmer Pogacar gelukkig puntensprokkelaar Poels achter zich kon houden?

0
RodyTur10 2 juli 2022 om 17:28

Jumbo gaat voor Geel en Groen. Dat is nu in bezit, alleen nog vasthouden.

0
Maenhout 2 juli 2022 om 17:34

Nog maar drie weekjes…

0
Wheely 2 juli 2022 om 17:35

Ik zie dat groen wel goedkomen ja.

0
PietFriet 2 juli 2022 om 17:29

Sagan mogen ze wat mij betreft uit koers halen. Jakobsen moet wel opletten want het was nou niet echt nodig om zijn ellebogen zover uit te steken. Verder enorm explosieve laatste meters.

0
doeme80 2 juli 2022 om 17:30

Angelsaksië gelukkig stil nu met die Cav hysterie!

0
Koers 2 juli 2022 om 17:31

Prachtig kiekje: https://twitter.com/AlpecinDCK/status/1543211288683319299

0
doeme80 2 juli 2022 om 17:34

Van Aert gaat voor groen dus die is blij met veel 2de plaatsen. Hoort nu eenmaal bij het allrounder zijn.

0
Mr. Tornado 2 juli 2022 om 17:39

Winnaar vandaag: 50 punten
Tweede vandaag: 30 punten
Ik vind het een veel te groot verschil.

0
bartp25 2 juli 2022 om 17:47

Dat is inderdaad wel een flink verschil ja

0
oscarito1908 2 juli 2022 om 17:50

Wout kan ook punten pakken in etappes waar geen sprinter aan te pas komt.

0
Mystery Rider 3 juli 2022 om 08:59

@Tornado en Bart – De kasseirit is ook 50 punten voor de winnaar – als Wout die wint voor MVDP en Jakobsen pakt geen punten – vinden jullie het verschil tussen 50 en 30 ook te groot dan?

En zijn best wel een pak ritten als vlak gecatalogeerd waarbij er geen massaspurt gaat zijn!

Volgens mij is de strijd om de groene trui de leukste, met tussenspurt + verschillende punten indeling in verschillende ritten.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone