Tour 2022: Fabio Jakobsen grijpt historische zege in Nyborg, Wout van Aert pakt geel

Tour 2022: Fabio Jakobsen grijpt historische zege in Nyborg, Wout van Aert pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 2 juli 2022 om 17:15

Fabio Jakobsen heeft de massasprint van de tweede etappe van de Tour de France 2022 gewonnen. De Nederlander van Quick-Step-Alpha Vinyl was als eerste aan de finish in Nyborg, na een winderige etappe van ruim 202 kilometer met in de finale de achttien kilometer lange Storebælts-brug. Wout van Aert werd tweede en greep daardoor zes bonificatieseconden, waardoor hij de gele trui overneemt van Yves Lampaert.

Castelli

Vier koplopers krijgen de ruimte
Met Yves Lampaert in de gele trui vertrok het peloton om 12.15 uur in Roskilde voor de eerste rit-in-lijn van deze Tour de France. Na een lange neutralisatie was de eerste demarrage meteen raak. Thuisrijder Magnus Cort (EF Education-EasyPost) was de aanstichter van een vlucht van vier. Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert), Pierre Rolland en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM) sprongen mee.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Het peloton vond een kopgroep van vier prima. De sprintersploegen lieten de vier aanvallers rijden en gaven ze ruim twee minuten voorsprong. Daarna zetten Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal en BikeExchange-Jayco zich op kop, in dienst van hun sprinters Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. De voorsprong schommelde lange tijd rond de twee minuten.

Magnus Cort verovert eerste bergtrui
Het eerste bergpunt van deze Tour, gelegen op de Côte d’Asnæs Indelukke, was voor Cort. Vooraf had de Deen al aangegeven voor de bolletjestrui te willen gaan en hij stelde niet teleur. Na de sprint trokken Cort en Bystrøm door, omdat Rolland en Barthe gelost waren. De B&B-ploegmaats moesten alle zeilen bijzetten om terug te keren

De twee Fransen kwamen echter te laat om op de Côte d’Høve Stræde mee te doen om de punten, waar Cort opnieuw het puntje pakte na een sprint met Bystrøm. Cort was daardoor al zeker van de bergtrui, omdat er op de Côte de Kårup nog maar één punt te verdienen was. Ook die ging naar Cort, die juichend over de streep kwam om zijn bergtrui te vieren.

Het Deense publiek stond massaal langs de koers – foto: Cor Vos

Nervositeit voor wind en tussensprint
Voor Rolland en Barthe was het toen al game over, want zij waren door Cort en Bystrøm op een minuut gereden en dat gat bleef maar groeien. Het peloton volgde in de heuvelzone op drie minuten van de koplopers en slokte de Franse vluchters op op 96 kilometer van de finish. Daarna trok de koers in zuidelijke richting langs de kust en ging het tempo door de nervositeit de hoogte in.

De tussensprint lag op 75 kilometer van de finish in Kalundborg en zorgde voor extra stress. Bystrøm mocht de sprint winnen van Cort, maar alle ogen waren gericht op het peloton. Caleb Ewan pakte daar de overgebleven 15 punten, voor Wout van Aert, Peter Sagan, Christophe Laporte en Fabio Jakobsen. Ondertussen was het verschil met de twee koplopers geslonken tot onder de minuut.

Voor Cort was het avontuur gedaan op 60 kilometer van het einde, waardoor Bystrøm alleen overbleef. Hoewel op sommige plekken de wind wel van opzij kwam, bleven waaiers uit. Wel was er een lekke band voor Aleksandr Vlasov en lagen Krists Neilands en Martijn Tusveld bij een kleine val. Voor Sven Erik Bystrøm kwam zijn vlucht op 31 kilometer van de finish ten einde, vlak voor het begin van de Storebæltsbroen.

Magnus Cort en Sven Erik Bystrøm – foto: Cor Vos

Val Lampaert op de brug
Het peloton begon op 21 kilometer van de finish aan die achttien kilometer lange brug, maar dat was zonder Rigoberto Urán, Magnus Cort en Kevin Vermaerke. Zij waren betrokken bij een val en moesten achtervolgen. De weg was op de brug drie baan breed en door de tegenwind werd veel naar elkaar gekeken. Het zorgde voor een crash met een tiental renners, waaronder gele trui Yves Lampaert en Team DSM-sprinter Alberto Dainese.

Lampaert kon snel weer opstappen en met hulp van Michael Mørkøv terugkeren in het peloton. Daar ging het er behoorlijk rustig aan toe. De tegenwind speelde een te grote rol, waardoor de geloste groep-Urán, op acht kilometer, terug kon aansluiten. Ondertussen meldden alle treintjes zich aan kop, met Quick-Step-Alpha Vinyl en BikeExchange-Jayco prominent in beeld. Ook Jumbo-Visma liet zich zien bij het afrijden van de brug.

Fabio Jakobsen klopt Wout van Aert
Binnen de laatste drie kilometer was er ook nog een massale valpartij, maar toch kon een groot deel van het peloton doorrijden. Ook de sprintvoorbereiding was nerveus, waarbij er veel bijna-valpartijen waren. Uiteindelijk ging Mads Pedersen als eerste de sprint aan, maar hij werd geremonteerd door Wout van Aert. Hij leek op weg naar de ritzege, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door een ijzersterke Fabio Jakobsen.

De Nederlander, die nog geen twee jaar geleden in coma lag na een zware crash in de Ronde van Polen, boekte zo zijn eerste ritzege bij zijn debuut in de Tour de France. Van Aert werd (alweer) tweede, maar pakte ook zes bonificatieseconden en mag zo de gele trui aantrekken. Mads Pedersen eindigde als derde, Danny van Poppel werd vierde en Jasper Philipsen vijfde. Dylan Groenewegen eindigde als achtste.

Tadej Pogačar kwam niet in het peloton over de streep; de UAE Emirates-kopman en titelverdediger in deze Tour had echter de maken met een lekke band in de laatste drie kilometer en kon zo op zijn gemak over de finish komen. Hij loopt geen tijdverlies op.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

120 Reacties

Olly 2 juli 2022 om 17:34

Idd dit bewijst het gelijk van QS tov Cav.

0
bartp25 2 juli 2022 om 17:40

Dat is nou weer wat overdreven, Cav heeft zich hier niet kunnen laten zien, voor hetzelfde geldt had hij gewonnen.
Maar eens dat Jakobsen de voorkeur krijgt boven Cav

0
Frans Vets 2 juli 2022 om 17:43

Het grote gelijk van Lefevere zal je bedoelen

0
Marlin 2 juli 2022 om 18:50

@Bart
geld (money) is een eigennaam en wordt dus steeds zonder t geschreven. Je lijkt hier de vervoeging te maken van het werkwoord gelden. Dergelijke taalfout heb ik nog nooit gezien.

0
bartp25 2 juli 2022 om 18:52

oei dat is inderdaad niet best nee, tijdens mijn werk gedaan met wat haast maar volledig gelijk ;) al zal iedereen de mening wel begrijpen en daar sta ik wel achter.

0
meqadon 2 juli 2022 om 17:42

Wat een comeback van jakobsen na die doodsmak. Bewijst dit jaar de snelste vd wereld te zijn.
Spijtig voor van aert weer 2e. Maar dat hoort erbij zeker als je vol voor groen gaat. Sagan stapelde ook de ereplaatsen op in zijn jacht op groen. Hij gaat bijna elke dag alles moeten geven. Zal binnekort nog wel een paar keer 2es worden als hij frissere mannen tegekomt id finale

0
Laatste man 2 juli 2022 om 17:44

Het ging weer maar net goed. Licht dalende sprint en sprinters die zelf capriolen uithalen.

Mooi voor Jakobsen. Wout groen en geel.

@redactie.
Hopelijk gaan jullie eens wat strenger moderen. Chat, topics, forum. Mensen die alleen maar hakken op 1 team/1renner of helemaal niks met wielrennen hebben. Hup eraf.

0
Thoin 2 juli 2022 om 17:47

+1 of die zagen over Belg of Nederlander.

0
Koers 2 juli 2022 om 17:47

Een ander zal zeggen dat juist degenen die op iedereen hakken behalve 1 renner/team, weg moeten.

0
Posterix 2 juli 2022 om 19:18

Gaat niet gebeuren denk ik. Elke klik en reactie is rinkeldekinkel in het reclamelaatje.

0
Mystery Rider 3 juli 2022 om 09:06

Ik vrees dat we dan met nog weinig zullen over zijn op dit forum als de redactie harder gaat optreden!

Alhoewel ik wel akkoord ben dat er heel vaak ook off-topic wordt gereageerd en dat hier toch tegen opgetreden mag worden.

Bij de overwinning van Lampaert liep het echt de spuigaten uit – die gast heeft 1 van de mooiste overwinningen neergezet in zijn carrière – en toch moeten er veel wielerflitsers teruggrijpen naar zijn elleboog van enkele weken geleden – echt jammer, getuigd van weinig respect ten opzichte van de renners.

0
flitse tweewieler 2 juli 2022 om 17:51

Heerlijke sprint, lekker chaotisch. Ik vond alles hier prima te doen, maar we kunnen Jakobsen niet meer bang noemen, die is ook psychisch compleet hersteld als je zulke heerlijke capriolen uithaalt.

0
Kopinkas 2 juli 2022 om 17:56

Misschien doet gentleman Van Aert zichzelf de das om door naast Lampaert (van wie hij nooit het geel zou willen overnemen na een val) ook Morkov te laten terugkeren. Zonder Morkov wordt die sprint een heel ander verhaal…

0
Posterix 2 juli 2022 om 19:17

Dat weet ik nog zo net niet. Morkov kon niet veel meer doen dan Jakobsen afzetten bij Van Aert, ipv een echte lead-out

0
Gebruikersnaam 2 juli 2022 om 17:59

Schoudertje zetten doet iedereen wel eens, maar het is echt de 45e keer dat Sagan dit ongestraft doet, dat blijft en blijft en blijft gewoon duren.

0
Deel Koeper 2 juli 2022 om 18:08

Zelfs Bouhanni is een minder grote recidivist. Als je alles uit de carrière gaat optellen, is Sagan echt één van de smerigste sprinters ooit.

0
Ivanoviclover 2 juli 2022 om 18:06

Sagan wil zich een weg beuken rond Stuyven?, Fabio laat dat natuurlijk niet toe en geeft hem een middenvinger met zijn elleboog om dan de turbo aan te zetten en zijn historische zege te nemen. Wat een emotie moet dat zijn voor de mensen die dicht bij hem staan.

En dan zijn er mensen die dromen van een DSQ voor Fabio omdat hij zich beschermt tegen beukie Sagan? Wauw.

En dan zijn er mensen die het vergelijken met wat Groenewegen deed met hem in Polen? Wauw.

0
Krist The Vanma 2 juli 2022 om 18:15

En dan zijn er ook mensen die vinden dat deze zege mooi is, maar allesbehalve historisch. Zoals mezelf.

0
zietemgaan 2 juli 2022 om 18:11

Los van de sprint: het viel me op dat er niet veel grinta was om meteen de koers hard te maken. Ineos verscheen geregeld als ploeg vooraan, maar er werd gewoon niets geprobeerd op de brug of voordien, toen de wind wél van opzij kwam. Het was een “massa-angst” voor de wind en de brug, spijtig. Wie heeft de culot om tegen de verwachtingen in te gaan, extra te strijden? Gisteren Lampaert ;) Maar vandaag was wel heel gezapig, hopelijk komt er snel wat meer strijd.

0
Krist The Vanma 2 juli 2022 om 18:15

Wat een sof zeg, deze hele etappe. Wel veel volk langs de kant. Mooie supporters, die Denen.

0
tramontana 2 juli 2022 om 18:29

Mooie koers door de talloze supporters naast de weg, de mooie kustlijn en de toch wel indrukwekkend brug. Prachtig om zien ook, die strijd voor 3 punten voor de bollen. Mathieu lijkt zich te sparen voor etappewinst woensdag in Arenberg. Tegen dan is groen al lang uit het zicht, is geel eventueel mogelijk maar dan moet hij Van Aert eraf rijden en dat zie ik niet gebeuren. Ganna heeft trouwens ook benen voor die rit en wil voor geel gaan.

0
Alfons Haavers 2 juli 2022 om 18:39

Toch wel wat benieuwd overigens waar een Merlier had uitgekomen in dit geweld. Misschien wel de sprinter die op dergelijke aankomsten Fabio het dichtste benadert.

0
Teevansee 2 juli 2022 om 19:07

Denk ik ook. Maar dat duel gaan we de komende jaren dus niet meer zien.

0
Lalsacien 2 juli 2022 om 19:11

Waarom werd er na de valpartij van Uran barrage gemaakt? En bij de valpartij van Lampaert niet? Lampaert kon zelfs uit de wind tussen de auto’s terugkomen.
Deze vraag mag wat mij betreft aan de jury gevraagd worden.

0
Posterix 2 juli 2022 om 19:15

Ik snapte sowieso al niet dat Uran er zo lang over moest doen. Die lag er niet eens echt bij. Alleen ketting eraf…

0
JumbowintdeTour 2 juli 2022 om 19:27

En na de finish klaagde Lampie bij sporza dat de auto’s niet mooi op het peloton aangesloten waren door de jury en het extra moeite kostte om terug te keren. Bij QS is altijd wat te zagen.

0
Posterix 2 juli 2022 om 19:13

Wat supervet dat publiek zeg! Jammer dat mijn vakantie naar Denemarken twee weken te laat komt

0
Gibo 2 juli 2022 om 19:54

Quick step zet hun sprinter toch in 9/10 etappes af in een kansrijke positie. Er is op dat vlak toch niet 1 ploeg die in de buurt komt denk ik. Als je sprinter dan ook nog eens de snelste ter wereld is zorgt dat voor vele zeges. ik dacht dat jakobsen voor de tour 10/14 sprints gewonnen had, die zit nu dan aan 11/15. Indrukwekkend!

0
Wim Kruithof 2 juli 2022 om 20:01

offtopic, maar de Österreich Rundfahrt zou eveneens starten vandaag, is de rittenkoers gecanceld? Daar kan ik niets over vinden…

0
jkjustin 2 juli 2022 om 20:37

Die was volgens mij weer gecanceld

0
Ronellenfitsch 2 juli 2022 om 20:59

Ja, al maanden geleden. Wellicht daarom ook veel grotere ploegen in Roemenië nu

0
kleomantre 2 juli 2022 om 21:51

Kop is natuurlijk waarheid als een koe maar net zo goed flauwekul. Als je zulke overdrijvingen steeds blijft gebruiken nemen velen je op den duur niet meer serieus.

0
Barry Batsbak 2 juli 2022 om 22:30

Mooi mooi mooi voor Fabio. Don Patlef trekt er vanavond nog wel eentje open. Morgen weer?

0
Marik 2 juli 2022 om 22:37

Als ze morgen weer winnen krijgt de Don een serieuze hypo.

0
Mystery Rider 3 juli 2022 om 09:10

PatLef zei in zijn column dat het voor hem persoonlijk weinig uitmaakt of de ploeg wint of niet, want hij drinkt sowieso elke dag champagne :)

0
LoveJumboVisma 3 juli 2022 om 11:39

Hier een liefhebber, ben nu wel klaar met het terug grijpen op wat er gebeurd is in Polen. Ga gewoon lekker fietsen.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone