Tour 2022: Clarke klopt Van der Hoorn in kasseienrit, Pogacar wint tijd na Jumbo-chaos

Tour 2022: Clarke klopt Van der Hoorn in kasseienrit, Pogacar wint tijd na Jumbo-chaos

foto: Cor Vos

woensdag 6 juli 2022 om 17:15

Simon Clarke heeft Taco van der Hoorn verslagen in een chaotische en bedrijvige kasseienetappe in de Tour de France. Na een stoffige rit van 157 kilometer tussen Lille en Wallers-Arenberg, met bijna 20 kilometer over kasseien, was hij als eerste aan de finish. Jumbo-Visma kende een pechdag; Jonas Vingegaard en vooral Primož Roglič verloren tijd op een sterke Tadej Pogačar.

Taco van der Hoorn in de aanval
Voor de start in Lille was de spanning voelbaar in en om het peloton, maar de renners wisten ook dat de eerste kasseistrook van de dag pas na tachtig kilometer zou opdoemen. De eerste serieuze versnelling kwam van rasaanvaller Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), die wegreed met bergtruidrager Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies).

Daarachter viel het echter niet stil. Drie renners wisten uiteindelijk met moeite de oversteek te maken. Dat waren Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM). De zes hardrijders kregen van een nerveus peloton ruim drie minuten voorsprong, waardoor Neilson Powless virtueel de gele trui in handen had.

De kopgroep met Taco van der Hoorn – foto: Cor Vos

De tussensprint lag vroeg in de rit en daar kwam Van der Hoorn als eerste langs. In het peloton won Fabio Jakobsen de sprint voor Wout van Aert en Christophe Laporte. De Nederlander kwam daardoor één punt dichterbij in de stand. In het peloton werd stevig tempo gereden door de treintjes, dat was vooral om uit de problemen te blijven.

Valpartij Wout van Aert
Dat lukte niet voor Van Aert, die op een rotonde ten val kwam. Het leek een crash zonder erg, want hij kon snel verder. Op weg terug naar het peloton kwam hij ook nog bijna ten val, maar hij wist de volgwagen van Team DSM nipt te ontwijken. Ondertussen kregen de zes koplopers vier minuten voorsprong en kwamen de kasseien steeds dichterbij.

Het peloton begon met 3.15 minuut achterstand aan de eerste strook (sector 11) met Primoz Roglic en Tadej Pogacar op de voorposten. Kort na de strook volgde een aanval van Jack Bauer en Mads Pedersen, maar zij werden snel weer ingerekend. Pech was er voor Aleksandr Vlasov, maar de Rus werd snel teruggebracht voor de volgende stroken begonnen; tien in de laatste 60 kilometer.

Slechte dag Mathieu van der Poel
Daar plaatste Quick-Step-Alpha Vinyl een straffe versnelling, waardoor het peloton op een lang lint getrokken werd. Voor Ben O’Connor was er pech op een zeer slecht moment, waardoor hij op een minuut achterstand kwam te rijden. Ook Peter Sagan, Alexander Kristoff, Louis Meintjes en Florian Sénéchal kregen te maken met tegenslag. Ondertussen hielden de zes koplopers hun voorsprong van 2.30 minuut vast, waardoor zij steeds meer zicht kregen op de ritwinst.

In het peloton lag de focus vooral op een veilige passage van de kasseistroken voor de diverse kopmannen. Opvallend was de afwezigheid van Van Aert op de voorposten, hij verschool zich in de buik van het peloton op de stoffige wegen. Pogacar liet zich dan weer van zijn beste kant zien, door attent te koersen over de Noord-Franse kasseien. Een slechte dag was er voor Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen, die vroeg losten uit het peloton.

Pech bij Primož Roglič – foto: Cor Vos

Chaos bij Jumbo-Visma: pech Vingegaard én Roglic
Schrik was er op 36 kilometer van de finish bij Jumbo-Visma, want Jonas Vingegaard kreeg pech en moest van fiets wisselen. Hij kreeg die van Nathan Van Hooydonck, maar die was veel te groot. Het zorgde voor een chaotische situatie, omdat ook Kruijswijk en Benoot van de fiets moesten. Van Aert liet zich vervolgens uitzakken om Vingegaard te helpen.

Het goede nieuws voor Jumbo-Visma was dat Roglic en Laporte wel in het peloton zaten, totdat vlak voor de 4-sterrenstrook naar Wandignies een valpartij plaatsvond in het peloton. Daar was Roglic een van de grootste slachtoffers door een rondslingerende hooibaal, samen met Caleb Ewan en Jack Haig. Dat was het teken voor Pogacer om te versnellen op de kasseien.

Roglic vond zich na zijn val terug achter de groep-Vingegaard, die al een minuut achterstand had op het voorste peloton met daarin Pogacar, Vlasov, David Gaudu en Nairo Quintana. Door goed werk van Van Aert en Laporte wist Vingegaard het gat echter klein te houden, maar andermaal was het Pogacar die het tempo de hoogte in trok aan het einde van de strook naar Brillon.

Tadej Pogačar maakte indruk op de kasseien – foto: Cor Vos

Pogacar en Stuyven jagen op kopgroep
Van der Hoorn, Cort, Powless, Boasson Hagen en Clarke begonnen met een minuut voorsprong op de groep-Pogacar aan de zware strook naar Sars-et-Rosières (4-sterren). Daar 50 seconden achter reed Vingegaard en een minuut verder reed Roglic rond. Een versnelling van Jasper Stuyven op de 2,3 kilometer lange strook kon alleen gevolgd worden door een ontketende Pogacar. Achter hen regende het valpartijen en lekke banden.

Stuyven en Pogacar kwamen, met nog twee stroken te gaan, tot op 40 seconden van de koplopers. De groep-Vingegaard bleef hangen op een minuut, maar de schade voor Roglic dreigde groter dan twee minuten te worden. Vooraan ging echter het tempo de hoogte in, waardoor Pogacar en Stuyven in de laatste 15 kilometer niet dichterbij kwamen.

Van der Hoorn nipt geklopt door Clarke
Op de laatste strook van Hasnon naar Wallers, zes kilometer voor de finish, werd Cort gelost door de andere vier, die gingen strijden om de ritwinst. Powless plaatste vlak voor de vod een aanval, maar hij viel stil en werd teruggehaald door Boasson Hagen. Hij nam Clarke en Van der Hoorn mee, die er een sprint der stervende zwanen van maakten. De Nederlander leek op weg naar de ritzege, maar de Australiër was nipt sneller.

Laporte en Van Aert werken voor Vingegaard – foto: Cor Vos

Vingegaard beperkt schade, veel verlies Roglič
In de achtergrond wisten Van Aert en Laporte, samen met enkele andere klassementsploegen, de schade voor Vingegaard op Pogacar nog flink te beperken. De Sloveen gaf samen met Stuyven redelijk wat tijd weg. Zij kwamen op 51 seconden van Clarke over de finish, dertien seconden later gevolgd door het pelotonnetje met Vingegaard en Van Aert. Bijgevolg mag de Belg zijn gele trui behouden, al zijn Powless en Boasson Hagen wel gestegen in het algemeen klassement.

De groep-Roglic kwam op 2.59 minuut over de finish. Hij verliest dus ruim twee minuten op Pogacar in deze chaotische kasseienetappe naar Wallers-Arenberg. Ook Alexey Lutsenko (op 2.59 minuut), Louis Meintjes, Ben O’Connor en Michael Woods (op 4.12) verloren tijd. De andere klassementsrenners finishten in het peloton met Vingegaard. De enige grote afwezige: Jack Haig, die na de valpartij met ook Roglic moest opgeven.

Dit artikel delen:

206 Reacties

MrEZway 6 juli 2022 om 17:37

Natuurlijk past zo’n etappe in de Tour, heerlijk! Gaat toch om de beste allrounder?

0
NDI22 6 juli 2022 om 18:37

Yep, vind ik ook. In veel voorjaars races heb je kasseien, het hoort er bij. Liever nog meer klassieke etappes er in dan nog meer klimmen.

0
Tonydepony 6 juli 2022 om 17:37

Iedereen die hier van de daken roept dat de tour beslist is, hoopte gewoon dat het andersom zou zijn en dat Pogacar 2 minuten verloor. Uiteindelijk pakt hij 13 luttele seconden op de meeste klassementsrenners wat in een Tour van 3 weken bijna niets is.

0
Maenhout 6 juli 2022 om 17:37

Zal voor Roglic lastig worden om iets terug te pakken op Pogi, met een kapotte schouder. Dat wordt weer een rondje in Spanje…

0
Jacco van Stierop 6 juli 2022 om 17:38

Enerverend theater vandaag. Jammer voor Taco, maar Clarke een prima winnaar. Veel chaos, maar Pogacar onverstoorbaar. Vingegaard dankzij Van Aert nog redelijk de schade kunnen beperken, lijkt nu wel de klassementskopman te worden. Van der Poel een bijrolletje.

0
zacht 6 juli 2022 om 17:39

Ineos stiekem met drie man de top-10 in. Stiekem toch een goede dag.

0
fietsvriend 6 juli 2022 om 17:41

Als ze meegedraaid hadden hadden ze dat ook gehad én korter op Pogacar

0
LeoR 16 7 juli 2022 om 10:59

eerst het bord van een ander leegeten .. Parijs is nog ver. Gewoon een goede en slimme rit van INEOS.

0
VerstandOpNul 6 juli 2022 om 17:44

Weer veel discussie of kasseien wel in de Tour horen.. Maar de malheur van Wout, Jonas en Roglic vond op gewoon wegdek plaats..

0
Alfred Issendorf 6 juli 2022 om 17:50

Scherp opgemerkt. Op de kasseien zelf amper incidenten.

0
bartp25 6 juli 2022 om 17:52

Ja die hooibaal hoort daar inderdaad te liggen…

0
Man met de hamer 6 juli 2022 om 18:03

Klopt, maar het is door de opeenvolging van kasseistroken dat alles verbrokkeld raakt en terugkomen lastig is.

0
Timmy90 6 juli 2022 om 17:48

Top zo’n motor die weer zorgt voor een bepalende misschien wel beslissende factor in de tour. Beter overstappen op drones of helies dan steeds die spelbedervingen zo… het werkt zo niet zo blijkt steeds wel weer….

0
Deel Koeper 6 juli 2022 om 17:49

De factor geluk is gewoon te groot bij dit soort ritten (=> zwaar gehypete spektakelritten waar men lijkt te hopen op gestresseerde renners). Dan kan je wel zeggen dat je je eigen valpartijen onder controle hebt door je eigen behendigheid/scherpte, maar je kan ook niet bepalen wat er voor je gebeurt, ook niet als je steeds vooraan rijdt en er vrijwel nooit iemand voor je zit.

Pogacar vermijdt geen valpartijen op basis van puur talent. Dat bijvoorbeeld O'Connor vóór de finale recht blijft en Pogacar niet mee onderuit maait, was gewoon dom geluk voor Pogacar en niets anders.

0
marilise 6 juli 2022 om 18:47

Mee eens. Zo’n etaape als deze heeft meer met geluk en pech te maken. Het vreemdste vind ik, dat Roglic valt doordat een motor voor hem een strobaal op de weg sleurt, waardoor Roglic niet alleen gehavend is, maar ook 2 minuten verliest. Ik vraag me werkelijk af, wat hier eerlijk aan is qua wielrennen. Nee een etappe als die van vandaag is wat mij betreft gewoon roulette spelen.

0
Klaas Foppen 6 juli 2022 om 17:50

Er is natuurlijk helemaal nog niets beslist, alleen dat dat roglic hoogstwaarschijnlijk niet mee doet voor de eindzege, ik kijk er niet raar van op dat vingegaard de sterkste is bergop en in dat geval heft hij ook nog eens een ijzersterk team achter zich. Ik blijf bij vlasov-vingegaard en pogacar voor top 3 en ik weet nog niet welek volgorde.

0
snuutje 6 juli 2022 om 17:56

Waarom heeft niemand het over Yates, rijdt zeer attent en reed een goede tijdrit.

0
the student 6 juli 2022 om 18:03

Het is de mindere Yates.

0
Murcia 6 juli 2022 om 18:01

Was vandaag langer aan de slag dan gedacht en dus uiteindelijk maar de laatste kilometers kunnen kijken en vanavond maar de volledige etappe maar wat een knotsgekke etappe moet dit zijn geweest. Te beginnen met de winnaar Clarke die nipt Taco klopt,dan heb je als kopgroep geweldig werk verricht. Hulde! Daarachter een schitterend optreden van Pogacar en een rampdag voor TJV die uiteindelijk qua schade nog relatief meevalt. Wout houdt Vingegaard overeind. Las over een val eerder van Wout maar dat ga ik nog terugkijken. Ga ogen tekort komen vrees ik.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 6 juli 2022 om 18:02

@redactie “Een slechte dag was er voor Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen, die vroeg losten uit het peloton.” Jacobsen eindigt uiteindelijk als negende!

0
zacht 6 juli 2022 om 18:13

Heerlijk dit.

0
Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 18:39

Jakobsen had duidelijk plat en reed even achter de man van 28 artikelen om er uiteindelijk ruim voor te finishen. Mooi zoveel bewijsdrang, passie voor uitdagende koers en honger naar roem. Groen staat hem overigens goed, mooier dan Wout.

0
bartp25 6 juli 2022 om 18:03

Gelukkig gaf wout aan niet veel last te hebben fysiek, enkel zijn vertrouwen had een knauw gekregen maar dat zal morgen wel verholpen zijn.

0
xistnc 6 juli 2022 om 18:19

Klinkt en zag er ook wel uit als een stukje decompressie na gisteren.

0
Fifty 6 juli 2022 om 18:04

Ben Taco-fan van het eerste uur maar vandaag valt het kwartje net niet zijn kant op.

0
FDJ 6 juli 2022 om 18:19

Zo, alles eerst eens even rustig laten bezinken.

Kasseien horen m.i. gewoon in de Tour eens in de zoveel jaar. Ja, er komen verschillen, maar die waren er vorig jaar ook in de rit gewonnen door Merlier. Het winnen van een algemeen klassement is gewoon het compleetst van allemaal zijn.

De grootste verschillen vandaag worden ook helemaal niet gemaakt door en op de kasseien, maar er tussen. De val van Küng/Ewan/ Roglic gebeurt op een rotonde door een strobaal (wtf).

Dan de conclusie dat Vd Poel het niet heeft deze Tour. Na een Giro en voorjaar, en in het begin van het jaar de rugproblemen, is de terugslag nu opzich niet eens heel gek. Je mist een belangrijk deel voorbereiding.

Vingegaard gelukkig nog in de race voor Jumbo-Visma. Roglic helaas niet meer. Indien de schouder uit de kom is geweest en het naar La Planche niet wil toch maar weer naar het plan B gaan in de Vuelta. Zonde dat een toprenner als hij de Tour niet gewonnen heeft straks. Of doet hij een Evansje op nog latere leeftijd. Je gunt het hem zo. Dat geroep van sommigen over al die valpartijen kan ik niet zo veel mee. Bekijk alleen zijn erelijst eens… 3x Vuelta, Dauphine, Baskenland, Romandie, Parijs-Nice, Luik, Olympisch kampioen tijdrijden, WK medaille. Die man is gewoon een geweldenaar.

0
Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 18:42

Als op de Planche Rogly heel genoeg blijkt en Vingy het vuur aan de schenen van Pogi weet te leggen gaat het niks vuelta maar knechten worden.

0
Jacob Lohof 6 juli 2022 om 18:22

Toch hoogmoed komt voor de val. Keer stoppen alleen het Jumbo evangelie te prediken

0
SprintMaster 6 juli 2022 om 18:24

Slechte dag voor de Nederlanders en JV. Vrees dat dit een Tour wordt die als een nachtkaars uit gaat. De eerste week valt behoorlijk anders dan verwacht. Jammer van het best uitdagende parcours.

0
zietemgaan 6 juli 2022 om 18:32

nu zullen we zien wie de cojones heeft om Pogi te bestrijden he :) dat ze nu niet gaan rijden voor plek 2 en 3 he, dan mogen ze allemaal op strafkamp …

0
De Siepel 6 juli 2022 om 18:30

Bettiol sleurde ook regelmatig op kop in de groep Pogacar. Terwijl Cort in de kopgroep zat. Onbegrijpelijke actie.

0
bartp25 6 juli 2022 om 18:44

Ik heb wel meerdere ploegen rare dingen zien doen
Bora die vol meerijd met pogacar maar zodra die vertrekt en de andere komen terug doen ze niks meer.
Ineos die met 4 man daar zit en geen snars doet.
EF met bettiol die je zelf aangeeft
Arkea die met meer mensen daar zit, ook niks doet

0
Viktrodriguez 6 juli 2022 om 18:56

Overigens aangaande alle valpartijen en mechanische pech: zoveel was het nu ook weer niet en alle valpartijen van de grote kanonnen waren persoonlijke stuurfouten, veelal ook nog op het asfalt of in een bocht. Drie man was zowat de grootste groep in een individueel incident.

Dit is qua tijdsverschillen niet veel anders dan een waaierrit en daar doet ook niemand moeilijk over.

0
skylimit 6 juli 2022 om 20:31

Etappe baart een muis helaas. Snap de instelling of tactiek bij heel veel ploegen niet.
Laten een kopgroep wegrijden en daarachter in peleton is er geen een ploeg die het initiatief neemt en laat zien voor de etappe-overwinning te willen gaan.
De koersorganisatie had er goed aan gedaan om ook in de eerste 60-70km een paar stroken te leggen om een eerste schifting te bewerkstelligen en een minder afwachtende koers te krijgen.
Belangen van de ploegen en angst verlammende de koers. Uiteindelijk werd het toch een beetje koers door de chaos, pech en valpartijen, maar dat deze kopgroep om de winst mocht strijden zonder echte strijd is toch zeer teleurstellend. Maar ja als MVDP niet in topvorm is en Van Aert een offday dan mis je in deze etappe toch dat iets extra’s. En ja, het was ook te mooi weer en de etappe te kort….

0
LeoR 16 7 juli 2022 om 11:05

“Laten een kopgroep wegrijden en daarachter in peleton is er geen een ploeg die het initiatief neemt en laat zien voor de etappe-overwinning te willen gaan.”

Ze hebben in het peloton de hele dag als wildemannen gereden, en dan nog verloor de kopgroep amper ruimte. Als je ziet dat zelfs de duo-aanval van een ontketende Stuyven + Pogacar na de explosie gewoon terug tijd verliest, dan moet je stellen dat de koplopers gewoon heel sterk waren.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone