Tour 2022: Clarke klopt Van der Hoorn in kasseienrit, Pogacar wint tijd na Jumbo-chaos

Tour 2022: Clarke klopt Van der Hoorn in kasseienrit, Pogacar wint tijd na Jumbo-chaos

foto: Cor Vos

woensdag 6 juli 2022 om 17:15

Simon Clarke heeft Taco van der Hoorn verslagen in een chaotische en bedrijvige kasseienetappe in de Tour de France. Na een stoffige rit van 157 kilometer tussen Lille en Wallers-Arenberg, met bijna 20 kilometer over kasseien, was hij als eerste aan de finish. Jumbo-Visma kende een pechdag; Jonas Vingegaard en vooral Primož Roglič verloren tijd op een sterke Tadej Pogačar.

Taco van der Hoorn in de aanval
Voor de start in Lille was de spanning voelbaar in en om het peloton, maar de renners wisten ook dat de eerste kasseistrook van de dag pas na tachtig kilometer zou opdoemen. De eerste serieuze versnelling kwam van rasaanvaller Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), die wegreed met bergtruidrager Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies).

Daarachter viel het echter niet stil. Drie renners wisten uiteindelijk met moeite de oversteek te maken. Dat waren Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM). De zes hardrijders kregen van een nerveus peloton ruim drie minuten voorsprong, waardoor Neilson Powless virtueel de gele trui in handen had.

De kopgroep met Taco van der Hoorn – foto: Cor Vos

De tussensprint lag vroeg in de rit en daar kwam Van der Hoorn als eerste langs. In het peloton won Fabio Jakobsen de sprint voor Wout van Aert en Christophe Laporte. De Nederlander kwam daardoor één punt dichterbij in de stand. In het peloton werd stevig tempo gereden door de treintjes, dat was vooral om uit de problemen te blijven.

Valpartij Wout van Aert
Dat lukte niet voor Van Aert, die op een rotonde ten val kwam. Het leek een crash zonder erg, want hij kon snel verder. Op weg terug naar het peloton kwam hij ook nog bijna ten val, maar hij wist de volgwagen van Team DSM nipt te ontwijken. Ondertussen kregen de zes koplopers vier minuten voorsprong en kwamen de kasseien steeds dichterbij.

Het peloton begon met 3.15 minuut achterstand aan de eerste strook (sector 11) met Primoz Roglic en Tadej Pogacar op de voorposten. Kort na de strook volgde een aanval van Jack Bauer en Mads Pedersen, maar zij werden snel weer ingerekend. Pech was er voor Aleksandr Vlasov, maar de Rus werd snel teruggebracht voor de volgende stroken begonnen; tien in de laatste 60 kilometer.

Slechte dag Mathieu van der Poel
Daar plaatste Quick-Step-Alpha Vinyl een straffe versnelling, waardoor het peloton op een lang lint getrokken werd. Voor Ben O’Connor was er pech op een zeer slecht moment, waardoor hij op een minuut achterstand kwam te rijden. Ook Peter Sagan, Alexander Kristoff, Louis Meintjes en Florian Sénéchal kregen te maken met tegenslag. Ondertussen hielden de zes koplopers hun voorsprong van 2.30 minuut vast, waardoor zij steeds meer zicht kregen op de ritwinst.

In het peloton lag de focus vooral op een veilige passage van de kasseistroken voor de diverse kopmannen. Opvallend was de afwezigheid van Van Aert op de voorposten, hij verschool zich in de buik van het peloton op de stoffige wegen. Pogacar liet zich dan weer van zijn beste kant zien, door attent te koersen over de Noord-Franse kasseien. Een slechte dag was er voor Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen, die vroeg losten uit het peloton.

Pech bij Primož Roglič – foto: Cor Vos

Chaos bij Jumbo-Visma: pech Vingegaard én Roglic
Schrik was er op 36 kilometer van de finish bij Jumbo-Visma, want Jonas Vingegaard kreeg pech en moest van fiets wisselen. Hij kreeg die van Nathan Van Hooydonck, maar die was veel te groot. Het zorgde voor een chaotische situatie, omdat ook Kruijswijk en Benoot van de fiets moesten. Van Aert liet zich vervolgens uitzakken om Vingegaard te helpen.

Het goede nieuws voor Jumbo-Visma was dat Roglic en Laporte wel in het peloton zaten, totdat vlak voor de 4-sterrenstrook naar Wandignies een valpartij plaatsvond in het peloton. Daar was Roglic een van de grootste slachtoffers door een rondslingerende hooibaal, samen met Caleb Ewan en Jack Haig. Dat was het teken voor Pogacer om te versnellen op de kasseien.

Roglic vond zich na zijn val terug achter de groep-Vingegaard, die al een minuut achterstand had op het voorste peloton met daarin Pogacar, Vlasov, David Gaudu en Nairo Quintana. Door goed werk van Van Aert en Laporte wist Vingegaard het gat echter klein te houden, maar andermaal was het Pogacar die het tempo de hoogte in trok aan het einde van de strook naar Brillon.

Tadej Pogačar maakte indruk op de kasseien – foto: Cor Vos

Pogacar en Stuyven jagen op kopgroep
Van der Hoorn, Cort, Powless, Boasson Hagen en Clarke begonnen met een minuut voorsprong op de groep-Pogacar aan de zware strook naar Sars-et-Rosières (4-sterren). Daar 50 seconden achter reed Vingegaard en een minuut verder reed Roglic rond. Een versnelling van Jasper Stuyven op de 2,3 kilometer lange strook kon alleen gevolgd worden door een ontketende Pogacar. Achter hen regende het valpartijen en lekke banden.

Stuyven en Pogacar kwamen, met nog twee stroken te gaan, tot op 40 seconden van de koplopers. De groep-Vingegaard bleef hangen op een minuut, maar de schade voor Roglic dreigde groter dan twee minuten te worden. Vooraan ging echter het tempo de hoogte in, waardoor Pogacar en Stuyven in de laatste 15 kilometer niet dichterbij kwamen.

Van der Hoorn nipt geklopt door Clarke
Op de laatste strook van Hasnon naar Wallers, zes kilometer voor de finish, werd Cort gelost door de andere vier, die gingen strijden om de ritwinst. Powless plaatste vlak voor de vod een aanval, maar hij viel stil en werd teruggehaald door Boasson Hagen. Hij nam Clarke en Van der Hoorn mee, die er een sprint der stervende zwanen van maakten. De Nederlander leek op weg naar de ritzege, maar de Australiër was nipt sneller.

Laporte en Van Aert werken voor Vingegaard – foto: Cor Vos

Vingegaard beperkt schade, veel verlies Roglič
In de achtergrond wisten Van Aert en Laporte, samen met enkele andere klassementsploegen, de schade voor Vingegaard op Pogacar nog flink te beperken. De Sloveen gaf samen met Stuyven redelijk wat tijd weg. Zij kwamen op 51 seconden van Clarke over de finish, dertien seconden later gevolgd door het pelotonnetje met Vingegaard en Van Aert. Bijgevolg mag de Belg zijn gele trui behouden, al zijn Powless en Boasson Hagen wel gestegen in het algemeen klassement.

De groep-Roglic kwam op 2.59 minuut over de finish. Hij verliest dus ruim twee minuten op Pogacar in deze chaotische kasseienetappe naar Wallers-Arenberg. Ook Alexey Lutsenko (op 2.59 minuut), Louis Meintjes, Ben O’Connor en Michael Woods (op 4.12) verloren tijd. De andere klassementsrenners finishten in het peloton met Vingegaard. De enige grote afwezige: Jack Haig, die na de valpartij met ook Roglic moest opgeven.

Dit artikel delen:

206 Reacties

Dayer Quintana 6 juli 2022 om 17:24

Prachtig voor Simon Clarke! Kreeg nergens nog een kans tot Israel hem ergens half januari toch nog contacteerde. Laat hier even zien nog steeds een geweldige renner te zijn. Pogacar doet een gouden zaak, Roglic zeker over & out. Ook Vingegaard zie ik hem eerlijk gezegd niet echt bedreigen.

0
de adelaar 6 juli 2022 om 17:26

Alles eens op het laatste na

0
Dayer Quintana 6 juli 2022 om 17:33

Ik vrees dat Pogacar op La Planche gewoon al de puntjes op de i zet, maar laat ons hopen dat Vingegaard en Roglic wel kunnen volgen en zo toch nog kunnen strijden. Er zijn nog voldoende interessante etappes.

0
lo squalo dello Stretto 6 juli 2022 om 17:35

Je broer deed het vandaag ook goed!

0
oscarito1908 6 juli 2022 om 18:07

Inderdaad kleine Quintana puike rit gereden.

0
jort101 6 juli 2022 om 17:24

Geweldige etappe. Elk jaar een kasseienrit in de tour graag!

0
Stelvio-fan 6 juli 2022 om 17:25

Mooie etappe, wel met gemengde gevoelens gekeken vanwege mijn Jumbobril. Van Aert behoudt zijn gele trui in ieder geval, en het verlies van Vingegaard valt mee. Verder hopen dat Pogacar inderdaad niet goed tegen hitte kan, want over goed een week komt er behoorlijk wat warmte deze kant op. Het gevecht voor de gele trui heeft iig wel een opdoffer gekregen

0
Djaga Djaga 6 juli 2022 om 17:26

Tja, tour al voorbij voordat het begonnen is. Je moet zo’n etappe niet in de tour willen, te veel kans op pech. en een hooibaal op de weg hoe kansloos.. Op naar de vuelta!

0
Viktrodriguez 6 juli 2022 om 17:27

Grootste tegenvaller vandaag, Quick Step op toch hun terrein. Waar waren die in de finale? Geen kopman om te beschermen.

0
lo squalo dello Stretto 6 juli 2022 om 17:27

Zullen wel 100 verhalen nog opduiken van pech. Het is geen computerspel hé

0
Alfred Issendorf 6 juli 2022 om 17:37

Voor mij was van der Poel toch wel de grootste tegenvaller vandaag. Ik had er alle vertrouwen in.

0
oscarito1908 6 juli 2022 om 18:08

Op basis waarvan het volle vertrouwen?

0
lo squalo dello Stretto 6 juli 2022 om 17:27

Bon, schrijf Roglic almaar weer op voor de Vuelta

0
vevie 6 juli 2022 om 18:36

Was al opgeschreven, maar Pogacar pakt de dubbel.

0
bartp25 6 juli 2022 om 17:28

Pogacar zeer sterk, verdiend dit ook gewoon met zijn manier van rijden. Hij doet het helemaal alleen en heeft het geluk dat hij geen pech krijgt.
Roglic pechvogel van de dag, leek het fantastisch te doen, een val op de kasseien dat kan, een lekke band dat kan ook maar dat er door een andere renner een hooibaal op de weg komt precies waar hij rijdt is natuurlijk niet te filmen.
Voor geel is het klaar voor Roglic mits er hele gekke dingen gebeuren, alle ballen dan maar op Vingegaard.

Ineos de lafbekken van de dag, zitten daar met 4 man en laten TJV alles alleen opknappen. Die halve beurt van pidcock was om te lachen.
Als ze meerijden dan halen ze Pogacar gewoon nog terug.
Wva die valt maar alsnog een zeer sterke koers rijdt

0
Jacco van Stierop 6 juli 2022 om 17:56

Lafbekken of goochemerds, het is maar door welke bril je wil kijken.

0
Mandarijn 6 juli 2022 om 18:00

Vandaag is het minder lachen he hahahahahhah

0
Napoleon 6 juli 2022 om 18:02

Ze lijken niet voor de winst te rijden. Lijkt alsof ze het tegen Pogacar opgegeven hebben, en met podium tevreden zijn.

0
bartp25 6 juli 2022 om 18:02

Mandarijn echt wow jongen, ik hoop voor de mensen om je heen dat je single bent. Zo zuur zijn.
Dat je niet kan meeleven met een renner die door een hooibaal tot val komt ik heb medelijden met je.

0
Laatste man 6 juli 2022 om 18:06

Mandarijn is een openlijke troll. Laat maar gaan.

0
Mandarijn 6 juli 2022 om 18:15

Ik kan gerust meeleven met Roglic z’n valpartij hoor, wat denk jij toch zo slecht over mij! Ach, ik snap het. De teleurstelling van vandaag is groot.

0
vevie 6 juli 2022 om 18:38

Mandarijn is iemand waar je niet mee moet praten maar gewoon handen en voeten moet laten zien. Mensen die expres zuurheid en irritatie de wereld in gooien verdienen dat.

0
Mandarijn 6 juli 2022 om 19:11

Als jij het zegt vevie!!

0
zietemgaan 6 juli 2022 om 17:29

Waarom mag een kasseienrit niét het klassement overhoop gooien en een bergrit wél?? Waar zit hem dat verschil? Wie bepaalt of het een wielrennen is en het ander niet? Voor mij mag die er dus ook elk jaar bij. Wie nu nog de tour van pogacar wil winnen zal moéten aanvallen ipv volgen en dat is goed :) weg controle!

0
Deel Koeper 6 juli 2022 om 17:31

Als klassementen in bergritten vooral overhoop worden gegooid door valpartijen in afdalingen, dan zou men daar ook meer opmerkingen bij hebben.

0
debarreman 6 juli 2022 om 17:32

Hangt er vanaf of je veel mazzel of pech bepalend wil laten zijn. Mazzel/pech staat helemaal los van wie de beste renner is.

0
zietemgaan 6 juli 2022 om 17:38

Maar het vallen hoeft niet, kassei rijden is ook n kunst. En in de Bergen horen valpartijen evenzeer thuis, vooral bij afdalingen

0
Laatste man 6 juli 2022 om 17:29

Bijzondere etappe. Clarke en Hagen met een bijzonder verhaal en dan vechten voor een etappe. Taco slim gewacht, maar dan toch geklopt op de meet.

Vooraf wist je dat er renners gingen sneuvelen en dat is gebeurd. Bahrain grote klap, Ewan harde val, O’Connor tuimeling en Roglic ook domme pech.

Vingegaard schade beperkt door goed ploegenwerk. Uiteindelijk heeft alleen Pogacar gewonnen op een aantal favorieten en die had met Stuyven een goede kompaan mee. Tour is zeker nog niet beslist.

0
Limal 6 juli 2022 om 17:30

In een grote ronde heb ik een enorme love-hate relatie met kasseien… Wel spektakel gezien natuurlijk en mooi dat de vluchters het onder elkaar beslisten in een sprint der krampende zwanen.

0
girardengo 6 juli 2022 om 18:55

Een kasseienrit is fascinerend. Het dilemma is dat er iedere keer favorieten worden teruggeworpen of helemaal uitgeschakeld. Het kan het verdere verloop van de Tour vergaand beïnvloeden, zelfs beslissend.

0
tychobrink 6 juli 2022 om 17:30

Iedereen die zegt dat Pogaçar, maar 13 seconden gewonnen heeft vergeet dat hij door zo hard door te beuken veel meer tijd op Roglic heeft gepakt. Mocht Vingegaard zijn aangesloten had Van Aert of Laporte zeker gewacht op Roglic en was het verschil kleiner geweest. Daarbij wordt Jumbo nu geslachtofferd door 2 kopmannen, de ploeg heeft dubbel kopwerk moeten verrichten. Waarbij ze door van Aert bij Vingegegaard te laten in mijn ogen al een keuze voor de nummer 1 kopman hebben gemaakt. Ik hoop dat ze er in de bergen hun voordeel uit kunnen halen!

0
meqadon 6 juli 2022 om 17:30

Perfect! Vanaf nu wout vrije rol zodat hij nog ritten kan winnen. Dan winnen ze bij jumbo tenminste nog iets.

0
Wildebert 6 juli 2022 om 18:31

Verschrikkelijke chauvinistische benadering lijkt me dat gezien de kansen van Vingegaard. Maar zo kennen we je wel.

0
Aart van Woud 6 juli 2022 om 17:31

Alles op groen voor Wout dan maar?

0
JaBo 6 juli 2022 om 17:38

Hij is nog niet van Fabio af die zat er toch maar mooi bij vandaag.

0
zietemgaan 6 juli 2022 om 17:42

Fabio pakt enkel groen als Wout moet opgeven: de hellingen komen eraan. Daar eindigt puncheur Wout altijd voor Fabio

0
poeskescherens 6 juli 2022 om 17:31

WvA had hier normaal gewonnen. Zeer sterk van Jakobsen en Philipsen top 10 rijden hier.

0
YogiBear 6 juli 2022 om 17:31

Kan iemand uitleggen waarom Stuyven dit deed? Heeft die al een contract voor volgend jaar?

0
lo squalo dello Stretto 6 juli 2022 om 17:37

Heeft nog een paar jaar een contract.
En als je dat niet snapt kijk je best naar iets anders op tv. Temptation Island misschien proberen?

0
Reutemeteut 6 juli 2022 om 17:38

Onlangs verlengd voor een paar jaar.

0
YogiBear 6 juli 2022 om 17:44

@lo squalo Leg eens uit dan? Etappe winnen was niet meer mogelijk, top 5 ook niet, dus waarom Pogacar helpen? Ik hoor van jou ook geen uitleg en kan natuurlijk best dat ik iets mis.

0
Maillot à Pois 6 juli 2022 om 18:10

Op het moment dat Stuyven aanvalt, gelooft hij ongetwijfeld wel dat het gat nog dicht kwam, ze kwamen ook eerst vrij snel dichterbij.

En toen duidelijk werd dat het niets zou worden, had hij inderdaad geen reden meer om mee te rijden, maar toch ook geen reden om de benen stil te houden?
Niemand bij Trek in de groep acherop die voor het klassement gaat.

0
YogiBear 6 juli 2022 om 21:47

@Maillot Ik snap echt wel dat hij initieel meewerkt. Wat ik niet snap is dat hij zich in de laatste 2-3 km nog zo leek in te spannen. Je kunt zeggen zesde is beter dan 23e, maar je zou er in mijn ogen beter voor kunnen kiezen om te sparen voor een latere etappe. Wat Trek nu wellicht wel heeft verdiend is enige goodwill van UAE. Dat zou wellicht in deze Tour nog wat waard kunnen zijn.

0
Krist The Vanma 7 juli 2022 om 12:14

@YogiBear. Voor jou zouden ze een Wielerflits – NIeuwelingen forum moeten maken.

0
Viktrodriguez 6 juli 2022 om 17:31

Ik ben overigens van mening dat een kasseienrit een keer in de zoveel jaar gewoon in de Tour hoort. Een Tourwinnaar dient allround genoeg te zijn en de grootste verschillen worden toch gemaakt in de twee klassieke klassementsproeven, tijdritten en beklimmingen.

Je kunt een specialisme waar rond twee monumenten en groot deel van klassieke voorjaar gebouwd zijn, waaronder het enige monument in Frankrijk, ook niet compleet negeren voor een rittenkoers in een in principe in het gehele land verreden.

0
xistnc 6 juli 2022 om 17:35

Helemaal mee eens. Een kasseienritje als dit moet gewoon kunnen, zelfs als het regent. Ze kunnen dan immers gerust een paar stroken schrappen, zoals enkele jaren geleden.

0
Koers 6 juli 2022 om 17:40

Eens, net zoals een mooie strade rit in de Giro prima kan. Allround, de trui moet verdikkie wel wat waard zijn.

0
fietsvriend 6 juli 2022 om 17:32

Roglic gaat dus nooit de Tour winnen, wat een pechvogel.

0
Krist The Vanma 7 juli 2022 om 12:15

Zeiden ze van Evans ook.

0
LeDouche 6 juli 2022 om 17:32

Arme Primoz! Arme Taco! En wat een held ook… Maar wat een etappe. En iedereen die deed alsof Pogacar een probleem zou hebben met z'n ploeg is gewoon een stemmingmaker. Die wint alles en dat is ronduit knap en onwaarschijnlijk.

0
Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 17:32

Uiteindelijk nu Vingegaard op 21 sec van Pogi, we hebben dus gewoon een uitdager die erg goed is. Vlasov waar exact?

0
meqadon 6 juli 2022 om 17:34

Zelfde groep als vingegaard

0
Alfons Haavers 6 juli 2022 om 17:35

Vlasov nog dichtbij, maar Thomas ook. Hopelijk heeft die weer eens de goeie benen en wordt ie een extra uitdager. Yates en Martinez eigenlijk ook zie ik, Ineos doet nog volop mee.

0
Dayer Quintana 6 juli 2022 om 17:36

Vlasov staat in het klassement op 16 seconden van Vingegaard.

0
Viktrodriguez 6 juli 2022 om 18:44

Die werd gewoon 18e in dezelfde groep, maar zat daar al voor de aansluiting van Vingegaard.

0
Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 19:40

Ik bedoelde het ak, dathadden jullie kunnen herleiden uit 21 seconden overigens. Ahum..

0
Tony 6 juli 2022 om 17:33

Wat een spektakel vandaag!!! Maar de Tour is nog niet verloren voor Jumbo/Visma. De hele ploeg zal voor vingegaard moeten rijden. Pogi is zijn knechten snel kwijt dus wie weet……

0
fietsvriend 6 juli 2022 om 17:40

Niet in de bergen natuurlijk, daar heeft hij genoeg steun. Maar lijkt alles zelf te kunnen.

0
YogiBear 6 juli 2022 om 17:33

Roglic had eerst schouder uit de kom die terug gezet moest worden

0
xistnc 6 juli 2022 om 17:34

Op de hooibaal na was dit een fantastische etappe. Er gebeurde van alles, op sommige momenten was het absoluut niet meer te volgen. En die hooibaal, tja, soms wordt wel heel duidelijk dat het wielrennen in de middeleeuwen blijft hangen.

Toch bijzonder dat verse mannen Stuyven en Pogacar het gat niet dicht kregen op mannen die al de hele etappe vooraan rijden.

Puik ploegwerk van Jumbo opnieuw, nu om de schade te beperken. Al was het moment dat reus Nathan zijn fiets dacht te kunnen afstaan aan kabouter Jonas natuurlijk lachwekkend. Vanaf nu dan maar volop in de aanval. Deze Tour is nog niet beslist!

0
LeoR 16 7 juli 2022 om 10:57

Stuyven en Pogacar gingen wat te onstuimig te werk, en voorin had je met EBH en Taco natuurlijk enorm grote motors op dit soort parcours.

0
bartp25 6 juli 2022 om 17:34

wow. roglic dus schouder uit de kom, en dan dit nog voor elkaar boksen, dikke respect

0
YogiBear 6 juli 2022 om 17:36

Het fabeltje dat Roglic niet in vorm is, kan ook opgeborgen worden. Als je met een valpartij en schouder uit de kom die eerst terug gezet moest worden, dit nog kunt, was de vorm goed.

0
Aart van Woud 6 juli 2022 om 17:36

Mathieu dus echt niet goed deze Tour

0
Reutemeteut 6 juli 2022 om 17:44

Beter gewoon afstappen en kalmpjes richting het WK toe gaan werken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone