Tour 2021: Mark Cavendish evenaart record Eddy Merckx met 34e etappezege

vrijdag 9 juli 2021 om 17:23
Tour 2021: Mark Cavendish evenaart record Eddy Merckx met 34e etappezege

foto: Cor Vos

Mark Cavendish heeft in de dertiende rit van de Tour de France geschiedenis geschreven. In Carcassonne was de Britse renner van Deceuninck-Quick-Step de sterkste in de massasprint en daarmee evenaarde hij het 46 jaar oude record van Eddy Merckx van 34 dagzeges in de Tour.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Op de 93ste verjaardag van de Adelaar van Toledo Federico Bahamontes koerste het peloton van Nîmes naar vestingstad Carcassonne. Het was een rit zonder noemenswaardige hindernissen, dus hadden de sprinters een nieuwe kans om te strijden voor de zege – al eindigde nog nooit een etappe naar Carcassonne in een massasprint. Een renner verscheen niet meer aan de start; Michael Gogl reed al een aantal dagen met een knieblessure rond en omdat de pijn maar niet minder werd, keerde de Oostenrijkse renner van Qhubeka-NextHash terug naar huis.

foto: Cor Vos

Naesen bij de eerste aanvallers
Nadat wedstrijddirecteur Christian Prudhomme bij het buiten rijden van Nîmes de etappe op gang had gebracht, was het koers. Oliver Naesen zorgde voor de eerste van een hele serie aanvallen. Ook DSM, Lotto Soudal en Qhubeka-NextHash hadden wel zin in de lange vlucht en het peloton veranderde al snel in een langgerekt lint. Even leken Mads Pedersen, Max Walscheid en Lorenzo Rota weg te rijden, maar toch werd het gat weer dichtgereden. Na 26 kilometer kwam dan toch de ontsnapping van de dag tot stand.

Omer Goldstein van Israel Start-Up Nation, Sean Bennett (Qhubeka-NextHash) en Pierre Latour (TotalEnergies) sloegen de handen ineen en pakten al snel een minuut. Georg Zimmermann van Intermarché-Wanty-Gobert wilde nog naar de kopgroep toespringen en ook Trek-Segafredo en DSM waren nog niet tevreden met de situatie, maar Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix riepen de tegenaanvallers tot de orde en gingen vervolgens breeduit over de weg rijden. Het blok ging erop en de drie koplopers kregen de zegen.

Goldstein, Bennett en Latour hadden al vier minuten te pakken toen zij na 46 kilometer aan de Côte du Pic Saint-Loup, de enige klim van de dag, begonnen. Bennett probeerde met een lange sprint als eerste over de top te komen, maar het was Latour die het enige bergpuntje afsnoepte. Daarachter zette Deceuninck-Quick-Step Tim Declercq op kop om de voorsprong van de aanvallers te controleren en kreeg daar later hulp bij van Alpecin-Fenix. De ploegen van Mark Cavendish en Jasper Philipsen hadden hun zinnen op een massasprint gezet.

foto: Cor Vos

Bennett weer in het pak gestoken
Na 115,7 kilometer doemde de tussensprint in Fontès op voor de koplopers. Bennett wilde daar wederom een lange spurt van maken, maar Goldstein sprong mee en wéér werd de Amerikaan in het pak gestoken. Goldstein streek twintig punten op, Bennett zeventien. Latour, die zich niet met de sprint bemoeide, pakte er vijftien. Daarachter troefde Sonny Colbrelli Michael Matthews en Michael Mørkøv af om de derde plaats. Zo liepen Colbrelli en Matthews in de strijd om het groen weer een paar punten in op Cavendish, die zelf achtste werd.

Via Magalas, Murviel-lès-Béziers en Cazedarnes ging de koers geruisloos naar de Aude. Maar in een klap was het spel op de wagen. Philippe Gilbert versnelde uit het peloton en Pierre Rolland ging mee in zijn wiel. Het zorgde voor een reactie van de ploegen van Mark Cavendish en Jasper Philipsen, Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix. Meer renners probeerden een massasprint te voorkomen, want ook Alex Aranburu wilde wegrijden. Maar ook de Spaanse renner van Astana-Premier Tech kreeg een waakhond van Deceuninck-Quick-Step mee.

Met nog 65 kilometer te gaan werd het peloton opgeschrikt door een grote val, waarbij Declercq, Rafał Majka, Simon Yates, Nacer Bouhanni, Wout Poels en Sergio Higuita waren betrokken. Ook belandden renners in de struiken. Uiteindelijk kon vrijwel iedereen zijn weg weer vervolgen; alleen Roger Kluge en even later ook Simon Yates en Lucas Hamilton moesten de strijd staken. Intussen waren de koplopers het niet meer eens; Bennett werd door Goldstein en Latour geflikt en moest al lossen. Maar Goldstein en Latour werden op 52 kilometer van de streep al ingelopen.

foto: Cor Vos

Pacher begint aan solo-aanval
Lang zat de koers niet zonder vluchters, want met nog 45 kilometer te gaan viel Quentin Pacher aan. De gekende aanvaller reed in zijn eentje een halve minuut bij elkaar, terwijl het peloton wat temporiseerde zodat de achteropgeraakte renners konden terugkeren. De renner van B&B Hotels liet zich vorig jaar in het Critérium du Dauphiné opmerken door in de openingsetappe in zijn eentje naar koploper Michael Schär toe te springen. Maar in een rechterbocht verloor hij de controle over zijn fiets en schoof hij onderuit. Hij had zijn visitekaartje echter afgegeven.

Ook in deze dertiende Tourrit toonde Pacher zich, maar ook nu zou zijn aanval niet tot het einde duren. Met nog negentien kilometer te gaan werd hij bijgehaald. Vervolgens probeerde de ploeg van Richard Carapaz, INEOS Grenadiers, het op de kant te trekken, maar het peloton brak niet. Op tien kilometer van de finish werd het nog eens geprobeerd, maar weer bleef alles bij elkaar. De omstandigheden waren echter niet voldoende om het daadwerkelijk te laten scheuren, waarna de ploegen van de klassementsrenners hun kopmannen naar de veilige laatste kilometers brachten.

Daarna was het aan de leadout-treintjes van de sprinters. In de slotkilometer trok Davide Ballerini hard door, waarmee hij de concurrentie opdrong het gat dicht te rijden. Het was allemaal in het voordeel van Mark Cavendish, die voor zijn 34e etappezege mocht sprinten. De Britse spurtbom rondde het voorbereidende werk van zijn ploeg perfect af en bleef aan de streep zijn ploeggenoot Michael Mørkøv en Jasper Philipsen voor. Iván García werd vierde, Danny van Poppel vijfde. Cav evenaarde met zijn overwinning het recordaantal etappezeges in de Tour van Eddy Merckx.

Dit artikel delen:

128 Reacties

S. Morgenstern 9 juli 2021 om 17:44

Bol is een uur voor de sprint toch met zijn halve ploeg uit die bocht gevlogen? Ik had überhaupt geen finale meer verwacht eerlijk gezegd.

0
Anton van Valouwe 9 juli 2021 om 17:56

Inderdaad wel wat verzachtende omstandigheden, zeker ook omdat Eekhof er ook bij gelegen heeft. Maar voor bijna alle concurrenten blijft zegevieren een moeilijk verhaal wanneer de lead-out van Cavendish zelfs tweede wordt.

0
zacht 9 juli 2021 om 18:20

Eekhoff weet als geen ander hoe je snel terug moet komen.

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 17:44

Een pleidooi van Cavendis voor mensen met smalle schouders die kopstoten uit zouden mogen delen… het moet niet gekker worden.

En dan de bijna Lewis Hamilton achtige praat in het interview. Wat hij in ieder geval goed doet is faken dat het erg moeilijk was. Heeft Hamilton ook een handje van, allemaal om zijn eigen prestaties op te hemelen.

0
Arema Pro Cycling Team 9 juli 2021 om 17:45

Bol…laat weer lopen..Misschien moet DSM Philipsen halen? Hebben ze weer echte sprinter. Met Bol en Dainese wordt het 10-15de plaats.

0
benaffleck 9 juli 2021 om 17:50

Dat was niet eens laten lopen, dat was gewoon lossen uit het wiel van zijn teamgenoot. Ze kunnen nog beter Eekhoff laten sprinten.

0
TeamNL 9 juli 2021 om 17:45

Er zit wel een groot verschil tussen de overwinningen. De ene renner hing honderden kilometers in het wiel, de ander stond stijf van de doping.

0
Aerosolo 9 juli 2021 om 17:48

Kreeg Eddy wel eens ritzeges cadeau van een ploegmaat?

0
DeGroteMolen 9 juli 2021 om 21:39

Alleen Eddy mocht winnen. Niemand anders.

0
Handige Harry 9 juli 2021 om 17:50

Als je al die kwakken van Cavendish ziet in de laatste drie kilometer dan is het wel duidelijk dat de jury er enkel zit voor de champagne en de gratis lunch.

0
Murcia 9 juli 2021 om 17:54

Die houden zich enkel bezig met de stuurtjes van JW van het Schip.

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 17:58

Trieste is dat Cavendish het gewoon zelf toegeeft. Het was gewoon voor iedereen te zien, behalve blijkbaar voor de champagnedrinkende jury. Cavendish pleit notabene voor het toestaan van kopstoten.

Tot zover de UCI en veiligheid in de koers…

0
VerstandOpNul 9 juli 2021 om 18:03

Een overwinning in typische Cavendish-stijl, niet te beroerd om hier en daar een beuk uit te delen.. En dat komt de veiligheid ook nog ten goede, aldus de ploeggenoot van Jakobsen.. Lelijker kan het bijna niet..

0
Aart van Woud 9 juli 2021 om 19:18

Zei hij dat echt??

0
Davide Lappartiente 9 juli 2021 om 18:06

Op 300m van de streep gaat Cav een beetje naar rechts waardoor Colbrelli bijna ten val komt en worden onder andere Matthews en van Aert opgehouden

0
SprintMaster 9 juli 2021 om 18:11

Meest teleurstellende etappe. Krijg het idee dat DQS het halve peloton geld heeft geboden om niet aan te vallen als je ziet hoe dom ze koersen. Zo gaan ze hem nooit verslaan.

0
Reiger 9 juli 2021 om 18:13

Nog eentje en Eddy is onttroond.

0
Wheely 9 juli 2021 om 18:35

Eddy, Eddy? Who the fuck is Eddy!?

0
Pietspeed 9 juli 2021 om 18:22

Allemaal aan Ome Pat te danken uiteraard, maar zo bescheiden als hij is, zal Pat dat niet snel toegeven.

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 18:35

Kijk zijn interview op sporza maar. Het is allemaal te danken aan het “Wolfpack-gevoel”. Daar gaat namelijk iedereen harder van fietsen, en zij kunnen dat gevoel gewoon beter opwekken dan andere ploegen.

Kortom, wielrennen zit volgens Lefevere tussen de oren. En ik al die jaren maar denken dat je gewoon goede benen moest hebben. Misschien ook een tip voor De Gendt om niet op zoek te gaan naar een nieuwe set benen, maar vooral kijken of hij in zijn bovenkamer wat anders kan aansluiten.

Wat een kolder….

0
Maillot à Pois 9 juli 2021 om 20:11

Wat je ook van Lefevere mag vinden, ik denk dat het allerminst kolder is.
Cavendish bij uitstek is een renner die nood heeft aan een omgeving waar hij zich goed ondersteund voelt en vertrouwen krijgt, én waar hij tegelijk mensen heeft die hem zeggen waar het op staat en niet zomaar achter hem aanlopen.
Laat de wolfpack nu net een omgeving zijn waar die beide voorwaarden vervuld zijn.
En een leadout met kerels als Asgreen en Morkov helpt natuurlijk ook wel.

0
Massimo Bataille 10 juli 2021 om 02:37

Tuurlijk is dat geen ‘zever’. Het mentale aspect is zeker enorm belangrijk.
Zowiezo spreek je in de top van het wielrennen over minimale verschillen, dan heeft motivatie en 100% vertrouwen in je teamgenoten een grote impact…

0
Massimo Bataille 10 juli 2021 om 02:37

Tuurlijk is dat geen ‘zever’. Het mentale aspect is zeker enorm belangrijk.
Zowiezo spreek je in de top van het wielrennen over minimale verschillen, dan heeft motivatie en 100% vertrouwen in je teamgenoten een grote impact…

0
LeBlaireau 9 juli 2021 om 19:07

Jammer. Cav verdient dit niet en Merckx verdient dit ook niet.

0
Ivanoviclover 9 juli 2021 om 19:15

Prachtig om getuige te zijn van een historisch record dat nooit meer gebroken zal worden, behalve door Merckx (of Cav).

0
Handige Harry 9 juli 2021 om 20:14

Dat denken ze bij zoveel records.
Nu ook weer bij het aantal interlanddoelpunten van Ronaldo.
Maar als je dan ziet tegen wat voor landen(Gibraltar, Moldavië enzovoort) je voortaan speelt dan gaat ook dat record er weer aan.

En zo zal er in de Tour ook wel weer een veelvraat komen die gewoon tien jaar lang minimaal drie ritten wint.
En dat kan best al eens Pogacar zijn.

0
Aart van Woud 9 juli 2021 om 19:22

Blijft gewoon jammer dat een van de meest onsportieve renners ooit dit record pakt. Want nummer 35 gaan we ook nog zien deze Tour helaas.

0
joep b 9 juli 2021 om 19:28

Edit redactie: Niet op de man spelen

0
user25417 9 juli 2021 om 19:59

Gelukkig zijn er mensen in dit forum die dit ook aanhalen. Cav is natuurlijk een fantastische sprinter maar ook een “vuile” sprinter. Als de beuken die hij een paar kiometer voor de finish uitdeelt leiden tot een massale valpartij, staat iedereen op zijn achterste benen (behalve Lefevre). Dus had hij gediskwalificeerd moeten worden. Dat gebeurt helaas niet, dus verandert er niets mbt valpartijen in massasprints.

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 20:08

Dat is ook iets wat ik de wedstrijdjury aanreken. Beuken waren niet om zelf recht te blijven, maar om het wiel terug te pakken van Morkov. Maar blijkbaar heeft DQS niks geleerd van Polen. En de UCI ook niet. We zijn wat dat betreft geen ene moer opgeschoten, en het is inderdaad wachten tot er weer wat beenderen breken… Vervelende is echter dat het niet de dader is die zijn beenderen breekt, maar veel vaker anderen.

0
Aart van Woud 9 juli 2021 om 20:15

Ik begreep uit andere reacties in dit topic dat hij zelfs een soort pleidooi hield voor het uitdelen van beuken en kopstoten.. Tja, als hij dat echt gedaan heeft vind ik dat al genoeg om hem de etappezege te ontnemen en uit de Tour te zetten. Anti-reclame voor de sport. Vinny Jones werd in het voetbal voor iets soortgelijks geschorst.

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 20:42

@Aart,
Hij zei geloof ik iets van “ik probeerde bewust niet met mijn hoofd te duwen maar met mijn schouders. Maar ik heb smalle schouders, het is veel veiliger voor renners met smalle schouders om met hun hoofd te duwen.”

Vrij vertaald: ik heb bewust geduwd, maar niet met mijn hoofd, hoewel ik dat veel liever wel had gedaan.

Maar misschien is het best om even het interview op te zoeken, da’s wat betrouwbaarder qua bron dan ik ;-)

0
Peet Gute 9 juli 2021 om 21:10

als dit al een reden was om iemand te straffen dan moeten ze Sagan al zijn sprintoverwinningen afnemen en jullie kunnen beter gaan sjoelbakken

0
Michelangelo 9 juli 2021 om 21:51

@peet,
Als er door de beuk van Cavendish een massale valpartij was ontstaan, hadden ze hem dan moeten deklasseren volgens jou? En waarom wel of niet?

0
Pole Pole 9 juli 2021 om 22:19

6 uur na de rit zit het Michel nog steeds dwars. Ocharme.

0
Polleke 9 juli 2021 om 20:18

Hoe zou Sam Benett deze Tour van thuis uit beleven ?

0
Chippen 9 juli 2021 om 21:55

cav geeft beuken => dozijn reacties. sagan doet dit dat al jaren aan een stuk, minstens 5 keer in elke Tour => 2 of 3 genegeerde opmerkingen, verder grotendeels stilte, want sagan will be sagan, zand erover

geinige bonus => de sagan-ontkennende cav-critici zijn geheel toevallig ook degenen die zich altijd ergeren aan de hypocrisie van de uci, want als er iets is wat deze helden haten, dan zijn het wel dubbele standaarden, daar walgen ze van.

0
Merlinappa 10 juli 2021 om 06:00

Ik vind ook dat Sagan bestraft moet worden als hij beukt, net zoals Cavendish.

Vergeet alleen niet dat Cavendish in het verleden mensen expres omver heeft gekegeld; zoals die arme Kazakse baanrenner die heel slim continu op Cavendish’ wiel zat. Cav keek ‘m recht in de ogen aan en knalde daarna zo z’n voorwiel onder ‘m vandaan. Dan ben je bij mij alle respect kwijt.

0
Michelangelo 10 juli 2021 om 08:40

+1 voor merlinappa.
-1 voor chippen. Calimero reactie pur sang.

0
joep b 9 juli 2021 om 22:11

Edit redactie: Niet op de man spelen

0
trigger 10 juli 2021 om 06:26

34, evenaring van Merckx’ record, daar blijft het meteen ook bij aangezien de vermoeidheid bij CAV toeslaat en ik niet verwacht dat hij de vele bergetappes gaat aankunnen en buiten tijd eindigt of afstapt.

0
deffil 10 juli 2021 om 09:44

Records zijn er om te verbreken. Mooi voor Cav, maar Merckx zal er zijn slaap niet voor later

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone