Tour 2020: Voorbeschouwing slotetappe naar de Champs-Élysées in Parijs
foto: Cor Vos
zondag 20 september 2020 om 14:45

Tour 2020: Voorbeschouwing slotetappe naar de Champs-Élysées in Parijs

Na een historische plottwist op La Planche des Belles Filles, zit de Tour er zo goed als op. De renners hebben drie weken lang lief en leed gedeeld, maar in Parijs volgt dan eindelijk de verlossing. De klassementsrenners willen vooral heelhuids over de streep komen, maar de sprinters moeten op de Champs-Élysées nog een keer vol aan de bak. WielerFlits blikt een laatste keer vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Zondag is het tijd voor de traditionele slotrit naar Parijs. Ook in het bizarre coronajaar eindigt de grootste wielerwedstrijd op aarde zoals gebruikelijk in de Franse hoofdstad. De slotrit is 122 kilometer lang en voert de renners van Mantes-la-Jolie naar de Champs-Élysées in Parijs. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er pas bij het opdraaien van het lokale circuit echt zal worden gekoerst.

In 2014 was een profpeloton voor het laatst te gast in startplaats Mantes-la-Jolie. Het was Nacer Bouhanni die in Paris-Nice met de winst ging lopen. De geboorteplaats van oud-renner Sandy Casar ligt aan de oevers van de Seine, op ongeveer 57 kilometer ten westen van het centrum. Vlak na de officiële start steken de renners de rivier over, voor een tocht die het peloton naar het zuiden van de lichtstad brengt.

De route richting de Champs-Élysées is niet bijzonder lastig te noemen. Na 13,5 kilometer is er vlakbij Mule de beklimming van de Côte de Beulle, maar deze col van vierde categorie (2,3 km aan 3.6%) is er allleen voor de statistieken. De openingsfase zal traditioneel gebruikt worden voor het maken van de mooie foto’s. Na 67,5 kilometer passeert het peloton voor het eerst de finish op de Champs-Élysées. In totaal rijden zij negen rondjes van 6,5 kilometer.

Na 82 kilometer ligt er nog een tussensprint ingepland, maar het draait natuurlijk allemaal om de finale sprint. De slotetappe draaide vaak uit op een laatste confrontatie tussen de snelste sprinters in het peloton, als er tenminste geen allesbeslissende tijdrit op het programma stond. Zo wisten sprintgrootheden als Freddy Maertens, Jean-Paul van Poppel, Robbie McEwen, Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel één of meerdere keren te zegevieren op de Champs-Élysées.

Robbie McEwen viert in 2002 zijn tweede zege in Parijs – foto: Cor Vos

Toch waren niet altijd de sprinters aan het feest. Soms werden ze verrast door rasaanvallers, specialisten van de laatste kilometer (denk maar aan Willy Teirlinck) en zelfs klassementsrenners. De zege van Alexander Vinokourov in 2005 staat nog op ons netvlies gebrand, net als de finish in 1979. Toen wisten de nummers één en twee in het eindklassement, Bernard Hinault en Joop Zoetemelk, zelfs in de slotrit weg te rijden uit het peloton. Hinault won, hoe kon het ook anders.

Afgelopen jaar stond de laatste sprint van de Tour in het teken van het duel Caleb Ewan versus Dylan Groenewegen. Na een fotofinish was het de Australiër die zijn derde etappezege boekte, waardoor de Nederlander bleef steken op één ritzege.

Start: 16.00 uur in Mantes-La-Jolie
Finish: tussen 18.50-19.08 uur in Parijs
Afstand: 122 kilometer

Hinault en Zoetemelk, een titanenstrijd op de Champs-Élysées – foto: Cor Vos


Favorieten

Caleb Ewan, Sam Bennett, Cees Bol… De sprinters hebben zich de voorbije dagen over de Alpencols gesleurd om in Parijs een kans te maken op wellicht de meest prestigieuze ritzege in de Tour. De strijd om de groene trui lijkt beslist, al kan Peter Sagan in theorie nog altijd zijn achtste groene trui winnen.

Het verschil tussen de Slowaak en Sam Bennett is 55 punten, terwijl in de slotetappe nog zeventig punten te verdienen zijn voor de renner die als eerste voorbijkomt aan de tussensprint én in Parijs de etappe wint. Sagan heeft zich echter al neergelegd bij de suprematie van de Ierse kampioen, zo bleek wel na de finish van de negentiende etappe naar Champagnole.

“Gefeliciteerd Sam, met je groene trui in deze Tour de France. Ik heb op elke mogelijke manier geprobeerd te winnen en de ploeg heeft alles gedaan om dat mogelijk te maken”, zo reageerde Sagan berustend na zijn nederlaag.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Sagan gaf tegelijkertijd ook aan dat hij alles in het werk zal stellen om voor een eerste keer te zegevieren op de Champs-Élysées, maar dan zal hij wel moeten afrekenen met de op papier rappere Caleb Ewan. De pijlsnelle Australiër wist deze Tour al twee etappes mee te graaien en daarmee de Tour van zijn werkgever Lotto Soudal te redden, dat na één dag al verder moest zonder sterkhouders John Degenkolb en Philippe Gilbert.

Ewan wist in Sisteron te zegevieren na een impressionante slalomsprint, in Poitiers profiteerde hij optimaal van het gehannes tussen een over de schreef gaande Sagan en Wout van Aert. Ewan krijgt in Parijs een ideale etappe voorgeschoteld, met een volledig vlakke finale en een sprint over niet te onderschatten keitjes. Vorig jaar wist hij al op indrukwekkende wijze te winnen op de Champs-Élysées, is het zondag voor The Pocket Rocket weer raak?

Wout van Aert is misschien wel dé renner van de voorbije Ronde van Frankrijk. De Belg kon en deed alles, de afgelopen weken in Frankrijk. In Privas en Lauvar wist hij de complete wereldtop achter zich te laten, in de heuveletappes was hij telkens van de partij en bergop verbaasde hij de wielerwereld door kilometerslang op kop te sleuren voor de gele trui. Maar hoe heeft hij de teleurstelling van de tijdrit verteerd?

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Van Aert vindt zichzelf na drie weken koers terug in de top 20 van het eindklassement. Dat wil wel iets zeggen. Zondag krijgt hij naar alle waarschijnlijkheid nog eens de vrijheid om voor eigen rekening te sprinten. De Belg gaf ook al meerdere keren aan dat hij de slotrit naar Parijs met rood heeft omcirkeld in zijn agenda. Van Aert wil winnen op de Champs-Élysées. En waarom ook niet? De aankomst in hartje Parijs moet hem perfect liggen.

De renner van Jumbo-Visma kan zijn vermogen volledig kwijt op de steentjes van de Champs-Élysées en qua pure snelheid doet hij deze Tour niet onder voor de Sam Bennetts en Peter Sagans van deze wereld. Over Sam Bennett gesproken: de renner van Deceuninck-Quick-Step is al bijna zeker van de groene trui. Maar Bennett zal graag de kers op de taart willen zetten met een tweede sprintzege in deze Tour.

De onmisbare Michael Mørkøv, die al zoveel heeft gedaan voor Bennett in deze Tour, moet de Ier bijstaan in de laatste kilometer.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

Peter Sagan, die de groene trui dus al uit zijn hoofd heeft gezet, wist nog nooit te winnen op de Champs-Élysées, en het is de vraag of hij dit jaar wel als eerste over de streep komt. Het is na drie weken Tour duidelijk dat de renner van BORA-hansgrohe aan pure snelheid heeft ingeboet, wat niet handig is voor de vlakke sprint in Parijs. Team Sunweb won deze Tour al drie etappes en hoopt met Cees Bol nog op een vierde ritzege. Bol werd al eens tweede en derde, is het zondag eindelijk raak?

We zouden het bijna vergeten, maar de allereerste ritwinnaar van deze Tour is toch echt Alexander Kristoff. De Noor pakte in Nice de rit en de eerste gele trui na een typische Kristoff-sprint: op de power na een lastige etappe. De renner van UAE Emirates heeft zich de afgelopen dagen opgeofferd voor zijn ploegmaat en klassementskopman Tadej Pogačar, maar zondag mag hij weer eens zijn eigen ding doen. Twee jaar geleden won hij al eens in Parijs, dus opgelet! En nu Pogačar het geel op zak heeft, zal hem dat alleen maar extra vleugels geven.

Andere kanshebbers voor de ritzege zijn Elia Viviani, Niccolò Bonifazio (vorig jaar nog derde in Parijs), Edvald Boasson Hagen en wereldkampioen Mads Pedersen. Deze renners hebben een beetje geluk nodig in de eindsprint, maar zonder geluk vaart niemand wel. Verder is het uitkijken naar Bryan Coquard, Clément Venturini, Luka Mezgec, Hugo Hofstetter, Matteo Trentin en Jasper Stuyven.

Punten aan de tussensprint (eerste vijftien renners)
20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

Punten aan de finish (eerste vijftien renners)
50 – 30 – 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

Puntenklassement na 20 etappes 
1. flag-ie Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) – 319 punten
2. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 264 punten
3. flag-it Matteo Trentin (CCC Team) – 250 punten
4. flag-fr Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept) – 173 punten
5. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) – 160 punten

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Wout van Aert, Sam Bennett
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Cees Bol
* Elia Viviani, Niccolò Bonifazio, Edvald Boasson Hagen, Mads Pedersen


Weer en TV

In Parijs en omstreken schijnt zondagmiddag het zonnetje, ’s avonds koelt het af maar blijft het prima koersweer. De kans op een bui is klein, wat wel zo prettig is op de laatste dag van de Tour de France. De gemiddelde temperatuur schommelt zo rond de 24 graden Celsius.

De NOS (op NPO1), Eurosport 1 en Sporza (op Eén) zijn er voor een laatste keer deze Tour weer live bij, dit keer vanaf de start om 16.00 uur.


RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
19 september 2020 19:04
Aan Bol om de Nederlandse eer hoog te houden.
19 september 2020 19:15
Of Van Aert om de Jumbo kater door te spoelen...
19 september 2020 19:16
Van Aert die de teleurstelling uit z'n lijf fietst
19 september 2020 19:18
Pogacar voor zijn 4e klassement
19 september 2020 19:35
Ik hoop voor Pedersen dat hij in zijn laatste keer in de WK-trui niet gewoon een beetje met Porte moet rondfietsen maar de kans krijgt om te sprinten. Als hij een goede lead-out krijgt van Theuns en Stuyven geef ik hem veel kans.
    19 september 2020 21:31
    Pedersen was ontiegelijk sterk, de laatste week. Kon steeds erg lang bij Porte blijven in de bergen. Zou mooi zijn, in zijn laatste koers als WK met de handen omhoog op de Champs.
19 september 2020 19:43
Kristoff lijkt me ook niet uit te sluiten, hij is altijd goed op de champs, en het moraal zal er nu ook zeker goed zitten!
19 september 2020 19:44
Kunnen we hier een aanval van Roglic, Dumoulin, Martin en Van Aert verwachten?
    19 september 2020 21:19
    Neen. Hoewel het spectaculair zou zijn is dit volgens de ongeschreven regel 'not done' en zou het van weinig sportiviteit getuigen.
    19 september 2020 23:00
    Champagne drinken en er niet voor rijden daarentegen...
    19 september 2020 23:09
    Typisch en vreemd dat juist een sprinters nickname deze opmerking plaatst.
    Als het schema weer wordt laatste dag tijdrit zoals ooit in het verleden dan is het eindklassement wel van groot belang. Die tijd is voorbij!
    20 september 2020 02:03
    @ Limal. Grote onzin dat het onsportief zou zijn om te koersen op de slotdag. Ongeschreven regel of niet, tijdens het champagne moment moet Jumbo even een ploegentijdrit uit de mouw schudden. Hele peloton op een ronde zetten en klaar is kees. Roglic geel en van Aert de etappe.

    Belachelijk dat er op de laatste dag niet gekoerst wordt. Dan kun je net zo goed die etappe niet rijden.
    20 september 2020 06:59
    @Vibeman: vraag iedereen in het peloton, inclusief de mannen van TJV, wat ze hier van vinden en je zou wel een toon of drie lager moeten zingen. Het is niet omdat jij het niet begrijpt dat ik onzin uitkraam.
    20 september 2020 08:55
    De koers start in Parijs, zie Vino 2005.
    20 september 2020 11:43
    Je kunt natuurlijk na het circus moment het een etappe noemen en aanvallen want er zijn ook renners die dat in het laatste rondje proberen. Er staat nergens en het is ook geen ongeschreven regel dat je geen tijdverschil zou mogen maken in Parijs. Bijna een minuut is echter nogal veel gezien er al minimaal 2 ploegen zijn die een sprint willen.
    Ze hebben bij lotto 5 dagen alles gedaan om Ewan in Parijs te krijgen.
19 september 2020 19:47
Roglic die aantrekt voor van Aert of Pogi die de rode loper uitrolt voor Kristoff. Wat zien we morgen?
19 september 2020 19:49
Bennett nu hij bevrijd kan sprinten
19 september 2020 19:52
Kristoff zou wel een enorme verrassing zijn. Die heeft buiten de eerste rit niet echt meegedaan in de sprints. Ik denk toch dat dit een appeltje eitje gaat zijn voor Caleb Ewan. Ben benieuwd of Van Aert mee gaat sprinten; één lullige valpartij en hij kan niet naar het WK.
    19 september 2020 20:49
    Hij heeft dan ook Pogacar geholpen zoals Cobrelli dat deed voor Landa.
    19 september 2020 21:20
    @lander, maar zelfs als je dat meeneemt valt het niet mee. Hij deed nog bij vier sprints mee, met een 12e plek als beste uitslag. Van Colbrelli vraag ik mij af of ze bij Bahrain hem beter niet een paar keer hadden kunnen laten meesprinten, het was nu wel erg mager voor die ploeg.
19 september 2020 21:17
Als Van Aert niet wint dan liefst Cees Bol zodat fietsminnend Nederland ook nog iets te vieren heeft.
    20 september 2020 08:52
    Moet er per se een landgenoot winnen voordat de koers plezierig vermaak is? Als dat je redenering is, vraag ik me af of je zelf wel 'fietsminnend' genoeg bent.
19 september 2020 21:43
Van aert hoop ik, er is nog een mini strijd voor 2de plek puntznklassement! trentin gaat daar nog voor denkik :p
19 september 2020 22:42
Hup Cees
19 september 2020 23:23
Tony Martin, Tom Dumoulin, Daniel Oss en Michal Kwiatkowski leggen er meteen na de start de zweep over zodat na één uur het hele peloton op apegapen ligt.
    20 september 2020 09:06
    Ik ken maar 1 ploeg die dat zou doen in de positie van Jumbo: Quick Step.
19 september 2020 23:43
Iemand die deze etappe echt gaat kijken?
    19 september 2020 23:54
    Ja hoor, de laatste 60 kilometer of zo
    20 september 2020 00:35
    In ieder geval niet bij Sporza, ik kan die Wuyts niet meer aanhoren.
    20 september 2020 00:43
    Nee morgen ga ik voetbal kijken. De koers is gedaan.
    20 september 2020 12:36
    Ik ga de sprint wel kijken ja en de schijnaanval van Roglič die daarna als een boer met kiespijn lachend gezellig met Pogačar keuvelt ook.
20 september 2020 01:12
Wat een rotverplaatsing zo voor die laatste etappe.
20 september 2020 08:34
4x UAE
3x Jumbo
3x Sunweb
2x Etixx
2x Astana
2x Lotto
1x Ineos
1x EF1
1x BORA
1x AG2R

Twaalf ploegen zonder zege en de meeste ploegen met een sprinter hebben er al een of meer. Gaat er nog een ploeg bij komen?
20 september 2020 08:45
Pogacar wordt uit de Tour gehaald omdat hij met corona is besmet, een achtergehouden testresultaat. Macron dreigt de slotetappe te verbieden. Bernard Hinault mept hoogstpersoonlijk alle toeschouwers zonder mondkapje van de Champs. De rit gaat door. Van Aert wordt tweede in de sprint, omdat hij mee moet juichen met Roglic in de laatste rechte lijn. Wuyts: 'Zsjosé, als Pogacar hier nog had rondgereden had Van Aert de etappe kunnen winnen'.
    20 september 2020 11:54
    Dit kan een heel eind kloppen..
20 september 2020 08:58
Sprints op de Champs verlopen regelmatig onvoorspelbaar vanwege drie weken stoempen door Frankrijk, dus ik zet mijn geld op Bennett vanwege de groene moraal. Kristoff als dark horse, zou zijn Tour mooi rond maken met overwinningen op de eerste en laatste dag.
20 september 2020 09:44
Fietsen op 1 been, Skineos uit gewoonte volledig in het geel en gekke bekken in de camera. De Jumbo's hebben geen wekker gezet en missen de start.

Als Bol 'm niet pakt dan word het Ewan.
20 september 2020 10:19
Zou het mooi vinden als JV zich in dienst stelt van W v Aert en die de etappe wint.Deze Tour was erg mooi om te volgen er gebeurde van alles mooie sprints waaiers mooie zege,s via solo,s en als klap op de vuurpijl de ontknoping gister ik denk niet dat er ook maar iemand had verwacht dat het gister zo zou gaan. laat het de komende 2 maanden nog maar mooi koers zijn zoals deze 3 weken.
20 september 2020 11:00
Marc Hirschi
20 september 2020 11:26
V aert gaat niet meedoen denk ik. Risico voor WK
    20 september 2020 11:51
    sprint in parijs is het minst gevaarlijk volgens mij doen amper
    15 aan mee en het slot stuk is super breed
20 september 2020 11:46
Het zou mooi zijn als Roglic de sprint aantrekt voor Van Aert, maar is het verstandig. Volgens mij is Jansen veel geschikter. Ook lijken Dumoulin en Tony Martin me geschikter om die 2 af te zetten. Roglic kan een eerdere kopbeurt doen. Maar dat is vanuit kwaliteit gedacht in plaats van symboliek.
    20 september 2020 11:59
    Als ik van Aert was ging ik lekker naar het WK om alles te winnen en vandaag niet op de grond liggen in een sprint die normaal Ewan wint
20 september 2020 11:59
Wout zal Roglic wel weer veilig door de hectische finale heen moeten loodsen en daarom niet meesprinten.

Reacties zijn gesloten.