Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Puy Mary

vrijdag 11 september 2020 om 07:00
Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Puy Mary

foto: Cor Vos

Na twee sprintetappes en een rit waar de aanvallers volop aan hun trekken kwamen, is het vrijdag opnieuw de beurt aan de klassementsrenners. Met voor de derde keer in deze Tour een finish bergop, op de niet te onderschatten Pas de Peyrol. WielerFlits blikt vooruit op deze trip door het Centraal Massief.

Parcours

4.400, dat is het aantal hoogtemeters dat de renners moeten overwinnen tussen Châtel-Guyon en Puy Mary. De dertiende etappe van de Tour de France 2020 voert de renners over 191 kilometer dieper het Centraal Massief in.

Het peloton trekt vanuit de start richting Clermont-Ferrand. Tot aan de voet van de de eerste klim rijdt het peloton over glooiende wegen. De Col de Ceyssat is de eerste serieuze opdracht van de dag. De klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9% over 11,8 kilometer. De top ligt na 35,5 kilometer, waarna de weg constant op en af gaat.

Na 85 kilometer koers ronden de renners de tweede klim van de dag: de Côte de la Stèle is een klim van 7,1 kilometer à 5,5%. Ook hierna blijft het onophoudelijk op en af gaan, maar het zwaartepunt ligt toch in de laatste vijftien kilometer.

De slotklim kan in tweeën gedeeld worden. Eerst moeten de renners de gemene Col de Neronne overwinnen. Met zijn lengte van 3,8 kilometer is die niet lang, maar het stijgingspercentage compenseert dat. De klim loopt aan 9,1% gemiddeld omhoog, maar kent meerdere stukken in dubbele cijfers. Bovenop zijn weer acht, vijf en twee bonificatieseconden te verdienen.

Na een kort plateau van vier kilometer begin de slotklim naar Puy Mary echt. De Pas de Peyrol is 5,4 kilometer lang aan 8%. Het is de eerste keer dat de klim in het Tourparcours is opgenomen. Het is vooral uitkijken naar de laatste 2,5 kilometer, want die kennen stroken van 11% en hoger.

Start: 11.50 uur in Châtel-Guyon
Finish: tussen 16.47-17.18 uur in Puy Mary


Favorieten

Met zeven cols en 4.400 hoogtemeters mag deze etappe een heuse bergrit genoemd worden. En de Col de Neronne en de Pas de Peyrol zijn dan niet de langste beklimmingen, door de snelle opeenvolging ervan en hun steile passages verwachten we hoe dan ook vuurwerk tussen de échte klimmers. Eventuele vroege vluchters moeten echt met een voorsprong van een paar minuten aan de Col de Neronne, willen ze kans maken op ritwinst.

Wij focussen vol op de klassementesrenners, met op kop het trio Bernal-Roglič-Pogačar. Zij bewezen in de Pyreneeën dat ze in deze fase van de Tour over de beste papieren beschikken als er geklommen dient te worden. Vier dagen later lijkt het niet te verwachten dat de hiërarchie plots helemaal wordt omgegooid.

Primož Roglič is de regerende leider in het klassement – foto: Cor Vos

In Orcières-Merlette bewees Primož Roglič op een aankomst bergop nog over de beste punch te beschikken. Vandaar ook hier de vier sterren voor de geletruidrager. Als hij in het gezelschap van enkele concurrenten aan de laatste kilometer kan beginnen, gaat hij in het zicht van de streep ongetwijfeld op zoek naar nog enkele boniseconden.

Egan Bernal en Tadej Pogačar moeten het met een sterretje minder doen, al betekent dit niet dat we beide jongeren onderschatten. Kenners verwachten immers dat de Colombiaan van INEOS Grenadiers nu stilaan naar zijn absolute topvorm toegroeit.

En UAE Emirates-kopman Pogačar bewees op elke col die de Tour dit jaar reeds aandeed, dat hij voor niemand moet onderdoen. Integendeel: in Loudenvielle gaf hij zelfs de volledige concurrentie het nakijken – weliswaar in de wetenschap dat hij op dat moment geen directe bedreiging in het klassement vormde. Die vrijheid zal hij nu niet meer krijgen.

Guillaume Martin is nog steeds de verrassende nummer drie in het klassement, maar in de Pyreneeën gaf Mikel Landa de beste indruk na Roglič, Bernal en Pogačar. In de etappe naar Laruns was Landa zelfs de enige die het trio kon bijhouden. Nairo Quintana en Guillaume Martin deden het dan weer prima in Orcières-Merlette, waar ook bergop werd gefinisht. Benieuwd of ze dat in Puy Mary nog eens kunnen overdoen in de steile finale.

Mikel Landa liet zich op weg naar Laruns niet verrassen – foto: Cor Vos

Ook Romain Bardet verrast ons tijdens de eerste helft van deze Tour. Net nu hij vanuit zijn AG2R La Mondiale-team geen hoge verwachtingen krijgt opgelegd, doet de de Fransman het uitstekend. Bardet kwam de voorbije twee weken nog niet in de buurt van een vierde Tourritzege, maar hij beperkt steevast de schade, waardoor hij op een fraaie vierde plaats in het klassement prijkt.

Hetzelfde mag gezegd worden van Rigoberto Urán. Zijn beste resultaat in een etappeuitslag was een tiende plaats, maar in de algemene rangschikking staat hij zevende en telt hij amper vier seconden achterstand op de nummer drie. Voor de laatste sterren kwamen onder meer Bauke Mollema, Adam Yates, Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Miguel Ángel López, Richie Porte en Sergio Higuita in aanmerking. Wij kozen finaal voor Yates en López.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tadej Pogačar, Egan Bernal
** Mikel Landa, Nairo Quintana, Guillaume Martin
* Rigoberto Urán, Romain Bardet, Miguel Ángel López, Adam Yates

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachtingen voor de volgende dagen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes zijn goed. Vrijdag wordt het in Puy Mary maximum nog 19 tot 20 graden en de kans op neerslag is quasi onbestaande. Er waait een matig windje uit het noorden en noordoosten.

Deze dertiende etappe is vanaf de start, om 11.40 uur, live te zien op Eurosport 1 en via de Eurosport Player. Sporza begint ook vroeg met de uitzending: vanaf 11.40 uur is de VRT erbij op Canvas. Om 13.30 uur wordt overgeschakeld naar Eén. De NOS (NPO1) schakelt vanaf 12.00 uur over naar de Tour.


Dit artikel delen:

115 Reacties

Yeez 10 september 2020 om 19:03

Met de laatste 2 kilometer die als een soort muur zijn geef ik roglic en pogacar de beste kans, en dan vooral roglic (als hij voor de favorieten is)

Guushovd 10 september 2020 om 19:08

Heerlijk profiel. Het cliché dat de renners de koers maken gaat natuurlijk op. Maar dit zijn etappes waar gekke dingen kunnen gebeuren. Helaas kunnen ze ook oersaai zijn, maar ik hoop op spectakel.

Groningen 10 september 2020 om 19:11

Zou Bora nog wat willen proberen? Die eerste klim lijkt niet erg steil, zou Sagan misschien moeten kunnen overleven en het zou Bennett al vroeg in moeilijkheden kunnen brengen (maar misschien droom ik nu alleen maar van wat spektakel wat we nooit te zien zullen krijgen)

bartp25 10 september 2020 om 19:14

Verwacht hem eerder in de vlucht

Jean Dumas 10 september 2020 om 19:14

Dit wordt een hele mooie rit vanaf het begin strijd om de vlucht groep om het bergklassement en uiteindelijk ook om ritoverwinning door de klassementsrenners

Ajvenema 10 september 2020 om 19:23

Ik sluit de vluchters niet uit hoor, higuita, martinez, pinot, buchmann, zouden allemaal prima op pad moeten kunnen…

zomaareens 10 september 2020 om 19:31

Higuita express tijd verloren dan vandaag? Vlgs mij is ie niet best

harryjohan71 10 september 2020 om 19:39

Deze renners zijn allemaal niet in vorm. In hoeverre ze dan in een kopgroep komen en vanuit de kopgroep kunnen winnen is maar de vraag. Ik verwacht namelijk dat het morgen weer veel energie kost om überhaupt in de kopgroep te komen.

mackie 10 september 2020 om 19:27

Als Dumoulin goed is en je zit net zo als vandaag met nog 6 man in de 1e groep de laatste 30/40 km in de groep, zou ik eens proberen of hij op dat klimmetje van de 3e cat proberen weg te springen en te kijken of hij tijd kan terug pakken in het ak

Wildebert 10 september 2020 om 21:18

Denk niet dat hij die vrijheid heeft.

Bami Bal 10 september 2020 om 22:20

Nah, de Tom heeft geen punch meer. G. Martin, een van de weinigen die nog eens een poging waagt, zal, als ze nog bij elkaar zitten, een poging wagen.

harryjohan71 11 september 2020 om 11:39

Waarom zou G. Martin een poging wagen? Hij staat goed in het klassement en wil dit vast niet ‘weggooien’. Misschien dat hij in de laatste km wegspringt. Eerder verwacht ik hem echt niet. Het risico op een counter en veel tijd verspelen is te groot.

lathumnees 10 september 2020 om 19:28

Bernal staat niet in de poll. Verwacht dat hij hem pakt morgen.

harryjohan71 10 september 2020 om 19:35

Ik verwacht niet dat Ineos morgen het heft in handen neemt. Die wachten tot de 3e week om het verschil te maken.

Krul 10 september 2020 om 19:39

Verklaart ook waarom er veel mensen stemmen op iemand anders

Veloburto 10 september 2020 om 20:09

Die laatste klim is niet echt Bernal zijn ding. Ik verwacht ook geen solo van hem

Lalsacien 10 september 2020 om 19:28

Bardet lijkt langzaam te groeien in de wedstrijd. Voor de etappe winst komt hij nog tekort denk ik maar ik verwacht wel dat hij Martin voorblijft in de strijd om de beste Fransman. Mollema zal als beste Nederlander daar in de buurt eindigen.
De etappe winst zal vermoedelijk naar Roglic of Pogacar gaan als de ontsnapping geen stand houdt. Ze zullen Bernal op enkele seconden achterstand moeten zetten.
Zelf tweemaal de Pas de Peyrol van die kant opgefietst. De laatste keer reed ik stapvoets omhoog (had wel al 170km in de benen). Pfoei.

fietsvriend 10 september 2020 om 19:40

Wat een duizelingwekkend profiel – echt zin in deze etappe.

Zou als ik TJV was een mooie groep vluchters weg laten rijden en die lekker de boni’s op laten rapen. Beetje oppassen voor wie er meesluipen (Astana eindelijk?).
Mochten Bernal en Pogacar (die daar de ploeg niet voor heeft) om de boni’s willen strijden, dan mogen ze lekker hun ploeg op kop zetten en achter die kopgroep aanrijden.

Hirschi nu voor de bollen? Zou toch wat zijn voor zo’n jonge knaap.

Veloburto 10 september 2020 om 19:56

Of je pakt zelf die 18 secondes aan boni’s met roglic en je vergroot je voorsprong

fietsvriend 10 september 2020 om 20:33

Roglic zou dat moeten kunnen maar het kan ook mislukken – het lijkt mij teveel risico om te nemen.
Mocht TJV dat toch willen proberen dan moeten ze zelf achter de vluchtersgroep aanrijden en met de derde week op stapel, lijkt me dat onverstandig.
Beter om andere ploegen te laten rijden als die om de boni's willen strijden, met het risico dat ze hun ploeg een jasje uit laten doen en Roglic uieindelijk toch nog de boni's pakt.
Gewoon lekker de vluchtgroep die boni's laten pakken en proberen wat tijd te pakken in de aankomst van de AK mannen. En in eigen tempo op kop van het peloton tot aan de finale.

hjjanssen1973 10 september 2020 om 19:41

Winnaar komt uit vluchtersgroep.

Wheely 10 september 2020 om 19:55

Ja denk ik ook.

Natte spons 11 september 2020 om 11:18

Denk ik ook. Eerste groepje met wat hardrijders direct vanuit de start, daarna op de eerste klim sterke klimmers er achteraan. Groep van 15-20 mag, die voor de winst gaan.

Adelaar 10 september 2020 om 19:43

Ik denk dat de vluchters vooruit blijven. Alaphilippe lijkt me de voornaamste kandidaat voor de ritzege.

nickdt 10 september 2020 om 20:03

Ik hoop wel dat zijn fiets dan gemaakt is.

Veloburto 10 september 2020 om 20:11

Bleek niks met zn fiets aan de hand te zijn!

ProfrondeZevenbergen 10 september 2020 om 19:46

Wat een achterlijke poll zonder Bernal.

Lalsacien 10 september 2020 om 19:57

Maak je niet druk, is gewoon een vergissing want hij staat wel in de voorbeschouwing. Gewoon stemmen op iemand anders. En anders stem je niet!

Martino87 10 september 2020 om 19:53

Profiel ziet er leuk uit, maar ik verwacht niet dat de klassementsrenners wat proberen voor de laatste kilometers.

assen 10 september 2020 om 19:54

Tom wint de etappe uit een ontsnapping, en neemt de gele trui over…. oh, wat zou het mooi zijn maar ik geloof er niets van

Wildebert 10 september 2020 om 21:20

Die Traum ist geplatzt.

Wheely 10 september 2020 om 19:56

Kämna pakt deze!

Bami Bal 10 september 2020 om 22:22

Rudi?

Timothee Rouam-Sim 10 september 2020 om 19:58

Ik weet niet of ze allaphillipe laten gaan. En of hij het kan, hij heeft vandaag een jasje uitgedaan. En als hij vlucht, dan moet TJV gaan rijden, want een vlucht die een kwartier geeft zet allaphillipe ineens weer een goeie klassering

attickfan 10 september 2020 om 20:09

Flip staat op 55 minuten.

Veloburto 10 september 2020 om 20:22

Misschien idd even de tour daadwerkelijk volgen of wellicht het klassement bekijken als je met een theorie komt

TeamTrek 10 september 2020 om 20:32
Jens claeys 10 september 2020 om 20:00

Pinot hoop ik na al zijn ellende, buchmann tijd gepakt vandaag, voor morgen ? Of van niet beter kunnen

Maenhout 10 september 2020 om 20:01

Mooi profiel, er zijn niet altijd buitencategoriebergen nodig om een zware etappe te maken. En we gaan nu zien wie er trek heeft in de bolletjestrui en een heleboel punten gaat verzamelen. Hirschi? Nans Peters? Cosnefroy gaat ‘m niet houden.

GroenewegenDylan 10 september 2020 om 20:01

Hier gaat niks gebeuren tussen de klassementsmannen. Hoogstens een paar seconden in de laatste km.

Dr op en dr over 10 september 2020 om 20:07

Allan Peiper (UAE) (één van m’n idolen uit de jaren 80) verwacht morgen wel strijd tussen de klassementsrenners. Maar dat kan natuurlijk ook zomaar een kwartier achter de vluchters zijn.

Dubbel zo fijn natuurlijk twee races voor de prijs van één. En hopelijk morgen held Hirshi in de bollen. :)

deffil 10 september 2020 om 20:13

Ik hoop dat Poga de knuppel in het hoenderhok gooit, op 3 km van de top

bobby bobsma 10 september 2020 om 20:21

Waarom werd Roglic voor de start van de Tour door iedereen tot topfavoriet gebombardeerd? Omdat hij een maand geleden in de voorbereidingskoersen de anderen op enkele seconden sprintte in de laatste km?
Iedereen denkt ook dat Roglic Pogacar liet rijden op de Peyresourde, blijkbaar kan het niet dat hij op zijn limiet zat en niet durfde volgen?
Nu begint het bij de kenners door te sijpelen dat Roglic klaarblijkelijk niet zo dominant is en Bernal in de derde week naar zijn beste vorm toegroeit. (cfr. opiniestuk Bruyneel)
Waarom krijgt Roglic meer sterren dan Pogacar voor deze etappe? Pogacar heeft tot nu toe bergop het meeste getoond.

Lalsacien 10 september 2020 om 20:46

Nu begint het bij de kenners????
Om je eigen mening kracht bij te zetten. Er zijn hier enkel liefhebbers.

bobby bobsma 10 september 2020 om 23:12

Het merendeel van de mensen die zich journalist, analist of expert noemen, schoven Roglic toch naar voren als winnaar

McMulenga 11 september 2020 om 08:39

Roglic werd vooraf tot topfavoriet bestempeld omdat hij al 2 jaar alles wint dat los en vast zit. Dit jaar is hij nagenoeg onklopbaar en hij heeft verreweg de sterkste ploeg om zich heen.

Bovendien: wie zou je vooraf anders topfavoriet maken? Bernal die een slechte voorbereiding heeft gehad, zijn team weg zag vallen en redelijk zware rugklachten heeft? Pogacar van 21 die zijn eerste Tour rijdt en vorig jaar tijdens de vuelta toch echt een stukje minder was dan Rogla?

Een winnaar kan je vooraf nooit bepalen, maar een favoriet wel en dat is/was Roglic.

Kannibaal van Schepdaal 11 september 2020 om 10:37

@McMulenga: +1

@bobbybobsma: Het spijt me, maar als je niet ziet dat Roglic de favoriet was voor de Tour, en nog steeds de favoriet is op dit moment in de Tour, dan moet je toch beter opletten.

Jungle Man 10 september 2020 om 20:21

Je zou denken, en zekers hopen dat de klassementsrenners hier tegen elkaar ten strijde moeten trekken, met als doel elkaar er af te rijden. Denk echter dat de top 3 tegen elkaar om de winst gaat sprinten.

Murcia 10 september 2020 om 20:23

Als Tom en Wout de Neronne overleven kunnen ze prima werk doen voor Primoz op het stukje voor de Pas de Peyrol wat vlak is met zelfs een stukje afdaling en de eerste 3km van de slotklim want die zijn “slechts” vijf procent. Op de muur lijken Roglic en Pogacar mij de meest explosieve. INEOS zal hopelijk al op de Neronne oorlog maken want afwachten tot die twee gaan kan wel eens fataal blijken. Toch denk ik dat een vluchtgroep om de etappezege gaat strijden en met pionnetjes als Bennett, Bilbao,Castroviejo en Izagirre voor een eventuele opmars van achteren.

TeamTrek 10 september 2020 om 20:27

Hmm Ala zou mij verbazen. Hij
Had vandaag ook de benen niet in de finale. Geef iemand van Fdj een mooie kans morgen of de Gendt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair