Tour 2020: Voorbeschouwing etappe naar Champagnole

Tour 2020: Voorbeschouwing etappe naar Champagnole

© Cor Vos

Op twee dagen van het einde van deze Tour de France maken we de oversteek van de Ain naar de Jura. Een tocht over een geaccidenteerd parcours, maar zonder echt lastige hellingen. De Alpen liggen achter ons. Wordt dit een extra kans voor de sprinters, of zijn de aanvallers opnieuw aan zet?  WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Voordat zaterdag op La Planche des Belles Filles de beslissing van deze Tour valt, krijgt het peloton op vrijdag een adempauze. Op papier althans. In deze tocht over door wijnvelden omzoomde wegen gaat het immers regelmatig op en af.

Het startschot klinkt in Bourg-en-Bresse, een stad aan de voet van het Juragebergte. Van hieruit wordt er koers gezet in noordelijke richting. In de eerste kilometers moet er even geklommen worden, tot na zeven kilometer de top van de ongecategoriseerde Col de France wordt bereikt. Aanvallers met ambitie zullen zich hier al doen gelden.

Wat volgt is een relatief vlakke openingsfase. Bij wijnliefhebbers is deze regio bekend vanwege de wijnvelden rond Château-Chalon. Hier wordt de ‘vin jaune du Jura’ wordt gemaakt, een droge wijn gemaakt van Savagnin-druiven. De beklimming van de Côte de Château-Chalon is de enige hindernis waar er punten voor de bergtrui te verdienen zijn. Met een lengte van 4,3 kilometer aan 4,7% gemiddeld is deze col van vierde categorie niet bijzonder lastig.

Het peloton vervolgt vanaf hier zijn weg in westelijke richting voor een lus rond de aankomstplaats. Richting de tussensprint in Mournans moeten er steeds meer hoogtemeters worden beklommen, maar vanaf Bief-des Maisons gaat het voornamelijk in dalende lijn. Indien een eventuele vluchtersgroep niet te ver weggereden is, krijgen de sprintersploegen hier nog de gelegenheid om orde op zaken te stellen.

De finish ligt in Champagnole, dat de parel van de Jura wordt genoemd. De Tour kwam hier één keer eerder. Sylvère Maes won hier in 1937 een tijdrit. De kans is groot dat hij een sprinter als opvolger krijgt. De aankomstlijn ligt getrokken op de Rue Léon Blum, na een rechte lijn van 1,1 kilometer.

Laatste kilometer:

Start: 13.30 uur in Bourg-en-Bresse
Finish: tussen 17.27 en 17.48 uur in Champagnole
Afstand: 166,5 kilometer


Favorieten

“De klassementsrenners hebben de vrijheid om zich te concentreren op de uitdaging die de volgende dag te wachten staat (de tijdrit, red)”, meent Tourbaas Christian Prudhomme. “Het is daarom aan de sprinters die de Alpen hebben overleefd om deze kans te grijpen. De finish is gemaakt voor sterke mannen.”

Wij geloven Prudhomme graag. Toch moeten we er ook nu weer rekening mee houden dat een ontsnapping tot het einde draagt. Grootste vraag daarbij is: wie is na bijna drie weken zwoegen én na de loodzware passage door de Alpen het minst vermoeid? De aanvallers die nog mikken op ritwinst, genre Oliver Naesen of Greg Van Avermaet? Of de helpers uit de sprintersploegen die de vluchters binnen het vizier moeten weten te houden?

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

We vermoeden dat de sprinters vandaag – net als zondag op de Champs Elysées trouwens – de kans niet onbenut zullen laten. Caleb Ewan, wellicht de allersnelste in dit peloton, kan op zoek naar zijn derde. De Australiër kan, net als bij zijn twee andere zeges, met Jasper De Buyst en Roger Kluge nog steeds rekenen op zijn lead-out. Frederik Frison en Thomas De Gendt zullen onderweg worden ingezet om een ontsnapping onder controle te houden.

Frison en De Gendt zullen daarbij allicht worden bijgestaan door Tim Declercq en nog enkele andere grote motoren bij Deceuninck-Quick-Step. Want ongetwijfeld is ook Sam Bennett tuk om zijn groene trui nog eens extra in de verf te zetten met een tweede ritzege. Al was het maar om te tonen dat hij de Alpen beter heeft overleefd dan sommigen denken.

Aan welke kant staan de mannen van Team Sunweb? Sturen ze opnieuw een of meerdere pionnen vooruit? Of mikken ze op de sprintkwaliteiten van Cees Bol? De aankomst lijkt ons alvast op het lijf geschreven van het Nederlandse talent, tenminste als Cees nog wat over heeft in deze derde Tourweek. De Tour voor Sunweb is geslaagd, maar voor Bol zou dat pas helemaal zo zijn als hij ook zelf een ritje meepikt. Hij was er immers al twee keer dichtbij.

Cees Bol – foto: Cor Vos

Ook al drie weken koortsachtig op zoek naar een overwinning: Peter Sagan. Vijf keer top vijf, dat wel. Maar dichter dan een derde plaats kwam hij nog niet. Nu hij het groen definitief dreigt te mislopen, moet de Slowaak toch een rit winnen om van een iet of wat geslaagde Tour te kunnen spreken.

Outsiders op deze finish zijn onder meer Alexander Kristoff, Elia Viviani, Bryan Coquard, wereldkampioen Mads Pedersen, Simone Consonni, Jasper Stuyven en Matteo Trentin.

En dan hebben we het nog over eentje niet gehad. Wat kan, mag én wil Wout van Aert? De etappe én finish lijken gesneden koek voor de Belgische alleskunner. Tijdens deze etappe kan Jumbo-Visma het zich zeker veroorloven om Van Aert onderweg te sparen. Anderzijds: wil hij die opgespaarde energie niet bewaren voor de tijdrit op zaterdag? En dan is er nog de sprint op de Champs-Elysées van zondag, een etappe die de Belgische tijdritkampioen eerder zelf al had aangestipte. Moeilijke keuzes voor Van Aert, die na deze Tour ook niet uitgeblust wil doorreizen naar Imola.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Sam Bennett, Wout van Aert
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Cees Bol
* Elia Viviani, Bryan Coquard, Luka Mezgec, Mads Pedersen

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor Champagnole is zonnig, aan een maximum temperatuur van 24℃ en een matig windje. De kans op neerslag is volgens Méteovista nihil.

De 19de rit is vanaf de start om 13.30 uur, live te zien op Eurosport 1 en via de Eurosport Player. Sporza begint om 14.40 uur op Eén. De NOS zendt de Tour vanaf 14.45 uur op NPO1.


Dit artikel delen:

65 Reacties

Murcia 17 september 2020 om 19:13

Viviani, Serieus?

Jean Dumas 18 september 2020 om 12:54

Colbrelli!

Romāns Vainšteins 17 september 2020 om 19:14

Tja, misschien moet Jumbo dan hier maar als dank even voor van Aert rijden, met een beetje raggen hebben ze alles behalve Sagan er wel af of helemaal gaar aan de finish. Mooier zou een klassieke vluchters etappe zijn met een wrede rouleur als overwinnaar.

Drollema 17 september 2020 om 19:28

José ben jij dat?

Tuubke 17 september 2020 om 21:23

Nee, ik denk dat Wuyts nu ook het account van RV al heeft gehackt.

Frank V 17 september 2020 om 21:40

Nieuwe negatieve obsessie. Deze keer is Wuyts aan de beurt.

boehoe 18 september 2020 om 00:20

misschien moet van aert nog maar eens lekker voor Jumbo knechten om ze te bedanken voor het feit dat hij deel mag uitmaken van een ploeg die de tour wint.

Hollow Knight 18 september 2020 om 00:46

@boehoe

Lol, ze gaan WVA niet lang houden met die instelling.

Pietspeed 18 september 2020 om 13:32

@boehoe
Ze mogen Van Aert op hun knieën bedanken dat hij voor JV rijdt.

xistnc 17 september 2020 om 19:18

Jumbo een dagje met 8 op kop, of de vluchters nou worden teruggepakt of niet. Het is immers maar de vraag of de slotrit in Parijs doorgaat.

Het hoeft niet per se een sprint te worden. Als ploegen dat willen: enjoy.

Vibeman 18 september 2020 om 07:38

Waarom zou de rit naar Parijs niet doorgaan? Heb je een bron die dit suggereert?

Pietspeed 18 september 2020 om 13:35

Vibeman
Code rood, en de interpretatie en gevolgen overeenkomstig
Preudhomme gaf mss al een voorzetje, of was het lapartienne van de UCI die zei dat ie niet in Parijs zou zijn.

bartp25 17 september 2020 om 19:19

Meer mensen die denken dat de absolute sprinters (ewan, bol, bennett enzovoort) eraf gereden gaan worden?

ChefSpijker 17 september 2020 om 19:23

Zeker

sl2512 17 september 2020 om 20:37

99%. Ruim 3000 hoogtemeters als ik het commentaar op Sporza vanmiddag goed herinner. Laatste kans voor mannen als Stuyven, van Avermaet, Naessen, Trentin en vele andere ploegen die nog helemaal niets hebben.

Grote vluchtersgroep of sprint met uitgedund peloton. Zal er vanaf hangen hoeveel vertrouwen ze bij Bora nog in Sagan hebben.

xistnc 17 september 2020 om 21:25

Ik hoorde zo’n 2000hm, dus dan zitten we al op 5000hm. Ja, da’s pittig.

Bora kan rijden om Bennett te lossen, maar Sagan is zelf ook niet al te sterk. In een uitgedund peloton zullen er altijd flink wat renners sterker zijn, als het dan al bij elkaar blijft.

Murcia 17 september 2020 om 19:20

De tweede voor Kragh, Sunweb kan meewerken aan het onder controle houden van de vluchters onder het mom van een sprint met Bol maar de deen vertrekt in de laatste 2 kilometer.

sven241 17 september 2020 om 19:21

Dit wordt voor de sprinters die een aardig stukje kunnen klimmen. Ik denk dat Ewan, Bennet, Coquard teveel afgezien hebben om op dit parcourse mee te kunnen doen. Van Aert, Sagan, Pedersen, Trentin. Dat soort mannen.

Ebel geemen 17 september 2020 om 19:35

Mezgec wordt onderschat. Legde in de etappe dat Kragh won toch alle sprinters erop. Kan aardig een heuveltje over. Ben heel benieuwd

Dr op en dr over 17 september 2020 om 21:19

+1

Ook mijn nummer één voor morgen, mocht het tot een sprint komen met mannen als Trentin, Sagan, Stuyven ed.

Wheely 17 september 2020 om 19:41

Trentin legt iedereen dr op.

F4L 17 september 2020 om 22:08

In de tussensprint of de eindsprint?

Wheely 17 september 2020 om 22:46

Haha jij hebt m door.

SprintMaster 17 september 2020 om 19:51

Morgen oorlog met Bora. Laatste kans voor het groen van Sagan. Bennett wordt eraf gereden voor de tussensprint. Sagan wordt dan tweede omdat Trentin hem weer dwars zit. Om het groen te pakken moet Sagan dan de etappe winnen en doet dat. Zaterdagavond besluit men dat vanwege Corona de Champs Elysees etappe niet gereden kan worden…

stalle 18 september 2020 om 08:05

Grapjas.

Pietspeed 18 september 2020 om 13:40

Nee hoor, klinkt op zich niet onrealistisch.

Jens claeys 17 september 2020 om 19:59

Sagan moet rit winnen en punten pakken tussensprint om ng kans te maken op groen, 1% kans dus, en bennett mag geen punten halen, gaan ze weer vol gaan in begin of hebben ze er bij neergelegd? Tussensprint is na klimmetje dus wie weet. Nouja kans is 10x groter dat trentin ng 2 de wordt puntenklassement dan sagan het groen wint.. Maakt het mss wel intressant morgen, van aert en trentin mijn favos morgen

Munz 17 september 2020 om 20:09

Wordt dit niet gewoon een rit voor grote groep met mannen als Stuyven, Naesen, Arndt, Kragh Andersen, Bo Hagen, GVA, Politt, Cavagna, Asgreen, ….?

djerkson 17 september 2020 om 22:56

Precies! Ik denk dat je een aantal namen goed voorspelt.

Vibeman 18 september 2020 om 07:41

Ja dat verwacht ik ook, Stuyven, GVA en Naesen op etappepodium vandaag en vergeet Mads Pedersen niet.

xistnc 18 september 2020 om 11:40

@vibeman
Dat past niet.

Edit: toch kudo's, ze waren er met drie dichtbij. Ze reden als een Belgisch WK-team.

vocsnor 17 september 2020 om 20:35

Ik gok ook op een kopgroep.
Voor Bennett en Ewan nogal zwaar, dus DQS en Lotto gaan het niet bij elkaar houden.
En DQS gaat het graag zien, dat zo het laatste waterkansje van Sagan verdwijnt.

Jean Dumas 17 september 2020 om 21:49

Precies, hoogstens dat Bora op de kopgroep gaat jagen om halverwege de etappe Bennett los te rijden, maar de kans is minstens even groot dat een vluchtgroep wegblijft.

Onie 17 september 2020 om 21:09

Mooie rit. Kan veel kanten op, voor vele toch laatste kans op een etappe. Zal wel weer (oorlog) worden voor de ontsnapping. Ook benieuwd of CCC en Bora nog wat kunnen/willen voor groen en etappe.

F4L 17 september 2020 om 22:02

Interessante rit. Ik ben erg benieuwd of Bora het tegen beter in nog een keer wil proberen. Als ze Bennett eraf krijgen en Sagan weet de sprints te winnen dan heeft hij wel de groene trui volgens mij. Alleen is de kans klein dat hij beide wint, zeker als WvA er bij zit.

djerkson 17 september 2020 om 22:54

Thomas De Gendt ftw. Was vandaag al behoorlijk indrukwekkend tenzij op de steile percentages. Ga hem maar halen….Ik geloof niet in een massasprint.
Lotto en Quick Step gaan niet rijden lijkt me. Lotto heeft niet meer de ploeg en DQS gaat het laten lopen na de zware inspanningen om Bennett binnen de tijdsgrens te houden.

Magician 17 september 2020 om 23:07

Ik verwacht niet dat het Bennett gaat lukken om Sagan weer te blijven schaduwen vanuit de start, ook Trentin zal mee zijn. Een van die twee gaat morgen het groen om de schouders gehangen krijgen. Als die twee mee zijn op dit parcours heeft geen enkele ploeg belang om de vluchters terug te halen. Bij Lotto (die al bijna niemand hebben) en Deceuninck zien ze ook hoeveel hoogtemeters er liggen.

krypton 17 september 2020 om 23:31

DQS heeft er geen belang bij om te zorgen dat Bennett in de groene trui blijft?

TeamTrek 17 september 2020 om 23:36

Hoeveel hm dan?

zomaareens 18 september 2020 om 08:38

Ik denk dat alle sprinters op Coquard na erbij blijven, gewoon omdat hun ploegen dit regelen.

Masterw 18 september 2020 om 09:02

Is coquard zo slecht dan denk je?
Hij gaf gister aan ik bekijk het van dag tot dag, maar wellicht wacht hij wel tot Parijs ja.

vocsnor 18 september 2020 om 09:27

Ik herzie mijn mening. Ik dacht dat dit zwaar zou zijn voor Bennett, maar volgens mij is het zoiets als 300m stijgen op 10km. Dat is niveau fietsen op de Veluwe. Daar ga ik soms van zweten, maar ik schat Bennett hoger in dan mezelf. (Ben niet de echte vocsnor, lol)

Apenstaartjekin 18 september 2020 om 09:43

Door die mustache gaat het dan op bepaalde plekken ook wel zweten bij de Vocsnor. Hoe dan ook, het stuk naar de tussensprint is 200hm over 5km, vergelijkbaar met het eerste klimmetje. Nu zag Bennett de laatste dagen er veel beter uit dan eerder en zie ik hem ook wel bijblijven, maar een Ewan en Bol niet.

Dr op en dr over 18 september 2020 om 09:50

De Gendt sprak na de rit van gisteren ook met de Sporza reporter. Thomas zit vandaag sowieso niet in de vlucht omdat Caleb heeft aangegeven zichzelf grote kansen toe te dichten deze rit.

Door de profieltjes van de Tour de France organisatie lijkt iedere rit wel een rit met zes Alpenreuzen. Maar de percentages liggen bijna de gehele rit vrij laag. Niets waar echte profwielrenners van zouden moeten schrikken, dus ook ik ga uit van een volledige peloton sprint vandaag.

Het zal waarschijnlijk wel tussen Bennet en Ewan gaan. Wel komisch dat Van Aert 25% van de stemmen krijgt in de poll. Hij heeft toch zeer duidelijk aangegeven dat zijn Tour erop zit, en dat vanaf nu alles in het teken staat van het WK. (Wat me ook niet meer dan logisch lijkt, wat is er nu belangrijker een derde ritje of een WK titel ?)

kaaskoers 18 september 2020 om 10:28

Ik snap niet waarom Lotto dan niet gewoon voor beide koerst, De Gendt mee in de vlucht en als de andere sprintersploegen de vlucht willen terughalen heeft Lotto daar niets mee te doen en kunnen zij Ewan beschermen. Lijkt me een luxeprobleem aangezien de koers op dit parcours alle kanten op kan.

Dr op en dr over 18 september 2020 om 11:11

@Kaaskoers …> Omdat dit terrein veel te licht is voor iemand al De Gendt om anderen eraf te rijden. Dus hij is bij voorbaat kansloos, en Ewan niet.

Tel op het feit dat we morgen een tijdrit hebben waarom Thomas soms ook nog wel eens uit z’n slof wil schieten. (Ik zeg hiermee niet dat hij dat zaterdag ook van plan is. Maar het zou ook niet de eerste keer zijn dat hij uithaalt in een tijdrit waar niemand hem nog verwacht. 3e in Giro en Tour tijdrit+ nog 7e in de Vuelta tijdrit vorig seizoen.)

xistnc 18 september 2020 om 11:39

De Gendt heeft gisteren een doorgedreven training gedaan met het oog op de tijdrit. Die gaat daar een mooi resultaat neerzetten.

kaaskoers 18 september 2020 om 11:57

Bedoel je te licht om zijn vluchtgenoten eraf te rijden of om het peloton voor te blijven? Als hij de laatste vijftig kilometer wegraakt maakt hij zeker kans. Vanaf honderd kilometer zitten er nog best wat klimmetjes in die hem zouden moeten kunnen liggen, maar het is lastig te zeggen op dit parcours. De tijdrit zou inderdaad een rol kunnen spelen, daar had ik geen rekening mee gehouden. Goed punt.

Natte spons 18 september 2020 om 13:21

Ik acht de kans dat van Aert mee sprint en dan wint na zo’n etappe groter dan de kans dat McEwen er nog bijzit.

zipp404 18 september 2020 om 10:26

Sagan voor de rit + groen.
Zal voor groen te kort komen, door plaaggeest Trentin.

Arthur-vL 18 september 2020 om 10:37

Er is geen 100% zekerheid dat we in Parijs kunnen rijden, dus de spinters(ploegen) zullen dit aangrijpen om de winst en punten voor de groene trui te pakken!

FDJ 18 september 2020 om 10:47

Nou dat is er wel. Ze gaan nu echt niet meer een rit in Parijs annuleren. Ze zijn al meerdere code rood gebieden door gegaan. De eer van een complete republiek staat op het spel.

Dr op en dr over 18 september 2020 om 11:00

Stel je niet aan. We rijden de hele Tour al door code oranje en rood gebieden. De big boss himself zit met corona na een weekje thuis ook weer gewoon in de Tour.

Alle koersen gaan de rest van dit seizoen gewoon door, daar de Tour tot nu toe duidelijk heeft aangewezen dat het bubbel-systeem z’n werk goed doet. Renners en verzorgers zullen allen de rest van het seizoen in hun eigen “sportieve bubbel” blijven, en wij gaan genieten zonder al die panische angst die ons opgelegd wordt.

Enjoy the ride …. zou ik zeggen. ;)

Derierre de la course 18 september 2020 om 11:06

Ben er afgelopen zomer geweest. Dat stukje op 1,5km vanaf de brug naar boven is denk ik funest voor de echte sprinters. Wordt er eentje voor van Aert/Sagan-achtige sprinters.

Joachim 18 september 2020 om 11:25

#freeColbrelli

Etika 18 september 2020 om 12:32

Ten koste van de vijfde plaats van Landa ? Zou de ploegleiding dit aandurven ??? Man, man, man, wat voor amateurs zijn dat daar.

TeamTrek 18 september 2020 om 11:28

Volgens kenners is het een erg gevaarlijke finale. Het lijkt mij sterk dat v aert mee gaat sprinten met het oog op het veilig houden van Roglic, de itt van morgen en het wk dat er bijna aankomt.

Verweggistan 18 september 2020 om 11:28

Hopelijk eens een groep van 20 man met 20 minuten voorsprong

Headlines

Materiaalzone

Populair