Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar La Roche-sur-Foron

donderdag 17 september 2020 om 08:00
Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar La Roche-sur-Foron

foto: Cor Vos

De moordende Col de la Loze ligt achter ons. Tijd voor een volgende beproeving voor de klassementsrenners, al kan het ook zomaar zijn dat er op weg naar La Roche-sur-Foron sprake is van windstilte tussen de toppers en vroege aanvallers een vrijgeleide krijgen. Dit lijkt ons zelfs het meeste reële scenario. WielerFlits blikt ook nu weer vooruit!

Parcours

Donderdag krijgen we de derde Alpenrit op rij. De etappe voert, over een afstand van 175 kilometer, dwars door de Alpen van Méribel naar La Roche-sur-Foron. De renners krijgen onderweg meer dan vijfduizend hoogtemeters voor de kiezen.

Startplaats Méribel kennen we nog van de rit van woensdag. Vanuit het ski-dorp in het wintersportgebied Les Trois Vallées rijden de renners noordwaarts. Na 25 kilometer komt het peloton aan de voet van de eerste klim van de dag, de Cormet de Roselend. De Alpencol zal bij menig wielervolger een belletje doen rinkelen. In 2018 plaatste Tom Dumoulin hier een aanval in de afdaling samen met zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen, om vervolgens tweede te worden op La Rosière. Vorig jaar werd de klim uit het parcours gehaald tijdens de extreem ingekorte rit naar Val Thorens. De klim is 18,6 kilometer lang met een stijgingspercentage van gemiddeld 6%.

Beklimmingen
46 km – Cormet de Roselend (18,6 km aan 6,1%)
67.5 km – Côte de la route des Villes (3,2 km aan 6.6%)
91 km – Col des Saisies (14,6 km aan 6.4%)
117.5 km – Col des Aravis (6,7 km aan 7%)
143.5 km – Montée du plateau des Glières – (6 km aan 11.2%)

Na een snelle afdaling ligt de volgende klim op het peloton te wachten. De Col de Saisies is niets meer dan een tussendoortje. Met een lengte van 15 kilometer aan 5,1% gaat de klim nochtans in de benen kruipen van de renners. Na de afdaling gaat de weg direct weer omhoog. De Col de Aravis is voor de Belg Thomas De Gendt een col waar hij al eens als eerste boven kwam. In 2016 – toen de col voor het laatst in het Tourpacours werd opgenomen – rondde hij als eerste de top op de Aravis, in de strijd voor de bolletjestrui.

Na een afdaling van ongeveer twintig kilometer komen de renners aan de voet van de steile beklimming naar het Plateau des Glières. Dit is een klim waar verschillen gemaakt kunnen worden.
Bovendien krijgen de eerste drie renners op de top respectievelijk acht, vijf en twee bonusseconden. Daarvoor zal wel geknokt moeten worden. In zes kilometer stijgt de klim met 11,2% gemiddeld en, alsof dat nog niet intens genoeg was, eenmaal boven loopt de weg nog twee kilometer vals plat door over onverharde wegen. Op deze sector met grindwegen is het oppassen om niet lek te rijden.

De laatste klim van de dag is niet al te lang en steil. De Col de Fleuries is 5,5 kilometer lang aan 4,6% gemiddeld. Aan het einde van zo’n slopende rit en het einde van de derde week kan deze klim zomaar te veel zijn voor enkele klassementsmannen. Na de Fleuries (die niet meetelt voor het bergklassement) is het nog tien kilometer, in dalende lijn, naar de finish in La Roche-sur-Foron.

Start: 12.05 uur in Méribel
Finish: tussen 17.12 en 17.50 uur in La Roche-sur-Foron
Afstand: 175 kilometer


Favorieten

Een klassementsrenner of een avonturier? We gokken op het laatste. De etappe met aankomst op de Col de la Loze, waar de Tour de France voor het eerst in de geschiedenis finishte, die rit wilden de klassementsrenners wel achter hun naam. Roglic en co gingen er ook vol voor. Maar voor nog een dagzege in deze laatste zware Alpenrit, zonder aankomst bergop, daar laten de klassementsmannen hun slaap niet voor. Dus zien we hier echt wel een aantal jongens uit een vroege vlucht overleven.

In eerste instantie, voor we het verloop van de etappe naar de Col de la Loze kenden, dachten we vooral aan namen als Richard Carapaz, Julian Alaphilippe en Lennard Kämna. Maar drie dagen op rij voorop rijden in de Alpen lijkt ons toch wat van het goede teveel. Bovendien bekocht Kämna er de inspanningen na zijn zege een dag eerder. Tenzij Carapaz en Alaphilippe hun zinnen op de bollentrui hebben gezet. Dus hen helemaal afschrijven doen we nu toch ook weer niet.

Wie dan wel? Pavel Sivakov. De Rus kende een erbarmelijke Tourstart (in de openingsetappe in Nice ging hij tot twee keer toe tegen het asfalt), maar de Tourdebutant wordt steeds beter. Na Carapaz in rit 16 en 17 is het in de laatste Alpenrit misschien opnieuw de beurt aan Sivakov in een laatste poging om de grijze Tour van INEOS Grenadiers toch nog wat kleur te geven.

Geeft Sivakov de Tour voor INEOS Grenadiers nog wat kleur? – foto: Cor Vos ©2020

Daniel Felipe Martinez koos er in de tweede Tourweek al zijn ritje uit. Met succes, want op Le Puy Mary rekende hij in volle finale af met een sterke Lennard Kämna.  Zeer opvallend: gisteren hield Martinez zich gedeisd in een ‘bus’ die op meer dan 25 minuten van winnaar Lopez binnenkwam. Een teken aan de wand?

Ook het Franse trio Pierre Rolland, Valentin Madouas en Warren Barguil kunnen hun Tour de France extra kleur geven met ritwinst. Rolland deed al een paar pogingen. In Sarran botste hij op een ontkende Marc Hirschi en ook op Le Puy Mary finishte hij op een fraaie vijfde plaats. Ook hij verspilde gisteren in de finale geen extra krachten meer.  Op diezelfde Puy Mary bewees ook Madous met een vierde plaats dat hij mag mikken op ritwinst.

Pierre Rolland in actie op de Grand Colombier  – foto: Cor Vos © 2020

En Marc Hirschi? Die heeft zijn buit in deze Tour al binnen, wat ons doet vermoeden dat hij het de laatste drie, vier dagen iets rustiger aan zal doen, met als doel toch nog met de nodige frisheid aan de start van het WK in Imola te komen als kopman van de Zwitserse selectie.

Onze laatste sterren geven we toch maar aan de betere klassementsrenners. Stel dat er op de Col des Glières alsnog een van de toppers uit de top tien een alles of niets-poging onderneemt, moeten Roglic en co toch opnieuw vol aan de bak. Of ze dan ook nog voor ritwinst sprinten in La Roche-sur-Foron, hangt dan af van de voorsprong waarmee eventuele vroege vluchters aan de slotklim zijn begonnen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Pavel Sivakov
*** Daniel Felipe Martinez, Pierre Rolland
** Richard Carapaz, Valentin Madouas, Warren Barguil
* Adam Yates, Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Miguel Ángel Lopez

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor La Roche-sur-Foron is zonnig, aan een maximum temperatuur van 24℃ en een matig windje. De kans op neerslag is volgens Méteovista nihil.

De zeventiende rit is vanaf de start om 12.00 uur, live te zien op Eurosport 1 en via de Eurosport Player. Ook Sporza begint om 11.55 uur met uitzenden op Canvas, om vervolgens om 13.35 uur over te schakelen naar Eén. De NOS zendt de Tour vanaf 13.00 uur op NPO1.


Dit artikel delen:

156 Reacties

Basjee 16 september 2020 om 19:08

Mooie etappe!

Wat is dat kleine pukkeltje in het begin? Op deze kaart lijkt hij loeisteil..

Edit: Zal wel de tunnel zijn die niet goed verwerkt is in het hoogteprofiel.

RodyTur10 17 september 2020 om 10:30

Op andere profielen zie ik dat pukkeltje inderdaad niet. Zal wel een fout zijn.

Murcia 16 september 2020 om 19:11

Weer een groep(je) vluchters misschien met Astana er nogmaals bij. TJV maakt het geen bal uit en geeft ze de zegen. Lopez zelf met een aanval op de laatste klim. Hij krijgt 3 Jumbo’s mee waaronder Roglic zelf en botst in de afdaling op een verkeersbord en de cirkel is rond. Naar alle waarschijnlijkheid een makkelijkere etappe om te controleren en natuurlijk is vandaag ook duidelijk geworden hoe de verhoudingen liggen. Roglic zal hier alleen maar meer vertrouwen uit putten.

biazzi13 16 september 2020 om 19:11

Vraagje wf vrienden?? Wie denken jullie voor de bolletjestrui??? Dikke merci

Murcia 16 september 2020 om 19:12

Lopez

Dikke Vrouw 16 september 2020 om 19:13

Carapaz

Theo 16 september 2020 om 19:16

Ik ga voor Roglic voor de bollentrui, net als voor de gele trui. Al weet ik niet of er ook punten te verdienen zijn in de TT naar Planche de Belles Filles?

Turtlehead 16 september 2020 om 19:22

Pogacar (extra zoethoudertje van Roglic).

Veloburto 16 september 2020 om 20:09

Hirschi

snoep de hond 16 september 2020 om 21:24

Als ik snel tel zijn er in deze etappe 47 punten te verdienen voor de bergtrui. Mij lijkt de kans het grootst dat zo goed als alle punten naar de vluchters gaan.
Ze beginnen vrij snel met klimmen, dus dat geeft de sterkere klimmers onder de vluchters een goede kans om mee te zitten. Als ik dan kijk naar potentiële vluchters die nog enigszins een kans hebben om het gat met Pogacar te dichten dan kom ik op de volgende namen: Rolland, Carapaz, Peters en Hirschi. Van deze 4 geef ik Carapaz dan de grootste kans.

Echter staan al deze mannen zo’n 30-35 punten achter op Pogacar. Daarom acht ik de kans behoorlijk groot dat geen van deze heren genoeg punten pakt en de trui gewoon in bezit van Pogacar blijft.

Boomie1 17 september 2020 om 12:24

@Theo: Is categorie 1 geclassificeerd.
@Snoep de hond: ALS Pogacar er nog aanhangt. Hij leek me niet heel sterk meer gister.

Jean Dumas 16 september 2020 om 19:12

Het halve peloton in de spaarstand vandaag voor deze rit.

Turtlehead 16 september 2020 om 19:23

Gevaarlijke gok. Hiervoor zijn er maar een paar sterk genoeg. Alaphilippe zeker niet (die spaart niet genoeg tussendoor).

Jean Dumas 17 september 2020 om 01:35

Het zijn toch drie tempoklimmen voor de finale en wordt mooi weer. Alles hangt af van de voorsprong die de vluchters krijgen, de klassementsrenners zullen wachten tot de Glieres.

Paul Bus 16 september 2020 om 19:16

Lekker ouderwets koersen vanaf eerste klim met als eindresultaat een dagje wielerplezier en een handvol sprinters naar huis.Lekker op zijn Knetemann’s de Dood of de Gladiolen.

debarreman 16 september 2020 om 19:18

Vluchters vooruit en Martin en Gesink tot halverwege de laatste op kop van de groep. Daarna tijdrit van Wout.
Kleine kans dat Astana iets wilds doet en dan zichzelf opblaast maar zonder erg voor Lopez.

JasperMollema 16 september 2020 om 19:21

Profiel ziet eruit als een etappe waar bij de start iedereen probeert mee te zitten in de aanval, sprinters in de problemen gaan komen en waar klassementsmannen vroeg geïsoleerd kunnen komen te zitten.

Eens met Sivakov als favoriet, oogt laatste dagen erg sterk.

mackie 16 september 2020 om 19:21

Denk ook dat jumbo gaat brommeren en zorgen dat ze met 4 man de laatste klim over

zomaareens 16 september 2020 om 19:22

Carapaz gaat weer.

Mystery Rider 17 september 2020 om 11:45

Ik hoop het ook, maar 3 dagen na elkaar??? Gisteren heeft die zich wel kapot gereden, vrees ik!

deux-vitesse 16 september 2020 om 19:22

Rijdt Bora morgen Bennett naar huis? Durft Astana een aanvalsplan uit te voeren?

vocsnor 16 september 2020 om 20:12

Het is de enige kans nog voor Sagan om groen te pakken, maar ik geloof er niet in.
Voor DQS is dat nog het enige doel. Op Alaflip na, zit de hele ploeg morgen bij Bennett.
En de hellingen zijn allemaal zowat 6%. Daar gaat DQS een prima tempo op kunnen rijden

nobrakes 16 september 2020 om 20:27

Bennet lijkt sterk genoeg om in een bus binnen te komen. Als hier circa 20 man in zitten sturen ze die nooit weg

peterwint 16 september 2020 om 22:01

Nee, natuurlijk niet. Het lukte ook niet toen Bennett niet fit was en nu is hij al weer veel beter. Ik lees hier iedere dag dat Bennett en Ewan naar huis worden gereden, maar ze hebben iedere dag tijd genoeg over.

stalle 17 september 2020 om 08:35

Zet die Bora plaat af aub.

DaniSpooren 16 september 2020 om 19:22

Buchmann?

TrEb 16 september 2020 om 22:24

Lijkt me totaal niet in vorm, verwacht dan sneller Kamna of Bachmann.

Westland95 16 september 2020 om 19:24

Die bergcategorieën zijn ook maar compleet random volgens mij. Waarom is berg 3 hier categorie 2 en berg 4 categorie 1?

SprintMaster 16 september 2020 om 20:24

Dat is inderdaad vreemd. Ze zouden andersom moeten zijn. 934 hoogtemeters versus 469.

Fuubs 16 september 2020 om 23:00

Waarschijnlijk omdat de ene een gelijkmatige klim is en de ander steilere stukken heeft. Ik heb niet gekeken van welke kant ze bergen aan doen en er profielen bij gezocht.

SprintMaster 16 september 2020 om 23:26

De Aravis van de zuidkant. In het plaatje zie ik maar een stukje van 9%.

https://www.cyclingcols.com/col/Aravis#AravisS

De Saisies continu 6-7 %

https://www.cyclingcols.com/col/Saisies#SaisiesS

GinneR 17 september 2020 om 08:31

Positie in de etappe speelt ook een rol

zomaareens 16 september 2020 om 19:25

Moet kunnen toch? Naar huisrijden?

nickdt 16 september 2020 om 19:26

Bora en CCC morgen vanaf de start om Bennett proberen te lozen.

peterwint 16 september 2020 om 22:01

Alweer, haha??

stalle 17 september 2020 om 12:03

Grapjas.

Westland95 16 september 2020 om 19:26

Ik verwacht trouwens weer zo’n heerlijke kamikaze actie van Astana.

Spirit 16 september 2020 om 19:27

Ik laat me graag verrassen, maar ik vrees dat er morgen niet veel gaat gebeuren zo 1 dag voor de tijdrit.
Op papier leuke rit, maar het zal wel voor de vluchters worden met de groep favorieten gezellig samen over de finish

Cerebral36 16 september 2020 om 19:37

@spirit De tijdrit is zaterdag pas.

Spirit 16 september 2020 om 19:50

aah ok, mij vergist.
dat veranderd het toch wel dan.
Dan kan het toch wel interessanter worden

Veloburto 16 september 2020 om 19:40

Dumoulin gaat op zijn ‘Hinaults’ de stalorders negeren, kiest de aanval em maakt minuten goed op roglic. Vervolgens wordt het zaterdag een epische strijd tussen 2 rivalen: Dumo en Roga

hjjanssen1973 16 september 2020 om 20:03

Ha ha

Paul Bus 16 september 2020 om 23:28

Spannend jomgensboek

Jean Dumas 17 september 2020 om 08:55

Dumo staat te ver achter, de mensen voor hem verdedigen hun plaats en zijn vlucht zal daardoor een massa aan achtervolgers genereren, zeker Trek, Movistar, Bahrain en EF. Dit zijn met INEOS de sterkste ploegen na Jumbo, en in een vlucht met Dumoulin zullen zij zeker niet meewerken. Kansloos.

MrKennedy85 16 september 2020 om 19:41

Ik acht het denkbaar dat Astana een man of twee mee schuift en dan gaat kijken of Lopez op die stijle klim weg kan rijden bij Roglic. Dan heeft hij in het stuk erna nog steun.

Als ik TJV was zou ik morgen geen enkele Astana renner in de kopgroep dulden.

Smartijn 16 september 2020 om 20:42

Het is dit keer geen berg zoals vandaag boven de 2000 meter, Roglic gaat hij er daar niet afrijden hoor.

mat paridon 16 september 2020 om 19:42

martinez vandaag gespaard voor morgen?

yannick14 16 september 2020 om 19:43

Denk niet dat het morgen voor vluchters gaat zijn, ik verwacht oorlog van start tot finish. Nog heel veel belangen en voor veel ploegen de laatste kans. CCC en Bora trekken waarschijnlijk op 1e klim al door om te proberen Bennett weg te rijden, Astana gaat hopelijk weer een alles of niets poging doen en er vroeg aan beginnen, of anders Bahrain wel. Verder is de aanloop vrij kort dus vluchters zullen ook niet al te veel ruimte hebben aan de voet, waarschijnlijk op de eerste top al alleen maar een elitegroepje over. Zege voor Pogacar in een sprintje met paar favorieten. Als t toch voor de vluchters is, inderdaad Sivakov, Martinez, Rolland en evt Herrada/Schachmann en dergelijken. Joker: Pinot

hjjanssen1973 16 september 2020 om 20:03

Kweenie… Bennett was ruim op tijd binnen vandaag. Maar voor de koers hoop ik dat je gelijk krijgt!

hjjanssen1973 16 september 2020 om 19:55

Alaphilippe gaat het morgen ook weer proberen. Van mij mag ie winnen!

Maenhout 16 september 2020 om 20:02

Julian zal het proberen en weer door het ijs zakken. Hij is niet zo goed als vorig jaar.

Jens claeys 16 september 2020 om 19:59

Sivakov is indd wel kanshebber, superdaler ook

hjjanssen1973 16 september 2020 om 20:05

Iemand Pinot al getipt? #laatstekansvoorvelen

zomaareens 16 september 2020 om 20:05

Iemand beelden van buchman gezien vandaag? Probeert hij nog iets?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair